Min midsommar var verkligen lugn och avkopplande ingen stress alls, börjar känna lite som att hjärnan inte tänker på alkohol varje minut av varje dag utan det kommer i vissa ögonblick ett snabbt minne eller en vind av längtan men inget som är direkt jobbigt utan mer som allt möjligt poppar upp och man kan lugnt processa och gå vidare från.
Hoppas ni alla kämpar därute mår bra och sköter om er 🙏🏻

@Varafrisk Hej igen! Nu läste jag nåt som jag bara måste citera för det passar oss. ”Du måste förlåta dig själv för varje misslyckande för att bli stark nog att välja frihet.” Och ”Att förlåta och vara ömsint mot sig själv är oumbärligt för den som vill vinna frihet-oavsett hur lång tid din personliga resa tar.” Ur Tänka Klart, såklart. Kanske du redan läst men jag tror på det. 🌸💕 Ha en fin kväll, här är det fruktansvärt fuktigt i sovrummet men det får duga, jag är trött. Kram!

@vår2022 Jag har också en sodastream men har liksom kollrat bort flaskorna och den jag köpte passar inte. Får googla reda på rätt sort för det börjar bli löjligt att släpa hem så mycket vatten. Låter skönt med serier i sängen. Jag är lite kvällsängslig så jag ska pussla och lyssna på ljudbok. Ha en skön kväll och sov gott! 🌸

@Rehacer Var inte heller riktigt nöjd med lönen jag fick, lite under det jag hade innan, men jag tog det ändå. Ville så gärna ha det, och pengar är inte allt. Jag är dessutom dålig på att förhandla lön😆. Härligt att kunna fira utan vin👍. Njut av den härliga känslan att du knep jobbet!❤️

@Inombords vad bra att du klarade ryggen och många steg är inte dumt. Ramlösa är gott, har en soda stream för det går åt så mycket bubbelvatten om dagarna, dricker flera liter om dagen. Känner mig lite trött idag, sov bra men kanske det har med det lite regniga och dästa vädret att göra. Ligger i sängen med paddan och har börjat se en serie, så det blir ett eller två avsnitt till sedan sova.

Ha en fin kväll💕🌸

@Inombords vad bra att du klarade ryggen och många steg är inte dumt. Ramlösa är gott, har en soda stream för det går åt så mycket bubbelvatten om dagarna, dricker flera liter om dagen. Känner mig lite trött idag, sov bra men kanske det har med det lite regniga och dästa vädret att göra. Ligger i sängen med paddan och har börjat se en serie, så det blir ett eller två avsnitt till sedan sova.

Ha en fin kväll💕🌸

Tack snälla ni! 😍
Jag har inte tackat hundra ja än, hade lite åsikter om lönen. Men imorgon vet jag helt. Å får jag inte det jag önskar så tar jag jobbet ändå!
Känns enormt bra och jag är så glad!
Glad oxå att jag inte firar med vin, känner alla känslor ikväll. ❤️✅
Ha en fortsatt fin kväll!
🤗

@Smörblomma Ja det tycker jag absolut låter rimligt! Problemet är bara att när vi bor så nära varandra vill mina barn gå dit lite då och då, och om inte allt för länge kommer dom till och med kunna gå dit själva. Då finns alltid en risk att hon har druckit, i och med att det inte var planerat att vi skulle komma förbi.

När vi har planerat att vi ska ses har hon än så länge alltid varit nykter, peppar peppar! Men man märker ibland att hon har väldigt bråttom hem, troligtvis är det för att hon ska hem och dricka…

@MNE Hej! Jag har läst din tråd med stor igenkänning och vill hålla mig på samma spår med måttlighetsdrickande. Mitt max kommer att vara 2 glas fredag och lördag, undantagsvis 3, alltså max 6 i veckan och inte nödvändigtvis varje vecka. Dricker vanligen aldrig på vardagar eller söndagar.
Men hur gör du? Jag tänker att jag ska dricka efter klockan - alltså typ 1 glas till matlagningen kl 18, ytterligare ett till maten kl 19. Och sen möjligen ytterligare ett ca 20-21. Aldrig efter klockan 21. Och ha något bubbelvatten bredvid, eventuellt alkoholfri öl emellan att sippa på. Dricka sakta och verkligen registrera smaken. Jag vet att jag ”tål” den mängden utan minnesluckor, ångest eller andra problem. Brukar hålla mig till det t ex när jag är med med arbetskamrater och chefer eller när jag ska upp tidigt dagen därpå. Har du fler tips hur man kan tänka när det är ”högrisktillfällen”?
Vad jag måste se upp med är ”påfyllarna” - alltså de välvilliga artiga värdar/värdinnor på middagar och fester som alltid är redo med flaskan och häller upp innan man knappt hinner svara ja tack och glaset fortfarande är fyllt till en fjärdedel eller mer. Där och då känns det ju trivsamt och man är glad för att de bryr sig om en och vill att man ska ha trevligt, men jag tappar räkningen på glasen. Serverar gäster själv så, men ska sluta med det.

@vår2022 Tack den ska jag beställa. Alltid bra att försöka förstå sig själv! Klarade ryggen idag men fick väldigt många steg när jag gick mellan kontoren. Blir bra. Nu har jag lagat alldeles för salt mat så snart bär det av till mataffären för Ramlösan är slut (Väldigt mycket tjat om Ramlösa i min tråd men jag jobbar inte för dem jag lovar😂). Kanske tar bilen bara för att jag kan! Hur går din kväll? 🌸

@Kennie Då var det klassiskt men musik är inte det jag jobbar med. Spelar klassiskt eller vad jag känner för, mest på gehör. Inte proffs alls. Gitarr som är så fint! Det gör så ont i fingrarna tycker jag, men måste vara härligt att kunna spela. Jag tror mitt musikintresse börjar komma fram nu när alkoholen slutar hålla mig tillbaka. Idag sjöng jag skalor i bilen det lät för illa men jag var strålande glad. Brukar förstå att jag är jätteglad när jag upptäcker att jag sjunger. Jag har gått musikklass och hållt på med körer och spelat piano i nio år sen försvann allt när jag började plugga. Kanske kommer ta upp det igen, vem vet? Vad spelar du för musik? 🌸

@Argbiggan Ja absolut friare men jag känner att man får inte slappna av i huvudet. Det gäller att läsa här och få input och fundera vidare på varför man gjort som man gjort och hur det ska gå framöver och fortsätta vara bättre än förr.

