Hej
Jag har varit här förut, minns inte när det var men det var längesedan.
Surfar in här när jag är bakis och ångestfull, och tanker "jag ska aldrig dricka mer, jag kan ju inte hantera det."
Sen glömmer jag bort min ångest och fortsätter précis som förut.
Igen.
Och igen.
När barnen var små trodde jag att jag kunde lura dem. Nu är det annorlunda. De fattar ju. Och skäms. Och skräms när de inte "känner igen mig."
Jag blir inte full och otrevlig. Jag blir glad och snacking och tycker jag har full koll på läget.
Ända till dagen efter, när jag inte minns vad jag sagt, eller gjort eller vem jag pratat med.
Fruktansvärt pinsamt. Ångestframkallende.
Så jag lovar mig själv igen - aldrig mer. Har slutat lova mina barn, för de ser ju att jag inte håller det. Och då är det dumt att lova.
Så hur gör jag?
Mina vänner tycker inte att det är så farligt. Jag blir ju bara glad och lite mer av mig själv. De tycker jag nojar I onödan.
Och jag mår så dåligt.
Hur gör ni för att låta bli?
Jag tror jag måste lägga av - cold turkey.
Men det är svårt. Alla andra runt omkring mig dricker, även min man. Han sager att han stöttar mitt beslut om jag inte vill dricka men tycker inte att han behöver avstå något själv.
Alla tips mottages tacksamt

Fjant77

Du skriver att din man stöttar dig i ditt beslut, vilket är jättebra :D. Tänkte på att han kanske kan peppa/motivera dig genom att sluta med någon dålig vana som han har eller som du tycker att han har?? :)

Kram!

skogsfrun

Jag ser det som att du har utvecklat ett beroende som gör att du inte kan hantera alkohol. Det går ut över dig själv: hur du mår psykisk och din hälsa (alkohol är ett gift) och barnen som mår dåligt när du är full. Det är bra att du är så medveten om hur du mår och vad som händer. Det känns som att du vill göra något åt det? Att lägga av helt är förvisso avsked till alkoholen. Å andra sidan, när du väl bestämt dig så kommer du sannolikt att vara mycket mindre "retad" av den än om du bara tar ett uppehåll. (+ att efter uppehållet kommer du vara på det igen med samma kraft). Så Cold Tukey låter bra tycker jag.

Det låter som att din omgivning: man, vänner et c dricker en hel del och har en väldigt liberal syn på alkohol. Kanske är många av dem beroende men i förnekelse?

Finns det inget annat du kan göra? Utveckla någon ny fritidsaktivitet? Göra något med barnen? Eller gå med i AA så att du får stöd i det vardagliga? Jag tror definitivt du behöver stöd men också en omläggning av ditt liv så du inte hela tiden behöver sitta bredvid och titta på när andra dricker. Det kan aldrig vara bra att ständigt befinna sig i en sådan riskzon. Om du utgår från dig själv och börjar drömma om vad du skulle vilja göra som inte har med alkohol att göra. Kanske något du ville göra när du var barn? Det finns grupper på Facebook t ex Economista - kvinnor som gillar aktier och sparande, där man kan lära sig spara pengar till de drömmar man har såsom hus, resor eller pension. Glöm inte bort hur dyrt det är med alkohol och vad mycket annat man kan göra med de pengar man sparar. En lista med för och nackdelar med att fortsätta beteendet kan vara en bra start. Att skriva här är också jättebra du kommer att få mycket stöd och komma till beslut.

Fjant77

Låter bra det :D

Jag försöker att tänka på annat :). Min sambo är, tur i oturen så att säga, nykterist. Han dricker som starkast cider från mataffären. Brukar tänka på främst hur jag blir när det går över gränsen, minns inget, har jag otur så spyr jag.. blir väldigt sällan bakis (tyvärr).. känner mig mest seg. Hatar den känslan. Är grymt skönt att vakna nykter. Speciellt skönt om man ska jobba dagen efter eller åka bort.
Det jag skulle önskat är att min sambo ställt ett ultimatum från början när han fick se mig ordentligt full första gången. Men han är för snäll.. Det är nu på senare tid som han har reagerat. Vilket är bra. :)

Vad skönt med en sambo som inte dricker!
Jag hade önskat att min man kunde hålla sig från det - jag blir så sugen på att "ta ett glas" när han gör det.
Och så blir jag sur för att jag inte kan klara det.
Jag klarar aldrig att bara ta ett glas, det slutar med party och dans på bordet..
Funderar mycket på vad det är som gör att man tanker ALDRIG MER och sen ändå går den känslan over.
Men jag vet ju också hur glad jag är och hur bra jag mår varje morgon jag vaknar och inte har druckit kvällen innan.
Hur klar jag känner mig i huvudet inte omtöcknad av huvudvärk eller ångest.
Den känslan borde ju vara värt allt.
Och barnen.
Och jag. Jag är bannemej värd tillräckligt mycket för att hålla mig nykter. :-)

Tack för ditt svar och dina kloka funderingar. Du har rätt i mycket av det du sager..
visst är det bra att hitta något annat att göra än att dricka.. :-) jag håller mig rätt så sysselsatt med flera olika aktiviteter, men jag trillar dit på kvällen vid halv 10-tiden när barnen sover.. ett glas framför tvn blir lätt fler..
Jag har kontaktat en behandlingsklinik på orten där jag bor. vill inte kontakta vårdcentralen då vi är där så ofta med barnen och jag skäms..

