@Vjlo Och inlägg 1000 synkade du också! Du når snart ditt första nyktra år! 🥳🥳🥳

Kram 🐘

@ISE du är så stark! Du kommer fixa detta , varje dag är en ny dag men nya möjligheter! Ha en fantastisk dag

@Varafrisk Fy sjutton vad du har gått igenom känslomässigt! Så fruktansvärt att leva med den oron och nu ska du lyckas hitta ett lugn efter alla dessa månader av stress. Det kommer ta tid, du behöver läka och mängder av vila. Din hjärna har varit i stressläge så länge. Jag förstår att du vill att din chef ska fråga hur du har det, det borde hen göra men folk kan vara så dåligt införstådda i andras lidande, speciellt i beroendesjukdomar, där finns ledsamt lite kunskaper hos de allra flesta. Du kanske skulle gå på Al-anon möten också, träffa andra som du kan dela din smärta med som förstår. Precis som gemenskapen på NA och här på forumet är det lättare att prata med de som varit i liknande situationer, där känner man sig mindre ensam. Jätte Stor Varm Kram till dig från mig! Du är oerhört stark som tar dig igenom detta❤️

Dag 17 idag! Tredje helgen närmar sig. Känns lugnt, vill ju inte dricka. Lite nervös över julen. Är ju så väldigt nynykter. Får hänga mycket här så det känns mindre ensamt. Kram på er!

Härligt! Önskar dig en vilsam och nykter helg!

@marshmallow11 Saknaden av den där kvarten kan jag få fortfarande men då endast när jag mår dåligt, när jag vill kunna fly in i ett bättre mående eller när jag är trött och vill bli piggare. Men det är aldrig någonsin värt det. Skulle jag unna mig den så vet jag inte om jag någonsin kommer känna ett fönster öppna sig för mig igen, jag betraktar det som livsfarligt.

Förra året kände jag lite oro kring att jag inte drack runt jul men jag hade varit nykter 4,5 månader då så jag var rätt stabil ändå i att inte falla dit trots att alla drack. Detta året känner jag inget alls, alla är så vana nu att jag inte dricker så det skulle snarare bli en himla massa frågor om jag valde att dricka. Kram❤️

Allt är inte förstört. Du har kvar viljan, och börjar om. Kan du lära dig något av det som hände? Se något som kunnat få dig att välja annorlunda? Jag minns från när jag slutade snusa hur viktigt det var att inte ha snus hemma, och att gå ifrån situationer där suget satte in, börja göra något helt annat. Kör på nu, fokusera på en mysig nykter kväll med familjen!

Jag hänger ju inte här så mycket, men fortsätter skriva ibland...

37 veckor - 259 dagar

Jag har förstört allt. Igen. Drack en flaska vin i tisdags och en igår. Min man är ledsen och besviken. Igen. Snart orkar han inte mer. Jag förstår honom

@LindaB23 Jag är så glad för din skull! Du klarar helgen, du vill inte byta det du har nu mot träsket du lämnat.
Jag börjar om på dag 1

@Vilsenochborttappad Du är inte ensam. Vi är många mammor, och pappor, här som kämpar mot alkoholen. Det är en drog,en hemskt beroendeframkallande, men ack så dövande drog. Du får inte tro att dina barn skulle må bättre utan dig, du är deras mamma. Läs runt i forumet, det kanske ger dig en annan syn på saken. Du är inte ensam om att vara en stark person som råkat hamna i detta missbruk. För en del av oss tar det längre tid att bli frisk, andra klarar det lättare. Men glöm inte att du är värdefull och du är inte ensam.

@Solana @Natalia @prinsessa God morgon! Tidigt uppe inför att jag skall hålla i en utbildningsdag. Lite nervös, ganska pepp och trött (men jag känner inte efter just nu). Ikväll skall jag VILA, och måste redan nu göra en bra plan för det för jag kommer att vara mycket trött, och kanske lite sugen på enheter. Det skall gå bra. Önskar er en härlig och enhetsfri fredag. Lycka till på jobbet idag Natalia!

@Natalia Vilken bra tråd det här är :-) Tack! Och tack till er andra också!
Min man var bortrest på jobb i två dagar och jag hade en deadline i onsdags kväll för ett projekt, och jag undvek TV´n och drack bara 2,5 glas. Det kändes bra.
Jag har förstått att det är bra att sätta upp regelverk. Till att börja med behöver vi minska ordentligt på enheter och bestämma hur mycket i förväg, men även klockslag inom vilka det är ok.
Önskar er en fin fredag :-)

I september förra året bad jag admin radera mitt konto. Jag fick ett fint svar som gjorde att jag valde att inte radera min tråd. Jag var rädd för att jag skrivit för mycket, för privat. Att jag skulle ha hängt ut mitt ex och att någon skulle känna igen honom.

Idag tänker jag annorlunda. Det har varit en intressant process att vara här, särskilt det senaste året. Jag har följt med i några trådar och jag är så tacksam för att jag blev kvar.

Nu vill jag skriva om en slutsats som jag har kommit fram till, när det gäller mig. Jag har arbetat med en text som jag funderat på om jag ska pröva ge ut, men jag insåg att den är för privat. I alla fall nu. Kanske när jag går i pension och det är många år kvar tills dess. Det går inte att utlämna vissa sekvenser. Då förstår man inte heller mitt syfte med texten. Utan att gå in på vad som hände en kväll för väldigt många år sedan, men som orsakade att jag blev kvar med mitt ex fast jag egentligen hade gjort slut.

Jag var med om ett trauma. Och jag stod då på medicinen litium. För min tilldelade diagnos bipolär typ 2. Det som hände mig gjorde att jag ville sätta ut medicinen då jag inte var klar i mitt sinne. Jag var apatisk och jag råkade illa ut, pga just detta.

Att jag inte var klar.

För några månader sedan kunde jag knyta ihop säcken. Jag har kartlagt allt och jag har förstått allt, när det gäller mig. Jag fick inte trauma hjälp då jag sökte det. Eftersom jag inte varit i krig och utsatt för tortyr. Men om jag hade uttryckt mig annorlunda, så hade jag kanske fått traumahjälp. Då jag hade utsatts för en viss slags "tortyr". Beroende på hur man definierar det.

Det kanske är skillnad för att jag är kvinna och svensk. Och för att jag är bara en i mängden som är med om detta, i Sverige. Jag har börjat prata om min erfarenhet bland mina närmaste. Och jag hör andra berätta om liknande.

Men jag vet ingen annan som fått traumahjälp. Däremot så vet jag flera som får piller. Jag kan skriva vad de pillerna heter här, men det är inte relevant.

