Klart du inte säger det för att vara duktig flicka. Du säger det för att du är smart, klok och förståndig. Du prövar nya vägar, du ger inte upp, du försöker. Det är enormt starkt och modigt. Jag tror att du kommer att känna en lättnad när det är klart och inte finns nån återvändo. Och som OnlelF skriver. Du håller i taktpinnen om du hoppar nu. Det är skillnad mot att bli tvingad. Att faktiskt erkänna och prata om det är jobbigt, samtidigt så är det oftast en enorm lättnad när det är gjort.
Lycka till VarsFrisk! Ge dig själv det här i 60-årspresent.

Så många dagar utan att logga in! Jag har mycket att ta igen; läsa inlägg, trådar och kommentarer.

Det har varit en riktigt tuff period och jag har genomgått ett slags uppvaknande. Det är en lång väg kvar men det händer saker inom mig. Bit för bit får jag kontakt med kropp, känslor och tankar.

Jag kan uppleva tanken; ”ikväll skulle det sitta fint med ett glas vin” men jag agerar inte på den. Jag betraktar den och låter den passera. Jag stannar upp och försöker känna efter vilket ellera vilka v mina behov som inte är tillgodosedda. Ett sätt att tänka som jag intellektuellt har förstått länge men som inte landat hela vägen in i mig förrän de senaste två veckorna. Genom min terapi och genom att ge mig själv tid. Jag har åkt i en berg- och dalbana mellan insikt och total tomhet och vinflaskan står kvar, oöppnad i spritskåpet med alla sina andra kompisar orörda.

Det går mot tre månader som nykter. På juldagen tar jag ett nytt beslut. Nu kan inget förändra mina tankar om att vara nykter fram till julafton. Nu börjar små tecken synas i mitt ansikte. Den del av min hud jag trodde var för evigt rödflammig har nu en normal hudton. Huden på halsen har dragit ihop sig något och jag är alldeles mjuk. All torrhet på kroppen är borta och jag behöver inte smörja in mig för att ha en smidig hud. Jag som lagt tusentals kronor på hudkräm under åren. Nu behöver jag inte mer än vad som doftar gott, känns lyxigt och skönt. Jag har fällt massor, massor av hår och det nya håret som växer ut är av en helt annan kvalitet än tidigare. Jag kan se och känna de kortare hårstråna som både mjukare och fylligare. Tydligen snarkar jag fortfarande men jag har en förhoppning om att det ska ge med sig om jag tappar ett par kilon till. Jag är inte bekväm med min kropp för övrigt men det får vänta tills att ljuset och våren åter är på väg innan jag gör något aktivt för att tappa vikt. Nu är det bara att jobba i motvind att försöka ändra vanor och hålla nere på kalorierna. Mörkret, kylan och julen är starka krafter så jag väntar in värme och sol för att kunna komma till en hälsosam livsstil även när det gäller kosten. Nu är fokus på bra och lagom motion, sömn och vila. Det räcker så för nu. Terapin tar all min energi så jag är nöjd så långt.

Jag är här och jag är nykter! Jag kommer tillbaka till er alla fina Forumvänner som stöttar så vackert!

Kram från
🦛

Ett tips om du går på festen- se till att direkt ordna dig något alkoholfritt att dricka, och ha planen klar för vad du säger om någon erbjuder dig alkohol. Att du behöver kunna köra bil senare eller något, ha en livlina färdig. Beroendedelen av oss älskar att hitta på bortförklaringar som att det inte går att säga nej när nån räcker en ett glas, men det gör det visst, låt dig inte luras. Du har starka skäl att låta bli alkohol, gå tillbaks och läs i din tråd. Viktigt också att komma ihåg att nykterheten är något vi själva väljer för att må bättre och få ett bättre liv där vi inte riskerar jobb och relationer för något så onödigt som alkohol, ett giftigt ämne som kroppen inte ens behöver...

Du verkar ha en tydlig plan och om du håller den kan det funka. Jag tror det är viktigt att även jobba med tänket så man inte bara går och längtar till nästa godkända tillfälle att dricka. Man behöver lära om och inse att man kan njuta av livet på så många andra sätt än genom alkohol. Hitta vad man själv gillar.

Prata med läkaren om hur ni lägger upp eventuell behandling, du kanske behöver lite samtalsstöd också? Hjälp att ändra inställningen, hitta nya sätt att tänka. Kör på nu, du vill ju ha förändring.

Vad skönt du är kry och att det gått så fint hos tandis nu😃 Du är fantastisk! Hoppas du sover gott o kram🤗

Tack fina ni ❤️ Jag blir lite matt när jag tänker tillbaka. Gör inte det så ofta. Men att hon mår så bra som hon gör är den allra finaste gåvan ❤️

Imorgon efter jobbet ska jag köra till henne och ha med mig mat från McDonalds. Hon har köpt ny soffa - två ”biostolar” med mugghållare och sen kan man höja för benen. Givetvis måste soffan invigas 😎

Jag föreslog att vi skulle titta ikapp på årets julkalender om prinsen som försvann. Hon föreslog en gammal julkalender med Håkan Bråkan, så den blir det. Varför prova nytt?

Kram 🐘

Om man tar antabus … tänk om man tar en bira

@Se klart @vår2022 @Onkel F Tack för era inlägg hos mig❤️

Pratade idag m min socialsekreterare….å jag sa t henne att jag har beslutat mig t 98,5% att jag ska involvera min chef/arbetsgivare i mitt alkoholberoende/behandling.

Å jag tänker…säger jag så för att vara duktig flicka…för att jag vet vad andra önskar höra….kanske…men samtidigt vet jag det finns absolut ingen annan utväg….

Och…..jag är så trött, så trött, så trött….å jag måste vila…..bli nykter…när (om) jag börjar behandlingen så kommer jag vara sjukskriven ca två månader…å på något vis så känns det som jag längtar….att få frid….

Kram❤️

Ska ringa min läkare imorgon! Fråga om antabus

@Se klart @vår2022 @Onkel F Tack för era inlägg hos mig❤️

Pratade idag m min socialsekreterare….å jag sa t henne att jag har beslutat mig t 98,5% att jag ska involvera min chef/arbetsgivare i mitt alkoholberoende/behandling.

Å jag tänker…säger jag så för att vara duktig flicka…för att jag vet vad andra önskar höra….kanske…men samtidigt vet jag det finns absolut ingen annan utväg….

Och…..jag är så trött, så trött, så trött….å jag måste vila…..bli nykter…när (om) jag börjar behandlingen så kommer jag vara sjukskriven ca två månader…å på något vis så känns det som jag längtar….att få frid….

Kram❤️

Tack för era svar

Var som sagt bortrest förra helgen.
På fredag morgon så tänkte jag en del och slutsatsen blev att det verkliga problemet är mitt drickande i ensamhet. Då jag är särbo och träffar tjejen 2-3 ggr i veckan samt har äldre barn på halvtid-ish. Så detta gör att jag har en hel del egentid eller ensamtid. Det är då lätt att ta "ett glas" i sin ensamhet. "Ett glas" blir ju givetvis väldigt mycket mer. Även innan särbon kommer hem till mig så hinner jag i min ensamhet innan grunda en del.
Helt själv i ensamhet en kväll så är (var) det inte ovanligt att en dryg halv box vin gick åt.

Så jag har börjat utforma ett regelverk för mig. Detta är en målsättning och kommer ev att behöva justeras när jag sätter det på prov.

1) Aldrig dricka i ensamhet
1.1) Att gå till krogen och dricka med slumpmässig person, det är ensamhet och ej ok
2) Kan tillåta mig lite alkohol tillsammans med tjejen, släkt, vänner eller kollegor. Dricker jag och tjejen lite vin någon gång tillsammans så är det max att vi delar en flaska. Hon dricker inte ofta så det blir således inte så ofta.
2.1) Om detta sociala drickande leder till ETT tillfälle där jag igen dricker i ensamhet så faller punkt 2 bort helt
2.2) Numera är det mycket sällan att det blir fest med mer/mycket alkohol, är det fester med troligtvis mycket alkohol så bör jag sträva efter att köra och därmed vara nykter

Att jag tillåter mig lite alkohol är en test för att se om jag kan kontrollera det på detta sätt utan att gå i fällan igen, framförallt i ensamhet

Helgen som sagt, bortrest och det blev lite alkohol men inte så mycket.
Fredag: 1 liten glögg på dagen och 2 öl till middag
Lördag: 1 glögg och 1 öl till lunch, 1 öl och 1 glas vin på kvällen
Söndag: 1 öl till lunch

Måndag var dagen D som sagt. Lite konstig i kroppen, delvis för att jag sov så dåligt på natten men också troligen pga lite abstinens. Handlade lite efter jobbet och 3 st 3,5% öl slank med. Drack 2 st på kvällen och som högkonsument så kändes inte dessa mer än att de smakade gott (A ship full of IPA). Tyckte det var ok som nedtrappning. Normalt sett hade jag varit på bolaget och köpt 1-2 dunkar vin, vilket jag inte gjorde.

