ja kanske kommer ur de här. absolut . tränar o håller mig hälsosam. men ja e fan inte positiv under dom dagarna. när ja va nykter 16 dar. ja va som en zombie. ba gjorde de ja måste . klarar fan inte av de

ja dör väl i magcancer . logiskt

ja de är stress som får mig o falla . alltid. ja fixar mkt pengar via jobbet. men ja blir aldrig nöjd. ja måddee inte så bra senast ja skrev nej. men ja e fortf full så ja mår cäl likadant som då. imorrn ska ja dock sluta

Dag 16 redan. Det rullar på!
Jag känner mig nöjd och lugn och säker och tycker om mitt nya, nyktra jag.

@Surkärring Jaaaa hej!! Vi har pratat förut genom åren. Kul att se dig igen. 💞
Och härligt att allt går bra!
Annie Grace har jag också läst. Tror precis som @Ny dag att man liksom ger sig ammunition mot suget när det dyker upp genom att man lyckas förändra synen på alkohol. Från något man inte ”får unna sig” till att bli ett gift, något som känns främmande att hälla i sig. Ungefär lika otänkbart som rökning är för en icke-rökare.

Håller helt med dig @Kennie om att rimligt vinner över galet i längden. Men det är lite av en omställning/identitetskris när man är van vid att vara den som alltid ser till att det blir KUL och lite för mycket hela tiden. Det känns som om folk räknar med mig och min galenskap. Men nu sitter jag där som en förnuftig revisor eller något, haha. Behöver vänja mig vid att jag är Rimligkatten istället för Knaskatten. 😸

Till saken hör också att jag har bipolär sjukdom och generaliserat ångestsyndrom och det har gett sig till känna starkt nu under denna resa. Jag ska till min samtalssköterska om 2 veckor igen. Jag håller på att rasa ihop fullständigt. Vet inte vad jag vill längre. Och så alla runt omkring mig som ska tycka och tänka åt mig. Jag blir tokig. Har även haft världens bråk med min son ikväll🥺. Stackarn han kämpar också. Jag kan med all säkerhet säga att jag mår sämre nu än innan flytten. Hur är det möjligt? Jag är ett vrak. Jag vill bara få må bra nu och blicka framåt. Känns som att allt stannat av och jag är bambi på hal is. Tyvärr har jag ju smskontakt med mitt ex. Jag klarar inte av att klippa. Jag trivs inte alls i nya lägenheten, INGET känns bra. Säger jag detta till min mamma blir hon arg och tycker jag är otacksam eftersom de hjälpt mig så mycket. Jag förklarar att jag inte är otacksam utan att jag måste få lätta mitt hjärta. Så jag har bråkat med mina föräldrar också🥺. Det är ju inget personligt mot dem jag är ju så tacksam. De tänkte nog att jag skulle bli lycklig bara flytten blev klar. Men jag är bara trasig och ledsen. De har svårt att förstå varför jag inte kan vara glad nu. Ni andra som varit/är i ett medberoende förstår ju dessa känslor. Jag inser nu hur trasig jag är

Gahhh, vill så mycket men hamnar ändå i det destruktiva. Gör allt jag kan för att inte köpa hem alkohol men gör det ändå. Har i alla fall kommit så långt att jag gör det senare och senare på dagen. Kör 2.8. Kanske är det en väg framåt till ett liv utan en djävul på en axlar. Jag kämpar på även om jag har varit tyst under en länger period. Men tror jag lurar mig själv. Att lägre procent skulle göra skillnad. Det gör det inte. Allt är ju A i slutändan. Jag måste lära mig hantera det jobbiga inom sig utan att ta till A. För precis som @vår2022 orkar jag verkligen inte dricka längre. Ett steg i taget har jag hört. Hoppas det stämmer

@Andrahalvlek tack för tipset!

Hej,
Vill bara bekräfta din känsla- han har alkoholproblem. Och som du är inne på är det svårt att ändra. Kan ni ses hemma hos dig istället, och att du säger att du inte vill att ni dricker där? Kan du och din mamma stötta varandra? Han måste själv erkänna sitt problem och vilja ändra det, men ni skulle kunna göra ett försök att samla era tankar och ta upp dem med honom när han är nykter. Sen är det upp till honom. Och upp till er om ni vill umgås med honom när han dricker.

@Tropa kan vara bra att vara sjuk och ha tid att tänka. och bryta mönstret. Bra att du börjat om. A är ju verkligen inget lyckopiller...Lycka till!

Det går upp och ner med känslorna för nykterhet tycker jag, det kommer kännas bättre igen. Nu har jag landat i en skön känsla där jag går hem från fester och middagar när jag blir trött, alltså ett par timmar tidigare än alla som dricker. Och så lägger jag mig i soffan en stund och njuter av att vara nykter och lagom sömnig. Har börjat förstå njutningen i lagom efter att ha velat maxa allt under många år. Och det är inte tråkigt, det är underbart. Ett boktips som gett mig livsmod är Handbok för städerskor av Lucia Berlin. Hon skriver noveller om sitt eget liv, om alkoholism, kärlek, sorg och att slita för att få ihop tillvaron. Och genom allt svårt den där viljan och lusten till livet, att se det vackra och ge plats även åt det. Läser ofta om den när jag känner mig låg.

@Se klart Precis så tänker jag nu, kanske det bara blir så himla tråkigt att det blir mindre och mindre av drickandet... :) Jag får stå ut och vänta lite.

@Varafrisk Kanske kommer alla dessa känslor av övergivenhet just så starkt eftersom du är mitt i en jobbig process. Och enligt vad andra skriver tar det ett tag innan hjärnan blir så pass återställd att den kan klara att tillverka de där må-bra känslorna som A har slagit ut. Jag vet inte om det är någon tröst, men det kan funka att ha dotter på annat håll. Min flyttade som ung, 50 mil bort, men vi har jätteofta telefonkontakt. jag pratar mycket mer och oftare med henne än många andra. Och vi är som nära vänner, berättar nästan allt. När hon hälsar på så bor hon ofta hos mig och det blir på något vis mer intensivt några dagar då vi äter, sover och pratar. Likaså åker vi eller bara jag till henne på myshelger med spa...Så jo, det kan funka riktigt bra även om det inte känns så för dig nu. Såklart. Med allt annat på det. Jättebra att din man är med i anhöriggrupp, det tror jag är väldigt positivt, då vet han hur han kan stötta på ett bra sätt. Försök hitta något roligt att se fram emot snart. Många kramar, allt kommer att bli bättre, tror jag, bara det får gå lite tid. Håll ut :)

@G-land
Tack! Skickar styrka tillbaka till dig <3

@gros19
Känns som det är jag som är hindret för att det ska bli så här. När han är med mig "sköter" han sig. Men jag kan se hur viljan att konsumera drar i honom. Jag måste flera gånger tack nej till ett glas när han erbjuder. Då dricker oftast inte han heller. Som jag har förstått det har han aldrig sökt hjälp. När han åker till akuten är det för att han faktiskt tror att något är fysiskt galet fast det utifrån sett är självklart att det är hög ångest. Har som sagt inte känt honom så länge men tycker mycket om den han är när han inte dricker. Samtidigt börjar jag fatta att nej, så här vill jag inte ha det om det ska fortgå på samma vis. Kan inte tänka på en framtid tillsammans med någon som är där ibland och ibland inte. Svårt att sätta rimliga gränser och göra så att de gränserna inte bara blir tomma hot.