Jag tog mig ur djungeln av piller. Och har varit frisk sedan dess. För en tid sedan träffade jag en man som i sin profession är läkare och psykiater. Han förordar alternativ behandling till psykofarmaka. Jag berättade om en teori som jag har kommit fram till. Att så länge jag stod på mediciner så var jag sjuk. Jag berättade förstås mycket mer. Han bekräftade att min teori kan vara sann.
Jag har även bollat den teorin med en tidigare behandlare som också bekräftade min slutsats.
Jag somnade tidigt igår och vaknade nyss och kände att jag ville skriva ut det där känsliga här, men nu när jag skriver så vill andra ord ta plats.
Egenomsorg. Att ta hand om sig själv. Därav mitt alias. Jag har tagit hand om mig själv sedan ett datum jag aldrig glömmer. Jag insåg att jag höll på äventyra den vackra gåva som livet är. Att få vara här. Jag hade kris och jag valde själv att fly med alkohol då jag såg hur mitt ex flydde med alkohol.
Men jag hade tur. Ett par poliser som brukade vara hos ett par grannar, hörde ett bråk ifrån min lägenhet. Och de knackade på hos mig. Jag var berusad. De tog med mig och körde mig till psykakuten. Jag fick komma till en avdelning. Och där satt jag i en soffa där en annan man satt. Vi pratade med varandra. Det var ett underbart samtal. Som fick mig att förstå, att jag var inte på en avdelning för min bipolaritet. Jag var på en avdelning för missbruk. Jag hade blivit körd till beroendeakuten och jag var ju inte ens beroende. Men det var jättebra att det här hände.
När jag ätit ett par smörgåsar och druckit en kopp te så bad jag om att få blåsa för tredje gången. Jag skulle få gå hem! Men först. Ett samtal med läkare. Det samtalet är det bästa samtal som jag någonsin har haft.
Det fick mig att förstå, att jag som inte behöver alkohol och som har en sårbarhet ska inte dricka. Så jag stoppade. Och jag har kunnat arbeta med mig själv. Ett steg i taget. En dag i taget. För att bli balanserad. För att bli frisk. För att kartlägga mitt liv med psykisk ohälsa. För att förstå hur det ser ut i Sverige. Vården, mediciner och hur Socialstyrelsen rekommenderar piller där man egentligen borde göra som i vårt grannland. Att erbjuda KBT eller annat stöd vid trauman.
Men i Sverige så skrivs det mest ut piller. Piller som kanske lindrar och hjälper. Men i det stora hela kanske det även stjälper. Jag tänker att jag har blivit "räddad" av piller. Men om jag hade fått traumabehandlingen tidigare, som jag till slut fick då jag sökte på rätt ställe, då hade jag haft ett helt annat liv.
Fast ändå, jag älskar mitt liv och jag är tacksam för min resa. Det är nu jag har användning för den. Jag har varit på en arbetsplats i många månader.
Personalklimatet är inte bra. Och om det är en sak jag lärde mig av mitt trauma. Så lärde jag mig att gå, när det inte är bra. Jag söker andra jobb, har börjat studera en kurs och jag vet vart jag är på väg.
Jag trivs i mitt hem, som en gång var en total misär. Det finns inget spår av misären alls. Det är bara harmoni här nu. Och jag har skapat det själv. Och med hjälp av min fina pojkvän. Som han hjälper mig. Jag har aldrig haft en sådan relation tidigare. Det har alltid varit jag som har servat och passat upp. I ett par tidigare relationer har jag stått bakom och hjälpt de fd pojkvännerna att göra karriär. Jag är en god samtalspartner.
I min tidigare relation var även mitt ex en god samtalspartner. Vi behövde varandra då. Inte längre. Han hörde av sig igen. Och jag svarade fint. Det gjorde att han sände ett par bilder på honom och hans nya flickvän. Jag fick en aha upplevelse. Att det var hon som försörjde honom, som jag gjorde.
Och jag har landat i en ny insikt. Hur det är. Hur behoven vi har kan vara så starka så att vi gör allt för att fylla dem. Som mina fd kollegor har uppträtt. Jag hör dem säga "jag jag jag jag jag jag jag jag jag jag jag jag jag jag jag" och upphöjt i 100. Jag har inte hört att vi är ett team. Jag är van som tidigare patient i psykiatrin att träffa vårdgivare som arbetar i team. Det händer att jag tar ett möte med någon i vården fortfarande, då jag tycker att de är hjälpsamma. Och alla som jag har träffat vet om vilken resa jag har gjort. Det är ingen som uppmanar mig att ta ett piller längre. Det var länge sedan jag fick den uppmaningen. Istället lyssnar jag på tipsen jag får och tänker för mig själv. Det är just det här jag gör. Jag lärde mig egenomsorg för 15 år sedan. Jag jobbar inom kommunen. På en plats där ingen verkar känna till detta. Men jag ser att det kommer att smälla riktigt ordentligt för många där. De är stressade upp över öronen. Och de var inte mottaglig för det stöd jag hade tänkt fylla. De blev iskalla och jag såg in i ett par av deras ögon häromdagen. Ett par ögon som jag förstår är en reaktion av chock. Där finns en höna, som har högre rang än andra. Och resten av flocken följer med.
Det är en riktig hönsgård. Med bara kvinnor. Någon yngre än mig, de flesta jämngamla och några äldre. Jag skulle gärna se hönsgården som pjäs en dag. Men jag har viktigare saker att skriva om. Jag har inte tid med dravel.
Det är ingen där som reflekterar. Eller så gör de det, men de vågar inte säga emot hönan med rang.
Och jag måste bara skriva detta någonstans. Så jag tänkte att jag skriver det här. Det som kommer upp.

Det gäller att se om sig själv. Ta hand om sig själv. Och vara snäll med sig själv. På alla sätt. Och att se om sitt hus. Så att man kan, som jag nu gör.

Jag valde att gå. Och jag går inte tillbaka. Jag går inte in i en hönsgård där bemötanden är förskräckliga. Jag är rädd om mig själv. Och jag säger stopp, när jag måste.

Och detta stopp hade jag aldrig lärt mig om jag inte hade haft en missbrukande vuxen man i min bostad. Jag ska nog inte ens säga att han var ett ex, då vi egentligen aldrig fick en relation som ett kärlekspar ska vara.

Vi hjälpte varandra under en tid som vi båda hade fastnat. Bilderna som han skickade fick mig att förstå. Att han är på samma plats. Fast hos en annan.

Jag har gått vidare. Och det gjorde jag långt innan han flyttade. Jag förändrade allt som jag behövde förändra, för att leva det liv som jag önskade ha och lever idag.

Jag är tacksam för att han skickade bilden. Det gjorde så att det klarnade. Det som fattades förr var just egenomsorg, för mig. Jag var helt uppe i ett medberoende. Som jag höll på. Varför. Kanske det är så med hönorna. De vet inte varför de håller på. Men som de håller på.

Jämför med varandra varje dag. Vilken mat de äter. Vilka kläder de bär. Var de har köpt kläderna. Var de ska resa. Vad de ska göra på julen. Vilka julklappar de ska ge. Hur de ser ut. Osv osv osv osv osv osv.

Jag träffade en man som har rang för ett par år sedan. Han är verksam inom yogavärlden. Jag frågade, varför är människorna så här. Han sa "de reflekterar inte" och det är just det. Det är många som inte reflekterar.

När man är i sitt ekorrhjul och springer i det, likt en hamster springer runt runt runt och runt. Och aldrig stannar upp.

Hur ska man då se?

Önskar alla hjältar som här som kämpar så och kanske ni befinner er i ett slags ekorrhjul och springer springer springer. Släcker bränder. Det gjorde jag, i flera år.

Tills jag tog hjälp att stanna upp. Och jag övar fortfarande, varje dag.

Ta hand om er. På alla sätt.

Du är ansvarig över ditt liv.

Dag 3 avklarad! :) nu ser jag fram emot dag 4! God natt 🌺🙏

Kikar in 👀

Försöker varva ner efter jobbet. Har varit en intensiv dag men framförallt en utmanande kväll. Kan inte säga att jag kom hem med en positiv känsla ikväll men är glad att jag bara jobbar ett eftermiddagspass imorgon så jag hinner ha en lång stund för mig själv att hinna återhämta och samla lite positiv energi inför förmodligen samma tokigheter även då. Jag behöver min energi intakt för att möta sådana utmaningar och inga enheter här ikväll.
Det kommer jag helt klart inte ångra imorgon @prinsessa 🙂

Önskar god sömn.
Godnatt!