Tisdag, sov bättre eller hade svårt att somna, det tog flera timmar. När jag vaknade så kändes det skönt och inte så trött trots att jag inte hade sovit mer än 3-4 timmar. 8 timmar sömn på fyllan är ju inte så roligt även om det går lätt att somna. Detta kan faktiskt vara en del av problemet. Att jag tdigare har haft svårt att somna så har vinet hjälpt till att slappna av (ökar till en viss dryckesnivå energin). Drack inget i alla fall

Onsdag så hittade jag den sista 3,5%'an som jag tog i samband med matlagningen

Idag torsdag så var jag tvungen att handla lite mer mat. Då jag gillar "A ship full of IPA" så köpte jag 2 st 3,5%, 3 st 0% av denna sort samt en Brewdog Punk IPA 0%. Lite som ett smaktest. Brewdog har jag druckit nån gång tidigare och jämfört med "A ship full of IPA" så var den som kattpiss. Den alkoholfria "A ship full of IPA" är helt klart god.
Nu är det slut med "3,5%-nedtrappningen" och regelverket gäller.

Att vakna pigg(are) och klarare i huvudet är skönt även om jag bara är i början av att försöka komma tillrätta med mitt förhållande till alkoholen.

Även om jag har syndat med några 3,5% i veckan, haft abstinens och bitvis ett sug att "åka till bolaget, bara idag" så känns det ändå överkomligt med tron på att det kommer bli bättre.

Nu är det snart helg och för min del en helnykter helg på väääldigt länge.

Kram <3

@Andrahalvlek Du har verkligen gett/ger allt till din dotter. Hon ska vara glad att just du är hennes mamma💕. Skönt att de går så smidigt med tandläkarbesök nu. Ha en riktigt skön slapp förmiddag imorgon❤️

@Dee Grattis till 4 år!🥳🥳🥳. Ja, helt underbart och magiskt att inte längre vara den där zoombien i en kö på bolaget eller någon annanstans. Så härligt att du tagit ditt liv tillbaka😁

@Andrahalvlek känner med dig! Du har verkligen haft det jobbigt. Fantastiskt att hon nu verkar må så bra. Kram! 🐳

@EH87 , förstår dig är inte en lätt sak att gå igenom det här, men det sägs att det är värt det i slutändan.
Jag själv har lyckats i 75dagar och kan väl säga som så att mitt mående och livet allmänt var på topp då, dessvärre sänkte jag garden o föll där, men tar nya tag nu och hoppas på ett fortsatt nyktert liv.
Hoppas du får en bra dialog på samtalet imorgon och förhoppningsvis ett par verktyg via det som kan underlätta litegrann.

@Metmasken Tack, jo jag har tänkt tanken och det kan mycket väl bli så att jag avviker efter middagen. med veckan som varit är jag även rätt sliten och känner också att det hade varit skönt att få en lugn kväll utan alkohol hela kvällen. Har även ett samtal inplanerat med Ros(Soc) beroendeenhet kl 15:45 och vet inte hur jag kommer känna efter det. Hela veckan har gått åt att berätta för nära och kära och söka hjälp, samtidigt som jag jobbat hela dagarna, börjar känna mig sliten på ett bra sätt. Det samtidigt som man försöker hålla uppe skenet med ungarna så är det tufft. Men får se, kanske aldrig dyker upp på julfesten, känns rätt 50/50 och kommer nog oavsett avvika efter middagen. Vill inte dricka, även om min hjärna skriker på mig att det är okej så skjuter jag ifrån mig det. Det där misstänker jag är inget som försvinner i närtid, om någonsin.

Måste bara säga fy fasen va du är stark! Blir så imponerad av dig! Jag hoppas verkligen du känner de också. All kärlek till dig!!!

PS. Jag såg den hemska dokumentären ”Äta, bältas eller dö” på svtplay igår. Det fick mig nog att tänka på min dotters första levnadsår. Allt skulle göras under tvång, det gick snabbast typ. Vilket jävla övergrepp 🤬 Vi föräldrar blev ibland tillsagda att gå ut så vi slapp delta. Det vägrade vi, det vore ju som att svika sin dotter.

I morse ringde mobillarmet kl 6 och jag fick inte somna om. Klockan 8 hämtade jag yngsta dottern för vidare färd till Specialisttandvården på sjukhuset. För första gången sen hösten 2019.

Och besöket gick kanon! Både tandläkaren och tandsköterskan betedde sig så bra mot dottern att jag blev helt tårögd. De vände sig direkt till henne och de lotsade henne så fint igenom både undersökning och borttagning av tandsten. Sköterskan höll henne i handen, de gjorde många pauser. Dottern gruffade ogillande, men hon var väldigt motiverad att få bort tandstenen, så hon satt still och öppnade munnen.

Det här är inga självklarheter. Fy fan vad mycket tandläkarbesök vi har gjort historiskt. Ibland ville hon knappt gå in i rummet, än mindre sätta sig i stolen. Tålamod, tålamod, tålamod.

Dottern är född med läpp-käk-gomspalt. Hennes gom opererades ihop först vid 3 års ålder. Fram till dess hade hon en gjuten gomplatta som slöt tätt upp mot näsan. Under hennes första levnadsår provade man ut sju gomplattor, eftersom hennes käke växte. Varje gång låg hon i mitt knä med huvudet mot tandläkaren, som tryckte in en klump med lera i munnen och höll hårt fast upp mot gommen för att få ett bra avtryck. ”Det är bara bra om hon skriker, då får hon luft.” Fatta traumat i ett tandläkarrum. För både barn och mamma.

Gomplatta var bara en grej. Sen skulle man ta blodprov, kolla synen, testa motoriken med mera. Under många år gjorde vi flera sjukhusbesök per månad.

När hon var liten höll vi fast henne medan hon gallskrek. När hon blev 4-5 år började man ge henne lugnande, för då var hon starkare och svår att hålla fast. Då sa vi föräldrar ifrån. Nog med tvång - vi måste få henne att delta i undersökningar frivilligt. Vilket inte är det lättaste eftersom hon har en intellektuell funktionsnedsättning. Det går liksom inte riktigt att resonera med henne, hon har inget konsekvenstänk.

Vi började då med lekterapi och tillvänjningsterapi. Berömde väldeliga varje framsteg, avslutade varje besök med besök på sjukhusets kafeteria. ”Lite till, sen får du prinsesstårta”. Positiv förstärkning och belöning.

Efter något år funkade blodprovstagning galant, hon sträckte fram sin arm och tittade på nyfiket när de satte nålen i armvecket. Inget fasthållande alls. Och tandläkaren fick undersöka tänderna, men när de skulle lagas krävdes sövning. Då fick hon total panik i stolen. Då bokade vi in ett nytt besök med sövning.

Den sista tiden har dottern tjatat om att besöka tandläkare och att hon har tandsten. Då kom jag på att det är tre år sen senast. Och idag fick vi tid. Helt nytt rum, ny tandläkare och ny tandsköterska. Båda två var så duktiga! Röntgenplåtar, undersökning och borttagning av tandsten - allt på totalt 30 min. Och förstås prinsesstårta efteråt 🥰

Och jag vet inte varför jag skriver det här ens. Allt det här har fyllt mitt liv 24/7 i 23 år, samtidigt som jag har jobbat heltid. Det är nog inte så konstigt att jag både blev problemdrickare och utmattad tre gånger. Det är inte så konstigt att tomheten när hon flyttade i fjol blev enorm, även om vi fortfarande träffas 1-3 gånger per vecka.

Och jag tänker att när vi föräldrar inte finns mer så klarar hon av både sjukhus- och tandläkarbesök galant, med rätt stöttning. Hon klarar det med oss nu, och hon klarar det ihop med någon annan. Lite i taget töjer vi navelsträngen.

Jobbat fyra timmar har jag gjort också, så ikväll somnar jag gott. Imorgon blir det slapp hemmaförmiddag igen.