Välkommen hit Irla! Ett viktigt steg mot ett fritt och oberoende liv, ett äventyr och en spännande resa! Ngt som hjälper mig mkt är att ha koll på det basala som hunger/törst/sömn. Därav förkortningen HALT, hungrig, arg, ledsen/lonely, trött, som är ett medvetenhetsskapande verktyg i detta. Ett annat verktyg är att skriva upp alla negativa konsekvenser alkohol ger dig och komma ihåg dessa när suget kommer, för det kommer det att göra. Det handlar också om att stänga dörear i livet, kan handla om att inte umgås med vissa 'drickar-vänner', välja bort vissa situationer. Men också att vara medveten om att det finns så mkt vinster (skriv gärna upp dessa också) med att välja bort nervgiftet. Lycka till, en dag/stund i taget, och på återhörande!

Tack för bra tips! Jag ska definitivt sätta upp en lista på alla konsekvenser - den blir lång är jag rädd..

.... och addera gärna till hur det känns i magen, kroppen och knoppen när du är bakis eller vaknar på natten. Hur det känns att titta sig i spegeln o s v. Man brukar säga att vi behöver 'spela hela filmen', som ju för oss som är här bara blir mer och mer tragisk och kostsam på många sätt och vis. Visst kan filmen vara/kännas bra i början efter 2-3 öl/vin, men sen kommer eländet....

.. ja och jag tanker framförallt på barnen.. Om något hander dem, om de blir akut sjuka. Jag måste ju vara nykter för att kunna ta hand om dem. Tackar (sätt in valfri högre makt här) för att jag kommit till insikt

Du har helt rätt, Pingu
Det är livsfarligt.
Jag har tänkt att jag kan dricka måttligt i en evighet. Det funkar inte.
Jag kan inte dricka.
Jag kan inte hantera det och jag kan inte sluta.
Jag måste låta bli.

..för mina två bästa vänner, för min man och för mina 2 äldsta barn, att jag skäms för gårdagen och att jag har sökt hjälp (det har jag, jag väntar på svar).
Mitt ena barn svarade att hen är glad för det, och stöttar mig fullt ut och älskar mig.
Det andra barnet har inte svarat. Jag vet inte vad hen tanker.
Min man svarade "AA?? Eller vaddå? Du är ju inte beroende"..
Mina vänner sa att det är bra att jag bestämt mig för att sluta.
Men jag är rädd. Jag har slutat förut - det är jättelätt. Det är att fortsätta låta bli som är det svåraste. 6 månader har jag klarat när jag inte var gravid. Då drack jag inte alls. Barnen är viktigast.
Nu måste jag klara det. Aldrig mer dricka.
Jag SKA klara det!

Tofslan

Jättebra att du har berättat för dina närmaste, då stänger du den dörren för drickandet. Låt inte din mans kommentarer dra ner dig igen, du vet själv hur ditt beroende ser ut. Han kanske själv dricker en del? Vi finns här som stöd och råd för dig! Forumet har hjälpt mig extremt mycket. Skriv här och berätta hur det går :)

Kay

Hej, min särbo tar ruskigt dåliga beslut att dricka sig riktigt full när han är ensam med vår gemensamma dotter. Detta har hänt 3 ggr på 7 år. Han har också haft en period då han gömt undan sin ölkonsumtion men idag gör han det inte.

I lördags då jag var bortrest, blev han bjuden av en vän ute på sjön, då dottern också var med för att få fiska lite. Han tar då beslutet att dricka och blir så full att han ramlar i sjön när de ska hoppa av på bryggan hemma.

När jag kom hem på natten stank det i sovrummet och han ljög att hon inte varit med i båten. Men man känner ju på sig när saker inte stämmer. Han var helt borta och småful mot mig. Jag har nu talat om att han inte får ha henne hos sig ensam förrän han visar att han verkligen vill ta tag i problematiken. Det är långt mellan gångerna men jag accepterar det inte. Och det är han som ska lägga fram en handlingsplan redan innan helgen för att jag ska vara kvar i denna relation. Kanske är det fel att hota. Jag kan inte bättre än så här.

Är AA ett ställe där han kan få prata med någon eller vad kan vara bästa vägen?

Hej på dig och välkommen hit till forumet!

Kan tänka mig att du kom fram till en gräns i den situationen, och jag ser nu hur du kämpar för din dotters hälsa och säkerhet i första hand. Du undrar om hot kanske är fel. Min erfarenhet är att hot inte brukar fungera så bra, men frågan är om detta är ett hot? Jag ser det snarare som en naturlig konsekvens av hans val att dricka med dottern i båten. Vad tänker du om det?

Jag hoppas att du kommer hitta mycket inspiration och stöd här på forumet! Ett tips är att du skapar en egen forumtråd. Då blir det lättare för andra att följa och svara på just din tråd.

På återseende hoppas jag!

Varma hälsningar
Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Igår var jag ute med vännerna. Åt gött, skrattade mycket och drack 2 alkoholfria drinkar. Det gick så bra!
När jag kom hem var barnen vakna och jag kunde pussa dem godnatt. Sa till min son att jag bara druckit alkoholfritt. "Jag Vet, mamma, det märks" så han och log. Gissa om jag känner mig stolt!
Nu fortsätter semestern.

Gunda

Va härligt att du hsde en fin kväll med kompisarna och drack a fritt och vad skönt för sonen att kunna svara dig så. Han kanske hade haft en oro i magen hur du skulle vara då du kom hem.
Gläds med dig o barnen.
Kram

...och jag blir galen redan efter en timme !!
Har handlat alkoholfri dricka med min mor men ganska snart undrar hon om vi ska ta en drink före maten.. jag tackade nej och ingen annan vill heller ha så det blev inget.
Har köpt alkoholfri öl och skyllde på att jag vill upp och springa på morgnarna. Orkar inte förklara för henne hon fattar liksom inte. Och hon bara maler och maler.. mors tjat kan driva vem som helst till flaskan. Men jag får försöka stänga av.
Giv mig styrka...