@Varafrisk att respektera varandra på alla plan när alla har problem med alkohol är för mig en självklarhet. Hur vi kämpar mot missbruket eller hanterar våra liv för övrigt gör vi ju efter våra egna förutsättningar. Men jag tror som du att alla råd och tips ges i all välmening.
Jag följer din resa även om jag inte skriver så mycket. Du är en riktig kämpe!
Ha en fin kväll🌺

Jaha. Nykter igen. Abstinensbesvär har jag. Dom är ganska milda mot vad jag upplevt tidigare (tex för 3 år sen). Svettningar och höjt blodtryck. Oro.

Jobbigt att jobba. Vill helst stänga av telefonen och vara ifred. Ska läsa nån av mina gamla anteckningar. Borde ganska snabbt bli bättre.

Känner inte skam, men uppgivenhet. Rädsla är det nog också. Rädsla för den här beroendesjukdomen och hur den ständigt kommer finnas i mig.

Försöker fokusera på positiva saker.
This too shall pass.

@Inombords Ja, visst är det retligt... Jag spelar gitarr, inte helt snällt instrument när man blir darrhänt av nervositet.. Men det finns kanske inget instrument som är helt okomplicerat när man blir nervös. Vilken genre spelar du (om du inte tycker det är utlämnande att svara på)?

@Kennie Rec-noja Åh vad jag jag känner igen det från pianokonserter… alltid svettslant jag på nån tangent och kände att det där skulle aldrig hänt om det inte var skarpt läge. Hopplöst.

@Varafrisk Grattis och grattis! Vad härligt! 🌸

Jag tänker att allt vad som skrivs här på forumet är i ren välmening. Men vi är olika individer på olika platser i livet och även om vi alla har något gemensamt att bli nyktra/vara måttliga så ser vår resa till vårt mål ut på olika vis och jag tänker att vi respekterar det🙏🏻

Är iaf oerhört glad över att min son har fått en ny anställning i ett stort byggföretag som han önskat under lång tid💪🏻men jag tror att det allra bästa är att vår dotter nu är skuldfri💪🏻

☀️☀️☀️

@rehacer Jag ansluter mig till skaran av gratulanter och säger ett kämpegrattis till ditt nya jobb🌺
Önskar dig en fin kväll 🌞

@Ny dag tack för dina tankar🙂 dottern bor 40 mil hemifrån så det är svårt att följa med på vad som händer runt henne. Jag får lita på hennes omdöme men som mamma slutar man nog aldrig att oroa sig.
Jag såg att du haft en"dipp" men så bra att du är på banan igen👍. Hjärnan vill ju så gärna lura oss i alla fällor som dyker upp. Vi fortsätter att hålla ut. Jag följer din resa också. Önskar dig en riktigt fin kväll. Vi har fått tillbaks solen efter två regniga dagar. Hoppas detsamma hos dig 🌞🥰

Jag menar absolut inte att ni andra pressar, allt skrivs med största välmening. Fick bara en känsla av att de förväntningar man har på sig själv är som när man ska spela in musik som jag gör ibland och drabbas av rec-noja, det vill säga att det där ganska enkla som man egentligen kan spela i sömnen går åt skogen för att man tänker "nu gäller det".

Hej MNE,
Kul att du läst min tråd! Ja, en grej som hjälpt mig i min nykterhet är att jag faktiskt gillar att sticka ut lite, att vara den nyktra på festen, vegetarianen på grillmiddagen flygmotståndaren i fikarumsdiskussionen och så vidare. Men också att jag känner mig så mycket lugnare. En massa oro som jag absolut inte trodde berodde på alkohol har försvunnit sen jag slutade dricka regelbundet. Hoppas du hittar en nivå som funkar för dig!

Ja, man får prova sig fram och hitta vad som funkar för en själv. Men jag tror det är viktigt att hålla fast vid den där insikten som fick en att söka sig hit. Att inte glömma anledningen till varför man vill förändra drickandet. Att fortsätta dricka trots negativa konsekvenser är en definition på beroende som jag tycker är bra. Så kommer de där konsekvenserna får man tänka om kring hur måttlighetsdrickandet ska se ut. För mig var mina tre vita startmånader viktiga för att nollställa hjärnan och kunna börja om. Efter dem fick jag ett nytt perspektiv där nio glas vin i veckan känns som en ganska stor mängd alkohol. Lugnet jag har i kroppen när jag inte dricker (och jag drack bara 2-3 dagar i veckan) väger helt upp lyxen av ett glas vin. Det viktigaste är nog att vara ärlig mot sig själv, så hittar man sin väg.

Hej hoppar in här och välkomnar dig Zara Rose till Forum för anhöriga!

Vad fint att du hittat hit och att det känns hjälpsamt att läsa här på forumet.

Det du beskriver med din pappa låter tufft. Både hans mående och ditt eget mående, att alltid känna sig skyldig är det nog flera som kan känna igen sig i och att vända sig utåt för stöd såhär som du gör nu är en god ide för att försöka ta hand om dessa känslor. Bra gjort att du skrev här!