Kram 🐘

@Allegra Ja, man kan ändra sina tankebanor. Brukar ju säga ”ditt uppmärksamheten går, sker tillväxt”. Alltså det man fokuserar på ökar i sitt omfång. Om man fokuserar på positiva tankar om hur man vill ha det, hur skönt det är att inte dricka så, ökar ”omfånget” av dessa tankar i hjärnan. Och dessa tankar påverkar våra känslor som hopp och glädje. Tankar sätter igång känslor. Om man omvänt tänker hur svårt det är att sluta dricka, att det inte går, att det blir tråkigt osv, så ökar omfånget i dessa tankar och påverkar våra känslor som olust och sug.

Så hoppfulla och poisitva tankar ger motsvarande känslor😁

@Dee Grattis till 4:a år.

Nu fick jag vara med om nåt helt sjukt.
När jag hittade det här forumet så hittade jag även din tråd som jag tyckte var helt magisk att läsa.
Jag fastnade direkt och som jag minns det så sträckläste jag allt på en gång.
För två- tre veckor sen så försökte jag hitta den igen för jag funderar ibland på hur det har gått för dig.
Jag var osäker på namnet men Googlade för fullt på dee och snarlika namn men det gav inget, jag hittade inte din dagbok.

Sen idag så tittar jag in här och ser din tråd på översta raden. 😳

@EH87 , Tänkte bara säga att det är okej att tacka nej till imorgons festligheter alternativt att gå efter ev matservering.
Talar enbart utifrån egen erfarenhet att det är lätt att man glömmer eller aktivt förtränger att man inte ska dricka i sammanhang där folk har samlats för att just göra det.
Jag har gjort just den resan ett antal gånger tyvärr.
Säger inte att det behöver bli så i ditt fall men det är lätt hänt särskilt i början av nykterheten och som du skrev att du har ett tufft sug efter alkohol redan idag.
Bra kämpat och grattis till 4 nyktra dagar, ett klokt val för framtiden,det här fixar du 💪🏻

Faktum är @vitaNova att @vår2022 säger ju det som är _allra_ viktigast!! I kombination med att fundera på allt som är negativt med att dricka måste man hitta minst lika många positiva saker som följer på att att inte dricka!

Försök att framkalla inre bilder av dig själv och din tillvaro, så som du egentligen vill att det skall vara.

Det hörs ju tydligt på dig att du är less på din situation, du vill förändring! Om du dricker hemma så behöver du sluta upp med att köpa hem alkohol. Lura hjärnan lite med att dricka alkoholfria alternativ t ex. Själv dricker jag enbart på krogen, blir följdaktligen orolig och spänd varje gång jag går förbi en bar, men hemmet är en frizon s a s

Känner igen mig i det du skriver om att ditt drickande skulle kunna vara ett slags uppror! Men som någon skrev till mig en gång: ”det är mer upproriskt att låta bli att dricka i den här bisarra alkoholkulturen vi lever i”

Allt gott ✨✨✨

@Kennie ja det ska jag kolla upp :)

@Kennie ja det ska jag kolla upp :)

@Kristoffer ska ta upp det min min läkare. Fråga om det finns någon medicin

@Dee Varmt innerligt Grattis till fyra år🎉🌟Så stort💪🏻🥰

@vår2022 tack! Jag jobbar på att behålla fokus! Det är inte första gången jag gör det men vill att det ska vara sista. Tufft alkohol sig idag. Har dock ett eldprov imorgon. Firma fest, jag ska vara nykter. Helgen snart tätt inpå jag ska vara nykter. Det blir min första nyktra helg på ca 8-10 år...

@Dee Grattis till 4 nyktra år! 🥳🥳🥳

Kram 🐘

Idag firar jag 4 år som nykter.
1460 dagar.
På pricken, sen jag sa JA till livet!

Jag köpte en flaska nonsecco på Systemet, som jag vill ha att skåla i tillsammans med min kärlek, vi ska nämligen fira två stora och viktiga händelser idag, bland annat min nykterhets-årsdag som jag vill dela med honom, men också en annan stor bedrift!
Jag gick därför förbi Systemet efter föreläsningen idag. Jag har inte besökt Systembolaget på säkert 2,5 år, och jag är noga med att stämma av med mig själv innan jag går in där.
" Är du stark Dee? "
- JA.
Ligger där minsta underton av tveksamhet i tanken då går jag u naturligtvis inte in där.
Systembolaget har alltid varit hemma för mig. Idag när jag klev in där noterade jag förvisso att kassörskan fortfarande jobbade kvar, men i övrigt kände jag mig som en främling.
Sen slog det mig med en extrem lättnad att jag inte ens behövde leta efter alkoholfria hyllan. Jag såg den, rakt fram, i ytterkanten av Systembolagets lokal.
Bara placeringen och tillgängligheten var en nykterhhetspresent nog liksom!
Jag ställer mig i kön. Framför mig står en kvinna i 50 årsåldern. Jag noterar att hon ser lite rödbrusig ut.
- Är hon en såndär zoombie jag brukade vara? Tänker jag.
Jag iaktar hennes val av dryck. 7,5 öl, tre burkar.
Hon verkar lite stressad, som att hon är obekväm i affären.
Det var jag. Jag var så jävla obekväm när det begav sig. Jag gick till och med runt på alla möjliga Systembolag i stan, ibland åkte jag till och med ut från stan för att handla. Eftersom jag handlade rätt ofta.
Mina tankar kring kvinnan och hur jag relaterar och på någotvis ser exakt igenom hennes förklädnad, att hon egentligen är en zoombie, är ju egentligen helt imponerande. Hon är hel och ren. Hon ser bara lite rödbrusig ut, men det är något subtilt med hur hon rör sig som får mig att känna mig obekväm.
- Var det bra så?
- Ja, mumlar kvinnan.
Bingo, det stinker gammal sprit om henne. Min näsa trillar nästan av, det var ganska länge sen jag kände doften av gammal fylla.
Kassörskan noterade också det och ser lite trött ut, men skiner upp när hon ser mig och min alkoholfria flaska. Vi önskar varandra trevlig dag och jag går rakryggad ut från systembolaget.
- Stackars kvinna, tänker jag medans jag packar ner min nonsecco i påsen.
Jag har lust att gå fram till henne och på något nästan frireligöst sätt bara vittna för henne så hon kanske kan koppla ur zoombie-modet i hjärnan liksom. Slå sig fri. Omvärdera.
Men jag gör det inte eftersom kvinnan har bråttom från affären.

4 år Dee. Jävligt fint ändå.
Tacksamhet över att jag slipper va en såndär zoombie, och att jag tagit tillbaka mitt liv!

@EH87 Vad bra att du äntligen fått en kontakt och hamnat rätt! Det är Alkoholdjävulen som försöker få dig att dricka igen, lyssna inte för han ljuger så tunga blir svart! Fasiken vad bra kämpat av dig, 4 dagar! De första dagarna är värst. Och vad bra att du inte gav upp att komma rätt. Släpp inte taget, gör något aktivt. Motion är riktigt bra. Ta all hjälp du behöver, din alkoholkonsumtion är på tok för hög. Att sluta dricka är bland det bästa jag gjort och jag har varit nykter i över 13 månader. Jag har fått livet åter och mår så himla bra. Jag är helt säker på att det kommer att ordna sig. Tro på dig själv och din förmåga och skapa bilder över hur härligt det ska bli med ett nyktert liv. Det gjorde jag och det gav mig både kraft och motivation till att sluta.

Det kommer att bli bra!❤️

Hejsan @Kebne1 & @Tikka. Ja, jag googlade ju på leverskador och blev förskräckt. Framförallt inför insikten om att symptom på leversjukdomar inte visar sig förrän det är för sent. Har också klämt och känt på höger sida under revbenen men känner ingenting annat än underhudsfettet. Jag får alltså tåla mig tills provsvaren kommer. Att troccan skulle ge utslag på alkoholtest verkade ju otroligt från början och julmust är inte min favvo så de felkällorna är alltså uteslutna ☀️😅 /E

Förra veckan drack jag 2 flak öl 2 6-pack 3,5or och en 500ml flaska Glögg. Så har mina alkohol vanor sett ut 80-90% av senaste halvåret. Idag har jag varit nykter och inte druckit en droppe i fyra dagar. Sitter nu och förhandlar och förnekar att jag har ett problem. "Nej men jag har ju inga problem" "Kanske inte gäller mig" "kanske inte är så farligt ändå" "kanske kan hålla mig till helgerna bara". Så har det låtit nån gång tidigare när jag hållit upp några dagar. Den här gången har jag bestämt mig. Har samtal med beroende enhet inplanerat, jag går in i det med blankt sinne. Känns som att efter att jag pratade med personen på andra sidan luren så hamna jag äntligen rätt. Jag kanske tar den hjälpen jag behöver. Det kanske ordnar sig, men känns inte som jag får släppa taget en enda sekund för att inte falla tillbaka i samma vanor.

