Jag håller ju på med en bok, där jag försöker krama ur det göttaste i de totalt över 8.000 inlägg som jag har i mina två trådar. Den röda tråden ska förstås vara utveckling över tid, och det är en hel del som hänt under de här 5,5 nyktra åren.

Jag har varit sjukskriven för utmattningsdepression, bytt arbetsuppgifter, yngsta dottern har flyttat hemifrån, jag har blivit sambo med en storpudel, haft stora problem med artrosknän, tagit itu med sockermissbruket, haft en massa jobb med morsan - och sen har jag tagit tag i löpträningen. Plus en hel massa annat.

Jag var rätt övertygad redan från början om att alkoholfri är den väg jag vill vandra. Så här skrev jag i början av min första tråd:
”Dag 12 har jag hittills upplevt följande vinster med att vara nykter:
1) Jag sover så mycket bättre. Somnar lättare, sover fler timmar, och vaknar inte flera gånger per natt.
2) Min ångest har försvunnit nästan helt, och jag känner ett större lugn och ro, och här-och-nu-tänk.
3) Min hjärna känns ”skarpare” när jag slipper jobba bakfull flera dagar per vecka.
4) Jag har tagit tag i flera ”surdegar” på hemmaplan, vilket gör att jag känner mig så nöjd med mig själv.
5) Jag har sparat en hel del pengar, alkohol är dyrt. Pengar som jag ska spara undan och använda till roliga saker.
6) Jag slipper oroa mig för att jag luktar bakfylla. Jag är själv väldigt doftkänslig, och stanken av bakfylla tillhör de allra värsta.
7) Jag känner ett lugn i beslutet att sluta dricka. Det är inte ”på prov”, det är för gott. För varje nykter erfarenhet jag samlar på mig blir jag mer stärkt i mitt beslut.”

Kram 🐘

Den här veckan är jag ledig som sagt. Jobbar en hel del med boken. Sidan 178 nu, modell A4. När jag läser igenom allt jag har skrivit (över 8.000 inlägg totalt i två trådar) så händer det att jag boktipsar mig själv. Böcker som jag glömt bort att jag ens lyssnat på.

”Happy food” är en sådan bok, som beskriver senaste rönen om sambandet mellan vår tarmflora och vår hjärnhälsa. I experiment med möss har man sett att stressande upplevelser hos unga möss satte livslånga spår i djurens tarmflora. Möss med helt steril tarm får starkare stressreaktion och en störd ångestreglering. De kan inte bedöma risker och får kort sagt autistiska symtom. Genom att transplantera tarmflora från harmoniska möss till neurotiska möss och tvärtom kan man göra så att mössen blir coola, och tillbaka igen.

En forskare säger att psykiatrin alltid skulle koppla in en dietist när en patient är deprimerad. Så stor betydelse har kosten. Och en person som är deprimerad äter ju ofta dåligt, dvs mycket snabbmat, läsk och godis. Själv levde jag på grillade kycklingben sista vändan, sen inget mer. Rasade som vanligt i vikt, det gör jag alltid när jag är deprimerad, när jag blir frisk äter jag upp mig igen - och lite till. Ofrivillig jojo-bantning.

Det allra mest sorgliga är att forskningen på sambandet mellan tarmflora och hjärnhälsa inte kommer att fortgå speciellt snabbt, eftersom det inte finns ett läkemedelsbolag i bakgrunden som vill tjäna pengar i slutändan. Och vårdsektorn är tungrodd som fan och ger inte så mycket space för experimenterande. Med all rätt. Men en dietist borde fan ingå i teamet på psykiatrienheter. Det kan ju inte skada ett dugg åtminstone.

Kram 🐘

PS. Jag tänker på min mamma och chokladkakorna hon slutat med. Sambandet finns vid demens också. När jag fick henne att sluta moffa choklad dagligen slutade hon ha skov av demens. Så långt som jag har märkt av hittills i alla fall. Det finns annan forskning som visar att insulinet inte tas upp i hjärnan som det ska om man äter mycket socker, trots att man har diabetes. Samtidigt är dementa ofta riktiga sockerråttor, det är dopaminkickarna de vill åt. Hönan eller ägget?

@Andrahalvlek God morgon (nåja) 😂 Jag vill bara skicka lite pepp i vardagen helt utan någon annan anledning än att omtanke är trevligt både att ge och få. Ser fram mot BOKEN. "The BOOK". 📕🩵

@Andrahalvlek Tänker att det var en mkt klok tanke med dietist inom psykiatrin!
Ser på min dotter som har gått upp en hel del. Hon har alltid ätit bra men med dålig ekonomi och dåligt mående är det lätt att det kan bli skräpmat. Ser ju bara på mig själv med mitt ätande, problem med magen.

Å du…heja heja på med boken!

Kram🥰

@Carisie Vi får se när den blir klar. September 2021 har jag kommit till nu. Pust. Jag tar med alla inlägg som jag skrivit som känns relevanta för att spegla min utveckling. Originalet blir nog ”min” bok. Sen måste den läsas och redaktöras av någon annan. Koka ner essensen.

Kram 🐘

@Varafrisk Det är ju det. När man inte orkar någonting är matlagning det sista man tänker på. Samma sak med min mamma som lever på tråkig frysmat. Samma jävla pajer dag efter dag. Det finns ett samband mellan demens och dålig mat också, enligt forskning. Och i många kommunen slutar man leverera mat till de äldre och hjälper dem att beställa frysmat från Ica istället. Jag säger inte att frysmat är dålig mat, men hemlagat är förstås bäst. Så kallad medelhavskost vurmar man för i boken.

Kram 🐘