Vill lämna men ändå inte

Hej. Jag vill höra om någon mer är i samma sits som jag. Jag har varit tillsammans med min sambo i 14 år. Min sambo är alkoholist (fast han erkänner det inte själv). Han dricker 1 flaska vin per dag (oftast). Varje helg häver han nog i sig minst 4 flaskor vin, 6 st öl och ett par glas ute. Han har flertal gånger stannat hemma från jobbet måndagar och tisdagar pga abstinens (vilket han inte erkänner, han kör med feber). Vi har bråkat så många gånger om hans drickande men han bara fortsätter. Jag hatar när han blir så där jävla fjantig och simmig i ögonen när han blir full. Och så ska han sitta och tjuta och prata om djupa saker. Och ljudet när han sörplar i sig vinet som om det vore hallonsaft, då hatar jag honom och vill klippa till honom. På juldagen sårade han mig rejält. Det är nämligen så att han skulle hämta mig hos mina föräldrar på juldagen, vi hade bestämt det sedan länge. Jag har brutit benet och är opererad och går med kryckor just nu. Han valde istället att sitta hemma och dricka och sket i att hämta mig. Så mina föräldrar fick köra hem mig!! De bor en bit ifrån. Åh det är så mycket han gjort och skämt ut mig. Han kom till och med till sjukhuset onykter nu när jag låg inlagd för benet. Hela vårt liv kretsar kring hans drickande och jag har insett att jag är sjukt medberoende. Det gör så ont i hjärtat och jag är så olycklig. Känns som jag kastar bort mitt liv. Jag mår skit. Känner att jag orkar inte med det här mer MEN varför har jag så svårt att lämna? Jag älskar ju honom också vilket jag över huvud taget inte fattar hur jag kan göra?? Snälla är det någon mer som har samma problem med att bryta upp? Visst går man hela tiden och hoppas att det ska bli bättre? Men det händer ju inte. Jag är slutkörd mentalt. Tror jag blir galen snart.

/Caroline

Profile picture for user Snödroppen

@CarolineG jättesvårt och jobbigt att bryta sig fri men till slut blir det outhärdligt att vara kvar.
Man kommer till en punkt där man ser verkligheten för vad den är; en aktiv alkoholist är en sjuk människa.
Du kan inte förvänta dig något av honom.
Men du förtjänar att bli älskad, att känna tillit och respekt i din relation.
Jag har varit i din situation men fick nog efter flera år av kaos. Det kom bara en dag där jag såg allt för var det var och inte ville vara med, ville må bra vara fri och gick.
Be om hjälp, prata om det, skriv, det är en process inom dig själv.
Styrkekram

Profile picture for user Samsung50

Min sambo dricker inte varje dag och inte så stora mängder som du beskriver men jag känner ändå igen mig. Man tappar respekten för personen. Trött på allt fyllesnack och planer och löften som glömmas bort dagen efter. Han orkar inte göra något vill bara ligga i sängen eller soffan och titta på telefonen.
Jag har tidigare tänkt att jag borde lämna men inte orkat eller tänkt att jag inte vill vara själv. Men sista tiden har jag börjat tänka att vill jag leva men denna personen om 10 år. Jag ser en mental bild på en gammal trött person som sitter i soffan med mobilen och dricker vin. Detta är inte jag och inte hur jag vill leva mitt liv. Jag vill leva ett frisk och aktivt liv. Jag är redo att lämna och gå vidare.

Profile picture for user Tröttiz

@CarolineG
Hej. 🌹
Jag hade också stora problem att bryta mig loss, men det gick. Motstridiga inre viljor som ställde till det. Men en dag var det stopp ... Förnuftet segrade. Nu känns det som att jag liksom inte känner honom för han var så mycket onykter.

* En sund relation ska bygga ett vi utan att rasera ett jag *

Sköt om dig.
💞

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Snödroppen skönt att höra att jag inte är ensam. Tack för dina peppande ord❤. Jag har tagit kontakt med en samtalsterapeut jag ska gå till på onsdag. Jag tänker också att jag ska börja skriva dagbok för att sätta ord på mina känslor. Jag har glömt bort mig själv på vägen. Jag ska skaffa mig styrka att bryta mig loss.Kramar

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Tröttiz tack snälla för dina stöttande ord. Jag ska bygga upp min självsäkerhet och jag vet att jag en dag kommer tacka för mig och gå. Jag har bokat in mig hos en samtalsterapeut på onsdag. Känns så skönt att man inte är ensam. Kram❤

Profile picture for user Snödroppen

@CarolineG så kloka tankar du har.
Br att du ber om hjälp, det gjorde jag också.
Jag tror på dig, jag tror att du om ett år kommer var tacksam för de valen du gjorde idag. Det är så lätt att lura sig själv i tankar kring hur allt kan bli men det man behöver är att se hur det är.
Styrkekram och ljus på din väg.