Hej Himmelellerhelvette!

Såg att du efterfrågade erfarenheter kring vad Socialtjänsten kan hjälpa till med. Först och främst, vilken tuff situation du beskriver, och det är inte konstigt att det ställer stora krav och är ansträngande för dig! Vad det gäller vad Socialtjänsten kan hjälpa till med har du fått ett jättebra tips av Andrahalvlek, dvs. att ta anonym kontakt och bolla tankar om läget. Vad det finns för hjälp varierar litegrann utifrån var en bor någonstans, men Socialtjänsten har generellt bra koll på vad som gäller just där du bor. De är också de som ansvarar för att ge dig stöd och verktyg för att klara av situationen som anhörig. Så det kan vara en grej att också fråga om, vad det finns för anhörigstöd att få hos dem - om det är något du funderat på. Lycka till!

/Kristoffer
Alkoholhjälpen

@Se klart Vad skönt att bihålorna håller på att lugna ner sig!
Ha det fint på middagen ikväll😍.
Längtar även jag efter julledigt, även om jag jobbar i mellandagarna. Men bara känslan av jul ger lite bomull inombords😊.
Själv satt jag fast i tågstoppet igår påväg hem. Men det gick bra, drygt två timmar sena blev vi.
Kram❣️

@annbe20 Hej! Inget har hänt, jag har bara varit dålig på att gå in på forumet - och ditt inlägg från den 26:e har jag missat. Slarvigt av mig.
Kalendern fyller jag noga i.
Jag är bortrest nu (i Sverige) och många vintillfällen. Min mage krånglar lite, vet så väl att A är dåligt för magen. Så mitt nästa mål med max 2 dgr per vecka ska dra igång efter nyår, är planen.
Skriver mer sen, blir avbruten nu!
Kram

@moroten81

Hej och välkommen till forumet! Om du funderar på huruvida du dricker för mycket eller inte kan jag tipsa om https://www.alkoholprofilen.se/, där du kan göra ett test som kanske kan hjälpa dig på traven i dina funderingar. Skriv gärna igen och berätta hur tankarna går, om du vill!

Ja nu börjar man närma sig en månad nykter, fyra dagar kvar och dom tänker jag ta dag för dag.
Har haft det lindrigt under det här avslutet alkoholmässigt då, sug abstinens andra direkt kopplade faktorer.
Vad det beror på är jag inte riktigt säker på.
Kanske dom olyckliga omständigheterna hjälpte till under den första kritiska perioden?
Kanske mitt förra avslut ligger färskt i minnet och jag har med mig en del verktyg från det?
Kanske bara en slump.
Vilket som så tänker jag fortsätta med nykterhet som prioritet ETT varje dag för det är jag och mina nära värda.

Noterat att jag ser ut att byta läsk sort under mina avslut.
Första var det cocacola zero andra pepsimax tredje trocadera zero och nu slutligen har Coca Cola tagit hedersplatsen.
Men att slänga i sig en liter Coca Cola känns ändå nyttigare än 7-12 långburk och andra dagar mer.
Faktum är att jag ställde mig på vågen och såg att om jag räknar från maj då jag tog hjälp så har jag tappat 11kg och det blir ca 1.5 kg i månaden utan att ha ändrat på något annat än mitt drickande.
Äter nästan mer onyttigt nu 😳

Hej Qwer1!

Det låter som att du har det tufft att hantera suget, och att du funderar lite på om du skulle kunna få draghjälp av någon medicin. Som Kennie nämner har antabus hjälpt många, men det finns numera även andra mediciner som kan hjälpa mot alkoholsug. Vilken som passar bäst utifrån just dina förutsättningar kan en läkare hjälpa dig att bolla tankar kring. Det är mediciner som hjälpt många och som många beroendeläkare och -forskare brukar prata om som väldigt outnyttjade resurser som skulle kunna hjälpa många fler.

/Kristoffer
Alkoholhjälpen

@Himmelellerhelvette Gör det! De måste kunna svara på hur din mamma kan få bästa möjliga hjälp.

Min mamma blev rejält sjuk för tre år sedan. Ramlade och fick kotförskjutning. Sängliggande, avmagrad. Strax innan detta hände hade hon fått hemtjänst beviljad. De kom och städade var 14:e dag och tvättade var 14:e dag. När hon blev sängliggande kunde hemtjänsten snabbt utöka till besök 4 gg/dagtid, 1 besök nattetid, plus trygghetslarm. Tack och lov för det 🙏🏻 Annars hade jag slitit ihjäl mig.

Jag sa till min mamma innan dess att kan man inte städa hemma hos sig själv så måste man ha hemtjänst, för jag tänker inte städa hos henne. Hon fick också ledsagning beviljad, så personal från hemtjänsten följer med henne på sjukhusbesök. Så jävla skönt för mig att slippa.

Att du ringer kommunens hemtjänsthandläggare är ett tips annars, de kommer hem och ”läser av” behovet. Kopplar in fysioterapeut och hjälpmedelshandläggare.

Det viktiga i detta är att du inte sliter ihjäl dig ❤️ Du behöver din ork och energi till dig själv och dina närmaste. Träffas och umgås med din mamma då och då är fullt tillräckligt.

Min mamma mår bra nu. Knallar runt med sin rullator hyfsat obehindrat, har inte ont och mår hyfsat bra för sin ålder 74 år.

Kram 🐘

@vår2022 Amen to that! Särskilt det sista stycket. Det är en himmelsvid skillnad mellan att själv hålla i taktpinnen och att göra något för att man måste.
Jag hoppas du hittar din inre styrka och tar steget, @Varafrisk!

Du behöver läsa på och lära dig om hur alkoholism 'fungerar'.
När du gjort det och känner att du vill fortsätta er relation så söker du hjälp från kommunen till att börja med. De kan hänvisa dig/er till andra ställen som kan ge bra hjälp.

Redigering. Ta några glas inte höst🤣

Lite rapport från mig.
Efter över 6 år här känner jag att jag äntligen kommit vidare på min resa. Har inte tittat in här på ett tag men känner att det är väldigt fint att läsa om era olika processer. Efter en nykter höst, läst se klart av Annie Grace har jag kommit ur mitt gamla mönster. En viktig del at totalt alkoholfritt hemma och att ta några höst med vänner ute. Lika ofta alkoholfritt dock och strävar inte längre efter att gå in i dimman. Mest alkoholfria helger så alkohol är ingengrej på helger längre. Nu står jag inför en vår som kan innebära uppbrott från sambon som också
Är alkoholfri hemma, vilket gjort vardagen behaglig. Han har ju minst sagt ställt till det senaste året med rattfylla och påföljder. Såklart blev det superjobbigt för mig. Mådde rätt kasst i höst men höll på nykterheten och tog hand om mig , gick i samtal mm. Men jag printer helt säker på att han kommer hitta sin väg. Ff drickande med gamla kompisar mm om än sällan. Alla måste ju hitta sin väg och jag har fullt upp med min. Har bestämt med mina barn att det blir en alkoholfri jul. Känns så bra med barnbarnen som kommit in i våra liv. Vi har dock inte druckit speciellt mycket tidigare men sen allt smygdrickande som sambon sysslade med, det var alltid en skugga. Spännande tider framåt. Stor kram till er🤗

@Majblomman Låter jobbigt att det blir så mycket mer alkohol än du tänkt dig. Det blir väl svårare med en vän som dricker rejält, men det är även hjärnan som blir triggad, vill ha mer och vill få kickar. Ett invant mönster hjärnan känner igen och går igång på. Vad gäller din vän, låter det nästan som ett medberoende. Din vän blir elak, blir gränslös och ändrar personlighet. Du står kvar och ser på, låter henne hålla på och du känner oro innan ni träffas att det ska hända. Det finns liksom en acceptans för att det får ske, att hon får bete sig som hon gör mot dig. Mitt enda råd är att du måste sätta en gräns. Hon har alkoholproblem och dricker gränslöst. Du har svårt att inte dras med i drickandet. Ni kanske bara ska umgås som nyktra? Men det kanske är alkoholen som förenar er, att det är så ni mest umgås?