@Amanda L tack för svar! På det stora hela så funderar jag egentligen inte så mycket. Det går väl i vågor som nu, när jag reflekterat en hel del över hur jag vill och inte vill ha det 🤷‍♀️ Sen blir det alltid mer funderingar när jag är aktiv här inne 😅 Känner mig liksom misslyckad trots att jag dricker ungefär 10% av vad jag gjorde för ett par år sen. Har ju givetvis gått nykter på flera grejer senaste dryga året och vet att jag inte har några problem med det men har ändå stött på patrull från andra ett flertal gånger. Jaja, det klarnar väl vad det lider.

Måndag kväll, och jag stämpla ut med att under kvällen bara dricka två folköl, mest för att jag var vätskesugen faktiskt. Med tanke på hur jag har konsumerat innan på även måndagar, så är jag nöjd 🙏

Nionde nyktra dagen till ända. Så skönt att vara nykter, somna nykter och imorgon vakna utan att behöva ha ångest för gårdagen. Trött som bara den men det hör nog till, hoppas bara jag kan sova men tog en propavan för en stund sen i förebyggande syfte. Tog faktiskt en tupplur på 30 min under lunchen vilket räddade dagen. Hänger framför 📺 med en kopp te. Avkopplande. Inte så mycket sug idag, tycker det lättat lite sen förra veckan. Tänker iofs mycket på 👿, försöker frammana tankar på den ångest jag får dagen efter i avskräckande syfte men vet av erfarenhet att det inte räcker… Ska igen googla på återfallsprevention och förbereda mig bättre. Läser ett kapitel om dagen i Tänka klart, kommer börja om när jag är färdig. AH läste den fyra gånger och har varit nykter i över tre år så varför inte testa det angreppssättet också tänker jag. 🥰 alla som kämpar för att möta våren och sommaren nykter!

@Qwer1 Bra inställning! Repetera in några bra svar så de sätter sig i ryggmärgen. Bra att ta till när folk börjar tjata. ”Nej tack…”

Kram 🐘

Jag har fortfarande alkohol i huvudet.
Det är rätt intressant, jag tror att jag inte tänker på det så mycket men det poppar upp jämnt och ständigt. Inte så mycket tanken på själva drickat, men tanken på allt runt omkring, det som mitt huvud så gärna vill försköna. Trevliga kvällar med god mat och gott sällskap, och så alkohol till det.
Eller roliga kvällar på krogen.
Jag kam sakna det. Men ändå inte. Det går ju lila bra utan, har jag ju bestämt. Men folk på krogen blir snabbt dryga när jag själv är nykter. Och middagarna blir så sena..
Fast bmnu känner jag kom mest att kvällarna är sega.
Jag dricker mitt te och glor på tv. Det känns lite... som slöseri med tid.
Surfar runt här för att slå ihjäl några minuter men, äh, det känns inte alltid så jätte-meningsfullt heller.. skriver mest för mig själv.. eller nåt.
Deppig dag idag. Utan egentlig anledning. Önskar att livet var roligare ibland, men orkar inte aktivera mig.
Saknar att träna och må bra men rehab av min slitna kropp tar tid. Blörk.
Det blir en tidig kväll idag.
Gonatt

@Varafrisk Oj vad det låter jobbigt för dig och jag lider med dig men tänker ändå att vad bra att du bearbetar dina känslor och släpper fram dem. De som du (och så gör/gjorde jag också) genomled och dövade med 👿. Du är ju inte alls övergiven, och att maken går i anhöriggrupp låter helt fantastiskt. Närhet handlar inte om fysisk närhet alla gånger utan man kan vara nära även på avstånd. En av mina allra bästa vänner bor 50 mil bort men jag känner mig ändå så nära. Hon vet allt om mig förutom 👿, det är det bara maken som vet….Fortsätt kämpa, bättre dagar kommer komma och allt blir bara värre än värst med 👿 och du har kommit så långt nu även om det är smärtsamt. Vill bara skicka styrkekramar för du är så värd det❤️🥰❤️🥰❤️🥰!

Kan tillägga att han har ett arbete som han sköter utan problem (så vitt jag vet) samt att han tränar en hel del och är aktiv. Detta talar väl kanske emot ett beroende/missbruk? Men han dricker ju varje dag, finns det inte öl hemma så dricker han annat med alkohol även fast han inte tycker om det egentligen (t.ex. cider). Det är en konstant kamp inom mig - en del av mig vill inte erkänna att pappa har problem, medan en annan del vill skrika det rakt i hans ansikte...

I dag kör jag en nykter dag! Kommer inte ångra mig i morgon! Ska lägga mig tidigt idag och läsa en god bok. Jag tar nya tag och börjar redan idag :-)

Befinner mig i en mycket smärtsam process just nu. Gråter varje dag på behandlingen gråter hemma. Förmodligen är jag precis där jag ska vara men det är så j-a jobbigt! Att känna något som jag inte vet vad jag känner som är smärtsamt och som jag tidigare druckit på. Var en sväng hos vår dotter igår m kattsand och kattmat. Hon pratade då om att göra sin lägenhet lite mysigare. Pratade även om hon skulle flytta fr stan t Gbg, ev ihop m sin vän. Och, vad händer med mig då?!?! Jo, jag blir ledsen och säger vill inte din vän flytta t vår stad mm. Jag vill absolut inte bemöta henne så utan hellre uppmuntra henne. Jag vet ju att hon vill flytta från stan vilket inte är ngt konstigt med det. Visst, skulle det vara tomt om/när hon flyttar men det hela handlar ju om min känsla av ensamhet och övergivenhet. Det handlar ju om mig själv. Dessa känslor är så oerhört starka inom mig just nu i synnerhet övergivenheten.

Flera gånger under tiden som jag har skrivit här på forumet har jag fått frågan var min man finns om han inte kan stötta mig. Det enkla men även det svåra är att han är starkt medberoende men nu går han i anhöriggruppen.

