Hej! jag är ny här, eller nygammal kanske.
Var inne någon gång för ca10 år sedan och fick något svar om att jag borde ha bestämt mig för vad jag vill med livet om någon skulle svara på mina frågor och funderingar...
Nåväl, efter en vår som utmanat fler än mig med kyla, halka, mörker och allt annat som händer i ett liv så slog hjärntröttheten till i feb, då blev det stängda dörrar och jag satt som en fågelholk det mesta av tiden. Jag blev sjukskriven. Att min alkoholkonsumtion är och har varit hög under flera år vet jag om, jag har också kunnat "skärpa till mig" och komma till en mer normal eller måttlig konsumtion när saker fungerar och allt är som det ska vara. Jag har fått hjälp av en jättefin samtalsterapeft på VC och saker och ting går framåt. Till vårt senaste möte hänvisades jag till provtagning 1 h innan, någon dag före. Idag så återkopplade hon med samtal om resultaten. Vi hade pratat om att det sannolikt skulle visa på en "riskkonsumtion" vilket det ju också gjorde. Jag har just nu en begränsad förmåga att samla min motivation till att göra stora förändringar, då hjärnkontoret inte riktigt fungerar. Hon sa att mitt körkort kanske hänger på att det blir skillnad och att läkaren ev meddelar Transportstyrelsen??? Jag känner mig lite ledsen och lurad. Jag har ärligt uppgett och vi har pratat om att jag dricker för mycket och jag vill göra någonting åt det, jag har också sagt att jag behöver hjälp med det. Är det någon som varit med om liknande?

Hej. Jag har sett och hört talas om detta här på forumet och har förstått att många känner sig lurade. Jag tycker att det finns problem av etisk natur om du inte informerats innan. Man måste, som patient, samtycka till provtagning. Vad jag förstått har man missat det i flera fall?

Hoppas det löser sig för dig 🙏🏼
🩵

@Margareta P Jag förstår. Men vad jag menar är att vårdgivaren har skyldighet att redogöra för syftet med provtagningen samt eventuella följder & konsekvenser. Så du har samtyckt till prover i blindo. Jag blir så fruktansvärt irriterad över vårdgivare som tummar på etiken. Du har rätt att veta vad en provtagning ev kan leda till. Det är sånt här som gör att människor tappar förtroende för vården och gör att man drar sig för att söka hjälp. Jag hoppas innerligen att det inte ska ge dig konsekvenser.

Med vänlig hälsning,
Vårdgivare i cyberrymden
🩵

@Carisie @Margareta P Håller med dig Carisie. Och hade jag fått den frågan och förstått konsekvenserna hade jag sett till att proverna var bra först. Du har ju sökt hjälp för beroende.Bara för man har ett beroende kör man per automatik inte berusad. Den logiken från vården förstår jag ej… Jag har alltid varit på den säkra sidan när jag satt mig i bilen, har även blivit stoppad ett par gånger på måndag morgnarna. Och visst kändes det oroligt att blåsa då jag druckit dagen innan men alla gångerna blåste jag 0,00. Nuförtiden hoppas jag bli stoppad 😂. Jag tycker du ska prata med läkaren, han är väl skyldig att kontakta Transportstyrelsen om han bedömer det som sannolikt att du skulle köra påverkad. Inte per automatik. Jag har tagit prover med högt peth men min läkare har inte skickat in till Transportstyrelsen då hen bedömer att jag är ärlig i min kommunikation och noggrann med att verkligen ha 0,00 när jag sätter mig bakom ratten. Carisie kan nog redogöra vad som verkligen gäller.., 🥰

@Ny dag 👋🏼
Det som ytterligare är en försvårande och för mig oroande komponent är att resultat/konsekvens kommuniceras av terapeut? Som meddelar resultat och att läkaren ev kommer att anmäla till transportstyrelsen. Det är INTE gängse gång. Utifrån vad jag kan utläsa har din terapeut "gått bakom ryggen" på dig @Margareta P. Hade hen haft rätt att beställa blodprover hade hen gjort det. Nu har hen istället vänt sig till en läkare och då har ju sekretessen brutits om det inte är så att terapeuten initierat provtagning under samtal med Margareta men problemet kvarstår då det är läkaren som ska informera om provtagningen och dess betydelse/konsekvenser/anledning till Margareta. Alternativt ett tillfälle då man sitter ner alla tre och pratar. Precis som du säger @Ny dag om man får informationen innan hade man ju "sett till" att proverna var bra.