Du skriver att ”Svårare att stå a emot när man reser med en person som inte heller har någon begränsning i sitt drickande”. Det talar för att även du har svårt med begränsning till alkohol. Fundera över hur du vill att det ska se ut med alkohol i ditt liv, hur du vill umgås med vänner och alkohol. Plan på hur du vill dricka måttligt och hur det ska se ut. Det är nog där du måste börja. Ha det gott❤️

Tack själv Varafrisk ! Ta ett beslut varje morgon om att vara nykter just idag och med hjälp av en dag i taget så kan du känns dig helnöjd när alla röda dagar är över och ett nytt, fräscht, år ligger framför dig !
Ta hand om dig !

@Andrahalvlek Det var en bra idé, jag kan ringa och fråga anonymt?

Kram❤️

@Varafrisk Det är svårt, men ändå så lätt på något sätt. Det är många gånger svårt att tex be om ursäkt, men ändå så lätt när man gör det. Det känns befriande att slippa hålla garden, skammen och skulden uppe. Det tar massor av energi och gör en trött. Det kan vara så att din chef känner en stor uppgift i att få vara ett stöd för dig. Man känner ofta en tacksamhet när man får hjälpa och stödja andra, man får bli viktig på något sätt. Det kan även vara så att dina arbetskamrater känner så och får sluta upp i att stödja dig. Vi har inte aning om hur andra kollegor har det innerst inne, troligtvis har alla något de bär omkring på och att du ber om hjälp kan innebära en lättnad för dem. De ser att man kan be om hjälp, att det är modigt. Jag tycker det är oerhört modigt och mycket ansvarsfullt. Att ta ansvar för att man själv ska må bra i sitt liv. Modigt att be om hjälp, alla vill hjälpa, men ingen vågar fråga om hjälp. Skammen och skulden står i vägen som en mur. Jag tycker att alla som ber om hjälp är modiga och att de också är ödmjuka. Ingen klarar av att göra allt själv, framförallt om det är mycket psykiska påfrestningar och stress. Det kan vara svårt att uppbringa den kraft som behövs då själv. Att inte göra det är mer offermentalitet, jag kan inte, det går inte, jag fortsätter må dåligt och kör ned mig mer.

Hitta din stolthet över att du tar ansvar och ber om hjälp. Du väljer att ta hjälp, det är ingen som tvingar på dig det. Det skulle kunna se annorlunda ut om allt går för långt. Att man till slut inte kan välja att ta hjälp, man påtvingas den istället. Vi här är en stor skara som stödjer dig och förstår dig. Att det är svårt, men ändå så lätt. Att välja livet och få må bra igen❤️

Tack @sisyfos- så skönt att veckan börjar närma sig helg…
Mina bihålor verkar vara min softspot i denna ålder. Knappt förkyld men under läppen som stora prillor av Ettans lössnus eller nåt… behandlad med kortisonsprej. Nästan bra. Men eftersom tandrötterna ligger mot de nedre bihålorna kan värk förväxlas med tandvärk/alla tänder är påväg att lossna. Och det vet vi ju att det är en något skrämmande känsla.

Idag ska jag ha mitt jobbgäng hemma på middag. Dukat och klart- men ska inte laga mat denna gång, nån måtta får det vara.
Längtar till jullov på sällan skådat vis. Inte för att det brukar innebära tid på sofflocket men tid med barnen, barnbarnen och mamma. Alkohol- går mig obemärkt förbi. Var på systemet igår och handlade till kollegorna. Jag får nån känsla av hur knäppt och konstigt det är med affärer som är reglerade därför att det som säljs där är farligt! Hur sjukt är inte det?
Min man har fyllt år och har några år till att jobba, men ska börja ta ut en del av sin pension nu. Borde betyda att det inte är flera decennier tills det är min tur, även om jag gissar att jag kommer att fortsätta med jobb i någon liten mening hela livet.
Ha en fin torsdag! ❤️

@Abraxa. saknar dig...har det hänt ngn?

Skönt att höra att livet rätat ut sig @kaveldun ❤️
Jag kan sätta fingret på det där- för jag vet hur det är, att inte ta plats när man inte HAR ALLA svar.
När man är svarslös. Vad händer då? Här händer det att människor skriver; inte alls säkert några ”goda råd” utan mer: går bredvid.
Därför är forumet en så bra övning för såna som vi. Mycket viktigare än vad man (jag) först kunde tro. Men det är genom praktisk handling som det går att lite i taget komma till rätta med. Att ibland är jag smart eller klok och kan hjälpa till. Ibland är jag bara trött och behöver inget mer än ett ”heja dig”.
Det skulle jag säga är mer tröstande och läkande än en vecka hos Freud.
Vi kan tänka fram en massa fiffiga lösningar på våra egna problem. Men om vi istället orkar/kan stå (nästan) still i våra egna problem så läker vi, en millimeter i taget.
Du behöver ju inte skriva om allt som händer. Men du ska utöva lite tillit till att vad som än händer så går det att stanna till här, en andningspaus, ett litet prat.
Vi är inte sämre eller bättre, vi är lika bra.
Kram så länge. 🎄

@Sylvana Grattis till 4 veckor🥳 det är verkligen inte så bara, det jättebra och starkt gjort! Att vara öppen och transparent gör det lättare. Det visar en själv och även andra att man verkligen vill sluta och att man bestämt sig, när man öppet berättar. Ja, smygdrickande och joxandet tar massor av energi och ger skuld och skam. Jag läste också massor i början för att förstå hur alkohol påverkar hjärnan och kroppen och fick massor av ny kunskap. Jag förstår varför jag inte kan dricka måttligt och aldrig kommer att kunna göra det. Jag lägger ingen fokus på det, utan mitt fokus ligger på hur jag vill att mitt liv ska se ut utan alkohol. Hur härligt det är att vara nykter och må bra. Tänk att aldrig mer behöva vakna bakis med ångest, skuld och skam, underbart!

Jag förstår att det uppstår en helt annan kontakt med hästen när du är närvarande i nuet. Jag har hund och min kontakt med honom är en annan som nykter, för att inte tala om skillnaden att vara tillgänglig och närvarande för maken, barnen, familjen och på jobbet. Godis åt jag också mer av i början, men det är ok, en sak i taget sen kan man minska ned på det.

Vad det gäller jul och nyår, skulle du kunna säga att du har tagit ett uppehåll från alkohol tex 3 månader och väljer att dricka alkoholfritt. Att du mår mycket bättre av det och vill fullfölja din plan, trots jul och nyår. Ta stöd av din man som vet och gör upp en bra plan. Låt honom backa upp dig och han kan säga till övriga att han är så stolt över dig och tycker du är så stark som gör detta. Börja inte dricka för att andra tycker du du ska göra det, de mår inte dåligt av att du dricker, det är du som måste stå för konsekvenserna, de bryr sig inte.

Jag hade varit nykter drygt 8 veckor förra året, innan jul och nyår och var nykter för första gången på hur många år som helst. Det var magiskt att slippa smussla, smyga, gömma och att vara bakis. Hur skönt som helst. Att dricka ett glas eller fler, är en så oerhörd kort tid, men förödelsen efteråt varar oändligt lång tid.

Och härligt att det gått så oväntat bra för dig😁. Det blir bara bättre och bättre ju längre tid du är nykter. Hjärnan återhämtar sig och får balans igen som gör att man mår bättre både fysiskt och psykiskt. Ha det gott!❤️

Det är verkligen jättejobbigt och trist när nån har dåligt ölsinne. Hade en väninna som spårade ur rejält en gång, vi slutade på nåt sätt att umgås utan att prata om det.
Tycker att det finns några fina rader i julkalendern i dag om att ta hand om sig själv, läs och begrunda Det är ju viktigt att sätta gränser för andra men på ett bra sätt. Lycka till med minskningen av antal glas. Jag trivs bäst att vara utan vin numera.

Godmorgon @varafrisk
Att vara människa är att då och då behöva vara mycket modig. Säga upp sig från ett jobb trots att man inte har en säker anställning tryggad. Att skilja sig- trots att man inte vet hur man ska ha råd. Att ge upp något för en dröm, som inte ens är färdigritad.
Som - var det Jonatan i bröderna Leijonhjärta som sa; ibland måste man göra sånt man är rädd för, annars är man ingen människa utan en liten lort.
Människolivet behöver då och då utövas med mod. De flesta av oss gör inte modiga saker varenda dag men nån gång ibland. När man känner: det får bära eller brista, men om jag inte gör det här så kommer jag inte att kunna leva med mig själv.
Du har komplikationer med barnen, du har hälso-bekymmer och ditt drickande gör dig ledsen och kanske deprimerad. Du har svårt att hålla i livsglädjen långa stunder. Du är trött, ledsen. Du sviker dig själv och det gör dig besviken.
Jag tänker bara: Vad väntar du på?
Kram 🎄

Två jobbdagar avklarade och det känns bra. Häromdagen hörde nya chefen av sig, som sitter på en ort 30 mil från mig. Jag svarade på hans frågor och bad honom ringa mig en dag, jag orkar inte ta alla turer på mail.