Ha det fint alla!

Kram🥰🐬

@majken_r @Amanda L @Charlie70
Varmt tack för era hälsningar❤️

Hej, min man dricker mycket mindre än förr- men troligen för att jag ofta var den som initierade drickande av tusen och en skäl. Han dricker under rekommendationerna men när han dricker sin fredagsdrink så känner jag lite att jag inte har så stor lust att umgås med honom, överlag så är jag inte så intresserad av att umgås med folk som dricker. Nu är vårt umgänge mer på dagtid än kvällstid, jag lägger mig tidigare än förr, jag gillar dagarnas början snarare än slut. Men med det sagt så får väl tiden visa hur din man förhåller sig? Och du. Jag tror egentligen inte det är så kul att dricka ensam, så kanske kommer han över på lag Nykter så småningom? Jag triggas inte alls av min partners drickande men jag häller helst ut slattar av vin som är kvar i flaskor efter en middag. Vill inte ha det runt mig helt enkelt. Lycka till!

Ja streta på är ordet @geggan, det var länge sen det var en så seg vår (men jag minns iofs dåligt). Smärre snöstorm idag. Kallt och blåsigt. Ikväll börjar succession, man får hanka sig fram med små delmål denna oxvecka. Kram på er!

Har inte måtten i huvudet, beror på procenten, så kolla.

@Berra ska man skratta eller gråta? Jag har slutat åka den typen av båt redan innan jag blev nykter.
Problemet med båt är ju att man inte kan kliva av… :)

@Kennie jag vet. Och jag håller med. Många dricker för mycket, som tror sig ha kontroll... Jag ska nämna det där med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men till slut tror jag att han måste känna det själv...
Med enheter, menar du glas då? Hur mycket sprit är 3 enheter? kan kolla själv, men om du ändå vet :)

Längtar tills det är tillställningen så jag kan bevisa för mig själv att jag har lagt av med bärsen (alkoholen)

Dag nummer 4 som nykter idag. Varit och tränat, mår bra i själen.

@Helahea ja men verkligen, verkligen påpassad. Och såklart dem är oroliga. Men jag känner väl mest just nu att nu är det ju ni inte behöver vara oroliga, nu har jag ju slutat dricka, sökt hjälp och tagit tag i det. Om ni visste hur det hade varit för några veckor sen så var det ju under det aktiva missbruket som oron passade bättre. Men ja klurigt. Uppskattar såklart också att dem finns där.

@Påvägmothälsa Är du på en nykter måndag? Jag ska köra nykter måndag, man ångar aldrig en nykter dag :-)

@G-land
Det är så många tankar som kommer upp i mitt huvud just nu. Men jag kan inte ställa dem alla.
Jag kan ställa dig frågan. Vad behöver du i ditt liv just nu.
Vet du vad en bipolär sjukdom innebär? Här kan du ta reda på mer: https://www.bipolarguiden.se
Jag har själv varit sjuk i en typ 2 under flera år, men kämpade i många år att hitta ett sätt att leva i balans, även utan medicin. Jag blir inte längre sjuk, sedan flera år.
Nu pratar jag inte längre om min diagnos eftersom jag är frisk och känner till alla mina triggers.
Alkohol är en trigger som jag valde bort.
Jag har många vänner med diagnosen och vi är precis som vilka vanliga människor som helst. Det som är det svåraste, är när man fastnar i en medicinering som dövar eller tar bort en del av personligheten.
Som det är med alla sjukdomar, så finns det alldeles unika människor bakom.
Jag tror att det är bra att du ställer dig själv frågan.
Hur vill du ha det i ditt liv.
Det låter inte som han har det så bra.
Om du pratade med honom dyngrak.
Och att du får veta om hans diagnos genom dottern och systern.
Jag undrar om han har sjukdomsinsikt.
Om han inte har det, så kan det ta mycket lång tid.
Men det är din resa att upptäcka.
Och avgöra om du vill åka med på den.
Den kan vara rolig och spännande.
Och väldigt svår.
Oavsett, det handlar om dig.
Och Snödroppen har skrivit så fint till dig.
Var försiktig.
Och var rädd om dig.
❤️

Hej @aldro,

Du skrev här igår natt, du mådde inte alls bra på grund av att alkoholen kommit in igen trots ditt beslut att vara alkoholfri. Detta är något du jobbat med att förändra länge och det är inte alls konstigt att du verkligen känner dig besviken, ledsen och kanske uppgiven en sådan stund. Alkoholen har en tendens också att förstärka känslor och tankar och jag hoppas att du mår bättre nu.

Jag får en tanke jag gärna delar med mig av, hoppas det är okej. En förändring av sina alkoholvanor går inte på en rak motorväg utan brukar mer kunna liknas kanske vid snåriga stigar där det är lätt hänt att hamna lite snett eller snubbla till samtidigt som det går att komma tillbaka och fortsätta samma väg framåt. Att ha hamnat på en avstickare eller snubblat till kan ge mer kunskap om en själv framåt, även om det kanske var väldigt smärtsamt där och då. Hur tänker du kring det här? Hur mår du nu?

Varma hälsningar,
Rosette, Alkoholhjälpen

Hej. En sliten fras "jag vet hur det känns" men känner igen mej.. Är i ett nyblivet liknande förhållande där personen i fråga är bipolär och alkoholist. Har fått rådet att prata med honom när han är nykter men tillfället ska ju kännas rätt... Så jobbigt att slita mellan hjärta o hjärna! Ta till all hjälp, råd o stöd du kan få. Hör gärna av dej hur det går. /styrkekram

Tack för frågan, skit förra veckan, har själv haft en stressig arbetssituation under en längre tid.
Har gott stöd i mina väninnor som jag har berättat för, har inte öppnat mig tidigare.
Maken har drastiskt dragit ner på alkoholen och verkar må bättre av bara det, hoppas poletten trillat ner.

Hej,
Jag tror att vi som lärt oss en del om beroende ser med nya ögon på våra partners drickande. Om någon blir lite full två kvällar i veckan så är det över gränsen för normaldrickande tycker jag. Sen är det som sagt ofta svårt att ändra andras drickande, men man kan ju nämna att det faktiskt finns rekommenderar från Folkhälsomyndigheten. Tre enheter max per tillfälle, max nio per vecka. Att dricka sig märkbart full är inte hälsosamt och det är farligt att så många liksom normaliserar det.

@Påvägmothälsa Låter som en härlig måndag!