Profile picture for user kakao

Heja dig. Har varit och är i en liknande situation, det är fruktansvärt svårt att lämna. Men det går. Jag har försökt att dämpa känslorna av skuld i att gå, och fokusera på att det är det enda jag kan göra för mig själv för att inte gå under. Har redan kraschat, så jag väntade nog lite för länge. Men full förståelse för dina motstridiga känslor, jag har dom fortfarande. Så mitt bästa råd är att tänka med huvudet och inte med hjärtat om det fortfarande finns mycket kärlek kvar <3 kram till dig

Profile picture for user Åsa M

Att skriva dagbok har räddat mig många gånger! Det är så bra att skriva ner vad som händer, hur man reagerar... för man självcensurerar när man lever med en missbrukare, och man börjar tvivla på sig själv. Många kramar till dig, kämpa på!

Profile picture for user kakao

@CarolineG jag förstår verkligen. Och har också vänner och familj som uttryckt samma. Eller de kan inte förstå hur jag kan älska någon som ”beter sig så” eller har den problematiken. Men det är klart man kan. Tror också det är hela fram och tillbaka grejen, - massa kärlek och lovord ibland och härliga stunder sen till en helt annan situation och andra ord och en annan personlighet - som gör att man tappar fotfästet, man har fullt upp att bara hänga med i karusellen och det är svårt att tänka klart. Tycker det låter klokt att ha några dagar själv nu, försök att inte prata för mycket med honom, säg att du är upptagen med något viktigt. Skickar styrka och kramar

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@kakao ja jag har verkligen tappat fotfästet. Men mycket i mig är känslomässigt dött. Nu är han så himla snäll men det vänder snart. Har inte köpt hem mycket alkohol. Så han har varit rastlös ikväll och jag har vägrat följa med ut så nu har han lagt sig. Jag tänker göra precis som jag vill och tycker. Ska släppa kontrollen nu, han får sköta sig själv. Tillslut kanske han märker att jag har kul utan honom och jag ligger steget före. Han kommer märka att jag är på väg bort. Då kanske han tänker till (även om det inte är så troligt). Från och med nu ska jag tänka på mig själv och göra det jag tycker är kul och mår bra av.

Kram kram

Profile picture for user Självomhändertagande

@CarolineG
Mycket stor igenkänning. Jag fick kämpa i flera år och lära mig att säga stopp.
Till slut satte jag ber foten så pass, så att han inte såg möjligheten att dricka en droppe till i mitt hem. Eller komma hem berusad. Så hänvisade jag till hotell.
Han söp upp en förmögenhet. Och sen söp han upp mina tillgångar. Och jag lät det hända. Konsekvenserna var enorma och jag hade tack och lov den regelbundna meditationen som fick mig att landa. Och visa omsorg med mig själv. Vara tacksam för det jag hade kvar. Mitt liv. Mitt egna liv. Mina valmöjligheter. Och kunskap hur jag skulle göra medvetna val för min framtid. Men då, när han flyttade ut. Tog jag en dag i taget. Han hade lyckats manipulera mig och bryta ner mig. Och jag gav honom allt jag hade. Av kärlek, pengar och tid. Och han gav mig ett stort tomrum kvar. Men det visade sig att när jag rensade i mitt hem senare, så hade jag några skatter kvar. Sålde av en del och kunde bo, äta och tänka på att bygga upp mig själv igen.
Idag, 4 år efter att han flyttat, har jag ett nytt liv. Jag lever det liv jag alltid önskat, utom det kanske viktigaste. Jag blev aldrig en mamma. Och det var en sorg länge. Men nu andas jag. Jag lever. Och jag älskar livet. Har stängt av honom helt. Han levde på mig. Han rökte i mitt hen, så att blommorna dog när han öppnade fönstret. Och glömde stänga. Han drog ner persiennerna i mitt hem, för han ville ha det så. Han drack varje jävla dag. Och jag förstår hur ditt liv kan vara. Jag förstår att fina vänner säger som de gör, för de kan inte förstå hur man kan leva ett sådant liv. De har kanske redan lärt sig, att sätta gränser. Vissa av oss blir medberoende och medberoende är ett jävla skitliv. Man måste se till att ta all hjälp som går att få, om man vill bli fri.
Jag ville bli fri till varje pris. Och det är jag nu. Jag vaknar tacksam varje morgon. Jag är fri. Och jag kan säga stopp och nej till allt jag inte vill göra.
Det är det bästa jag lärde mig på den här resan. Ingen ska komma och köra med mig. Jag tar varken skit eller annat trams. Jag har lärt mig att navigera. Hur jag vill ha det, i mitt liv. Och jag kör aldrig med andra människor. Har aldrig gjort. Men jag har lärt mig att se, vilka som gör det. Och de håller jag på avstånd! Ta en dag i taget. Och gör något för dig själv, varje dag. Då kommer du landa i vad som är bäst för dig.