@postitlappen Nu kan det bara gå uppåt! Tänk på att ta hjälp när du behöver. Från vården och härifrån, kanske via jobbet. Bara du får det stöd du behöver. ❤️🙏🏻❤️

@Fia-@ Hej, tyvärr skapar ju även alkohol pngest och är ingen bra medicin. Men jag undrar om du inte behöver något ångestdämpande som kan hjälpa dig första tiden? Har du pratat med vårdcentralen om det? Ibland räcker inte bara motivation, det är bra att ta enot hjälp när man behöver. Du har ingenting att skämmas för.
Kram och hoppas du får hjälp mod din ångest!❤️❤️🙏🏻

@Wind Jag tror det är lättare att hitta en annan väg om man accepterar att man inte kan dricka ( om det är så). Så länge jag kämpade med när, var och hur jag skulle få dricka var det dom tankarna som styrde mig. Först när poletten pkte ner kunde jag sluta helt m alkohol.
Och har inte ångrat det beslutet.
Så kämpa på vännen, det är så värt det.❤️🙏🏻

Jag pratar om den fantastiska promenaden med ryggsäcken alltså. För lvrigt tycker jag du skriver med både humor och värme, värt att läsa.❤️

@Flarran Haha, ja den där nedrans rösten kan verkligen hitta på "logiska argument" för att fira ibland. Men fy tusan vad bra du har gjort det! Ett litet steg för mänskligheten men ett nästan obegripligt kliv för flarran! 💐Jag skålar med trocamust för dig!

Jag hoppas du får en super kväll!

@Flarran Du är helt klart jäkligt bra och fint att du hade sån behållning av promenaden! Träning är nästan det bästa när det gäller att få igång endorfinverkstan!
👍😀

@Ängans Hej ! Här är det faktiskt rätt bra, stabilt. Tuffar på som en tuktuk. Själv då ? Hur går det ?

@hgk Näe, jag tror jag börjar komma till "sans". Jag har beställt ett 1 månaders märke och kommer inte pröva förrän min hjärna är frisk. Om ens då. Nu är jag mest orolig för nyår. Hur jag liksom ska komma undan. Känns som när man var gravid. 😁 Ja men jag håller med. Mycket gnäll från mig. Men ja, det går ju rätt bra. Inte olidligt. "Bara" lite hjärnspöken. Mitt största dilemma kvarstår. God alkoholfri glögg? Finns det ?? Har nån vågat dricka den 2%iga ? Eller är det riskfyllt? Jag är rädd jag känner nån alkoholsmak och vill ha mer.

@Självomhändertagande Tack för fin text! När jag skrev detta var jag nog i en förnekelse fas. Jag förstod att han hade problem som var otroligt allvarliga men tänkte "kan man verkligen säga så om någon en inte träffat?".

Idag lever jag i lite mer klarhet. Jag sörjer fortfarande han, men jag vet också att det kommer bli bra. För jag märker att det är bättre på många olika plan, ingen stress, ingen oro i vardagen längre. Det som saknas är det trygga punkten i livet, han som håller om mig när jag mår dåligt, han som stöttar i vått och torrt. Den pusselbiten saknas, men då får jag konstant påminna mig om att jag saknar inte oron och stressen.

Jag tror jag börjar inse att jag kan älska honom som person fortfarande men inte vara med honom. För han har en sjukdom som gör att han inte kan ge mig det mest basala i ett förhållande, respekt och tillit. Det är grundstenarna, han har taket men han har inte grunden.

Jag ska tillbaka till psykologen, för att jobba med min anknytning men också eftersom mina föräldrar eventuellt ska gå in i en skillsmässa. Det är som två knytslag i magen samtidigt. Men det kommer bli bra oavsett, försöker jag intala mig själv...

God kväll, hoppas dagen varit bra trots en del mörka tankar. Man får låta dem passera och lita på att mer positiva känslor och tankar kommer igen. Har du varit till biblioteket något mer?

@Påvägmothälsa Tack för peppen. Jag var lite orolig för provresultaten, men mitt stillasittande och inaktivtivitet hade inte påverkat proverna. Kommer ta prover en gång per år i fortsättningen och det känns bra!
Har kommit igång med vattengympa tre pass denna vecka och nästa, nu ska gumfläsket bort! Ska hålla mig borta från vinet och komma på banan igen med motion och bra mat. Önskar dig ett trevligt veckoslut och ska pussa hunden.

@Varafrisk Själv har jag bara hafr en chef som jag trivts med i hela mitt liv, så förstående chefer är inget jag hoppats på.
Men det andra du skriver om förstår jag är tungt. Min dotter har inte på långt när lika svåra problem, men ändå några tuffa kroniska sjukdomar och just nu också svårt ekonomiskt av andra skäl.
Sånt gör mig också otroligt påverkad. Nedslagen och IBS-magen slår bakut. Inget kan göra det bra förutom att det löser sig för min dotter. Först då faller stenen ner från, ja, var den nu tynger mig.
Nu har det synts lite mer hoppfullt med det ekonomiska för henne och vips mår jag bättre.
Jag försöker som du hålla ett visst avstånd och inte lägga mig i alltför mycket.
Men inte är det lätt när barn har problem, och särskilt när det handlar om psykiska problem, då måste det vara ännu svårare.
Jag hoppas trots allt, att det går åt det bättre hållet. Så att hela din familj får en lugn och fridsam jul.
Kramar.

@Vilsenochborttappad Bra jobbat!!! :)
Ta det dag för dag som du gör nu. Om ett tag kommer alkohol inte vara särskilt viktigt längre och ännu längre bort helt oviktigt. Då har du fullt schå med livet som det är . :)

15 dagar har nu passerat , 15 dagar av rent helvete symtom mässigt men samtidigt en sån lättnad i hjärtat! Jag har klarat mig 15 dagar som nykter, i morgon är det 16 dagar! Trodde aldrig jag skulle nå hit, dessa två veckor har varit en sån bergochdalbana på så många sätt och vis !! Har haft två soc möten i två olika kommuner och i båda fallen blev det aldrig nån vidare utredning då dom ansåg att mina 3 tonårs barn inte lidit och att jag tagit tag i mitt problem vilket var en otrolig lättnad! I helgen väntar shopping och hotell och suget säger att ett glas vin är okej men både kropp och hjärna säger nej , den är för trasig och kommer aldrig mer att klara av det!! Önskar så att alla symtom snart avtar oxå och låter mig börja leva normalt igen!!

@Kristoffer
Tack så mycket. 🤗
Kändes som om jag aldrig skulle komma till denna punkt.
🌹

@Surkärring kram och fanfarer också från mig! Hejar så p dig och din nykterhet. Sunt att erkänna besvikelse. 🐳😉

Hej @Kevlarsjäl62,
Det var kul att du skrev lite, sånt värmer faktiskt så här i vinterkylan. Har just druckit ett par koppar te med mjölk och socker i och läst igenom din tråd igen. Mycket kloka ord om medberoende och oro kring sånt och även rätt många andra saker faktiskt. Relationer kan vara rätt knepiga.

Mitt i alltihop i sådana får man aldrig heller glömma bort sig själv utan försöka att ha lite distans tror jag. Tror att min farmor var inne på det när hon visst någon gång till min far hade sagt ord som att man kan vara vänlig, men inte villa väl, och då väl menat att man inte ska vilja andra så himla mycket väl att man själv dras ned och går under.