@prinsessa @Surkärring Härligt med stöd, det gör mig så gott!! Nu är jag starkare och har bättre stadga att hålla min disciplin. Denna vecka har jag tre middagar, och utöver de tillfällena blir det ingen alkohol. Max 3 enheter per tillfälle. Önskar er en fin start på veckan!!

@prinsessa Jag är på 🙂 Kvar i väglöst land, hoppas ta en tur på längdskidor i eftermiddag. Inte ett moln på himlen. Kaffet smakar gott!
Önskar er i kaffehörnan en fin måndag!

@Himmelellerhelvette
@Helahea
@Varafrisk
Hej, tack alla fina ni. så bra att få råd. Och även se att det är fler som funderat på detta.
Just nu känner jag inte att jag kan ställa krav på nykterhet av olika skäl. Vi möttes sent i livet, det är en vana han har sen 40-50 år? och det skulle kännas fel att kräva något sånt när han nu inte har någon valmöjlighet.
Som tur är ger det inget sug. Jag får överhuvudtaget inte sug av att se andra dricka, kanske pga mitt sätt att dricka. Så länge jag inte själv dricker ett glas, så... Skulle jag dricka ett glas så skulle jag förmodligen dricka allt i sju kommuner...
Nej, problemet är mer just att han blir tradig och tråkig. Jag märkte det inte förr, när jag själv var bedövad.
Jag tror jag mest ska vara lite listig. Avvakta två månader till, inte vara så kul själv och se om han tröttnar...Kanske upptäcker att jag är roligare än whiskeyn??:) Möjligen prata mer aktivt om det om ett par månader.
Han är väldigt omtänksam på alla andra sätt, så chansen finns. Så härligt att ni har bra män omkring er.
Det är skönt att få stöd1 Håll hårt i dom :)

Dilemmat är väl att förnuft och känsla inte går hand i hand. Man vet hur man bör agera men det känns inte rätt, men det är ju så också att den beroende måste få konsekvenser av sitt handlande. Negativa konsekvenser är ju det som brukar leda till att man gör en förändring. Det är illa med din sambo om man dricker i dom mängderna och får minnesluckor, inte kan prata och tvingas söka hjälp på psykakuten p.g.a. sitt missbruk. Vad gör han för att förhindra att det blir så här? Vad har han sökt för hjälp? Ord hjälper inte, endast handling. Låter det hårt men jag antar att så här vill du inte leva och vad är det som pekar på att en förändring ska ske? Var rädd om dig!

@Amanda L jag har en fantastisk man som samtidigt som jag blev nykter valde att inte dricka sina whisky på kvällen eller en öl då o då. Faktiskt irriterade det mig i början för det är ju inte han som har problem. Men nu är jag väldigt tacksam för att vi är nyktra tillsammans.

@Surkärring *rätt riktning ska det ju vara. 😊

@Påvägmothälsa nya tag, det är ändå ett steg i rött riktning. Hoppas denna veckan blir bättre.

@Milady vad tycker du om te?
Det finns ju många varianter av te att välja bland, som är örtbaserade, vissa även rogivande.
Det är mitt bästa tips. Och aktiviteter på dagen, tex promenad eller någon form av träning, så kroppen också får bli trött inför kvällen/natten. Hur skulle det funka för dig?

@nykteristen24 känner verkligen igen känslan av att vara påpassad. Som om de inte litar på en men det är ju tvärtom! De finns där för DIG så att du inte faller igenom. Nu har jag ju bestämt mig för att ALDRIG dricka alkohol igen. Det finns vägar att komma dit efter år av alkoholmissbruk.

12 km blev det på cykel i lördags, tjoho! Annars har jag hjälpt min mamma med räkningarna, veckohandlat och lagat mat. All annan tid har jag sovit känns det som. Tidsomställningen har jag fixat bra hittills.

Nu känns högerknäet så pass bra att jag nog kan öka stegmängden lite, till fortsatt blygsamma 5.000 steg/dag. Artrosgympan rullar på varje mån, tor i ytterligare tre veckor och därefter är planen att träna knän och ben fortsatt på hemmaplan. 30 min varje dag kanske 🤔

Viktminskandet kom av sig lite i svallvågorna av artroschocken. Plus/minus noll jämfört med i januari visar vågen. Tacksam över att jag inte har ökat mer, för jag har varit slarvig med sockret senaste månaden. Men jämfört med september i fjol visar vågen ändå -6 kg och det är jag jättenöjd med. Nu knäcker jag några fler kilon!

Kram 🐘

Godmorgon i kaffestugan! Förra veckan blev en del alkohol, även om det blev ganska måttligt. Tur att det finns en ny vecka och denna vecka är det nya tag! Jag kör en nykter måndag! Vilka hänger på?!

Aldro, ta hand om dig och ge inte upp. Jag tror du behöver bli snällare mot dig själv. När du är nykter pressar du dig väldigt hårt med jobb, eller hur? Själva det fysiska beroendet verkar inte vara problemet för dig, men det är något med stress som får dig att falla känns det som, kan det stämma? Har du testat terapi någon gång? Kanske behöver du gräva lite i hur du fungerar? Värme och styrka till dig, du är precis lika värdefull som alla andra människor.

Söndagen gick sådär, lyckades dra ut ordentligt på första folkölen. Men sen blev det lite tröstdricka, och givetvis vin till middagen. Vill inte påstå att jag blev berusad eller så, slutade i tid och resten av kvällen blev torrlagd. Somnade gott, vakna till vid halv tre men somnade om efter en nattkissning. Trots sommartid så vaknade jag utan några känningar, det kändes skönt i alla fall. Skall försöka låta bli folkölen i kväll också, får se hur det går. Ha en fin och nykter veckla.

@Charlie70 Jag minns när jag drack och jag försökte förhålla mig till ”ofarlig” mängd alkohol per vecka. Det gick inte, och jag tyckte då att riktlinjerna var utopi. Vem drack så lite?

Nu tycker jag mer att riktlinjerna är onödigt generösa. Det är som att säga till en rökare: ”Om du röker mindre än ett halvt paket per dag är det ofarligt.” Öh 😳 Knappast. Och röker man ett halvt paket per dag är man fortfarande beroende. Och dricker man 9 glas per vecka är man också beroende.

Annie Grace definition av beroende är ungefär så här. Du är inställd på att ikväll blir det lite drickande, pga AW med jobbet eller liknande. Plötsligt blir det inställt, något barn blir sjukt och du får stanna hemma. Och då rycker du på axlarna åt det, skit samma om jag får dricka eller inte. Då är du inte beroende. Så skulle jag aldrig ha reagerat 🤣

Det är fascinerande hur ens tänk faktiskt ändras med tiden.

Kram 🐘

@Andrahalvlek tack så mycket!!