Profile picture for user Pan pan

@CarolineG vet precis hur det känns sitter i samma rävsax. Vill bara lämna men kan inte. Du är inte ensam om detta tyvärr så är vi många. Kram till dej😔❤️

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Självomhändertagande styrka till dig att du tog dig loss❤. Jag hoppas jag är där inom en snar framtid. Så skönt att höra att man inte är ensam. Ja jag ska ta en dag i taget och hoppas snart kunna landa i vad som är bäst för mig. Jag känner att jag på något sätt kastar bort mitt liv och får panik över alla förlorade år också. Jag känner mig så skör och förvirrad just nu men tänker att det är en del av processen jag behöver gå igenom. Kram till dig

Profile picture for user Tröttiz

@CarolineG
Denna alkohol trasar sönder både den beroende och anhöriga. 😔 Hatar denna vätska som leder till så mycket elände ...

Ha en bra söndag!
Vad vill du göra för dig idag?
Sköt om dig.
🌷

Profile picture for user Samsung50

@CarolineG starkt av dig, blir så glad för din skull när jag läser detta. Har du flyttat ut eller hur löser ni det praktiska, som jag förstod så bor ni ihop?
Jag har bestämt att jag vill flytta till egen lägenhet med våra barn. Jag har sagt det till honom men då hade han druckit så han tror nog inte på det. Jag har hotat och sagt det så många gånger så han väntar väl bara ut mig till det går över. Just nu pratar vi inte med varandra. Jag undviker honom och han pratar bara praktiska saker med mig. Inga kärleksförklaringar eller förlåt. Jag tror inte ens han bryr sig om vad som kommer hända, om vi flyttar isär eller ej. Jag har knappt pratat med honom sedan nyår och han har inte ens frågat vad som är fel. Är inte det konstigt?
Igår ringde jag mina föräldrar och berättade att jag tagit beslut att flytta till egen lägenhet. De var väldigt stöttande och lovade att hjälpa mig ekonomiskt om jag behöver. Känns skönt att berätta, första gången jag säger det högt till någon, blir mer verkligt då. Men fortfarande känner jag mig rädd och orolig för det nya okända.

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Samsung50 ja vi bor ihop. Det blir nog han som får flytta. Trots att jag sagt att det är slut lever han på som att vi är ihop. Jag når inte fram. Jag fattar inte vad han håller på med. Jag har ju sagt att det är slut ändå håller han på och skickar gulliga sms och vill pussa på mig och är hur gullig som helst. Det är så jobbigt. Det är väl hans sätt och försöka få mig att stanna kvar men det vill jag inte. Får ångest när jag tänker på allt det praktiska. Det är inte så lätt där vi bor att hitta lägenhet. Vet inte hur länge jag behöver stå ut under samma tak som honom. Har fullständig panik. Som jag längtar till mitt besök hos min samtalskontakt på psykiatrin nästa vecka. Härligt att höra att du tagit steget att skaffa egen lägenhet. Jag känner samma rädsla som du för det nya okända. Så mycket rädsla att jag vaknar med kraftig hjärtklappning på nätterna.

Profile picture for user Snödroppen

@CarolineG
Jag gjorde den resan för ca ett år sedan att slänga mig ut i det okända.
Jag lämnade absolut allt, idag är jag oerhört glad att jag tog det steget.
Jag hade bestämt mig för att bli fri, till alla pris och bad om hjälp.
Jag skriver om det för att jag förstår ångesten över det okända och att jag vill inge hopp. Ni är värda glädje, att vara fria och att må bra. ❤️🙏

Profile picture for user Samsung50

@CarolineG jag har också känt ångest men sen jag berättade för mina föräldrar och bad om hjälp känns det bättre. Fortfarande orolig för det okända men jag känner mig mer trygg i beslutet att lämna. De bekräftar att jag tar rätt beslut när jag berättade hur jag mår och det behövs eftersom jag fortfarande undrar ibland om jag överdriver allt. Det kommer vara jobbigt att dra igång en försäljning av lägenhet och flytt men när väl allting nytt landar sätrar jag att det kommer kännas bra och det blir möjligt för mig att endast tänka på och fokusera på mig och barnen. Jag känner också en skam mot kollegor och barnens föräldrar i området. Känns som att jag vill dölja denna separation. Jag känner mig misslyckad som lever i en dålig relation när alla andra verkar ha det så bra och fint i sin familj.
Alla hjärtans dag igår. Jag var hemma med barnen och deras pappa gick ut och åt (drack) själv. Kom hem kl 21 och tyckte jag inte tagit hand om barnen då de hade bråkat och ena barnen slog sig och grät.

Profile picture for user Självomhändertagande

@CarolineG
Grattis grattis grattis! Det är så underbart att läsa att du känner dig fri efter att du har gjort slut. Jag gläds för din skull. Det är starkt jobbat och riktigt bra utfört. Ta hand om dig på alla sätt. Du är viktigast, i ditt liv.

