Hej, jag är en kille på 22 år som väldigt sällan dricker, kanske en öl eller ett glas vin till maten tar jag någon varannan vecka, och går ut med personer kanske någon någon gång var 2-3 månad för att ta fler drinkar än så, kanske 5 öl per kväll då.

Det kanske verkar konstigt att skapa ett konto här då, men det händer någon gång ibland med ett 6 - 12 månaders mellanrum att jag häller i mig riktigt mycket, och då menar jag en hel del i jämförelse med andra. Detta sker vid hemma fester dock när jag köpt min egen sprit, och inte när man är ute på barer (detta är på grund av priset). Den mängden jag häller i mig vid dessa tillfällen kan variera mellan ca 35cl starksprit up till 40% och en eller två stark öl, upp till dubbla det (dock även under den dubbla tiden) 70cl starksprit up till 40% med ca 3-4 stark öl. Denna konsumtion pågår mellan kanske 3,5 - 7 timmar totalt. Under dessa tillfällen blir jag dock enligt min egen uppfattning inte mer berusad än vad de andra blir, jag kan gå och stå fint (dock med aningen nedsatt motorik), jag talar fint utan att få klagomål, jag får inga förslag om att taga ner på drickandet eller gliringar (även om jag kan få komplimanger av folk som blir imponerade av hur mycket jag får i mig), jag blir inte klängig, nedstämd eller socialt och känslomässig instabil, och jag mår inte illa och kräks inte upp något av det jag fått i mig heller. Morgonen efter kan jag vakna upp med en aningen irriterande huvudvärk och illamående, vilket till största delen går över efter halva dan.

Även om jag inte har några livssvårigheter med alkohol, eller känner ett suktande behov efter det, så är jag orolig ifall en sådan hög konsumtion under så lite som en kväll kan leda till permanent skada på min kropp (även om det är så sällan), speciellt då min lever. Om en sådan konsumtion varit mer utspädd under några olika dagar skulle jag inte känna oro, men jag har skapat det här kontot för att få svar. Jag tänkte gå till min vårdcentral för att se om det finns något alkohol tålighetstest man kan göra, men tänkte få rådgivning här först för att se om jag skall gå vidare med att slösa min tid och pengar. Jag vill först och främst veta om det kan blivit någon skada, samt om jag kan fortsätta med en sådan konsumtion i fortsättningen eller om jag måste hålla mer koll på hur mycket jag dricker. Som sagt verkar jag tåla mer sprit en de flesta andra i min egen uppfattning. De gånger när jag druckit så mycket att jag känt oro dagen efter sedan jag var 18 kan jag uppräkna till 3.

KjellGW

Men du har inte någon överdriven alkoholkonsumtion så jag skulle inte vara orolig om jag var du.
Jag skulle vara glad om jag kunde dricka som du. Dricka normalt alltså.

Swali

Tackar för ditt svar, men enligt många artiklar jag läst så ligger jag över riskzonen för sprit man dricker i veckan under bara några timmar tid, även om det är väldigt sällan. Enligt en källa drickar jag enligt mina beräkningar över 14 eller up till 20 glas per kväll under dessa tillfällen, och 14 glas för män då räknas som skadlig konsumtion per vecka. Detta får mig och undra om jag ligger i en riskzon för att lida skada.

Källa: http://www.alna.se/fragor-fakta/missbruk-och-beroende/hur-mycket-kan-ma…

Du beskriver en oro över din konsumtion och har funderingar på om den kan skada din kropp. Det är vissa tillfällen då du dricker och kan märka att du dricker mer än de flesta, utan att påverkas nämnvärt av det och de är speciellt dessa tillfällen du oroar dig över. Va bra att du skriver om din oro och dina funderingar här på forumet. Du har också läst på nätet och artiklar, du verkar vara en utforskande person. Om du vill kan du också läsa under vår faktaflik här på alkoholhjälpen.

Om alkoholen skadat kroppen eller hjärnan kan vara svårt att veta, alkoholen är vattenlösning och går in i alla celler. Därför kan alkoholen påverka alla kroppens organ och det är väldigt individuellt hur. Tryggast svar kan en läkare ge som undersöker dig, klokt att du tänkt gå till en vårdcentral. Kort kan man säga att det aldrig är riskfritt att dricka alkohol, ju mer man dricker desto mer ökar risken för skador. Den konsumtion du beskriver är som du själv hittat för generella gränser för män och kvinnor är också den vi utgår från, dvs hålla sig under 5 enheter per tillfälle för män och under 4 för kvinnor och att all berusning är riskfyllt.

Hoppas det här på något sätt blir hjälpsamt för dig, fortsätt gärna läsa och skriva här på forumet!
Vänligen