@Kennie
Precis vad jag tänkt mig att köpa kapslar med koffeinfritt.

i södertälje där ja bor skjuts de mycket. de är ju mig dom borde träffa av misstag

de finns ingen hjälp o få. ja önskar bara nån ringde mig ibland o pratade. som höll mig nykter

en mindre tråd på de här forumet med mina tragiska klagomål som ja själv skapar vore bara bra för internet

ja klarade 16 dagar. sen bröt ja de igen såklart. för ja är värdelös. en horunge . dålig människa. imorrn ska ja inte dricka . ska hålla ut igen. ja hatar mej själv o önskar jag dog godnatt

Låter väldigt intressant. Särskilt också med de erfarenheter som vi sällandrickare här på forumet har av psykisk påverkan av alkohol. 9 glas är väldigt mycket.

@Natalia Bra jobbat👏🏻👏🏻

Ha det fint🥰

Kram🐬

@Se klart skönt att du verkar må bättre! Ja, våren jäklas med oss! Men lite solglimtar har dykt upp i prognoserna framöver. Vi stretar på!

@Amanda L Grattis till dina fyra veckor🥳🎉👏🏻👏🏻

Jag vill inte låta präktig på ngt vis har ju trots allt inte kommit så långt i min nykterhet. Tänkte på det här med din sambo och hans drickande. Eftersom jag går på behandling så vet jag vad behandlarna skulle sagt om det hade varit jag. De skulle nog sagt att risken med att din sambo fortsätter att dricka är att du kan ta ett återfall i synnerhet i den nynyktra perioden. Min man och jag var ute på restaurang förra helgen. Han var väldigt osäker på om han skulle dricka en starköl t maten. Jag sa att det gjorde inte mig någonting för jag kände inget sug och skulle dricka vatten. Jag frågade ledarna om det kunde innebära ngn risk för återfall. De sa att även om de inte väckte ett sug då så skulle det kunna väcka ett sug om några dagar. Om du tycker det verkar vara ett bra råd så ta det till dig gör annars vad som funkar för dig.

Stor kram🥰

Hur har det gått? Separerar ni så att du och barnen kan få ro och din man hjälp?

Var rädd om dig o kidsen ❤️

Oj, jag har skrivit ordet lite i varenda mening, jag tar det som ett bra tecken!

Vad fint att du kikar in @charlie70! Ja segt är det, men ja sen kommer dessa fuskdagar med pizza och ostbågar.. känner dock att fusket får orimlig återverkan, jag fått vara supernoga för att hålla den nedåtgående trenden.. när jag var 30 gick det i princip att blunda och tänka sig ner ett par kilo.
Nog om vikten, inte livsnödvändigt men jag tycker att det är så skönt när kläderna sitter som de ska och jag inte blir rädd för mig själv när jag ser mig i ett skyltfönster…
Laddar smått för måndag med lite olika sysslor, lite jobb ingår. Samt lite sociala grejer som jag försummat ett par veckor och som ska bokas in lite längre fram.
Vintervädret dröjer sig kvar, tröttsamt. Gick en snabb promenad längs vattnet idag, iskallt men så skönt med luft efter en inne-vecka. Nya tag imorgon! 💕

@Påvägmothälsa Så bra att tillvaron börjar stabiliseras. Tur att det finns nya veckor, nästa vecka är ett perfekt tillfälle att uppfylla dina mål. Vi tar nya tag, tillsammans!

@Se klart Kram tillbaka❤️

@Torn Absolut minimum 6 månader och då inte som ett mål att ”då får jag dricka” utan mer som att det är spännande att se hur mycket bättre man mår månad efter månad❤️
Jag tycker också det är oerhört tråkigt att inte alla kan vara med på resan in i ett lyckligare liv men jag förstår att de tror att det inte kan bli så, det trodde inte jag heller men jag mådde tillsist så dåligt utan mitt drickande att jag viste någonstans att jag måste undersöka om det går att bli lyckligare utan A och jag är så glad att det visade sig gå. Det krävs mycket jobb och ett enormt tålamod genom alla perioder av psykisk lidande när man lär känna alla känslor och sig själv på djupet utan att trolla bort känslan med alkohol.
En stor kram till dig ❤️

@Amanda L Jag kan också störa mig på min man när han dricker men det var mycket värre i början av min nykterhet. Jag tycker det har löst sig bra som det ser ut just nu men jag hade en period när jag hade varit nykter i runt tre månader som jag kände att det åt upp för mycket av min energi när han drack och då sa jag på ett fint sätt till honom att jag älskar honom men att om han ska dricka varje helg och jag aldrig kan det tillsist leda till att vi glider isär, att vi får se vad tiden säger men att jag önskar att han håller sig till att endast dricka vid särskilda tillfällen istället. Han begrundade det och valde att dra ner sitt drickande till särskilda tillfällen och vi har det bättre nu än på långa år❤️

Jag tror vi får låta dom komma till insikt själva precis som vi har gjort och sedan se tiden an❤️

@Natalia Härligt att kisse är hemma igen!

@Påvägmothälsa Vi tar nya tag! <3

@Friluftstok Hej, jag tycker det är synd att du behöver tänka så mkt på A, när du egentligen verkar må bäst av att inte dricka. Har själv samma problem, kan dricka ibland, men så går det åt skogen helt och hållet däremellan.
Det funkar aldrig i längden att dricka måttligt och efter att ha försökt så många gånger, så vet jag att jag inte klarar det längre. Enligt det jag läst om alkohol och hjärna så är det helt enkelt så att det krävs så stora mängder alkohol för att bli påverkad när det gått för långt. Inte heller kan man någonsin få samma lustkänsla som man får i början. Också det pga hjärnans funktion. Det blir bara en jakt på det omöjliga i alla fall.
Men det kanske du redan vet. Det jag tänker på är det du skriver om dina vänner. Tycker det är många här som har svårt för att säga att de inte dricker. Det är ju så oerhört synd att det ska styra.
Jag fick rådet här att bara säga att jag tänkt ta en nykter period för att se om det känns bra.
Så har jag också sagt, eller bara beställt eller tagit med nån cola eller nåt. Och hör och häpna, ingen har undrat nåt eller sagt nåt. Jag tror att efter tre månader så har alla blivit så vana vid att du inte dricker att de inte märker att dina tre månader är slut :) Låt dig inte isoleras. Det kan aldrig vara bra. Jag har haft hur trevligt som helst vid ett par liknande tillfällen. Kanske ligger känslan bara hos dig? Om någon ändå frågar mer och du inte vill diskutera det, så kan du ju säga att du sover bättre utan eller blir mindre trött och därför har du bestämt att vara utan ett tag.
Är det vänner så tjatar de inte... Möjligen för att de känner på sig att de inte själva skulle klara det....
Som sagt, jag hade samma funderingar som du, men det verkar inte som folk är så intresserade i alla fall.
Hoppas du vågar prova :) Det kan vara värt det. Annars blir det ju ändå inte bra.