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Samsung50 du är absolut inte misslyckad för att du är i en dålig relation. Det är så vi gör vi som är drabbade att vi lägger skuld och skam på oss själva. Det är inte vårat fel att vi är i denna situation. Typiskt att han kommer hem och lägger skulden på dig genom att säga att du beter dig konstigt till barnen. Var han full/onykter när han kom hem? Massa kramar till dig och dina barn

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Samsung50 du är absolut inte misslyckad för att du är i en dålig relation. Det är så vi gör vi som är drabbade att vi lägger skuld och skam på oss själva. Det är inte vårat fel att vi är i denna situation. Typiskt att han kommer hem och lägger skulden på dig genom att säga att du beter dig konstigt till barnen. Var han full/onykter när han kom hem? Massa kramar till dig och dina barn

Profile picture for user Samsung50

@CarolineG Han hade druckit så var onykter när han kom hem men inte stupfull. Känner också att jag har mycket ilska inom mig som jag tar ut på barnen. Den kvällen när han var ute själv och åt och jag var hemma med barnen så blev jag frustrerad på situationen och när det var läggdags och barnen inte lyssnade på mig utan började knuffas så att ena barnen gjorde illa sig så blev jag arg på dem fast egentligen är det ju inte dem jag är arg på. Jag tänker att när jag bor själv med barnen kommer jag inte behöva lägga tid och tankar på vad han gör utan endast på mig och barnen. Vad mycket tid och kraft det tar från en som man lägger på sin alkolist. Så mycket mer energi man måste få när man kan koppla bort denne från sitt liv. Jag pratade lite med honom igår. Han sa att jag varit så arg på sistone. Jag svarade att jag inte är arg men att hänga tagit ett beslut nu att det räcker och inte vill fortsätta detta längre. Tog upp alkoholproblem också men då vände han sig bort och började fibbla med telefonen, pratade om att han ska börja träna.

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Samsung50 klandra inte dig själv att du blev arg på barnen, de vet att du älskar dem oavsett. Jag har också haft frustration som tyvärr ibland har gått ut över min son. Han är vuxen nu 20 år och vi har pratat om allt och han förstår att jag gjorde det bästa för att skydda honom från allt❤. Vi har en väldigt fin relation min son och jag. Trots att jag nu separerat från min sambo tvingas jag bo med honom tills jag hittar lägenhet. Igår var han så packad så jag drog till mina föräldrar. Han ringde 14 gånger igår full som en kastrull och tjatade att han skulle ändra sig och sluta dricka så mycket och att han vägrar acceptera att det är slut. Och han sa att han vägrar flytta. Men jag är benhård och står fast vid mitt beslut. Så nu får jag och sonen ha nödboende hos mamma och pappa tills jag hittar lägenhet. De stöttar mig fullt ut och jag vet inte vad jag skulle göra utan dem och mina vänner som stöttar mig. Jag ska ringa min hyresvärd imorgon och fråga om hon har en nödlägenhet åt mig. Jag har en jättebra hyresvärd. Jag är så glad att du också tagit beslutet att lämna. Massa kramar till dig ❤❤

Profile picture for user Samsung50

@CarolineG så stark du är som står fast vid ditt beslut. Skönt att du har möjlighet att bo hos dina föräldrar. Måste vara underbart för dig och din son att kunna få lite lugn och bli ompysslade till skillnad för hur läget är hemma hos sambon. Hoppas det kan lösa sig snabbt med nytt boende.
Här hemma längtar jag bara att helgen ska ta slut. Sambon har suttit hemma i soffan hela helgen. Jag har fått fixa mat till barnen och deras aktiviteter. Hur hamnade man i denna tragiska situation, avskyr mitt liv just nu. Vill bara få vara själv med barnen. Avskyr mannen just nu, han och hans beteende äcklar mig.

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Samsung50 så hemskt att du ska behöva ha det så. Helgerna är ju då man gör saker tillsammans som familj. Jag är helt säker på att du klarar av att ta steget. Jag är hemma igen efter några dagar hos mamma och pappa. Det är ohållbart i längden. Så nu är jag hemma hos fanskapet igen. Bara längtar tills man flyttar isär. Så nu går jag här hemma i en annan slags misär. Och som han smörar och bönar och ber. Usch alltså. Hur länge ska man behöva stå ut i allt detta. Han tar tyvärr inte in att det är slut. Han går omkring här hemma som att han tror att jag ska ge vika. Har sagt att vi ska flytta isär men han säger att nej det ska vi inte. Är så mentalt trött🥺😢😒.

Profile picture for user Snödroppen

@CarolineG det måste vara fruktansvärt tufft ❤️ man blir dränerad, har varit där själv.
Hoppas du kan vara hos någon annan under tiden så du får bygga upp dig.
Det är mycket nog man går igenom själv vid en sån separation.
Starkt av dig.
Ljus och styrka ❤️🌸

Profile picture for user Liljekonvaljen80

Tänk att jag förhoppningsvis snart kommer flytta ifrån ångest och fylla. Jag känner mig så fri på något sätt. Det tog mig 14 år att ta steget. Nu ska jag ta hand om mig och min son och jag ska göra saker som får mig att må bra

Profile picture for user Samsung50

Åh vilka goda nyheter. Hoppas ni gillar lägenhet och får möjlighet att flytta dit.
Har mannen dragit ner på drickandet eller är han onykter när han bönar och ber?

