Hej! Jag brottas med begreppet högre kraft som används inom 12-stegsprogrammet inom AA. Jag är inte religös men då säger mpngs att jag kan översätta ”högre kraft” med vad jag vill som betyder nåt för mig.

Men jag förstår fortfarande inte riktigt. Jag skulle vilja få tips och tankar kring detta, eller exempel och ideer. Vad har funkat för er? Alltså ni som inte heller är religiösa.

Med vänlig hälsning, J

@Jeppot Själv tror jag på ödet. Jag tror att det finns en mening med typ allt som händer. Även om det ibland är svårt att förstå, det gör man oftast i efterhand först. Men vi själva måste aktivt ta beslut och agera utifrån vad ödet kastar framför våra fötter. Så den egna viljan och handlingskraften är avgörande. Annars riskerar vi bli bittra sur-pellar. Finns av båda kön.

Kram 🐘

@Jeppot Hej!
Jag upplever personligen att den viktigaste kärnan i begreppet ”högre kraft” inom AA är att det är något som är större än din egen vilja. Större än ditt Ego.
Eftersom din egen vilja är kidnappad av alkoholens kraft krävs det något som är större/högre för att komma till nykterhet. Om du redan går på möten har du säkert stött på de som översätter GUD till Gemenskap Utan Droger. Gemenskapen kan vara ett exempel på en högre kraft. Andra känner att den högre kraften helt enkelt är hjärtats inre röst. Hjärtat i motsatt till egot.
Du behöver absolut inte vara troende för att ta emot AAs budskap, ett öppet sinnelag räcker långt. Men samtidigt passar det inte alla. Sök inåt. Lycka till!

Tack för svar. Ja gemenskapen är ju kärnan i AA. Tyvärr så brottas jag med social fobi och är väldigt introvert så det är en stor utmaning att ta sig till möten.

Fler tankar kring vad en högre kraft kan vara?

Tack för svar. Ja gemenskapen är ju kärnan i AA. Tyvärr så brottas jag med social fobi och är väldigt introvert så det är en stor utmaning att ta sig till möten.

Fler tankar kring vad en högre kraft kan vara?

@Jeppot Tänker att det kan vara att vara en del av något mycket större än sig själv. Om du har social fobi och svårt att komma till möten så kan du ändå vara en del av något större än dig själv, en del av jorden, av universum. En slags gemenskap som vi alla på jorden delar. Att man lätt kan fastna i sig själv och inte kan se utanför sig själv. Att om man kan se utanför sig själv, så kan man genom att vara snäll mot sig själv även vara snäll mot andra. När man fastnat i ett alkoholberoende blir man lätt egocentrerad och egoistisk, på ett negativt sätt. Allt kretsar kring alkohol, man blir självdestruktiv och kan också lätt skada andra med sitt beteende. Om man kan lyfta blicken utanför sig själv och upptäcka att ett ens liv pågår i ett större sammanhang, att man är en del av något större än sig själv. Jag tror att man måste finna en slags meningsfullhet i sitt liv och ett sätt är att öppna upp för att man är en del i helheten och att vi alla är viktiga på något sätt. Att det finns en mening för oss alla och att det är vi själva som måste söka och finna det. Vägen dit kan vara kantad av elände, sorg och motgång men är man uthållig och orkar fortsätta sitt sökande så kan man även finna tröst, glädje och medgång.

Lite av mina tankar😁