Tredje nyktra helgen den här rundan och det känns bra. Det känns vare sig främmande eller skrämmande så som när jag bestämde mig för att förändra mitt dryckesmönster för dryga året sedan. Från att inte ha ägnat forumet någon större energi alls på en lång tid så har jag börjat läsa mer och känner att jag vill skriva. Jag har senaste veckorna reflekterat mycket över mitt måttliga drickande och kommit fram till att det är väl just måttligt om man ser till rekommendationer från tex IQ/Systembolaget. Men jag tror inte det fungerar så bra för mig. Inte så bra som jag övertygat mig själv om. Det sociala drickandet eller vad vi ska kalla det för är inga problem. Problemen uppstår när jag köpt en större mängd än vad jag egentligen är okej med att dricka. Som inför tillställningen jag skrev om ovan, när det fanns alkohol kvar så drack jag flera kvällar den veckan tills det var slut. Om jag till exempel köper en vinflaska och tänker att den ska räcka till två kvällar så dricker jag nästan hela på samma kväll. Jag kan inte ha alkohol hemma. Där är min stora fallgrop. Det har jag egentligen varit medveten om ända sedan start men likförbaskat är det ett antal tillfällen senaste året då det har funnits mer än lovligt ranson hemma och då har det gått som det gått. I huvudet ska det ju räcka länge, jag dricker ju så sällan numera. Kanske 3-4 tillfällen på en månad. Men när det finns hemma drar jag ju hela månadsransonen på 3-4 dagar istället. Jag mår ju så otroligt mycket bättre när jag inte dricker vin i min ensamhet hemma! Detta fenomen har inte inträffat ofta men tillräckligt många gånger för att jag ska reagera och vilja agera. Så jag reflekterar vidare, håller mig nykter tills vidare och funderar på hur jag ska lägga upp framtiden.

@francinefishpaw Jättebra jobbat:) Och bra att du inte tänker på A som glädjeämne i din andra rapport. det är konstigt att hur ärkejävligt man än haft det med A, så är man så itutad att det är något kul, som man vill unna sig. jag unnar dig härmed lugn, nyktra mornar, hela tänder, noll ångest och en underbar sambo som finns kvar. Och inga flaskor bland schalarna! :) Kram.

@Charlie70 Den här helgen har jag sovit mycket. Kommande vecka ska jag enbart jobba hemifrån. Då slipper jag resor och mina kollegors konstanta tjatter.

Jag ska hem till ex-svärisarna imorgon kväll, till dottern på onsdag och sen är det kören på torsdag. Så jag får social input ändå.

Värken är verkligen en varningssignal. Och artrosgympan har hjälpt mig massor. Går mycket mer obehindrat nu.

Kram 🐘

I dag är det söndag och enligt min app ("I Am Sober", rekommenderas) har jag snart varit nykter i 17 dagar! På torsdag nästa vecka blir det tre veckor vilket jag ser fram emot.

Helgen har varit riktigt skön, sovit ut på lördagen, promenerat och varit på trevlig middag/filmkväll hos gemensam bekant, alla körde på läsk. I dag har jag också promenerat, unnat mig lite kläder och två orkidéer, allt till ungefär samma pris som en flaska whisky men betydligt mer glädjegivande, hållbart och roligt. I kväll blir det AA-möte med guided meditation (kan rekommendera, finns en uppsjö på Spotify/Apple Music om man söker på det), jag har inte tålamod till mer än 20 minuter (ADD/Asperger) men känner definitivt ett inre lugn efteråt och mer energi. Sen gym och en tv-serie innan jobb i morgon.

Suget har minskat rejält och även långtidsabstinenssymtomen börjar klinga av. I går och i dag blev det en alkoholfri öl och folkvimmel på två olika trevliga barer, känns kul att unna sig efter långpromenad och att inte bara sitta hemma. Har städat och fixat en massa saker på den tid jag vanligtvis skulle sippa på 1-2 flaskor vin eller motsvarande och hoppas att man inte har rödvinsläppar/luktar alkohol när sambon kommer hem från helgjobb... Något tragikomiskt har jag under veckorna hittat diverse tomflaskor sprit på alla (o)möjliga ställen, typ i strumpor, en låda med scarves, i en halvtom riskartong etc. Man blir väldigt kreativ som alkoholist!

Har även bokat en resa med en kompis från USA i augusti för att ha något att se fram emot, kör som sagt 3 månader som mål i ett första steg (juni, då har jag 6 månader kvar av min rehabilitering).

Kämpa på alla, IWNDWYT!

Hej, har läst en hel del här och tänka delge lite av min egen resa och skriva lite dagbok för mig själv och andra om det kan vara till någon nytta kanske… :)

Har haft alkoholproblem i över tio år skulle jag säga, i varierande omfattning. I fjol eskalerade det och blev till slut ohållbart, tänk utslagna framtänder, stukat finger, ramlat och slagit i bakhuvudet, flertal ambulansfärder till olika sjukhus osv. Fick en LVM-anmälan på mig och var hos socialen men bestämde mig att söka hjälp via företagshälsovården i december i fjol då de har en större “verktygslåda”.

Längsta tiden jag varit nykter på över tio år var tio dagar när jag var inlagd på psyket utan permission och sen någon vecka efter att min sambo sagt något i stil med att “du är så alkad att du inte ens kan vara nykter i en vecka” och jag ville motbevisa. Efter det gick det bra några dagar/veckor i taget med återfall och sen hela februari nykter. Vilket jag då valde att “fira” med att dricka “bara en öl” och vips så låg jag i en ambulans igen på väg till sjukhus, blev utskriven, gick direkt till bolaget och sen en ambulans igen då med påföljande vårdintyg och sjuktransport till psyket där jag låg en vecka ungefär (skulle säga att jag har 50/50 alkoholproblem och depression/stress/ångest vilket snurrar runt i en ond cirkel).

På psyket träffade jag en fantastisk sjuksköterska som tipsade om AA (jag känner såklart till sedan tidigare men nu kändes det som att det var sista utvägen) och fick Antabus. Tyvärr mådde jag djävulskt dåligt på den så kom överens med läkare senare att pausa och försöka på egen hand med AA och andra verktyg med Antabus som möjlighet om det inte räcker framöver. För övrigt fascinerande och fint hur många ssk och läkare som själva haft diverse alkohol/ångestproblem och tagit tag i dem/utbildat sig för att hjälpa andra!