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Samsung50 han har dragit ner på drickandet. Fjäskar och skickar gulliga sms. Han vet inget om att vi ska titta på lägenhet imorgon. Han kommer bryta ihop fullständigt om vi tar den. Men vad ska jag göra, så många gånger han sårat mig med sitt drickande. Det konstiga är att jag känner mig elak mot honom som går bakom ryggen. Det är väl efter alla år av någon slags hjärntvätt. Går med ångest i magen trots att vi äntligen kommer vara fria. Så mycket blandade känslor. Det är väl en del av bearbetningen

Profile picture for user Samsung50

@CarolineG det är väl ett sundhetstecken att inte gilla att ljuga o gå bakom ruggen. De ljuger ju helt obehindrat om sitt drickande och vad de har för sig. Man vill inte såra den friska personen men just nu skadar den sjuka personen oss och våra barn. Det är inte ok och vi ska lämna en sådan situation får vår skull och våra barn. Min sambo säger ingenting så han har accepterat eller så lever han i någon förnekelse. Vi behöver sälja boendet så bokat fotografering.

Profile picture for user Liljekonvaljen80

Är det någon mer än jag som känt en fruktansvärd separationsångest när ni lämnat er sambo. Jag vet ju allt han gjort mot mig och min son men ändå har jag en konstig känsla av att tycka synd om honom och känna en enorm separationsångest. Känslorna finns ju ändå kvar efter 14 år. Och att jag letar lägenhet bakom hans rygg. Det är så mycket sjukt blandade känslor och jag gråter mycket. Jag vet ju att det inte finns någon annan utväg än att lämna men ändå, känslorna river i mig. Är det någon mer här som kännt/känner likadant?

Profile picture for user Tröttiz

@CarolineG
Hej.
Jo, känner igen mig. Mycket väl.
För min del så var det även andra känslor som jag först trodde var just denna separationsångest, men då jag tänkte mera på alla virrvarr av känslor handlade om något helt annat ...

Dels visste jag att det är svårt komma ur missbruk, dels visste jag att det krävs 2 människor som mår bra för att få till en sund relation. Man är ingen robot som orkar med allt. Dränerad blir man.
Och - alla förlåt började tappa sin tyngd. Mhm, tack då - igen.
Att en person till slut kommer till insikt och får inre driv, men jag orkade inte vänta. 😪 Och då har separationsångesten emellanåt kommit fram, var jag för hastig? borde jag gjort annorlunda. Men innerst inne vet jag ju ...

Att bena ut alla känslor var jobbigt, men det går. 💕🙏
En dag i taget. Detta fixar du.
Och skriv, tror det är bra få ut det.

Kram.

Profile picture for user kakao

100 % kan jag relatera till separationsångest, skuld, dåligt samvete, saknad, sorg över att situationen är som den är och att man inte kan påverka mer, rädsla för att göra fel val osv. Det är aldrig lätt att välja bort någon man älskar även om man vet att relationen är destruktiv och ohållbar för ens eget mående. Inget konstigt att du har massa blandade känslor. Jag försökte tänka att nu får hjärnan styra, hjärtat får komma ikapp senare. <3 heja dig!

Profile picture for user Snödroppen

@CarolineG
Jag hade det under hela tiden vi var tillsammans och jag skulle lämna honom ca 1 gång i månaden. Jag satt fast.
Det var inte förrän jag förstod på riktigt att det här är inte kärlek, att ligga runt, att aldrig ta ansvar för sina handlingar, att aldrig vara fullständigt ärlig. Viss han var helt fantastiskt i ca tre veckor till han ville dricka igen. Jag fick läsa sms han skickat till en annan kvinna och när jag kopplade till allt han sagt till mig så förstod jag hur utomordentligt sjuk han var, manipulativ och egocentrisk. Jag tänkte på hur jag kämpat, vad allt kostat mig och då insåg jag att jag själv behöver hjälp försatt överleva.
Så nej, än idag, ca ett år senaste så känner jag ingen tvivel..