Jag såg att ditt meddelande nu hamnade i en ganska gammal tråd och tänkte tipsa dig om att starta en ny egen tråd, om du vill såklart!

igen Varmt välkommen,

Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

@Rehacer Jaaaaaaa!!!! Så roligt! Grattis!🥳🥳🥳. Ska bli intressant att höra vad din nuvarande arbetsgivare säger, lite sent att komma att med lönehöjningen nu efter 5 år, eller vad det var. Nu får du jobba med både blommor, växter och redovisning, bästa kombon ju😁. Du är bäst! Kram❤️

@Rehacer Ja men se där! Äntligen! Stort grattis!🌸🌸🌸

@Smörblomma visst är det skönt när man inser att man inte behöver alkoholen på samma sätt som förr? Man känner sig lite friare 🙌
Ha en fin dag 🌸

@Rehacer Massvis av Grattis🥳🥳🥰🥰Yippee👏🏻Så kul! Glad för din skull! Kram🥰

Hej mia40 och välkommen till Forum för anhöriga!
Du skriver om något jag tror flera kan känna igen sig i här inne, när det kommer till närstående med alkoholproblem och att träffa barnen. Klokt att vända dig utåt för stöd, kanske har du läst runt här och hittat något som blir hjälpsamt. Ibland kan det ta lite tid innan ens tråd får fart då kan det vara bra att skriva flera gånger, om du vill få flera svar alltså, berätta gärna lite mer, om du vill så kan vi försöka vara ett stöd här utifrån.

Vet inte om det är något för dig men vi har också ett program för närstående, kanske skulle vara något annars för din sambo: https://alkoholhjalpen.se/anhorigstodet

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Ps. Aldrig riktigt vågat konfrontera då han varit självmordsbenägen. Känner mig alltid skyldig utan att kunna sätta fingret på varför. Tack för era berättelser, ni har verkligen hjälpt mig ❤️

Kan ej ge några råd, bara säga att du inte är ensam. Din berättelse beskrev min pappa exakt. Tyvärr är jag enda barnet, klarat mig så bra (bra jobb, fin familj osv) tills för 6 månader sen då jag fick nån sorts sammanbrott o konstiga fysiska symptom. PTSD tror min läkare. Hur hanterar ni andra vuxna ensambarn m egen familj en sån här situation? Bor långt från pappa, i utlandet, 6 timmar m flyg- på gott och ont.

@Hejsan40 det har inte gått så bra hittills men inte druckit så jag känt mig full eller så, inga minnesluckor. Har hållt mig till ca 3-4 glas per dag. Blir nästan aldrig bakis längre, vet inte, är lite konstigt. Får inte ångest dagen efter av att dricka eller blir extra trött. Det kanske har blivit mitt normaltillstånd, vilket jag tycker är lite varningstecken. Träning är en jättebra motivator. Fast jag kan bli nästan besatt av att träna och söker mina kickar där och får problem med ätstörning så blir också ett beroende. Men är ett bättre beroende än alkoholen. Kommer ta tre vita månader när semestern är slut och därefter försöka med mer måttligt drickande. Har börjat alkoholprogrammet här på alkoholhjälpen så ska läsa på mycket så att jag blir extra motiverad.
Hoppas det går bra för dig i sommar och som sagt, var inte för hård mot dig själv, det ger bara skuldkänslor och ännu större sug, nästan att man straffar sig själv. Jag har tänkt att alkoholen är lite ett självskadebeteende ibland.

Hej Smörblomma!

Hoppas det är okej att jag tittar i i din tråd, vill skriva ett välkomnande även om du nu varit här ett litet tag redan. Du jobbar på i din förändring av dina alkoholvanor och det är fint att få följa dig här längs vägen. Det låter som att förändringsprocessen drar igång nya tankar och reflektioner som ger drivkraft åt att fortsätta, du vill ha det på ett annat sätt med alkoholen än hur det tidigare varit det är tydligt. Du har tagit stora steg för att ändra på det, bra jobbat!

Tack för du delar med dig av din resa hoppas du hittar mycket här inne som blir hjälpsamt för dig!

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen

@vår2022 @Inombords
Fina tankar om att hoppa både i livet och från 10:an på riktigt! Ibland måste man våga och oftast upptäcker man att genom att man vågade så har man en inneboende styrka. Man är ingen liten mes.
Jag har oxå hoppat i livet, det största hoppet var nog när jag sa att jag ville skiljas. Jag dök från 10:an och när jag kom upp och kippade efter luft så var det enbart glädje!
Livet är spännande och bjuder upp till dans (hopp), det är bara att hänga med @majken_r ❤️

@Adde Åh så sorgligt att stå och se på när nån man älskar är på väg åt fel håll. Ett riskabelt håll, men ack så vanligt. Känner igen det där (fast inte destruktivt förhållande) att man knyter sig närmre när man blir hotade eller ifrågasatta. ”vi mot världen” typ. Så är det med kärlek (eller trygghet eller ensamhet eller annat) den är inte rationell. Har tyvärr inga bra råd men skickar lite tröst och styrka!🌸

Och du har ju inte gett något löfte, du hoppas på framtiden och jag hoppas med dig!💕

Och du har ju inte gett något löfte, du hoppas på framtiden och jag hoppas med dig!💕

@Varafrisk min hand är alltid utsträckt. Det är bara att greppa tag💕. Ha en toppendag!🌸

@Inombords Ditt inlägg var allt annat än ytligt🙌🏼🥰

@vår2022 Vilken bra text!!!
Jag har hoppat tidigare, både från man och från jobb. Så erfarenheten finns av att klara hoppet. Det är verkligen stort, så det är också gott att känna pirret byggas upp och blandas med lite skräck. Det är också för att jag hoppat tidigare att jag vet att det inte går att hoppa tillbaks. Det är vägen till nytt. Och deg är skönt och lite läskigt. Men, mest av allt älskar jag att jag fattat att livet är föränderligt och jag får lov att ändra mig. Men rörelsen måste gå framåt. Önskar dig en fin dag, du är liksom bara grym🤸🏻