Så jag gick till mitt första AA-möte för typ två veckor sen (hade fortfarande permission från psyket) och även om det var lite sektkänsla så har det verkligen funkat för mig. Har gått en tvådagarsworkshop och tagit alla 12 steg och skaffat en sponsor, går på ca 4 möten i veckan. Promenerar ca 8 km om dagen (älskar att gå) och går på gymmet ca 4 ggr i veckan och äter ganska hälsosamt (dock blir det mer sug efter annat onyttigt utan alkohol och med ångestmedicin men det är mycket bättre än spriten).

Har en väldigt bra företagshälsovård och chef som båda är “hårda men rättvisa” och inga stora krav förutom att försöka hålla mig nykter en dag i taget och vara på jobbet så mycket som möjligt ett tag framöver vilket känns bra för min egen del också. Har kommit överens med alla och mig själv att ta tre månader i ett första skede vilket skulle vara personligt rekord och en rimlig tidshorisont. Då har vi inte sagt att jag kan dricka igen efter det utan mer att jag förlänger med en eller fler månader i taget och har något att se fram emot (fler nyktra månader).

Just nu känns det toppen och jag har sällan sug, har även slutat röka. Min sambo som har en ängels tålamod kan ändå kännas lätt fascistisk med inspel om att jag även borde undvika kaffe/energidrycker/koffein, nikotin (snus t.ex.) och alkhoholfri öl helt, men jag vill ändå ha några glädjeämnen kvar. Dock har jag dragit ner mycket på det mesta och tar kanske en kaffe eller två istället för fem, en energidryck istället för fyra, tre snus istället för… osv. Och alkoholfri öl känns lite fånigt nu nästan, men ibland är det trevligt att ta en ändå bara för smaken och som törstsläckaren samt att sitta i en trevlig lokal och titta på folk.

Så, kämpa på alla och här ser jag fram emot en månad och 1 dag nykter snart (nytt rekord)!

Nespresso skulle det stå, en sån med kapslar. 😊

Jag har blivit känsligare med åren. Nu funkar det helt enkelt inte för mig att dricka kaffe senare än typ 12 på dagen. Man vänjer sig, och har en espressomaskin som jag gör koffeinfritt kaffe i om jag blir sugen på smaken.

@Kennie
Det ska jag prova från imorgon, lunch låta väldigt tidigt för sista koppen.

Det är fruktansvärt tufft när tvåsamheten upphör även om det varit jobbigt. Man identifierar sig ju som en del av ett par. Man har förhoppningar och drömmar om framtiden. Även om man är svårt medberoende så identifierar man sig med den sjuke och vill inget hellre än att de ska "bli friska" så man kan bli lycklig igen. Problemet är ju bara att den sjuke blir inte "frisk" som genom ett trollslag och man blir troligen inte lycklig av att gå in i misären igen heller. Det finns ju skäl till att du valde att lämna. Är man lycklig tillsammans så slutar det inte så. Ni behöver läka båda två, han från sitt beroende och du från ditt medberoende. Ni måste göra jobbet på var sitt håll. Du har börjat genom att välja att gå, men nu måste du börja jobba med dig själv också. Troligen har du inte fokuserat på dig själv så mycket i er relation? Det är min gissning.

Känner mig så ledsen har en stor sorg inom mig. Jag har varit tillsammans med en man i tre år han är mitt livs stora kärlek och jag älskar honom som jag aldrig älskat någon tidigare. Han och jag har haft så många fina stunder och upplevt så mycket tillsammans på dessa tre år vi skulle ha haft det världsbäst om det inte varit för alkoholen. För ca ett år sedan fick han ultimatum att antingen flyttar du ut eller söker behandling motvilligt blev det behandling och han var på ett SIS-hem i 6 månader. Han kom hem allt var frid och fröjd och han höll sig nykter ett tag efter hemkomsten från SIS-hemmet. Men sedan började han igen att hitta på ursäkter för att ”få dricka”! Återigen tjatade jag på honom sluta drick eller flytta ut, vilket slutade med att jag i princip kastade ut honom - vilket innebar att jag krossade mitt eget hjärta, jag älskar ju honom! Vi har nu bott ifrån varandra i två månader men vi kan inte släppa varandra jag vet inte hur många gånger vi har sagt under den här tiden att vi ska släppa varandra! Mitt hjärta och mitt förnuft har brottningsmatch varje dag mitt förnuft säger att jag inte kan leva med någon som inte vill bli nykter och blir han nykter ska jag då leva med oron att ”när ska han börja dricka igen” mitt hjärta gråter och jag längtar efter honom varje dag! Han är en fena på att manipulera och han vet vilka punkter han skall trycka på för att få mig att falla tillbaka! Jag vet att det enda rätta är att bryta helt men mitt hjärta vill ju inte det - En stor sorg är det för vi bor ju inte isär för att kärleken har tagit slut utan för att han valde älskarinnan ”alkoholen”!

Nu är kisse hemma igen.
Mindre nöjd över att behöva ha tratt över huvudet och väldigt duktig på att slita bort den. Jag kommer få att göra i veckan 😅🐈‍⬛

@ångest-nu Nej du är inte ensam. Mitt råd är att inte vänta. gör det du kan nu, gör en plan så att du kan bryta. ring Alkohollinjen. Risken är annars stor att det hela börjar om. Lycka till :)

@Andrahalvlek läser tillbaka i din tråd lite och det här med den ospecificerade värken i kroppen tror jag att jag har skrivit till dig om tidigare. Jag skulle ta den som en väldigt stark varningssignal. Jag hade under lång tid den typen av värk i hela kroppen. Det var inte förrän den gick över som jag förstod att nu har någonting hänt och jag på allvar kunde fundera på arbetsåtergång. Själv har jag fått otroligt mycket på jobbet. I fredags fick jag varningstecknet väldigt stark hunger (åt otroligt mycket när jag var sjuk eftersom hjärnan bara skrek efter energi hela tiden). Då åt jag en rejäl och tidig lunch och sedan checkade jag ut för veckan så fort det bara gick. I helgen har jag tagit det så lugnt det bara går. Funderar bara på om vi har liknande varningstecken. Allt går ju inte att läsa om. Och så bra att det tycks bli bra med dotterns boende. Det gläder mig!

Kram!

@Se klart det där med sega kilon kan jag bara skriva under på. Jag tränar och jag håller igen och ibland fuskar jag iofs. Ligger nu precis på gränsen att komma under BMI tjock. Jag som alltid legat långt under den gränsen har lite svårt för att 1. acceptera och 2. fatta att kroppen samarbetar så dåligt med mig. Men det är bara att fortsätta ligga i tänker jag. Upp ska det inte gå i alla fall.