Det viktigaste var dock att jag svarade honom ungefär så här: ”Jag ska nog inte vara chef, jag behöver ta begränsat ansvar. Jag vill jobba dagtid och jag vill göra den här arbetsuppgiften, som jag verkligen brinner för.” Thats it.

Vilken lyx att slippa ta ansvar!? Mer än för sitt eget jobb då förstås. Nu ska jag bara fortsätta hia mig, inte lägga mig i förhandlingar och all planering inför att ddn nya organisationen ska börja gälla 8/2.

Jag fortsätter göra de arbetsuppgifter jag har tilldelats - och jag gör det bra. Det får jag höra från flera håll, men framför allt känner jag självatt jag har koll på läget, slutresultatet blir bra och jag känner ingen stress under utförandet. Vinn-vinn-vinn.

Kram 🐘

Jag tror ju att vinsippande i soffan för några av oss står för så mycket mer än bara vinet (alkoholen) i sig och att man då behöver jobba med de andra sakerna också.
Första gången jag slutade bytte jag ut vinet mot a-fritt. Det var ett jättebra sätt att sluta för mig, men nackdelen var att det var lätt att återgå till gamla vanor igen. Nu behlver det ju inte bli så för dig, men fundera lite på vad vinet som dryck står för.
Du har tidigare skrivit har jag för mig att du knappt åt? Om det fortfarande är så att du är dålig på att äta skulle jag tippa på att det är sockret i vinet som är det viktiga. Då kanske du ska se till att äta rätt antal bra kcal på en dag istället. Eller dricka nån smothie med mer näringsämnen och mindre socker?
För mig tror jag att vinet i soffan -oavsett om det var a-fritt eller med a, var signalen om att nu var jobbet slut för dagen, nu fick jag vila.
Jag tycker att du ska vara bekymmerslös över ditt vinpimplande av alkoholfritt men passa på att analysera lite hur livet ser ut. Jag var extremt dålig på att se mina egna behov, så jag körde alltid på överväxel. Vinet var ventilen, signalen om vila och att jag slapp vara sambandscentral. Nu tar jag inte lika stort ansvar för andra (och det funkar faktiskt bra ändå).
För mig räckte det inte att sluta med alkohol. Vissa härinne skriver om kärleken till ruset, men det var aldrig min grej. Jag har varit tvungen att jobba rätt mycket med livet i övrigt. Och när man varit nykter ett tag finns utrymme att göra just det. Se mönster, se behov, acceptera sig själv. Ja, även att acceptera att man ägnat sig åt att ha vingömmor lite här och där. Oj vilken panik jag hade ibland när jag visste att jag gömt en tomflaska på nåt smart ställe, men glömt var. Att försöka gå igenom sina suddiga minnen under kvällen var ju rätt lönlöst. Och när vi ändå är igång med bekännelserna: haft vin i mugg på teamsmöte med jobbet, drack oftast på natten och kunde då somna innan det var slut, vaknat av att jag tippat ut en öl i soffan som inte tål vatten, åkt hem till mamma och pappa och snott vin eftersom mitt var slut och det var helg, överkastet har fortfarande vinfläckar efter att jag gömt flaskor i det och inte skruvar åt korken ordentligt, lagt en flaska ute i gräset på landet så att jag kunde dricka lite extra i smyg.
Det är nog bra att minnas alla de här situationerna som skapade så mycket ångest och självförakt.
Det gäller att inse att vi ändå är rätt bra i mycket. Jag plockade fram lite såna här minnen då och då och ”smakade på dem”. Inget jag vill minnas och erkänna, men det är nödvändigt att ta ansvar för det.
Önskar dig lycka till med din fortsatta nykterhet.

Hej och tack för ert stöd!
Det har faktsikt gått oväntat bra.
Men det har bara gått 4 veckor. Imorgon är det 4 veckor.
Jag tror att den stora skillnaden är att jag är öppen gentemot min man den här gången.
Det är skönt att slippa skuldkänslorna och skammen som smygdrickandet ger. Allt planerande och joxande tog mycket energi och gav bara ångest.
Jag har inte tagit mig till något AA-möte, har inte vågat, men jag har varit på en beroendemottagning.

Jag lyssnar på poddar och böcker för att motivera mig och försöka förstå.
Varför kan vissa av oss aldrig vara måttliga med nånting?

Dotterns häst betyder ännu mer nu. Det är avkopplande att sköta alla sysslor och på något vis är jag alltid väldigt närvarande i nuet när jag hanterar hästen. Man måste vara det och det är väldigt skönt att få slippa sitt huvud för en stund.

Och ja, jag äter mycket mer godis 🙉.

Jag vet inte hur jag ska hantera vänner och familj. Snart är det jul och nyår...

Du måste fundera, analysera och värdera er relation - och vad du vill.
Och få hjälp att göra det av psykolog eller kurator. Sök via kommunen. Var i samma läge förra påsken . Styrka och mod!

@Lonely Man Grattis till 7 månader🥳 Ibland blir det alldeles för mycket på en gång i livet, puh! Och oftast orkar man mer än man tror, en slags urkraft som man tar fram. Så bra att du orkade/orkar kämpa på framåt. Jag tror att det helt klart beror på att du är nykter, det är där urkraften hämtas. I en drucken kropp finns det ingen kraft att hämta, varken fysiskt eller psykiskt, tvärtom det bara bryter ned dig. Och det bästa är att det bara blir bättre ju längre man är nykter.

Hoppas det lättar på alla håll och kanter och krya på dig❤️

Hej @Ejanne
Jag har tippat i mig rätt mycket och ofta i 35 år, och mina levervärden var inte tokdåliga,, men höga värden var det givetvis en vecka efter jag slutade dricka för precis ett år sedan. Sen 5 el 6 veckor senare tog jag nya prover för att få tillbaka körkortet (med alkolås), och då hamnade jag på en nivå där jag "inte dricker/eller väldigt lite"
Det var ett tag sen men, GT prov visar levervärde och Peth , CDT visar hur mycket och länge man druckit.
Alla dom värdena hade efter ca 6 veckor hamnat långt under värdet för missbruk.
Nu får nån rätta mig om jag har fel ang proverna,, det var ju ett tag sen, så jag har glömt vad dom visade på, men det är bara att googla.
Sen kan jag säga att jag levt på Troca zero, så det är nog ingen fara!
Däremot julmust är skum,, ni kanske har sett det nu på sociala medier.
Jag provade själv hemma, blåste 0,00,, drack ett glas must, blåste direkt 0,13, en minut senare provade jag igen, då var det 0,00 igen🤔
Kämpa på😊

@Sisyfos Tack så mycket❤️. Ja, det är ett så bra, utvecklande och stödjande forum. Interaktionen gör att man utvecklas i sina egna tankar och funderingar. Det är verkligen en spännande resa med alla nyktra livsreflektioner och händelser😁.

Ha det gott!❄️

Du kan väl kolla med en läkare om du kan ta Antabus med din andra medicin. Ta steget och sök hjälp nu, det tror jag vore skönt för dig..

@Lonely Man Grattis till 7 nyktra månader! 🥳🥳🥳 Tuffa utmaningar har du tagit dig igenom, men jag lovar dig att du har bättre förutsättningar att genomgå allt som nykter jämfört med tidigare.

Bra jobbat! Fortsätt nu raskt mot ett år! Det andra nyktra året blir så mycket enklare på alla sätt.

Kram 🐘

@vitaNova Välkommen hit! Känner igen mig i hur det var för mig när jag befann mig i den onda cirkeln i Alkoholdjävulens klor och totala makt. Som beroende blir hjärnan kidnappad och bedövad av alkohol. Man har programmerat sin hjärna till att alltid vilja ta till alkohol för att få slappna av, skingra oro eller festa. Det funkar en kort stund, men sen måste man ha mer igen för att trycka bort känslor, ångest mm. Det enda sättet för att komma ur den onda cirkeln är att sluta dricka. För mig var det jobbigast 4-5 dagar med abstinens, men sen lättade det och ångesten som alkoholen orsakar dämpades.