@hejhej38 hej tack för ditt svar! Det låter bra att vara snäll mot sig själv. Jag tror det är ett av grundproblemen, att man inte kan vara schysst mot sig själv, ställt jättehöga krav och sen tröstat med vin. Vad fint att du hittat målningen☺️ Jag tränar ganska mycket, eller så mkt det går med 3 små barn, det är det jag mår bäst av. Har det fungerat för dig hitills att dricka måttligt under semestern? Jag är inne på samma linje. Men funderar mer och mer på att vara helt alkoholfri. Fattar inte varför jag är så rädd för det, tror aldrig jag haft en helt alkoholfri sommar innan, vet inte vad jag egentligen har att förlora? Är rädd att det inte ska bli avslappnande. Inte lika härligt att äta en god middag utan vin…Men många somrar har jag känt mig bakfull ända fram till lunch, varit seg och inte kommit iväg till stranden i tid. Det är ju inte heller så avslappnande. Det är så svårt för mig att stoppa vid 1 glas vin, blir oftast 3, ibland mer på semestern. Och sen kommer ångesten som ett brev på posten, som jag motar med vin kvällen efter…

@Se klart Stor igenkänning😁. Man blir mer chill som nykter som Andrahalvlek lärt mig. Det är verkligen slöseri med energi att bli stressirriterad och sur. Det gör att man bara blir ännu surare.

Du får säkert en till lyckodag låter det som. Kram🥰

@Inombords Ett tips är Anders Hansen, Depphjärnan. Den gav mycket insikt om hur hjärnan fungerar, den har jag läst många gånger och markerat meningar som jag vill komma ihåg.

@Inombords Nä, tycker absolut inte att ditt inlägg var ytligt. Jag tycker att du var oerhört modig som hoppade från tian! Du hoppa ned i bråddjupet och avstod från din säkra plats som åskådare😁. Man kan hoppa från tian i alla möjliga sammanhang💦

@Kebne1 Jag känner lite som dig,, jag skulle ge mig in i "det vidare livet" men har inte kommit till skott än.
Jag surfar runt i båda nu och läser mest. Men som du säger,, det är stökigt i hjärnan nu när det blev sommar.
Ha det gott💖

@Inombords Du pressar inte mig utan det är nog jag själv som pressar mig. Fast det är klart..om någon sträcker ut handen t mig eller jag sträcker ut handen t någon då vill jag gärna kunna hålla mitt löfte🙏🏻

Ha en fin dag☀️

@vår2022 Åh vad fint skrivet och delat! Hehe nu känns mitt inlägg som väldigt ytligt! Vilket mod! All lycka till dig som vågade ta språnget, om och om igen! Man kan inte vara hemma och på resa samtidigt, det tar jag med mig. Tack!🌸

@vår2022 Tack så mycket! Jag tänkte tvinga nån av mina kollegor att lyfta istället, finns några som tränar på gym, dom kanske inte går sönder av ett dåligt lyft😉. Jag vet det är så fascinerande med psykologi, nu måste jag få tips på flera böcker, Tänka klart kommer ta slut idag (fast jag kommer läsa om den). Ha en toppendag idag så tittar jag in hos dig ikväll, har fortfarande inte läst hela dina trådar men snart så! 🌸

Det ser ut som kriget i vårt hem men trädgården är flawless 😌
Förr: faan vad det ser ut här hemma- och i eftermiddag ska vi till stan och ingen present fixad till dottern- och jag kommer inte att städa upp här själv. Bara så du vet. VEM lämnade jordgubbar framme igår på stenskivan som inte tål jordgubb…

Nu: faan vad det ser ut här hemma. Men ute är det fint. Vi får dra igång lite städ nu. Tar en kopp kaffe till, bara. De där fläckarna som ser trista ut, men de verkar försvinna med tiden så den där stenskivan är inte så känslig?

Det regnade igår kväll. Jag kände sån himla lycka över dagen- så många steg som jag mår så bra av. Bära tunga säckar jord.
Är stark!
Ja igår var en lyckodag och det kanske tornar upp sig till en till.
Kram alla! 🤗

Hur fan skq jag sluta med bärsen. Magen blir fet och ekonomin blir sämre…

@Fr3dd@n Jag har inga råd men tycker det är rimligt att när man umgås med sina barnbarn ska man vara nykter, även om de är små. Jag dricker för mycket på helgerna (håller på med förändring där) men har aldrig druckit i samband med att jag umgåtts med barnbarnen. Det är väl ett ultimatum att fundera på att ställa att ska din mamma träffa sin barnbarn måste hon vara nykter.

@Inombords Det är oerhört intressant och fascinerande med hur det undermedvetna påverkar oss i det dolda. Det är också så spännande att utforska sig själv, sitt innersta och komma åt sin kärna. Bli medveten om sig själv och få självkännedom. Då finns det en möjlighet att förändra på sig själv och sitt mindset. Förstå sig själv och även andra på ett helt annat sätt. Förlåta, försonas och få medkänsla med sig själv och andra. Psykologi är så häftigt och läran om livet😁.

Ta det försiktigt med ryggen och hoppas du blir bra snart!💕

Idag ska jag byta kontorschef det blir en del packande i flyttkartonger. Tyvärr har jag fått ont i ryggen när jag gjorde ett dåligt lyft (skulle ha fram fläkten från vinden) så det kommer bli tufft.

@majken_r Jag påminns om hur jag vågade hoppa för över drygt 16 år sedan. Jag skilde mig från mina barns far, de var 12 respekt 10 år. Hade bestämt mig tidigare för att inte någonsin skiljas då jag var ett skilsmässobarn själv, men jag var olycklig och visste inte riktigt vem jag var. Jag hade bara kört på efter mina föreställningar om hur ett liv skulle vara, men tappat mig själv på vägen. Jag vågade hoppa från tian ut i det okända, utan livlina eller försäkringar om hur det skulle bli. Men jag var tvungen för jag höll på att kvävas. Tack för att jag gjorde det hoppet!!!