Förlåt för långt utlägg - fick lite adrenalinpåslag här. 😅

🩵

@Carisie Det är bra att du som kunnig hjälper oss här! Så att vi kan våga fråga läkaren innan provtagning. Jag tänker om att om man inte klarar att på egen hand (inför hotet om Transportstyrelsen och ev körkortsindragning) få ner värdet ja, då är man kanske riktigt illa ute och inte kan kontrollera så att man verkligen är 0,00 när man sätter sig bakom ratten. Det är bara mina egna funderingar.. @Margareta P Jag tycker du ska kräva att få prata med läkaren. Och bemöta terapeuten… 💪🥰

@Ny dag Jag hjälper gärna till när jag kan. Jag håller med dig i ditt resonemang om nollan bakom ratten.

Jag är 100% för att man ska kunna känna sig trygg och skyddad när man söker vård oavsett det är ett nageltrång eller beroendeproblematik. Jag läser alltför ofta om människor som fått betala dyrt för sina uppföljande PEth-provtagningar och haft långa resor utan bil för att genomföra dessa- och allt pga att de inte blivit informerade.

Jag uppmanar ALLA att inte ställa upp på provtagning utan att informerats av läkare om anledning/betydelse för behandling/konsekvenser. Om detta inte skett - genomför inte provtagningen förrän du talat med läkare.

Passus: PEth har ingen som helst betydelse för någon behandling av något slag utan är enkom ett kontrollprov för alkoholkonsumtion.

"PEth (fosfatidyletanol) är en alkoholmarkör som normalt inte förekommer i kroppen utan som enbart bildas i närvaro av etanol varför mätning av PEth i blodprov används som en specifik alkoholmarkör.

En enstaka berusning ger ingen förhöjning av B-PEth, mätvärdet stiger dock vid regelbundet intag av alkohol."

Det är därav jag drar slutsatsen att du blivit felaktigt provtagen. Har jag missuppfattat så har någon/några fått lite information iaf ☺️

Margareta: jag skulle vilja påstå att om det gått till på ett tvivelaktigt sätt så kan/bör du anmäla. Det är beklämmande att man i en utsatt situation ska utsättas för övergrepp av vården.

Heja dig!
🩵

@Carisie 🙏 för din tydliga och för oss på forumet värdefulla info. Vi som hänger här och tar kontakt med vården vill ju ha hjälp och har blottar skammen det innebär att söka! Det är värre med mörkertalet som inte vågar söka hjälp…. 🥰 och önskar dig en underbar lördag 🙏🥰 Förlåt @Margareta P för att vi kapade din tråd 🥰

@Margareta P Tack alla som svarar 🥰 Ja, jag blir faktiskt mer arg och ledsen över detta när jag tänker på det. Fick som sagt info/provsvar över telefon i fredags em. Det som sades innan provtagning var att det gällde sådant som kunde ha påverkan på min hälsa; sköldkörtel bla och alkoholkonsumtion. totalt togs 7 provrör så det var ju en hel del annat också. Om läkaren är informerad eller beställare av proverna vet jag ingenting om ännu.
Och är det nu nämnt och hotat med att läkaren kan behöva kontakta transportstyrelsen och mitt körkort blir indraget så kan jag säga att då kommer jag att protestera högljutt över utebliven information. Främsta anledningen att vara hos VC är hjärntrötthet och hos min terapeft har vi också pratat om en problematik med för hög alkoholkonsumtion som jag vill göra något åt. Förtroendet är inte på topp just nu men jag hoppas att det kan räta upp sig.

Tack alla!