Farmor som hade levt länge ihop med en alkoholmissbrukare. Som min farfar visst var en rätt lång tid som ung.
Så nog visste farmor en hel del hon, fast hon väl inte talade så värst mycket om sina tankar, upplevelser och minnen. Hon utstrålade ändå ett slags lugn för det mesta minns jag att man tänkte på redan som liten grabb.

Detta då man varje vecka med mor och far brukade hälsade på henne om lördagarna och då fick en påse med godis och vi brukade leka ”gömma nyckel”. Ja, det där med fågel, fisk eller mitt emellan, och nu bränns det, eller nu är det jätte-kallt. Den där klassiska barnleken alltså, som väl rätt så många känner till.

Farmor hade även humor minns jag från att hon kom tillbaka till ålderdomshemmet efter ett benbrott och de som då nog skyndsamt en dag hade ställt i ordning hennes rum. För de hade tydligen snabbt inför hennes oannonserade återkomst vänt en tavla med ett naturmotiv upp-och-ned, och hon då lär ha sagt: Men oj, vad fint ni har gjort det här, och en helt ny tavla har jag fått också...

Ha en fin kväll!

@Snödroppen
Ja, verkligen!
💜
Kram.

@Tröttiz
Det är så fint att få känna att allt srbete man lagt på sig själv faktiskt också får en att läka, att ändra sina mönster 🙌❤️
Kramar

@Wind
Så kloka tankar. Min första tanke är att du har tagit såna stora kliv framåt, det märks i sättet du är rädd om dig själv ❤️🙌. Så fint att se.
Tänket att det är väl jättebra att han sökt hjälp och jobbar med sig själv, kan du inte bara låta det vara så utan att behöva tänka kring hur du ska göra. Skjut fram allt det där.
Du ska prata med någon som kan våld i nära relationer, det var en jättehjälp för mig. Hoppas du fortsätter skriva, det är så fint att följa sin resa och dina kliv framåt.
Kramar

@Åsa M
Vad fint att se din kommentar ❤️!
Hade missat den.
Kram

@Wind
Så fint att läsa att du känner behov "av att få ha mig och mitt".
Ta hand om dig!
Kram

Det är så häftigt att få följa din resa @Tröttiz, du har kommit långt. Det där du beskriver är stort, att inte följa känslomässiga reaktioner in i gamla hjulspår utan ta ett steg tillbaka och agera enligt plan. Fortsätt sköta om dig!

@Flarran Finns inget fjolligt och töntigt med dig, eller med någon alls här inne. Jag läser med intresse det som skrivs här. Inte allt, så klart, men lite här och där i många olika forum. Jag lär mig jättemycket, då fortsätt ge mig den chansen, du och alla andra.

Tänkte inte gå in på forumet idag. Fick en känsla av att jag skrivit för mycket och att det inte är många som bryr sig egentligen. Om det skulle vara nån som gör så, då har den eller dom väl mest roligt åt en var känslan. Den inre negativa rösten om man så säger hade börjat att tala i mitt sinne.
Du är väl inte en fjollig tönt eller...

Nej, ryck upp dig nu och var som en människa! Du har ju bevisat för dig själv och hela världen att du kan göra vad fan som helst om det krävs, eller om du ger dig sjutton på det för att tala med ett lite mildare och mer vårdat och försynt språkbruk liksom.

Jag tyckte att det låg en hel del i vad min inre röst eller känsla försökte säga mig, och började så smått känna mig ganska duktig och började känna att jag nog egentligen var värd ett rejält glas med whiskey av någon extra dyr och fin sort liksom. Detta för att fira att jag nu varit spiknykter i inte mindre än drygt 1 månad och 2 veckor. Detta som även är ett personligt världsrekord för mig som började dricka mer frekvent varje vecka eller helg redan år 1987, långt innan år 2000 alltså.

Men pling och plong, då blixtrade en tanke av klaraste logik till inom mig. Tänk efter här alltså.
Du har väl aldrig gillat whiskey nåt speciellt – Har du? Den inre alkoholförhandlaren om man så säger, tog då till orda och sade: Nej, det är helt rätt detta, inte ska du köpa nån whiskey heller. Det finns godare saker! Varför inte en finare årgångs-Champagne i stället? Det lät ju genast lite bättre...

Men då kom logiken in i tankematchen och sade, tänk efter – vad är det som du ska fira med sprit...
Det är lätt att svara på sade min inre och lite mer barnsliga och naiva del av tänkandet. Vi ska fira världsrekord i personlig nykterhet så klart!

Det är klart att nykterheten är värd att firas sa logiken och log lite smått. Så nu sitter man här vid datorn i lunchtid och dricker en skvätt alkoholfri läsk av ciderkaraktär och funderar över tillvaron. Tänk så enkelt det är att tanklöst med dimmigt sinne att bara liksom köra rätt ner i diket om man inte tänker efter en del före alltså...

Ha en fin dag!

@Amanda L tack 🌺 har tagit till mig ditt råd och har massor att göra efter jobb. Sen har jag lovat ett av mina barn att vi ska börja kolla på en serie ikväll som vi tidigare pratat om att se. Då går det en timme och vips är kl 22 och då kommer jag inte ta något glas. Det är faktiskt något jag aldrig inte ens denna sista och värsta perioden jag gjort. Har aldrig börjat kl 22 eller efter. Så då känner jag mig säker i min sak. Idag trots 3e dagen. Har jag inte känt lusten än. Brukar annars göra det runt lunchtid och planera kvällen. Men inte ikväll inte.

@Se klart Vet du, jag tror att man kan bli beroende i form av kickar i olika typer av utmaningar också. En del personer är mer entreprenörer än förvaltare. Jag är förvisso nog ingen entreprenör, för mig är det vardagsmat att lösa olika jobbproblem, men för mycket för länge i kombo med stökigt på hemmaplan gör ju att jag stressar mig sjuk. Jag vill inte hamna där igen, tre perioder av sjukskrivning för utmattningsdepression får bannemej räcka i ett yrkesliv.

Samtidigt kan jag bli rastlös när varje arbetsdag är lik den andra, jag får jobba på att vara här och nu, verkligen känna att jag hinner med och kanske till och med har lite luft här och där. Och allt man tränar blir man bättre på! Min nästa utmaning, hoppas jag, blir att lära upp rookies. Det gillar jag och det ger så oerhört mycket tillbaka.

Kram 🐘

Igår var det liksom en puckel som jag klev igenom, över?
Jag spaltade upp kvarvarande dagar innan ledighet och insåg att det inte var så många- och att jag kommer att hinna med.
Är klar med budgetarbete, föreläsning, och annat som tagit mycket energi. Rekryteringsprocessen inte minst.
Jag längtar efter ledigheten nu, och jag höjer inte blicken alls utan jag ser där jag står. Här känns det bra och stadigt!

Tack @geggan @AmandaL och @andrahalvlek
Jag känner mig lättad att det inte just nu- blev detta rätt svåra uppdrag inklusive pendling och annat. Alldeles oavsett lönefrågan.
Jag tror absolut som du skriver @geggan att det blir ett sätt att se över, hantera, arbetet här och nu.
Hade möte med ett av mina gäng och en annan avdelning - implementera nytt system. Andra avdelningen sa: åh vad härligt att ha möte med er- som är positiva!
Jag sa att ”vi jobbar så”. Vi orkar inte något annat än att se till att ha det bra på jobbet.
Kram från hemmakontoret! 🧑‍🎄

Tack @geggan @AmandaL och @andrahalvlek
Jag känner mig lättad att det inte just nu- blev detta rätt svåra uppdrag inklusive pendling och annat. Alldeles oavsett lönefrågan.
Jag tror absolut som du skriver @geggan att det blir ett sätt att se över, hantera, arbetet här och nu.
Hade möte med ett av mina gäng och en annan avdelning - implementera nytt system. Andra avdelningen sa: åh vad härligt att ha möte med er- som är positiva!
Jag sa att ”vi jobbar så”. Vi orkar inte något annat än att se till att ha det bra på jobbet.
Kram från hemmakontoret! 🧑‍🎄

@Se klart grattis till beslutet! Bra! Nu är nästa steg att använda denna impuls o erfarenhet till att förbättra din arbetssituation på något annat sätt. Det kommer du att göra!