Min inspiration kom från psykologen Tommy Hellstens bok, Flodhästen i vardagsrummet. Han skriver ” skillnaden mellan frågan att man borde förändras, innefattar ett krav och kommer utifrån, medans frågan om man får förändras, kommer inifrån en själv och omfattar en möjlighet till något nytt och lockande. Genom krav föds inget nytt, man bara lägger till något nytt till det gamla. Men genom det senare innebär förändringen en slags inbjudan till en resa, en upptäcksfärd, en verklig rörelse. Så kan man få ett bättre och mer meningsfullt liv? Den som vill få svar skall ge sig iväg på resan, hoppa ned i bråddjupet, avstå från sin säkra plats som åskådare. Något annat svar finns inte. Inte heller garantier på att resan ska lyckas. Man måste släppa taget om sin egen säkrade position för att verkligen kunna ge sig av. Det innebär nämligen att man reser ifrån något. Man kan inte samtidigt vara hemma och resa, man är antigen på resa eller hemma.

Detta har jag burit med mig sedan dess och det har skett lite hopp då och då. Som när jag slutade mitt jobb och vågade hoppa till arbetslöshet och fick ett nytt intressant jobb. Ett av mina absolut snyggaste hopp, med en dubbelskruv i luften från tian, var när jag slutade dricka. Jag släppte taget från det gamla, ut i det okända och läskiga utan försäkringar. Tack för att jag vågade göra det hoppet!!! Få se när det är dags för nästa hopp?

Så var inte rädd, det är så häftigt att hoppa från tian!🥰

@MadeUpMind Tack så mycket för din kommentar. Det dåliga samvetet och känslan av svek kommer direkt och den äter sig fast hårt. Jag ska försöka att se gårdagen positiv i alla fall. Kontakten med barnen blev så bra den kunde bli oavsett alkohol eller ej :)

Jag ska inte ge upp bara för ett bakslag utan nu är det bara att köra på igen!!

Så bra jobbat av dig! Jag vill också vara hon som inte dricker. Det är en cool känsla! Heja dig!

@Varafrisk det var inte meningen att pressa dig, du kan ju inte göra förändring för vår skull utan det måste vara för din egen skull. Ingen press, men skickar lite värme och omtanke! 🌸💕

@majken_r @vår2022 @Varafrisk
Hon la in en notis om att även kolla mitt blodtryck vid nästa blodlämning, annars gör de det en gång/år sa hon. Säkert inget att oroa sig för. Är bara så van vid att de alltid säger att det ser så bra ut.
Har ännu större orsak att sluta dricka nu. ☺️

Här har det regnat inatt, lite grått ute men fortfarande väldigt varmt.
Ha en fin onsdag!

@Axianne Instämmer med Kebne, blir också tårögd när jag läser. Wow, vilken fantastisk resa du gjort 💪 och vilken inspiration du är för många här inklusive mig själv. Du är så värd det ”braiga” liv du nu åstadkommit åt dig själv och du ska vara så stolt över dig själv. Jag tror att de problemdrickare som övervinner alkoholen blir en fantastisk tillgång såväl i jobbet som privat - vi har empati och förmåga att känna in stämningen i kombination med kämparglöd utan dess like. Önskar dig en fin sommar och hoppas du fortsätter skriva om hur bra det går och hur bra du mår! 🥰

@Rehacer Klart du, och en del andra, lite behöver något svindyrt till håret ibland.. 😇 Jobbigt med blodtrycket, tror att sjuksköterskan troligtvis bokat in mer besök om det fanns oro. Men såklart kolla upp för din egen skull om ett tag om det känns så.
Hoppas du får besked om jobb snart. Hoppas solen skiner där du är, det gör den här. Underlättar när man ska iväg till jobbet..Kram!💓

@Inombords men wow, helt strålande! Så kul att du hoppade in och delade detta! En sån grej, vilket mod. Förstår precis det där med att simma fritt utan att någon 10:a stirrar på en😅 Och det är detta som jag står inför. Sista hoppet för att bli fri och levande till fullo. Kram till dig och tack för att du gav mig ett stort leende på morgonkvisten 🌱🥰

@Se klart Läser igen, flera gånger. Tillit. Hörde av en psykolog om vikten att ha en hand att hålla i när man gör något stort, alltifrån utmanar en höjdrädsla, skilja sig eller något liknande. Kan vara en mental hand. Det känner jag att jag har i dig och några andra här. Ovärderligt. Dessutom blir jag ju så motiverad och nyfiken och övertygad om att gå ett steg, hopp, vidare med livet🌱

@Kennie känner igen mig i det du skriver här! Är också skogsmulle och festprissa i ett. Gillade också det du skrev om att "det du ser är det du får" i ett annat inlägg. Och att själv veta vad jag visar också. 😊 Jag är också inne på att vi alla är lurade att dricka och upphöja detta gift. Faktiskt coolare att avstå. Jag är inte ens blyg eller tystlåten nykter, så jag behöver inte alkoholen för att umgås. Möjligen för att visa mina innersta känslor ibland, men de får jag isf ångest över att ha visat i okontrollerat tillstånd och med efterföljande minneslucka dessutom. Tänk att få vara cool nog att våga visa dem utan alkohol. 😉

@Kennie Tack för din tänkvärda feedback! 🙏 Jag känner att jag kanske ändå är på rätt spår. Fortsätter med mina "max 3 glas per dag och max 9 glas i veckan" och ser hur det går. Jag vet vilka högriskdagarna är och belönar mig med ett nytt smycke när jag hållit mig till maxantalet glas vid sådant tillfälle.

@Hejsan40 hej hej. Tack för att du skriver till mig. Känns så skönt att erkänna sitt drickande för någon och veta att man inte är ensam. Nu under min semester har jag beslutat mig för att inte va för hård mot mig själv. Kommer försöka dricka måttligt. Vi är bortresta varje sommar till ett land där man dricker mer kontinentalt, inga konstigheter att ta en öl eller ett glas vin till lunchen vilket såklart försvårar en del för mig men samtidigt är jag snällare mot mig själv och det gör att jag inte bingedricker lika mycket som jag gör när jag smygdricker hemma i Sverige. Ska försöka fokusera på vila ut lite då vi är hos svärföräldrar som kan avlasta lite med barnen. Göra sånt jag gillar, tex måla. Att måla är nog det enda jag gillar mer än att dricka. Ser nästan drickandet som ett intresse. När jag målar är jag i stunden och ångestfri precis som med alkoholen. I vardagen dricker jag också bara på helgerna, hälften i smyg och hälften tillsammans med sällskap till middag osv.
Har du något intresse som du kan ägna dig åt för att distrahera dig från alkoholen?