Profile picture for user Hallonpaj

Älsk på den här tråden❤️❤️
Jag har haft några dagar när jag längtat tillbaka (separerat för över år sedan) men är SÅ JVLA GLAD att vi gick skilda vägar.
Så heja alla ni som nu kämpar! Det blir bättre sedan och om framtiden vill kan man mötas igen men mitt i alkoholen finns bara en väg:lämna.
Heja er❤️💪❤️

Profile picture for user Liljekonvaljen80

Jag har nu fått tag i en sekelskiftslägenhet på 4 rum och kök till mig och min son. Om allt flyter på som det ska så flyttar vi in i slutet av mars. Men oj vilka blandade känslor. Denna känslomässiga berg- och dalbana tar knäcken på en

Profile picture for user Liljekonvaljen80

Jag har nu skrivit på kontraktet. Min "sambo" är helt förkrossad och vägrar inse eller ta in att jag och min son ska flytta. Igår försökte jag prata med honom men han bara grät och sa: det går inte, det går inte. Sedan låste han in sig på toa och duschade. Han har skickat massa sms till mig idag när jag varit på jobbet att han älskar mig och vill bo ihop och åldras med mig. Han skriver att han fått en tankeställare vad gäller drickandet bla bla bla. Det är jäkla svårt att stå emot dessa ord när känslorna finns kvar så jag har fått strida med mitt inre men nu står jag här redo att lämna för gott och inflytt i mitt och min sons alldeles egna hem. Vi är fria efter alla år med fylla och brutna löften!! Brukar säga att min exsambo är en sjukdom som drabbat mig som jag nu är frisk ifrån

Profile picture for user Snödroppen

@CarolineG grattis till början av ditt och din sons friska liv ❤️
Det är en jobbig process med ovissheten och oro men det kan också, med tiden, ge en frihetskänsla. Ge dig själv tid.
Så himla glad för din skull🙏💕

Profile picture for user Liljekonvaljen80

Nu kommer ångest och alla möjliga känslor fram. Får panik av att veta att jag ska sova utan den man älskar och har sovit ihop med i 14 år. Gissar att detta är en del av sorgeprocessen. Så ny och okänd mark. Känner en sorg över att skiljas trots allt som hänt. Tänk om den här hjärtesorgen inte går över

Profile picture for user Snödroppen

@CarolineG
Ge dig själv tid 🙏❤️.
Du är väldigt modig och det lönar sig alltid när man är sann mot sig själv.
Du är maktlös över hans val men du är inte maktlös över dina val.
All värme, mod och kraft till dig.

Profile picture for user Åsa M

Så skönt med ett fattat beslut! Grattis till att ha tagit tillbaka kontrollen över ditt liv. Det är du så väl värd. Att han reagerar som han gör är för att han har varit beroende av att ha någon som står kvar oavsett hur illa han beter sig. Det är dags att han vaknar och känner kaffedoften. Klart det är jobbigt.

Profile picture for user Liljekonvaljen80

Vilket manipulativt ordbajs det kommer ur munnen på idioten här hemma. Han lägger över all skuld på mig, det är mitt fel att det blivit så här. Han förstår verkligen inte varför vi flyttar. Han har tjafsat och babblat ikväll. Han är helt verklighetsfrånvänd. Han kan inte förstå hur vi kan göra så här mot honom att flytta. Han har ju inte gjort något fel och det är mitt fel att relationen mellan honom och mina föräldrar är som den blivit (jag har självklart pratat av mig med dem och lättat mitt hjärta). Han anser att allt som händer ska stanna mellan honom och mig. Han säger att när jag drar in andra gör jag honom till åtlöje. Han säger att han verkligen förstått denna gång ang hans drickande och han tycker att vi är elaka som lämnar honom. Han förstår inte att vi inte kan lita på honom för nu har han verkligen visat att han förstått och ska ändra sig (han har varit nykter någon vecka). Jag förklarar och förklarar för honom att han hållit på så här under så många år att jag och min son inte längre kan lita på honom. Han förstår på fullaste allvar inte varför vi flyttar. Nu tjuter han, är förbannad och anklagande om vartannat. Jag är så trött mentalt. Det känns som någon tagit en dammsugare, gjort hål i mitt huvud, tagit dammsugarslangen och sugit ut min hjärna. Jag inser en sak i alla fall och det är att ett sundhetstecken från min sida är att jag genomskådar allt jidder och skitsnack, något jag tyvärr inte gjorde som medberoende. Längtar till 17 mars då min son och jag flyttar in i vår lägenhet utan denna manipulativa alkoholist

Profile picture for user Snödroppen

@CarolineG
Det låter som en kavalkad av försvar.
Du verkar så himla stark, beundransvärt.
Det är så manipulativt att säga att han vill ha en nyckel för din skull.
Jag hoppas du inte ger ut nån nyckel.
Det är inte långt kvar nu tills ni ska flytta.
Han låter kontrollerande, obehagligt när han inte ser sin egna del och lägger all skuld på dig men det visar hur lite förmögen han är att bry sig om dig, om era behov och att respektera dig och dina val.
Alla de mönstrena känner jag igen.
Du är så värdefull och det du gör nu är att bygga ditt liv på stabil grund.
Var rädd om dig.

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Samsung50 ja jag har insett att han verkar vilja kontrollera mig men aldrig nånsin att han får någon nyckel. Min son tappade totalt humöret på honom häromdagen när han typ vägrade acceptera att vi skulle flytta. Min son skällde ut honom efter noter. Då blev idioten tyst ett tag men så fort sonen åkte (han är 19 och det är kompisarna som hägrar precis som det ska va) då började idioten anklaga mig och hitta ursäkter för allt men han törs inte hålla på mot min son.