Jag har varit på nämndemansgården. Rekommenderar inte.

Tack för ni tog er tid att svara
Så fint av er stort tack 🙏🌹😃

Ja jag känner ett stort behov av att angagera mig i mitt och det tar verkligen emot när jag tänker på att springa tillbaka in i det igen. Men visst är det svårt?! Massa känslor åt olika håll
Usch 😬🤯
Jag ska ha samtal med en kvinna framöver som arbetar med våld mm i relationer så jag får lämna allt där så kanske jag kan få mitt hjälpt 🙏

Är tacksam att jag ändå känner behov av att få ha mig och mitt

Kram wind 🌹

Det var länge sen jag var här nu. Har inte låtit bli alkohol helt, men nu gör jag det sen några veckor igen. Enklast så. Jag har tittat in och läst lite, men känner mig lite kluven. Ibland känner jag att jag gör alldeles för stor sak av nykterheten när jag skriver här och hänger här.
Om jag i stället bara är i min vardag kanske jag saknar vinet mindre?
Att varje dag hålla på att skriva om alkohol kanske håller ett sug vid liv?
Ja, jag provar lite olika strategier. Ha det fint!

Godmorgon alla i kaffestugan! Tyvärr blev det enheter för mig igår, och inte heller så måttligt som jag hade önskat idag . Jag tar en enhetsfridag idag, det ska jag unna mig.

Nu skapar vi oss en bra torsdag! Häng på mig med en enhetsfridag vettja!

@Wind
Ja, jag menade för dig och din skull.
Att ni sköter om ert mående på varsitt håll.

@Wind
Godmorgon. Förstår fullt ut dina känslor en sådan blandning av glädje, oro och hoppfullhet. Mitt råd är att låta det ta tid, ge varandra tid för att se vad som händer.
Jag har många gånger tänkt och agerat utifrån att mitt ex varit nykter och rusat tillbaka för fort vilket har resulterat i att jag rasat längre ner när nykterheten tog slut, vilket det gjorde för honom flertalet gånger. (Menar inte att det behöver vara lika med ditt ex men chansen finns tyvärr)
Så ge dig och även honom tid att jobba med er själva, så kanske det finns något nytt och bättre att bygga på senare om ni båda vill det.

Hoppas att du får en fin dag. 🌺

Hej

Att söka hjälp för min skull isåfall
Inte för att få han och mig ihop igen om du förstår. Jag är helt slut på energi och vill ha mig tillbaka. Jag är så less på allt surr i huvudet just nu.

Mvh wind 🙏🌹

@Wind
God morgon.
Jag har inte varit i din situation med en initiativförmåga av den andra att söka hjälp. Kan dock mycket väl förstå att det rör till saker. Mer saker att tänka på samt arbeta med. 🌺

För jag tänker att som medberoende är man ju "van" vid vissa saker och om läget varit samma väldigt länge rubbas allt ju. "Jamen, hallå, vad händer nu?! " ... Fastän det är något bra som att den andre söker hjälp. 🤔🙏

Skulle det vara klokt att du nu söker dig till någon som jobbar med anhöriga, vad tror du om det?
Då han nu verkar arbeta med sig själv, tänker jag. Vi anhöriga påverkas ju något enormt.

Kram,
och ha en bra dag.
💜
// Tröttiz som inte vill köra till jobbet ...

Godmorgon morgonkaffe-vänner!

@Solana det låter fint att du och din man vill göra en förändring tillsammans 🙂
Vad gäller att ändra vanor handlar ju egentligen om att hitta och skapa nya trivsamma rutiner och att börja praktisera dem. Det här med att dricka vin kring middagen och några glas därefter blir ju så lätt bli en aktivitet i sig som nästan utesluter att ge plats till andra trevliga aktiviteter som man skulle må mycket bättre av och som ger energi istället för att ta energi.
Jag dricker inte dagligen och rätt sällan på ett sätt som gör mig direkt bakfull men har ändå besvär med att jag dricker fler kvällar på en vecka än jag egentligen vill. Och som du skriver blir man blir segare, mindre energirik och inte lika allert i huvudet dagen efter. Det är inte önskvärt. Det blir som ett onödigt slöseri av både tid och möjligheter till annat trevligt brukar jag själv känna. Även om du eller ni inte känner er beredda att avstå 3 månader är alla förändringar mot ett bättre håll ändå positivt efter vägen tycker jag. I just den här tråden av forumet är vi nog fler som har lite besvär med att få till ett 3-månaders totalt uppehåll även om vi vet att det vore bra för oss.

Har ni funderat på hur ni skulle vilja att er konsumtion ska se ut frammåt och vilken minskning ni skulle kunna tänka i ett första steg redan nu? Kanske en minskning av dagar, antal enheter? Och vilka trivsamma nya vanor ni kan tänka er prova att etablera? Tillsammans eller kanske även var för sig?

Tänker också att det faktum att det skett ett dagligt användande av vin så pass länge hunnit utveckla ett beroende och det kan bli knepigt med sug eller att en viss att en viss abstinens träder in när man skär ner på dagar. Det behöver inte vara en påtaglig abstinens men det kan ändå skapa sådant som ibland en tröghet i huvudet, endel blir tröttare, får olustkänslor, ibland en ökad ångest eller rastlöshet. Det kan vara bra att känna igen sina symtom och förstå vad det rör om. Endel blir mer lättirriterade tillexempel. Och vad gäller sug kan det vara bra att lägga upp några strategier för hur att hantera om eller när det uppstår. Vad som funkar för mig när sug uppstår kanske inte funkar för dig. För mig funkar snabba distraktioner bäst vid sug. Sånt som skiftar fokus fort. Det vara en skön avslappnande varmdusch, en promenad, naturvistelse, läsande, serietittande, att ringa en vän eller nåt spel som får mig skifta fokus. Och ibland blir jag rent av radiostyrd och då funkar inga strategier alls. Då är det egentligen min beslutsamhet som brister. Det kan då bli så att suget tar över min egentliga vilja att avstå. Det är egentligen därför de här 3 månadernas avhållsamhet rekommenderas om man vill nå en bättre förutsättning att klara ett mer måttligt drickande. Men en sak är säker, och det är som @prinsessa säger - man ångrar aldrig att man inte drack igår 🙂

Ursäkta långt inlägg.
Nu skapar vi en ny bra dag!
Dags att ordna mig för jobbet.

Kram

@Milady Härligt att blodproverna var bra! Var du orolig för diabetes?

@Milady ja men verkligen, vi ger inte upp! Nu är jag lite jobbig och säger att det är den 7 december idag, och julhelgen är om drygt 2 veckor......Jag tror på dig ❤️ Idag är jag på dag 37 med de tre planerade avsteg jag gjort. Det går. Kan jag så kan du. Kram till dig och hunden!