Jag kände att jag orkade inte dricka mer och jag hade inte mycket glädje eller livslust kvar. Jag hade en inre bild som jag längtade efter och det var att uppleva att vara nykter med fräsch hy, klarare ögon och utan ångest, skuld och skam. Sluta gömma mig och skämmas och vara orolig att det syns på mig att jag är alkoholist på jobbet. Vara tillgänglig för min omgivning och min familj, min man, mina barn. Börja träna och äta fräscht. Gå ner i vikt. Få bättre självkänsla och självförtroende. Jag längtade verkligen efter att få vara nykter, det som kändes omöjligt. Jag avundades dem som kunde hålla sig nyktra, hur kunde dom göra det?

Jag tror att man måste tycka att det är så mycket mer värt att vara nykter än att dricka, för att man ska kunna sluta. Whatś it in for me? Vad tjänar jag på det, att vara nykter? Vad ger det mig? Är det värt allt slit, kämpande och lidande för att bli nykter? Inte få bli rusig, supa till och dricka mitt vin varje dag? Så var det för mig. Denna gång var det mer värt, för jag längtade efter ett liv med glädje och lust och att inte ständigt vara bakis eller påverkad. Det gav mig motivation och styrka till att sluta dricka.

Jag har nu varit nykter i över 13 månader och min liv har blivit som jag längtade efter, fast ännu bättre😁. Jag är tacksam varje dag för att jag slutade dricka och tagit kommandot i mitt liv. Alkoholdjävulen finns där i sin djupa slummer och det enda som kan väcka honom till liv igen är om jag tar ett första glas igen. Hjärnan har fått återhämta sig och kommit i balans igen, vilket påverkat mig såväl psykiskt som fysiskt. Jag lever, känner harmoni och har framtidstro.

Fundera på vad som är värt för dig. Vad vill du med ditt liv och hur det ska se ut. Det går att sluta dricka om du har tilltro till din egna förmåga att du kan det. Jag tror att du kan det❤️

Dags för några rader igen.
Tre alkoholfria dagar efter en långhelg med mer a än vad jag tänkt mig. Var på weekendresa och blev att det ena glaset ledde till det andra…tredje, tionde…
Svårare att stå a emot när man reser med en person som inte heller har någon begränsning i sitt drickande. Fast jag skyller inte på någon annan än mig själv att jag druckit.
Vet inte riktigt hur jag ska hantera det just nu, vill ju inte sluta träffas. Så himla svårt, vill inte att vi ska dricka för mycket när vi träffas men ändå blir det så gång på gång.
Som nykter eller efter en-två öl, världens mysigaste och omtänksammaste. Över den gränsen blir vännen en annan personlighet, gränslös, distanslös och lite taskiga kommentarer.
Detta gör mig förvirrad och jag börjar fundera över vilket som är det rätta jaget🤷‍♀️ den nyktra eller den onyktra, hur vet man det?
Har till och med blivit så att jag känner mig orolig och spänd inför dagar/kvällar vi ska ses när jag på förhand känt på mig att personen kommer att dricka för mycket.
Behövde bara lufta detta och skriva ner mina tankar och känslor.

Kram från en fundersam och förvirrad majblomma

@vår2022 Tack, jag jobbar på så gott jag kan för att få ordning på mig själv. Men det tuffaste hittills har varit att faktiskt få hjälp. Vården är ju inte ens värt att vända sig till, "dit man ska vända sig", var visst inte välkommen dit.
Det är för dåligt, blir ju som ett till skäl att dricka för en som söker hjälp känns det som. Nu har dessutom förhandlingarna i huvudet börjat. "nej men det kanske inte är så farligt". "jag har ju sökt hjälp". "nu är det upp till andra", alla dem där tankarna som i slutändan, jag vet, att det kommer leda till mer drickande och mer problem och mer skit som jag inte kan ta mig ur. Men tankarna finns där. det känns inte bra. Det krävs en så otrolig ansträngning att jag känner inte att jag kan hantera alla nära och käras känslor samtidigt som jag ska hantera mina egna. Provade ringa soc ikväll men det var stängt, ska ringa igen imorgon.

@Kaveldun Vill bara skicka en hälsning och skönt att det ordnat sig med lilla bebisen och att du snart är helt frisk. Att få prata om vad som helst, allt man vill, är helande och renande för själen. Känslorna varierar och det är ok. Så är livet. Att berätta att man har det tufft, tynger inte andra och det lättar upp för en själv. Vi finns här för varandra och stödjer för varandra. Det hjälper var och en av oss att komma framåt, det är en stark kraft. Sköt om dig❤️

Stort tack igen för så otroligt kloka ord och tankar.
Tänker att jag är så glad för att jag har ett jobb att gå till och få tänka på annat. Det hjälper mig. En paus.
Jag har varit hos läkaren och fått remiss till samtalsstöd. En början i alla fall. Jag tänker som ni säger, jag måste orka själv så jag orkar hjälpa barnen. Idag bröt min 12-åring ihop. Hon är rädd att pappa ska ta livet av sig. Vad säger man? Får dåligt samvete över att jag känner mig fri och barnen känner sig ledsna över att pappa inte är här.
En sak i taget är det som håller mig uppe just nu. Jag tar en sak i taget. Jag prioriterar barnen, som alltid. Det är som en ny värld där jag aldrig rört mig öppnats upp och jag är gäst och vet inte hur jag ska bete mig här.

@Allegra Tack för välkomnandet. Har läst mycket i forumet innan jag valde att gå med. Men lyckas inte applicera det helt på mig själv. Kan inte stå emot suget om att handla alkohol även om jag så väl är medveten om att jag inte ska ha det hemma. Den inre rösten har ett stort övertag i de lägena. Vilket jag verkligen hatar. Vill så gärna ha tillbaka mitt liv som jag hade innan detta.
Har listat alla negativa konsekvenser men ändå kan jag inte så emot.
Är det mitt inre som gör revolt på senare år för att jag alltid ska vara fröken duktig som gör allt perfekt, gör aldrig fel. En försenad tonårskris eller nåt. Drack aldrig i tonåren, sparsamt i tjugoårsåldern fram till trettioårsåldern. Kunde alltid ha alkohol hemma men rörde det aldrig mer än vid fest med andra. Efter att ha träffat fel man så blev det mer och mer då han gillade att dricka. . Även om förhållandet tog slut kan jag inte bryta mönstret. Blir tokig på mig själv som har tillåtit mig hamna här och nu kommer jag inte ur det. Känns som att jag sitter fast i djävulens klor ordentligt.

Tack så mycket @vår2022 @Torn!
Ni båda har varit högst delaktiga i min resa!

Hej på er alla.
Har nu avverkat 7 månader av min nykterhet. Kan inte riktigt förstå hur jag klarat det så långt..
Har varit en ofantlig tuff tid. Den senaste tiden har det känts som om det varit alledess för mycket.
Varit stentufft på jobbet ont om folk ofta. Omfattande elarbeten i min lägenhet. Opererat bort ett bråck (är på sjukhuset nu) och dessutom mitt alkoholproblem. Har känt att nu orkar jag inte mer..men på något sätt så känns det bra att vara nykter och inte jagad av A. Tacksam att jag orkade kämpa. Tack för ni finns❤️✌️

Så enkelt det är att säga…nu ska jag ta steget…jag måste berätta för min arbetsgivare…min sista chans💪🏻

Å så skickar socialsekreteraren ett sms med en fråga om när kan jag ringa dig….å stressen kommer…jag ville ju att hon skulle höra av sig samtidigt som jag känner men inte nu…å jag tänker att det handlar om att ta två saker….Skammen att berätta för min arbetsgivare vilket även kommer medföra att berätta för kollegor samt då måste det här j-a drickandet ta ett slut…..

@Adde skrev ett inlägg som beskriver delvis den känsla jag har😰

Igår var två femtedelar av familjen sjuka och jag kände mig lite orolig inför helgen att vi skulle vara tvungna att avboka men idag ser det lite ljusare ut🙏🏻

Vaknade upp idag av att det snöade….å nu är det nästan 12 minus….❄️🧊

Kram t er alla var ni än befinner er 🥰🌟

@Adde Tack för ett hjälpsamt inlägg🙏🏻
Hög igenkänningsfaktor….Kram🤗

@Tikka Stort grattis till 1 år! 🤩 Enormt bra jobbat!

@Tikka Hipp, hipp, hurra för ett år nykter idag🥳🥳🥳. Fasiken vad bra du är! Full fart framåt mot år 2.