@Rehacer Tack 🙏🏻, ja visst var det ett fullfjädrat självbedrägeri att tro att det inte märktes på en, det inser man ju nu. 🙃

Tack@Argbiggan fint inlägg med kloka tankar🙏🏼Det tål att läsas flera gånger❤️

Tack@Argbiggan fint inlägg med kloka tankar🙏🏼Det tål att läsas flera gånger❤️

Jag gav mig över till "det vidare livet" men jag vet inte... jag känner mig mer hemma här. Sommaren med allt vad det innebär stökar med min hjärna. Jag dricker inte men absolut triggas jag. Nu ska jag kämpa på. Kämpa på alla fina. Inget blir ju bättre med alkohol, DET vet vi ju sen gammalt! 🙏🏼❤️

Jag saknar ord!@Axianne och är tårögd av att läsa om din resa. Vilken urkraft du är och en fantastisk förebild. Att du lyckades vända ditt liv på det sätt du skriver är en enorm bedrift och jag skulle så gärna vilja ge en varm innerlig kram speciellt till den kvinnan du var innan du lyckades vända ditt liv. ❤️

Så gott med smörgåstårta, (vardags)lyx! Men jag håller med om att en liten bit räcker, sen blir det kladdigt.
Alkoholfri öl till är också gott 😊.
Om du gillar lite beska och inte så sött så kan jag tipsa om att det finns flera lemonader som är goda (ok, ganska dyra, men vad sjutton...) . Det är ju typ läsk, och jag gillar inte söt läsk, men lemonaderna är ofta mindre söta och med en ton av beska.
Jag har upptäckt att ju fler nyktra dagar jag får så blir jag alltmer sugen på att testa nya drycker och inte bara dricka a-fri öl, som det blev en hel del av i början. Jag hade ju ingen aning om att det fanns så mycket gott på drickahyllan i matbutiken 😂😂😂.
Kanske kan du börja botanisera där redan i eftermiddag?
Vi är värda att vardagslyxa mer! Eller hur?

Kram och ha en underbar dag 🧡

@Argbiggan Vilket fint och positivt inlägg 💕! Du gör och har gjort ett jättejobb, grattis 👏💪!
Det är inspirerande läsning och jag hoppas även jag kunde skriva ngt liknande efter ett halvår!
Tack för att du delade 🙏

Godkväll

Näää...
det blev hamnserveringen ikväll som ligger tre minuter bort. Mår bra och det blev inte överdrivet mycket. Kom hem för några timmar sedan men är besviken på att jag valde det så radiostyrt.

Imorgon en ny dag igen ❤

@Kennie Det kan faktiskt ligga något i det du säger😉Det är verkligen värt att tänka på! Tack🤗

@vår2022 Tack och jag önskar dig också en God natt❤️

@Varafrisk Vad skönt att du känner en skön känsla inom dig💕. Hoppas du får en god natt!❤️

@TappadIgen Håller också med. Mitt liv har blivit så mycket roligare, trevligare, mysigare och tiden räcker knappt till för det man vill göra. Jag tror en dag i taget kan vara en bra tanke, att man tar en dag i sänder, här och nu. För mig var det inte en dag i taget som gällde ang att bli nykter. Min ambition var att bli nykter för gott och jag stakade ut en riktning efter det. Det viktigaste är att hitta ett sätt/tankar som passar ens person.

Du verkar verkligen ha fullt upp med massor av roliga saker du vill göra😁

@hejhej38 du är inte ensam, och inte jag heller uppenbarligen. Vi är i samma situation. Jag använder också alkohol som självmedicinering har jag märkt. Har gjort det oreflekterat under många år men reflekterat över det åtminstone de senaste 4-5 åren. Har diagnosen GAD och tre krävande barn. Precis som du har jag upplevt att vin får mig att koppla av en liten liten stund, att ångesten släpper, mkt kortvarigt dock. Misstänker att alkoholen i sig är en del av ångesten, men inte bara. Dricker nästan enbart på helgen, men ibland även någon gång i veckan. Ofta är det trevligt. Jag är orolig för semestern, som att jag inte vågar ha semester utan alkohol, helt sjukt. Hur har du tänkt kring alkohol under semestern? Överväger dricka måttligt, men ändå dricka litegrann. Det jobbiga för mig är att jag snabbt kan trappa upp. Får ett sug mellan dagarna när jag inte dricker alls.

Härligt att höra! Jag får för mig att du har lättare att vara nykter de dagar du inte har så stora nykterhetsförväntningar på. Igår kände du press, och då gick det inte. Idag slog du underifrån så att säga, och då funkade det. Kanske är jag helt ute och cyklar, men får för mig att du lyckas bäst när du tänker 'nu gör jag så gott jag kan'. Så inga hejarop som pressar från mig, men en vänlig nick och tummen upp - du är bra!

@Tofu på besök Låter verkligen härligt att ligga i din svetsade säng och gunga. Klockren plats att koppla av på mellan varven när det pysslas med annat😁

Hej,
Säg till innan bröllopet att du kör alkoholfritt (tex för hälsans skull om du vill ge en anledning) . Sen kommer ingen tänka på vad du har i glaset. Och du kommer ha en underbar kväll med äkta känslor och kontroll. Kör på nu när du har motivation!