@Solana @Källarmannen @prinsessa @Natalia Godmorgon! Bara minus 9 här idag 🤣 Två dagar kvar på hektiska veckan. Skickade in en text igår, vilket var skönt. Håller i ett stort möte imorgon, och har saker att avsluta i planeringen idag. Det skall gå. Sovit mer än 5 timmar i alla fall. Ångrar inte att jag inte drack igår. Det var dag 36 på mina två månader utan alkohol - med de tre avsteg jag gjort. Denna vecka hade inte fungerat om jag hade druckit alkohol. Solana, att lägga en plan är bra, och att bryta helt är möjligt. Jag har tidigare haft ett dagligt alkoholintag. Viktigt att identifiera målsättningar , motivation, och att prata ihop er tror jag också , även om ni är två olika personer förstås. Önskar alla en fin nykter torsdag. Natalia, är du fast i jobbträsket? Jag saknar dig!

Nu vet jag inte vad som sker ....
Exet har tagit tag o beroende centrum 🤔
Jag är jätte förvirrad.
Både glad,förvånad,förvirrad,rädd....
Han säger att det är för hans skull.
Han har tom varit nykter hemma hos sig UTAN min hjälp som att komma till mig och vart under mina vingar. Nu har han gjort det på egen hand. Jag trodde han ljög men hört via en som bor i samma hus att han vart nykter.

Det här rör ju till allt. Jag hade precis börjat släppa allt och tappat mycket av hoppet men nu sitter jag här med många frågetecken.
Jag vill verkligen inte in i nåt skit igen och tänka på han nu när jag mått så mycket bättre med att fokusera på mitt.

@Sisyfos kick ere väl, alltid varit kickar ja sökt efter. blir rätt mkt koffein tex. kick där med, förut tog ja kosttillskott osv som gjorde mig galet pigg. slutat med det dock. fastnade ju för cannabis förut. men drack ej då. slutade cannabis. sen mer alkohol. alltid varit stimulanter liksom.

@Geggan Körer och skrivarkurser, så härligt och utvecklande!
Så fint att du kunnat gå vidare i livet.
❤️👍

@Måttligt drickande Håller med Kennie. Det är få som bryr sig, faktiskt har en del vänner inte ens märkt det!
Men det känns skönt när man slipper mörka. Om nån frågar så säger jag att jag slutat dricka alkohol eller inte dricker alkohol om det är en okänd som undrar.
Och jag tror det kommer naturligt för dig när du känner dig trygg. Och som sagt, ofta blir det mindre dramatiskt än man tror…
Så fortsätt som du gör, det löser sig… bara en liten station på vägen..😀

@Adde Jag håller med dig. Innan man gjort det kan man ju hela tiden ljuga för sig själv och andra, förhandla och slingra sig med olika förklaringar, men när man erkänner för sig själv så finns bara en väg kvar: att ta sig ur beroendet.
Blir så mycket lättare då!
❤️

@Smillans Håller med dig om att det är så mycket skönare att vara nykter - och vilsamt! Ibland tänker jag på det där att dricka måttligt, men även om jag genom ett under skulle lyckas med det så skulle jag vara tillbaka till det där oroliga planerandet. Var, när och hur mycket ska jag dricka?
Inför varje fest eller middag: oro. Och sedan sitta och kämpa med ett sug hela kvällen. För då måste jag kämpa emot….
Det skulle förstöra allt även om jag skulle lyckas hålla mig till två glas.
Nu känner jag ingen oro alls, jag koncentrerar mig på på festen och middagen och på att njuta av nuet. Så vilsamt!
❤️👍

@Vilsenochborttappad Ett tips är att redan nu planera in dag 3 och 4. Det gör det lättare för dig om du har annat att lägga fokus på. En långpromenad med någon vän eller ngt kul med familjen eller storstädning av lådorna . Har du en plan så underlättar det de där första svåra dagarna. Och tänk på att det blir mycket lättare sen.
För en del är det en hjälp att bara tänka en dag i taget. De lovar sig själva att just idag ska jag inte dricka. Kanske imorgon men inte idag.
Kram och fortsätt skriv.❤️🙏🏻❤️

PS. Det som Nemo Hedén är knuten till heter The House. Dyrt och exklusivt, men de verkar också duktiga.

My Skarsgård har jag hört mycket gott om. Hon är ex-alkis och numer utbildad slkoholterapeut. Driver ett privat behandlingshem i Stockholmstrakten.

Kram 🐘

Hej.
Fyllesamtal; ilska mot mig och andra, självömkan om vartannat och hög röst. Så har man blivit uppringd av en person i detta stadium ... 🙄

Min kropp hann trigga igång en stress, kickade igång liknande reaktioner som tidigare före jag samlade mig och sade lugnt att jag hör vad han säger, att han inte mår bra, men att jag gärna pratar mera en annan dag och så lade jag på.
Konsekvens : ljudlös signal. Been there done that, men känns liksom inte så jobbigt mera att dra gränser. 🙏
Sådana här samtal gynnar ju ingen av oss.

Sköt om er.
💜

@Samsung50
Hej och tack för dina tankar. Vilken bra tanke du beskriver om att barnen åtminstone har ett nyktert hem. Det känns som en bra motivation.
Och det där med att släppa kontrollen ja. Och oron.
Det är fint att höra tankar från dig som ligger några steg före mig.

@vår2022 Jag tänker också att han behöver landa i det nya, och att det är naturligt att han inte svarar mig just nu. Kanske gör han det senare, eller inte. Jag kan inte göra mer just nu, så då väljer jag att släppa det.

Kram 🐘

@Flarran Jönssonligan är roliga, allra helst de gamla filmerna med Gösta Ekman.

Själv har jag varit på julbord ikväll. Åt inte enorma mängder och det sötaste var fyra pepparkakor och lite ris a la Malta. Tog inget godis alls, heja mig! (Jag betalade bara 100 kr själv, men inte fan var det värt 399 kr. Så mycket kan man inte äta.)

Kram 🐘

Hej! @Andrahalvlek,
Tänkte bara skriva några ord och höra att allt är bra liksom.
Det har varit en lite jobbig dag här och man har väl fått försöka att använda de flesta av teknikerna för att skingra tankar på att inhandling och drickande av onyttigheter. Fick till och med putsa klart på en instrumental låt och lägga ut på min musiksida i terapeutiskt syfte. Ska nu äta lite pizza och sallad. Slår mig även lös på en burk cola.
Följer ditt råd om att se en rolig film, har ju en del på DVD och idag det får nog bli Jönssonligan tror jag.
Ha en fin kväll kompis!

@Vilsenochborttappad ser du, redan två dagar! En dag till klarar du och säkert en dag till efter den med. Den första veckan är lite kämpig men imorgon är det inte så många dagar kvar tills du klarat den.

Så skönt att vakna nykter och känna att ens gamla ”jag” finns kvar där…under ångesten och hjärndimman där finns vi kvar fast vi hade glömt bort hur det ska kännas.

Du klarar detta. Vi klarar det tillsammans ❤️

Nog behövs det ibland lite instrumental musikterapi. Det var så det tänktes när den elektroniska kompositionen Nordic Moon skapades. Flarran Stuff på Soundcloud har det talats om tidigare och nu finns det alltså ett till originalverk att lyssna på.
Ha det gott vänner!