Låter som att du har en fin kväll framför dig!

Kram!

Helt otroligt vilken resa du gjort och så himla bäst du varit på att ta dig därifrån! Önskar di allt gott framåt.

Kram!

Här kommer massvis av fanfarer från Charlie! Du är bara bäst Varafrisk!
Kram

Lyssnade på "Dagens Eko" i SR Play om att Kanada nu gått ut med rekommendationer om max två glas i veckan (lite större glas än de svenska). I Sverige gör Folkhälsomyndigheten just nu en översyn av rekommendationerna som ska vara klar till sommaren. Det lutar tydligen åt att de sänker de 14 glasen för män men behåller då 9 glas för kvinnor och män. En skillnad mellan Sverige och Kanada tycks vara att Kanada väger in psykosociala faktorer i sina rekommendationer medan Sverige enbart tittar på fysiska hälsoaspekter/konsekvenser när vi tar fram rekommendationer. Intressant lyssning tycker jag.

@CarolineG
Det är normalt att känna som du gör. En stor förändring. Kampen att ordna med allt. Ett nytt boende. Och så är det klart. Och du sätter upp gardiner. Och allt är nytt.
Ditt.
Och sonens.
Det kan vara ett svårt arbete att landa i det nya. I det som är friskt och sunt.
Om du verkligen känner efter. Vill du ha det som du hade det?
Det är nu som det "riktiga" jobbet kommer.
Vem är du nu.
Utan att vara i misären medberoende.
Jag var medberoende även efter att mitt ex flyttade.
En stor del av mitt arbete att bli fri upplevde jag genom detta forum.
Hur kan du skapa ditt nya liv, din nya tillvaro?
Ta hjälp av någon.
En vän.
En kurator.
En psykolog.
En präst.
Eller dig själv.
Det tar tid.
Ge dig tiden, som du behöver.
Att landa.
I ditt nya.
Det tar olika tid för oss alla.
Jag hade aldrig klarat mig utan detta forum. Jag dansade med djävulen länge efter att han flyttat ut.
Och jag lät honom dränera mig på energi och ekonomi.
Hamnade på botten.
Och det blev min räddning.
Jag behövde förstå.
Min förlust.
Av allt jag hade.
Så jag klippte alla band.
Jag har även kastat allt som har med mitt ex att göra.
Och jag har rensat bort bilder från semestrar.
Vill inte ha med honom att göra igen.
Inte alls.
Aldrig någonsin
Nu har jag ett nytt och friskt liv.
Och jag är tacksam varje dag.
För mitt nya liv.
Ta hand om dig.
Och lyssna på vad du behöver.
Just nu.
Det går bra.
Det blir bra.
Men du behöver sätta mål och formulera vem du är nu.
Det är inte lätt, men det går.
Jag plockar fram en fiktiv karaktär som inspirerar mig, när jag behöver känna jävla anamma.
Kanske du har någon som ger dig kraft och energi.
Eller lugn.
Klippa alla band är nog bra att börja med, eller pausa banden, om det känns svårt.
Ett steg i taget.
En dag i taget.
Allting går.
❤️

Tjohooo! Idag fyra veckors nykterhet! Räknar numera i veckor...
Har lärt mig massor på denna tid, om mig själv, om andra människor, om missbruk, alkohol, och hjärnan.
Men också om konsten att leva. Som är så himla svårt.
Jag har inte saknat alkoholen. Tvärtom är det skönt att vara så pigg och att vakna klar och frisk varje morgon är en ynnest. Jag har orkat göra roliga saker roligare (pigg på aktiviteter istället för trött osv). Att dricka läsk när andra dricker vin gör mig inget. Tvärtom. Men jag vet att bara ett enda glas skulle sparka igång begäret. Det ordnade, "normala" drickandet fungerar inte för mig. Har ju försökt otaliga gånger genom livet. Kanske funkar det inte på grund av att jag alltid varit en ytterlighetsperson, jätteblyg som yngre men egentligen velat vara hämningslös och synlig på något sätt. Där fanns alkoholen som en dåligt lösning. Och med lika djupa dippar dagen efter.
Och numera minns jag ju ofta inte ens vilka galenskaper jag kan ha sagt eller gjort. Den ångesten vill jag gärna slippa.
Med det sagt, såklart är det inte enkelt alla dagar. Då vore vi ju inte på den här planeten.
Min sambo vill gärna fortsätta att dricka sin whiskey ett par kvällar i veckan. Han blir aldrig elak eller störig, han bara tappar skärpan och blir lite tjatig och tråkig att prata med. Annars har vi det väldigt bra tillsammans.
Blev också lite besviken då han inte verkar riktigt blir glad för mitt beslut, verkar mer rädd om sitt eget drickande, trots att jag sagt att han får/kan fortsätta med det.
Nu vet jag ju att det är beroendet som talar, även om han inte skulle klassas som beroende av någon annan. Han är bara en "normal" drinkare, som så många andra i vårt samhälle.
Men just de där kvällarna känner jag att jag måste göra något åt för min egen skull. Och det är svårt för jag har ingen lust att gå ut en lördagskväll. Annars gymmar vi, sjunger, är med i bokcirklar etc, så annars gör jag mycket som är roligt.
Men vad gör man ensam, tillsammans med någon som dricker alkohol. Jag känner tyvärr att jag blir lite irriterad på honom, inte för att han dricker utan just för att han blir tradig. Hoppas någon kan ge tips på sätt att förhålla sig.
Jag vill inte be honom sluta, i synnerhet som jag inte tror att det hjälper innan han själv vill.
Med det sagt, så är jag väldigt glad att jag slutat dricka helt. jag mår mycket bättre, är lugnare och så kan jag läsa vad alla ni andra härliga människor, tänker, gör och kämpar med här på forumet. Bara det! En lång lektion i att leva. Heja er:)

@Himmelellerhelvette Härligt! 🤗 Det är häftigt att kunna konstatera gång på gång hur avgörande det är med en lång sammanhängande nykter tid (minimum 6 mån) för att det mesta ska falla på plats.😃 Och hur man märker att det är dem som lyssnar på ”di gamle” (som Adde brukar säga) som klarar av att nå dit. Jag tycker det är synd om dem som aldrig når dit. För dom får ju aldrig veta hur det kan kännas liksom. Men det är så det fungerar, alla är olika, och har olika psykiska förutsättningar. Inte mycket att göra åt, utan man får enbart tänka på sig själv, och vara glad och tacksam för att man tillhör den kategorin som klarade av det. 😍

Kram