@Rehacer Härligt med nyklippt fräscht hår. Du är värd det där svindyra silverbalsamet💕. Min läkare tyckte mitt blodtryck ev var lite högt, det var innan jag slutade dricka, och han tyckte jag skulle boka tid för kontroll av det. Inget jag gjort än, tänkte att det var pga alkoholen och jag var lite nervös att han skulle se att jag var bakis. Tänker att det kan vara värt att du kollar upp det så du får veta hur det ligger till. Jag ska också kolla mitt blodtryck. Ja, det har varit lika varmt här på kvällen. Jag, sonen och hunden åkte iväg och tog oss ett dopp, ljuvligt!

Sov så gott!🥰

@Argbiggan 91 procent är superduperbra bra!🥳. Tänk vilka härliga effekter nykterheten ger, bättre självkänsla, självförtroende och bättre relationer, det som bär livet. Härligt också med nya goda vanor, idag åkte jag, min son och hunden och tog ett kvällsdopp vid 18.30. Skulle aldrig har hänt flera år bakåt då jag druckit och helst bara ville dricka ifred. Det var så ljuvligt skönt!

Tänker också att det mer är en riktning, en livsstil att vara nykter för gott. En riktning/värderingar som kan ändras på lite i samklang med hur livet ter sig. Ett mål är mer som ett projekt, något man ska nå inom en viss tid, sen är det över. Sedan kan man ju ha delmål på vägen i sin riktning, som 6 månader, 1 år…

Fina ord du sänder ut om vinsterna, framstegen och att vara stolt och förlåtande mot sig själv. Ha det så fint under det smattrande plasttaket, här har det precis börjat regna. Ska lyssna på det med öppet fönster när jag ska sova snart, som en vaggvisa❤️

Hej,

Jag är 30 år gammal och bor i ett hus som ligger väldigt nära mina föräldrars hus. Jag har alltid vetat om att min mamma inte har ett helt hälsosamt förhållande till alkohol, men sen jag flyttade till huset nära mina föräldrar är hennes drickande något jag verkligen mår dåligt över.

Hon säger att hon dricker varannan dag och att hon i princip inte kan sova om hon inte har druckit. När jag hälsar på hör jag ofta att hon sluddrar på rösten och att hon är påverkad, det behöver inte vara sent på kvällen utan det kan vara på eftermiddagarna. Det här kan inte vara ”normalt”? Är man alkoholist om man har ett sådant beteende?

Jag har barn som i dagsläget är små (äldsta är 2 år) och inte förstår men inom några år kommer dom kunna gå över till sin mormor och morfar själva och garanterat märka av att deras mormor inte är helt som vanligt. Det här får mig att må så dåligt, jag vill inte att mina barn ska påverkas av mammas drickande.

Den stora frågan jag har är om någon har några tips på hur jag kan ta det här vidare? Jag har pratat med henne om det här några gånger tidigare och det har bara slutat med KAOS, hon blir extremt ledsen och upprörd och jag vet att min pappa har haft det riktigt kämpigt efter det. Hon har bara gråtit och druckit ännu mer. Det får mig att dra mig ifrån att ta upp det igen…

Som jag känner nu finns det två alternativ - antingen så slutar hon dricka eller så kommer jag bli tvungen att ta med min familj och flytta. Skulle så uppskatta om någon har något tips på vad jag kan göra… 🙏🏼

Haft en vit månad i juni (tänkte bara dricka på midsommar). Midsommar blev ju såklart alldeles f mkt alkohol. O igår fick jag också för mig att blanda lite drinkar här hemma. Slutade med att jag ramlade i trappan o är lite blåslagen överallt nu. Gick jättebra o var skönt att inte dricka. Vill bara köra vidare nu. Men har ett bröllop jag ska på om ett par helger vilket blir knepigt att avstå helt på. Hur kan jag göra där? Kommer ha m min sambo som kan stötta mig.

@Rehacer Ang högt blodtryck så kan jag svara på hur det är för mig. Jag hade högt blodtryck under flera år utan medicinering. Fick gå med blodtrycksmätare under dygn vilket till slut resulterade i att jag fick börja medicinera för några år sedan höjdes medicineringen. Går på årlig kontroll för att kolla blodtrycket. Mitt höga blodtryck beror på min livsstil. Motion, minskad vikt, bra matvanor men framförallt sluta med alkoholen skulle kunna bidra t ett så mycket bättre blodtryck.

Sköterskan sa inte att du skulle ta kontakt m din vårdcentral? Det kan ju vara bra att få en bedömning av läkare.

Kram🥰

Hej. Här igen. Har druckit f mkt de senaste åren. Hade en vit månad precis men drack (f mkt) på midsommar igen. Plus drack i går då jag ramlade nerför trappan o slog mig ganska mkt. Sjukt. Jag måste lägga ner alkoholen helt.

Åkte till frissan efter jobbet och fick håret klippt. Fräscht! Köpte även en svindyr tub med silverbalsam, kan nog bli bra med lite kallare toner på håret nu när det dyker upp mer och mer hårstrån som är gråa..
Var även och lämnade blod. Hon sa att jag hade högt blodtryck, hon t om dubbelkollade. Jag som alltid haft superbra blodtryck.. skumt. Kan inget om sådant och blev lite fundersam.
Ska man bli orolig? Bör det kollas upp?
Sen en sen promenad med hunden längs vattnet. 27 grader i luften vid 20-tiden. Otroligt! Längtar efter semester!
Bockar grönt idag med ✅

@vår2022
Tack för tipset, det avsnitttet ska jag kolla upp!

Nu är det ett halvår sedan jag skrev här första gången. Ett halvår sedan jag beslutade mig för ett alkoholfritt liv.
Jag har under året som gått hittills haft ett par återfall. Sammanlagt 15 dagar med alkohol. Sista återfallet var det längsta, nära nog 7 dagar. Sedan är några av dessa 15 dagar med folköl som öppnats, påbörjats och hällts ut. Men det är ändå 15 dagar sammanlagt med alkohol i handen och i kroppen.
Dessa dagar utgör 9 procent av tiden.
Jag skulle kunna klanka ner på mig själv, känna skuld och skam när jag ser det. Men jag ser istället att 91 procent av 2022 har varit nykter. 91 procent! 2021 såg det absolut tvärtom ut.