Tack alla vackra själar som har bemödat sig med att svara mig ❤️ jag finner hopp när jag läser det ni skrivit till mig. Idag är 2e dagen utan alkohol. Inget sug idag inte, men brukar komma dag 3-4 dock så ska jag klara dem också! Jag har läst mitt egna inlägg säkert 10 ggr idag och för varje gång känns det som vafan, är det verkligen jag och mitt liv? Ja! Men det ska ändras. Tack igen alla ❤️

@vår2022 Ja, det är ju oerhört skönt att vara nykter och jag har verkligen njutit av det dom här dagarna. Att få vakna på morgonen och känna mig stolt och glad över att jag inte varit bakis har varit en fröjd.
@Himmelellerhelvette Tror jag är rastlös faktiskt. Har varit hemma sen i lördags och varit sjuk & det var först vid lunch idag som jag kände mig något piggare. Inte pigg nog att orka göra saker men viljan fanns där och jag tror att det var därför suget dök upp. Jag har ju tidigare druckit på alla känslor i registret, även rastlösheten och ensamheten… och båda har pockat på idag.

Imorgon ska jag till veterinären med min vovve och det ligger vägg i vägg med vinaffären. Jag tror inte det ska vara något problem, men för såkerhetsskull har jag gjort upp en plan. ☺️
Ha en fin kväll!

@Smillans Alla de där insikterna av att man mår så otroligt bra utan alkohol gör det mer och mer solklart att man aldrig mer vill riskera måendet. Ibland har jag haft svackor, nyligen en rejäl men jag vet att jag mår så obeskrivligt mycket bättre i mitt nyktra liv så även när man mår riktigt skit, bara vill dränka mig i flaskan för att slippa känna alla fruktansvärda känslor så vet jag att detta måendet kommer gå över och sen kommer jag få må sådär härligt igen så som du gjorde när du vaknade till hotellfrukosten ❤️ Alla mår dåligt emellanåt men vi som är alkoholberoende har dränkt det måendet så vi vet inte riktigt hur vi ska hantera det. Vi får träna, träna och träna sedan lär vi oss att det är övergående. Nu mår jag toppen igen efter några veckor av mestadels uselt mående. Kram❤️

@Rehacer Checka av om du är trött eller hungrig, ät dig mätt och lägg dig tidigt, det har hjälpt mig många gånger❤️

@Kebne1 Välkommen tillbaka! Jag hoppas du finner ett ställe du kan lägga in dig på. Väldigt skönt att kunna unna sig det om det finns plats kan jag tänka mig❤️

Hej @snö_flinga!
En nära vän till mig drabbades av ett delirium. Han hade använt alkohol dagligen i över tjugo år och under de senaste åren före deliriumet druckit fyra till fem flaskor vin/dag och vid flera tillfällen varit inlagd på beroendeavdelning för avgiftning och även haft flera ep-anfall.Han drabbades på andra eller tredje helt nyktra dagen.
Som Flarran skriver är de symptom du beskriver även en följd av eskalerande alkoholkonsumtion. Är du osäker på abstinens kan du alltid vända dig till psykakuten för rådgivning.
Att läsa trådarna här har hjälpt mig mycket och har nu varit nykter 1 år, vilket föregåtts av många misslyckade försök.
Lycka till!😊

@Rehacer Lätt att känna sug när man är hemma hela dagen, fast man är risig. Du är så van att ta tusen järn i elden och nu stannar allt upp, antar jag. Fokusera på hur skönt det är att vara nykter och hur duktig du är med 12 dagar!🥳. Se på serier och knapra på något gott. Flytta bort tankarna från suget.

Kram och krya på dig❤️

@Kebne1 Bra att du tar tag i detta igen och är här. Vet heller inget om kliniker men kanske de på beroendekliniken vet, där du gått förut? Leta tillbaka till alla trix du gjorde förra gången, träna, mediterade, isbad och annat.

Kämpa på nu och bra jobbat med 3 dagar!🥳.

Idag är första dagen som jag har känt suget. Hade jag haft något hemma hade jag haft oerhört svårt att låta bli. Suget har kommit och gått hela dagen och det irriterar mig något enormt.
Vill inte känna begäret. Vill inte att det ska vara så svårt. Usch, vik hädan!!!
Dag 12✅

@Andrahalvlek Låter jobbigt! Men det är ju såklart inte ditt ansvar och det är inte ditt fel att det blev så. Du har skickat sms och han vill inte svara för det känns säkert jobbigt för honom. Kanske som att gratulera en konkurrent när man själv blir petad i en match. Att man följer sina känslor och har svårt för att gratulera när man själv är ledsen och kanske hade planer på att jobba längre. Men det är inte du som orsakat detta, det är ledningen. Förstår att det ändå känns tungt för du känner empati med honom och att det var nära att det skulle kunna bli du i värsta fall. Han kanske hör av sig när han fått smälta och ta in allt. Livet är verkligen tufft och orättvist ibland. Skönt ändå att du fick vara kvar❤️

@Em och nykterheten Tänker att det är väldigt olika i hur man tänker att vara nykter framåt. Det finns inget rätt eller fel. Vissa känner en press som liksom stör om man lovar aldrig mer, att det kan trigga att dricka för att det är ett påbud och att en dag i taget blir bättre och mindre press. Att lyckas med en dag i taget är stort. Jag tänker nog mer att det inte ingår i min livsstil att dricka, att det är så för livet. Det passar mitt sätt att tänka. Sen tror jag att en dag i taget är rätt bra om det är kämpigt att avstå, precis som att ta en sak i sänder. Så att tänka som det känns bäst för en själv, blir bäst😁.

Hej du fina mamma!

Så bra att du hittade hit vi är många och vi är starka och du är modig och kommer bli stark du med. Exakt så mådde jag för 4 veckor sedan… drack till sent på natten och hade sån ångest varje dag!

Det blir bättre. Stå ut några dagar. Jag känner igen det där med suget, jag blev sugen varannan dag (bakis mellandagen, säkert) och det gick bara inte att låta bli. Usch så fel jag hade.

Var lite snäll mot dig själv nu, ta det lugnt och testa en vecka eller två tillsammans med oss här. Varje dag (och till och med varje timme) du fixar utan alkohol gör att du kommer lite längre ifrån det du känner nu och väldigt snart kommer du märka att det är värt det.

Önskar dig en fin kväll och vi finns här när du vill prata ❤️

@snö_flinga Vad klokt att du skriver här med dina funderingar! Hur stor risken är att utveckla allvarlig alkoholabstinens och delirium beror, precis som @Flarran skriver, på hur ofta och hur mycket man dricker. Hur ser det ut för dig?

@Kebne1 Inga erfarenheter av kliniker själv men läst boken som Nemo Heden skrivit och där han var på ett privat behandlingshem. Uppfattar att det är dyrt 🤑 men typ bra. Men hoppas att du ändå kan skriva här… vi är många i samma situation och vi hjälps åt!!!!

