Grattis till dag 10! Bra att du har börjat med programmet, jag får börja vecka 3 i morgon, det är lika spännande och motiverande varje vecka. Anne Grace finns även på Youtube med små 'föreläsningar' som också är mycket inspirerande. Jag tror att livet är roligt, även utan alkohol. Men vi måste bara hitta tillbaka dit, en dag i taget. Och tänk vad skönt när du kommer skratta nykter till något roligt.
Hoppas middagen blev bra och att ni får en trevlig kväll!

Hej Lejonet,
Ja, jag känner starkt igen mig i känslan du beskriver, att man vill ha mer glädje och livlighet. Men vad skönt att du valde att inte dricka ändå, det tror jag är ett viktigt steg. För egen del har känslan lugnat sig också, när jag slutade hantera den med alkohol, så jag tror den var delvis kopplad till alkoholbegäret. Och nu upplever jag ofta en lite stillsammare lycka över att må bra och inte utsätta mig för att tappa kontrollen. Njuter mycket av enkla saker, som en varm dusch och god mat. Det har tagit tid, men nu sätter jag de känslorna högt över den att vara full och "på gång" .
För mig har det hjälpt att läsa på om alkohol och beroende och få perspektiv på mitt beteende.

Starkt kämpat lejonet!
Usch ja. Det där onsdagssuget. Jag har läsk, bubbelvatten och alkoholfri öl som jag festar till med innan suger ens kommer. Funkar bra. Men jag är motiverad just nu, så vi får se hur det blir sen. Har planer på att gå ut och dricka måttligt när jag blir frisk från influensan. Vill se hur det blir sen, den kommande veckan liksom. Kommer motivationen va kvar då också?
12 dagar nu (och feber).

@Kennie Hej!
Det är precis dit jag behöver komma. Tack för väldigt kloka ord. Just nu känner jag mig lite hög på att fixa nykterheten och ser fram emot att hitta nya, bättre glädjeämnen. Jag hoppas att jag också kan komma in i en lugnare takt utan samma behov av kickar. Är dock lite orolig för att jag förväntar mig för mycket även av nykterheten, som om den ska ge mig svaret på allt och ett allmänt välmående. Men, den är ett nödvändigt steg i alla fall!
Kram och tack!

@Gabi79
Jag har faktiskt önskat ibland att bli sjuk, för då vill jag sällan bli full. Haha, så dumt! Hoppas du kryar på dig fort!
Jag tror inte jag vågar dricka förrän efter ett par månader. Känner just nu mest negativa associationer till det, men vi alla vet att det kan vända. Som tur är är jag inte så sugen på att ha en massa sociala grejer för mig just nu. Tar det lugnt.
Kämpa på!

@Nervöst lejon Nä. Verkligen inget sug just nu. Febern bara går upp 😢. Roar mig med youtube och dejtingsajter. ”Roar”. Ganska tråkigt faktiskt.

@Gabi79 Men usch. Stackare! Hoppas verkligen det vänder snart!
Hehe. Dejtingsajter... avstår jag också ifrån just nu. Har nog mest varit något av ett kicksökande för mig plus att jag är så trött på dejtingkulturen idag. Fast hittar man någon trevlig och riktig typ kan ju chattandet va ett fint tidsfördriv 😉.

Nu har jag minsann haft en nykter helg för andra gången i rad. Är sååå nöjd.

Dag 12
Det blev en nykter helg! Underbart skönt. Jag har verkligen inte mått toppen alla stunder i helgen, men är säker på att det hade varit värre om jag druckit.

Tidigare har jag kickat igång kvällen och lite konstgjord energi med vin. De senaste kvällarna har jag tyckt att det varit skönt att vara trött. Jag har accepterat läget och liksom förlikat mig lite med att man inte måste göra massa saker eller få upp humöret jämt. Det lugnet är extremt värdefullt för mig, för det känner jag verkligen aldrig annars när jag är ensam. Tidigare bara ett konstant ångestmol.

Kram från en glad skit!

Fint att höra! Håller helt med om att man behöver släppa idén om att humöret ska vara på topp hela tiden. Var kommer de idealen ifrån egentligen... Nu rullar vi lugnt vidare in i nästa vecka och tar den som den kommer.

Grattis till två nyktra helger 👏 det där med att vara nöjeslysten. Att känna lite rus och glädje i livet. Att tycka att det är tråkigt utan vin.
Pandemin har ju inte gjort det bättre - så många utav oss som har fått begränsade liv. Varit hemma och instängda allt för länge. Jag har jobbat hemma till och från i 1,5 år nu. Lättare att falla dit. Vi får vara snälla emot oss själva och ge oss själva en klapp på axeln för det vi klarat av 💛🌷

@Kennie Ja, ligger mycket i det, och att dricka handlar ju till stor del om att försöka slippa obehagliga känslor. Obehagliga känslor är dock oundvikliga och måste finnas. Jag och säkert många andra har mer eller mindre omedvetet tänkt att det är något fel om man inte mår bra och därför försökt mota bort det till varje pris.

Dag 14
Min tillvaro är betydligt lugnare än tidigare och humöret är lite mer stabilt. Jag känner mig överlag ganska nere och får slängar av meningslöshet då och då. Det är dock faktiskt enklare att hantera nykter, och jag som trodde det skulle vara tvärtom. Det är lite som om jag har accepterat min nedstämdhet istället för att försöka skjuta bort den med vin. Den är inte farlig och förhoppningsvis inte för alltid. Det finns något fint i att få känna sig ledsen. Det är mycket lugnare och mer äkta än det ångestriv jag annars känner mellan fyllorna. Jag har en känsla av att jag nu har slutat kämpa emot mig själv ❤️

Trots ett ganska lågt läge har jag de senaste dagarna varit trevligare och fått mer gjort än vanligt. Jag har också sovit mer än vanligt. Skönt!

@Nervöst lejon
Hittills har jag fått så mycket mer gjort. Så mycket mer ork. Sen vet jag inte om det är mina nya anti-depp, bättre sömn eller alkoholfriheten. Troligtvis en kombo. men det känns bra.

@Gabi79
Jag har precis den kombon också 👌. Tycker att det man får gjort ger lite glädje 😊.
Var vid återvinningen idag och det var första gången på flera år som jag inte hade några vinflaskor att kasta 🥳

Fint beskrivet det med att ledsamhet är ganska fint jämfört med ångesten. Jag tror det är ett oundvikligt steg med att sluta dricka och att vänja sig med ett nyktert liv (ett liv som inte kretsar kring alkohol eller helt utan). Energi som lagts på fel grejer som måste flyttas över till andra delar i livet och som ger ny energi då. I början känns nog det mest tråkigt med nyktra kvällar men sen vänjer man sig med pigga dagar och vad ska man då göra med den tiden? Heja! @Nervöst lejon

Ja, så måste det vara. Det är en förändringsprocess det här. Den kommer förmodligen ta tid.
Jag har dock börjat känna av fördelarna med piggare dagar. Hittills har min nyktra tillvaro inneburit mer aktiviteter på dagtid och mer vila på kvällen. Börjar numera gäspa stort redan vid kl 19 😅🥳@asdffg