Jag har satt mitt mål som 100 procent alkoholfri. Och nog fasiken är jag nära! Jag har nog aldrig sagt när jag ska vara framme vid mitt mål. Helst på en gång men så funkar det visst inte. Så stark är jag inte på en gång visade det sig men jag har kommit en bit på vägen. Och jag vet inte om jag ska se det som mål. Kanske hellre en väg. En riktning. För om jag skulle nå målet, vad gör jag sen? Då är jag rädd att jag skulle sluta arbeta för det. Sluta göra jobbet.

Jag har brutit flera dåliga vanor. Jag har byggt upp en "resistens" mot vardagsdrickandet, jag har byggt upp min självkänsla och mitt självförtroende. Jag har förbättrat relationen till de mina.
Jag har insett att livet är bra även utan alkohol.

Om jag kommer falla igen, det vet jag inte. Jag vet att jag kommer inte göra det idag. Och helt säkert inte heller imorgon.

En påminnelse till mig själv och andra som kanske läser. Se vinsterna, stora som små, se framstegen du gör, stora som små. Var stolt över dom. Jämför dig inte med dom som får det att se lätt ut. Snart är du där själv. Ge dig själv tiden, var förlåtande. Ge dig själv de chanser du ger andra.
Belöna dig själv för det jobb du gör. Unna dig något fint eller något gott. Mata din vilja med det när du vacklar. Ta in den ljuva stunden du kan uppleva, även kanske den bitterljuva. Känn dina känslor. Äg dom istället för att de ska äga dig.

Nu ska jag fortsätta lyssna på regnet som spelar ljuv musik på mitt plasttak och bara njuta av nuet. För just idag, just här och nu är det ljuvt att vara.

@Varafrisk Vad bra!! ⭐️
Skönt att lägga sig nykter, jag gör detsamma ikväll.
Tillsammans är vi starka!
Kram 🤗

@Se klart @majken_r Nu blir det lite trådkapning MEN jag måste bara berätta att jag efter ett liv av höjdrädsla (är fortfarande höjdrädd) faktiskt hoppade från tian på mitt lokala badhus för några månader sen. Har varit uppe men aldrig klarat att ta steget (det är helt vidrigt där uppe)… jag sprang (typ tre steg) och stannade upp tre ggr (fast jag ville hoppa, måste varit självbevarelsedriften) sen GJORDE jag det! Hoppade rakt ut, det var helt fruktansvärt och samtidigt blev jag extremt stolt över att jag lyckats. Världens endorfinkick. Nu kan jag simma längder utan att känna att tian stirrar hånfullt på mig (jag vet, jag är knäpp). Jag kommer dock inte göra om det bara bildligt talat nu i mitt nykterhetsarbete. Jag svamlar lite nu, kände bara att jag var tvungen att skriva om det. Jag har inte hunnit läsa din tråd än majken_r men ska göra det. Önskar dig en fin kväll och sorry för trådkap. 🌸

Bravo @Vinägermamman ! Det är ju jättebra! Det bästa vore ju, som @vår2022 säger, att det blir bestående. Jag har hela livet varierat i vikt, utan att eg överäta, men en extra smörgås, pastarätter mm-och förstås vin: det klättrar uppåt sakta men säkert. Dessa 10 kg som jag nu vill bli av med har väl tagit tre-fyra år att lägga på. På något sätt nu banka in att äta lite mindre, vara nöjd och försiktig med kolhydrater. Mig hjälper mitt lyckosamma vinbeslut: det färgar liksom av sig på detta. Jag har bestämt mig. Jag är nu i min gamla hemstad, ska gå på god väns begravning imorgon. Satt idag ute på mitt vanliga kafé. Tidvis varit här och jobbat. Minns hur jag brukade sitta där från kl 10 och smyghälla ur en vinflaska i kaffekopp. Njutningen att nu dricka vatten var lika stor. Min man skall opereras torsdag, det blir en lång o svår operation men skönt att det blir av. Så sen blir det konvalescens och stötta stötta. Ska försöka hinna till landet o vattna o rensa lite innan. Ha det bra i värmen! Spola vinet! Det gör ingen glad…

@Natalia Råsaft låter ju jättebyttigt! Jag har vuxit upp i e diabetes typ 1-hem så jag har fått inpräntat i mig att avstå all saft juice och dylikt, men alkohol har jag inte tvekat inför (helt sjukt). Nu unnar jag mig massa olika spännande saker och skiter blankt i sockerinnehållet (obs inte jag som har diabetes). Sockersuget kan jag ta itu med när nykterheten känns stabil (är ju inte heller överviktig, men svag för feta ostar och sura karameller (ej tillsammans😅) så det är väl en tidsfråga. Har dock några bilringar från vin och öl som kanske trillar bort nu när jag slutat dricka. Men tänker inte på vikten nu, viktigast först-att vara nykter! Ha en fin kväll!🌸

@Varafrisk men du! Vad grym du är! 💪🏻💕precis så vi ska göra, ge det där undermedvetna en fet känga! Alkoholfri öl, smörgåstårta och en rejäl tårtbit av självkänsla och stolthet! Bra, jag tror du (och jag) behöver bygga på vår självkänsla och det gör du ju idag, passa på och ge dig själv en öm kram för det förtjänar du!💕🌸💕🌸

@Inombords TACK💕

Sitter och tittar med ett halvt öga på fotbollsmatchen mellan Sverige och Brasilien. Har ätit en bit smörgåstårta. Tycker alltid att de första tuggorna smakar bra men efter ett tag blir det lite för kladdigt. Druckit en alkoholfri öl. Det har gått bra idag. Inte särskilt mycket förhandlande. Har en bra känsla inom mig men ovan. Idag har det regnat halva dagen men nu skiner solen igen och luften så mycket bättre.

Jättetrött men nykter😀