Hunden följer snällt med på promenader fast det är svinkallt. Har haltat den sista tiden och känner att jag tar tag i vinpimplandet efter julhelgen. Är nöjd med att mina prover gällande socker, insulinkänslighet mm var mycket bra. Kommer ändå kollas flera gånger de närmsta åren. Heja oss som försöker igen och på nytt!@Påvägmothälsa

Vecka 20. Jag har en riktigt bra pågående vecka. Mycket att göra på jobbet men inom rimlig gräns för stress. Varit på tjänsteresa med kollegor och det var verkligen kul. Middag på kvällen och jag beställde ett glas alkoholfritt vin som smakade blaha, beställde in cola zero istället. Var på rummet redan 22, sminkade av mig och låg i sängen strax efter. Lysande en stund på ljudbok innan jag somnade. Alltså det ÄR så skönt med detta. Sen vakna pigg och utvilad, äta god hotellfrukost och samtala med kollegor om gårdagen utan minnesluckor. Sån skillnad mot förr. Sist i baren, stupa i säng, sova ett par timmar, mascaran utsmetad i halva ansiktet, trött och sliten, huvudvärk. Orka sig ner till frukosten och tvinga i sig nåt. Små röda ögon som avslöjade hur man mådde. Uuurk!
Hur kan jag ens tveka på om jag gör rätt?! HUR skulle jag ens kunna tänka på att förstöra det här jag byggt (bygger) upp? Förra veckans dip är som bortblåst. Det är ju det här jag vill och som gör att jag mår så bra. Jag gör mig bäst nykter😊 Det går verkligen upp och ner i känslolivet men det är väl så det ska vara. Det är helt ok.
Kallt som attan idag❄️
Mående: 4,8/5 hurra ✨

Julen är en lurig tid när det gäller alkoholdrycker.
Har väl i alla år firat jul i stort sett varje dag i många år så att säga när det gäller drickande av alkoholhaltiga drycker av diverse slag. Men detta år ska jag verkligen göra allt jag förmår för att stå emot det alkoholsug som redan nu i denna stund finns, tänkte just på en likör som jag förknippar med julen. Usch att man inte ännu har lyckats att sluta tänka på drickande fast man lyckats att vara helt nykter i över 1 månad och 2 veckor.

Hade det stått en flaska vin eller starköl på bänken i detta nu så hade jag nog kört ned i diket igen liksom.
Man får verkligen fokusera på att inte falla för frestelsen att åka iväg och införskaffa nån skit bara för att ”få må bra” en stund. Nej, nu får man rycka upp sig och tänka på nåt annat liksom. Tänker i detta nu att en söt god yoghurt med jordgubbssmak får det allt bli i stället, vilket då inte minst ekonomiskt och på många andra olika sätt är bra mycket godare och hälsosammare liksom.

Ha en fin nykter dag!

Hejsan! @snö_flinga,

Det finns så många risker med att dricka alkohol som man i början av ett mer kontrollerat drickande av alkohol nog inte tänker på. Delirium är väl något som kan komma efter ett tungt och mångårigt intag av starka drycker. Då väl mest vid dagligt högt intag av sprit i kopiösa mängder, Men vägen dit till det stadiet då vanföreställningar som delerium inträffar brukar oftast ta rätt så många år av tungt missbruk.

Kommer ihåg hur man som ung grabb tänkte på det här med att dricka alkohol. Såg det väl en gång mest som en rätt oskyldig dryck för att en stund kunna slappna av och ”må bättre av” och visst hade man hört ord som skrumplever och ordet delirium men tänkte väl att sånt drabbar väl bara korkade gamla alkisar på parkbänkar och liknande.

Men som du skriver eskalerar ofta ett drickande av alkohol över tid och ger då bland annat rätt snart en mängd problem av olika slag där ord som ångest, panikångest, oro, sömnproblem som du skriver om ingår så att säga. Många självmedicinerar med alkohol mot psykiska låsningar och annat.

Tycker att det är bra att du har börjat tänka på riskerna med att dricka alkohol. Det visar att du har respekt för denna ohälsosamma och förrädiska dryck som lätt kan förstöra så himla mycket. Fortsätt att läsa här på forumet så får du säkert lite mer inblick i problematiken liksom.

Ha en fin dag!

Hej! Ni som inte tagit hjälp av vården när vet man risken för att få delerium ? Tror jag kan sluta själv men är så rädd för att få det….Har ångest,panikångest,oro,sömnproblem i botten som medicinerats med alkoholen och nu eskalerats.

@StrongerNow Kan bara hålla med föregående talare, vilken målmedvetenhet du visar och vilket ansvar du tar. Spännande att höra att du testar Previct också, du får gärna skriva mer och berätta hur du upplever att det funkar. Hur mår du just nu?

@Lora Vilket grymt tips att rensa ut saker i köket som tankemässigt hör ihop med alkohol. Vi brukar tipsa om att inte ha någon alkohol hemma men det här kan ju verkligen vara en ytterligare boost. Tack!

Välkommen hit @Vilsenochborttappad! Det berör verkligen att läsa ditt inlägg. Det är så modigt att du skriver här och delar med dig så ärligt om din situation. Jag såg att du publicerade ditt inlägg igen i forumdelen "Vara alkoholfri", så jag flyttade hela din tråd dit. Hoppas att du hittar mycket hjälpsamt här!

@Amanda L Tack❤️ Det är mysigt men jag känner ofta en stress inom mig att jag behöver bli färdig….med vaddå? Jag är ju vuxen och bestämmer över mitt liv men….Hur som helst så…

Idag är jag ledig. Ska strax gå en promenad m vår hund. Känner mig ganska låg idag. Var hemma fr jobbet torsdag tom måndag. Har känt mig så trött. Förra onsdagen höll jag på att svänga ut fr en rondell rakt mot körriktningen. Bilisten såg tämligen förvånad ut. Som tur var hann jag inte svänga….jag hade låg hastighet men jag minns att jag tänkte att nu är du allt trött Varafrisk ….Min samtalsterapeut säger att jag har PTSD och befinner mig i en livskris. Har två samtal kvar före jul som arbetsgivaren betalar. Vet inte om min chef kommer att betala mer men det handlar även om att förebygga en sjukskrivning. Jag är besviken på min chef. Hon frågar inte hur jag mår eller hur jag har det på jobbet. Hon går alltid en måndagsrunda men antingen har hon varit borta el jag fast det finns ju massvis av sätt att nå varandra på. På mitt jobb brukar man inte heller fråga varför ngn har varit hemma …jag tycker ändå att det borde vara en chefs ansvar att fråga hur det är i synnerhet om personen är alkoholberoende…kunde ju ha tagit ett återfall.

När ens barn har varit manisk i fyra månader som leder t en psykos det gör ngt med en själv som mamma. Att varje dag vakna/vara orolig för …lever min dotter? Har hon blivit våldtagen? Misshandlad? Har det hänt polisiära saker? Under den här tiden har hon förlorat många saker.Fyllde 25 år när hon låg inlagd på psykosavd. Ville inte prata m någon av oss på två veckor. Under fyra månader är vår dotter en helt annan person. Och när hon vaknar upp ur detta vill hon förändra sig totalt. Inte bli igenkänd. Stänger ner sina konton på sociala medier. Ensam …mycket ensam. En chef som inte hört av sig. Har troligtvis en ny chef. Hon försöker ordna upp sitt liv. Allt detta finns med mig …Jag går t jobbet och det är som att befinna sig i en bubbla. Alla förbereder sig inför julen. Jag försöker hitta mig själv samtidigt som jag lyssnar t svåra samtal. Jag försöker hitta min styrka inom mig själv. Glädjen för mig ligger inte i nystädat hus, i julklappar och presenter osv utan att min dotter lever…att få vara med min son, svärdotter och man. Jag känner mig väldigt ensam men är otroligt tacksam över att jag har min familj. Vill verkligen inte vara på jobbet men 2,5 vecka till sen är det julledigt i två veckor.

Ha det fint❄️

Kramar🕯️🤗❤️

@Andrahalvlek usch vilken kalldusch! Men jag tänker att med tanke på hens ålder är det helt rimligt. Det kanske var plötsligheten som hen reagerade på. Hade kanske inte riktigt tagit in att det är dags för pension. Hoppas ni kan få kontakt småningom, det skulle ju kännas bättre för dig. Ja, alltid är det något som spretar. 🐳🐳