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Snödroppen ja jag tycker han är ganska obehaglig nu. Han kommer aldrig få någon nyckel av mig. Min föräldrar ska få en nyckel, jag kommer bo 10 minuters promenad från dem. Han är obehagligt verklighetsfrånvänd. Nu kör han också med att han inte kommer ha råd att bo kvar i lägenheten. Och det pikar han mig med hela tiden. Så skönt att flytta snart. Tack snälla för din omtanke

Profile picture for user Åsa M

Hans problem! Så mycket av din tid som du har lagt på hans problem.
Snart slipper du det.
När jag slapp fokusera på mitt ex problem blev jag fri. Hans panikångest, hans konflikter, hans ensamhet och hans strul, Hans psykiska ohälsa och hans drickande. Det kanske låter tragikomiskt mitt i allt ihop men eftersom alkohol är det alkoholisten älskar mest så är det nog den enda relation de klarar av.

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Åsa M det låter precis som mitt ex det du skriver. Hans panikångest, ensamhet och allt strul. Vi har inte blivit bjudna hem till folk pga honom. Jag har alltid varit sociala och utåtriktad och älskat att träffa nya människor. Mycket av det har fått stå tillbaka pga honom. Nu känner jag att den rätta personen i mig kommer tillbaka. Som mamma sa: nu börjar jag känna igen min glada dotter igen❤.

Profile picture for user Självomhändertagande

@CarolineG
Jag tänker på hur det är. När "våra" beroendesjuka anklagar oss för att de inte har råd, för att deras liv går åt helvetet osv. Det är inte klokt. Att känna sorg eller svårighet vid en separation är inte konstigt, inte ens om den är så önskad.
Det är inte en lätt övergång från att vara mitt uppe i ett medberoende till att plötsligt komma därifrån. Men det kommer att bli fint. Och det är mycket som sitter kvar i mig, hur det var. Jag har firat en födelsedag i helgen och åkte "tidigt" för dem och sent för mig. Min pojkvän körde. Och jag skulle ha kunnat köra, men jag har inte kört på länge, så jag ville inte köra hans bil. Men det var aldrig en önskan från honom. Vi drack alkoholfritt och även mina föräldrar. De flesta andra var märkbart påverkade av alkoholen. Och det är som det är.
Jag är tacksam varje dag för att jag slipper ha alkoholen i mitt liv. Och ibland undrar jag hur jag kunde slösa bort så många år på att vara medberoende. Men på ett annat sätt, så lever jag efter mina värderingar, kanske tack vare, att jag slösat tid på att just vara medberoende.
Det är ett så utbrett problem i samhället och jag ser många som lider. Jag kan se vem som har det som jag hade på ögonen och kroppsspråk. Jag kan också se vem som har det som mitt ex hade det.
Och jag kan se alla dessa unga kvinnor som tror att de har funnit sin man. Och hur de tror att de ska få honom att sluta.
Och jag tänker återigen. Problemet är gigantiskt. Gigantiskt.
Grattis grattis grattis till att du får tillgång till ditt nya hem snart!
Där du väljer vem som ska få din nyckel. Och där du väljer vem du släpper in, i ditt hem.
Njut. Och låt alla känslor komma. Men njut i varje ögonblick som du kan känna tacksamheten. Och friheten.
Processen fortsätter. Var snäll med dig själv.

Profile picture for user Snödroppen

@CarolineG
Det är väldigt bra att han får ta konsekvenserna för sitt leverne.
Din styrka är beundransvärd, hoppas du berättar här hur det går för dig.
Det berör och jag känner en sån igenkänning, så glad att du funnit kraften att göra val för din egen skull.

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Självomhändertagande tack för dina peppande ord. Nu har vi äntligen fått nycklarna. Hyresvärden frågade om vi kunde tänka oss att städa och få avdrag på hyran. Ja!!! sa jag självklart. Ju snabbare ifrån mitt ex desto bättre. Jag har valt att låta honom behålla de mesta möblerna (vi har köpt allt gemensamt). Jag har skaffat lite nytt och resten får jag av mamma och pappa. Jag kommer Vet inte hur jag skulle klara mig utan dem. Saken är att jag vill inte dela upp möblemanget. Jag vill börja om på nytt och inte bli påmind om det gamla dåliga. Lyckan är stor när jag inser att jag kan bjuda hem vänner och familj utan att skämmas eller vara nervös❤

Profile picture for user Liljekonvaljen80

Och nu har han inte druckit en droppe sedan jag berättade att jag tänker flytta. Det gör att han tror att han nu är fri från sitt beroende. Jag tror inte att man kan bli frisk bara sådär efter ett så långt gravt alkoholmissbruk. Har ni också upplevt detta när ni lämnat att de "skärper" till sig?