Ha det gott❤️

@EH87 Tänker att det första nära anhöriga säkert känner, är stor oro när man berättar, typ ”varför har du inte sagt något?”. Förmodligen får de också skuldkänslor för att det är så illa. Bra skulle vara om du orkar prata med dem och berätta vilket typ av stöd du vill ha av dem. Vad som är jobbigt att höra från dem. Berätta hur kämpigt detta är för dig. Tänker också att det skulle kunna vara skönt för dig att få prata med någon utomstående om hur du mår, tex en psykolog. Tufft att bli hänvisad till annat av vården, men till slut kanske du får rätt hjälp. Jag tycket att de första 4-5 dagarna var värst, sedan lättade ångesten som alkohol framkallar samt värsta abstinensen.

Kämpa på! Du är stark💪💕

Dag 3, vården är verkligen inget att ha. Ännu fler hänvisningar. "Vänd dig inte tills oss". Berättade idag för mina bröder om vad som hänt och vad jag mörkat i så många år. Dem i sin tur berättade för farsan. Skrev till dem på messenger, ser faktiskt inte framemot det. Dem bor långt bort och jag har inte kontakt med dem särskilt ofta. Nån gång i månaden kanske, men dem är upptagna med sina egna liv. Pratade med min far och, "du måste ju berätta för oss" alla dem "varför säger du ingenting?" Osv osv. Varför skulle jag säga något som jag inte vilja säga till mig själv och faktiskt mena det. Jag behöver hjälp inte frågor och anklagelser. Just nu känns det väldigt ensamt att gå igenom det här . Jag vet att dem vill väl, men det är inte sånt jag behöver höra. Nykter iaf även om det känns tungt.

@Kebne1 @Andrahalvlek Tack så mycket💖
Det var så sant,, nykter i ett ÅR! Tror inte på det själv. De kommande dagarna förra året trodde jag att jag skulle
dö, helt ärligt! Det var panik, skakningar, svettningar,, men det var fan värt det!
Tack till alla som var med och stöttade mig då när det var så förjävla jobbigt.
Speciellt tack till min bästa "alkispolare😉" @Kebne1 !
Som också tuggade på tandköttet under dessa dagar, veckor!
Friends forever @Kebne1 💖 Jag glömmer dig aldrig😊
Nu fortsätter vi ett år till,, nu går det som lättare💪
Återigen, Tack alla! Och önskar er en riktigt God Jul och Gott Nytt år!

Hur gan ska jag sluta med alkohol.. jag sitter och dricker folköl för jag orkade inte åka till bolaget..

@Kennie jag äter medicin för psykisk ohälsa. Läste nånstans att man inte ska ta antabus om har psykisk ohälsa

Hej, förstår oro kring körkortet, men ta det lugnt nu och fokusera på det viktigaste, att vara nykter. Om det är första gången du registrerats för rattonykterhet och du blåst under 0.3 finns en möjlighet till varning istället för återkallande av körkortet. Att du påbörjar behandling och kan uppvisa längre nykterhet påverkar nog beslutet positivt även om det inte är en garanti. Men ta den dagen när den kommer, nu gäller det att ta den här chansen till förändring, att bli nykter. Det är NU som det fönstret är öppet, så vänta inte och tänk att det löser sig sen, varje dag tar du ett viktigt beslut för hur ditt liv ska bli, låt inte beroendet lura dig att det inte är viktigt.

Tänk att suget går över om du lär hjärnan att det inte leder till något. Som att lära en hund att sluta tigga, om du fortsätter att ge efter fortsätter hunden att tigga. Svårt i början, då kan Antabus vara en bra hjälp, testa!

Jag bara tänker på bärs hela tiden. Så skönt med att få ett rus…

Tack för ruskigt bra återgivning av din resa.
Som ett litet julevangelium 😳☺️

Och @Geggan - tack för välkommen-tillbaka-kram …och @Andrahalvlek …kloka ord om att lägga ner dåligt samvete.

Tack @Geggan och @Amdrahalvlek!
Och @Se Klart - även om det faktiskt hänt en del yttre jobbiga saker - så sätter du fingret på ngt centralt i ditt inlägg.
Om hur jag är…
För det är klart att jag skulle hunnit med att skriva ändå - i mellanrummen.
Men det är som att jag har svårare och svårare att skriva inlägg …ju knepigare livet är. Att jag inte vill förmedla kaos och och dålig koll.
Den rollen är så svår för mig att ha.
Jag har liksom inte ’rätt’ att vara där.
Inte ta den platsen.
Mkt att jobba vidare med alltså …även nu när den fysiska hälsan är mer stabil igen.
🌾

@Kaveldun Skönt att höra att både du och lilla bebben är på bättringsvägen 🙏🏻

Ha aldrig dåligt samvete för att du inte skriver. Visst behövs alla olika röster, men dåligt samvete kan vi klara oss utan.

Jag brukar tänka att ibland behöver jag forumet, och ibland behöver forumet mig. Det räcker att man skriver något litet, en lägesrapport. Sen brukar det väcka mersug efter att skriva mer.

Just nu ramlar det in en massa nykomlingar och min ork och tid är begränsad för att hinna välkomna alla. Det är okej. Mer än okej. En annan dag känner jag helt annorlunda, och skriver till ett helt gäng i ett huj.

Kram 🐘

@Kaveldun ojojoj! Ja, jag har verkligen undrat. Men då förstår jag verkligen. Vilken otur, båda grejerna! Förstår skräcken med ett så liten baby. Det är en så tunn liten livslåga. Underbart att det löste sig! Stor välkommentillbakakram från mig!

@Sisyfos jag tror du har så rätt i allt du säger. Närvaron i nykterheten gör att det blir lättare att hantera livets små och stora kriser.
Nej vi har ingen brådska. Vi vet ju att den är där så nu kan vi på ett annat sätt slappna av i situationen.
Tack för dina kloka tankar och ord ❤️

@EH87 du blir antagligen av med körkortet ev få tillbaka det om ett år,tror man behöver ta prover för att få alkolås i bilen.

@Svenne Tjena! Min erfarenhet är att det enda som fungerar är att bestämma sig för att absolut inte dricka en droppe alkohol. Och det gäller att bestämma sig som om det vore på liv eller död. Man kan jämföra det med att hålla på att drunkna. Antingen så bestämmer man sig för att leva, och med alla krafter man har simmar upp till ytan. Eller så bestämmer man sig för att gå en för tidig död till mötes.

Så du behöver inte nå någon botten, botten kan innebära att det är kört för alltid. Så uppbringa alla krafter du har(och lite till) och bestäm dig bara. Det är värt det över allt annat. 💪

Kära rara forumvänner!
Tittar in här och blir så rörd av era inlägg - att ni hör av er och bryr er.
Bara kort om läget : jag har inte börjat dricka igen ( 🙏 tack gode gud och forumet och mig själv).
Men jag tänker ändå att det stämmer det du skriver Se Klart - att j har svårt att be om hjälp, lägga ut texten - när det verkligen är skarpt läge.
Mitt lilla lilla barnbarn fick svår RS virus …och det var verkligen ’en dag i taget’ och jag klarade knappt av att andas. Nu är allt bra igen och tacksamheten är oändlig.
Ovanpå det fick jag covid - inte på IVA nivå men jag har varit jättedålig. Att gå från sängen till toaletten har känts som att kliva över en fjälltopp.
Nu börjar livet komma tillbaka. Förutom dessa två livs-omruskande händelser så finns alla tankar kring jobbet kvar - och det SKA jag skriva om här - snart.
När jag varit dålig på att skriva får j också dåligt samvete för detta forum ( en aning självförhärligande kan tyckas …som att detta forum behöver mig …det är ju tvärtom! Men det j menar är att jag vill vara en bra ’kompis’. Och en bra kompis hör av sig då och då och svarar på vänners inlägg).
Med det sagt - detta var ett kort lägesbeskrivning - skriver snart mer.
Kram på er alla!
🌾🌾

@Sisyfos tack för svar, hur är det med alkolås, polisen var rätt otydlig med vad som sker på Transportstyrelsen. Blir jag av med körkortet? Måste jag ha alkolås? Kan inte vara utan bil då jag bor på Landsbygden och det existerar inte lokaltrafik. Köper konsekvenserna, men måste samtidigt försöka behålla en fungerande vardag. Blåste 0,24, men nu lever man ju i ovisshet om vad som kommer hända. Känns som trippel bestraffning nästan. Antar dem negativa tankarna är mest sinnesstämning man har nu. Har iaf inte druckit något sen i söndags, vill inte dricka mer men känns som framtiden kan innehålla mer ursäkter till att dricka än något positivt just nu. Orolig för min vardag och mitt liv.