Profile picture for user kakao

Exakt samma hände när jag gjorde slut. Han sa att han inte kunde leva utan mig, att han verkligen förstod nu, att han lovade att det var sista gången, att det enda han ville var ett liv tillsammans med mig osv. Blandat med ilska över att jag fattat detta ”felaktiga” beslut som jag borde ta tillbaka, blandat med prat om vår gemensamma framtid och hem, och total-förnekelse över att det faktiskt var slut. Slutade också dricka, men började igen. Men nu har han slutat på riktigt tror jag. Iaf. Jag själv blev väldigt förvirrad av hans olika inställningar till det som skedde, det kunde skifta varje dag. Han sa
Att jag levde i en illusion och att det inte alls var så som jag sa att det var: att han hade ett allvarligt missbruk som gick ut över våran relation. Så ja, jag skulle säga att det är den manipulera delen som nu inser att du faktiskt menar allvar den här gången, och gör allt Indien makt för att du ska backa tillbaka. Det kommer säkert en annan fas i hans processande i det här. Jag själv tyckte det var fruktansvärt jobbigt och jag undrade om jag hade hittat på, överdrivit och ”övergav” honom. Hade mycket skuld och skam. Men tvingade mig att göra det ändå. Så kör på, hela vägen. Och försök att inte lyssna för mycket på honom. Ni kan prata sen när ni fått distans till uppbrottet och er nya tillvaro.

Profile picture for user Snödroppen

Exakt samma sak hände mig, gång på gång på gång.
Han insåg att han inte förstår hur sjukdomen hade grepp om honom, hur mycket jag betydde, hur illa han gjorde mig om och om igen samtidigt som att spred rena lögner om mig till andra.
Han ville ha medlidande från andra, han ville ha kvar mig och han ville fortsätta supa. En väldigt manipulativ man.
Fint att du ser så klart på allting och fint att ni får nycklarna tidigare ❤️

Profile picture for user Åsa M

Jag blockerade när de där ömkliga, gråtmilda sms:en började komma mitt i natten.
I mitt fall var det han som hann göra slut först. Självklart hade vi en diskussion om det, där jag sa att det var inte jag som valde att avsluta relationen men jag accepterar inte att du stalkar mig med din ångest. Sök hjälp, jag blockerar dig om du fortsätter med det här.
Sms:en kom ändå så då blockerade jag. Det pågick i över ett år efter att relationen tog slut.
Han förstår säkert inte ännu att hans beteende är problemet och att han måste JOBBA för att bli av med problemet. De där sms:en är tecken på panik. Att sluta dricka i några dagar löser inget.
Heja dig!

Profile picture for user Liljekonvaljen80

Mina kära medsystrar ni har hjälpt mig att våga lämna mitt destruktiva förhållande. Jag är så tacksam över era peppande ord. Så skönt att få skriva med folk som förstår som varit och är i samma situation. Jag har idag varit och hängt upp gardiner tillsammans med min mamma i min alldeles egna lägenhet som kommer vara fritt från mitt alkoholiserade ex. Jag vill att alla ni här i denna tråd ska veta att tack vare ert stöd har jag vågat ta steget att lämna mitt ex. Jag kommer uppdatera er här minst en gång i veckan hur det går. Kommer fortfarande behöva ert stöd. Jag har ett oskrivet blad framför mig. Jag önskar att vi alla kunde träffas in real life. Alla ni är viktiga för mig. Ni stöttar och delar med er av era erfarenheter. Kramar till er. Skriver snart igen hur det går i nya lägenheten. Officiellt inflyttningsdatum är 17 mars.

Profile picture for user Liljekonvaljen80

Igår köpte han hem 1 flaska vin och 6 starköl till sig själv🙄😒. Menade på att han behöver inte ha så mycket egentligen och att han menade sist han drack så "så var han ju lugn". Jag insåg där och då att han bara svamlat när han fjäskat för mig och gråtit och sagt att han älskar mig. Han kan bara älska alkoholen. Jag är så tacksam att jag hittat mitt nya hem och att detta är min sista söndag i mitt gamla hem med denna alkoholist. Igår tjöt han bönade och bad att jag ska flytta tillbaka till honom. Aldrig nånsin i hela mitt liv. Känner mig så fri. Jag ska börja träna igen och kanske gå på yoga och buggkurs. Det är saker jag velat göra men mitt medberoende har tagit så mycket av min energi att jag inte haft plats för mig själv. Men nu jädrar världen här kommer jag👊💪🥳

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Åsa M jag är lite orolig att han ska börja skicka sms hela tiden när jag flyttat. Jag får nog hota med att jag blockerar honom om han kommer hålla på att messa mig. Jag behöver distans från honom nu för att koncentrera mig på mitt liv. Vill inte att han håller på och röra upp i mitt liv

Profile picture for user Samsung50

@CarolineG tack, det behövs. ❤️ Jag påbörjade en försäljning av lägenhet men han satte stopp för det och hotade att han inte kommer skriva på försäljningen. Nu har jag flyttat fram försäljningen en period och hoppas att han kommer gå med på det. Han har druckit nästan varje dag denna vecka. Barnen sa att han var full i veckan när han hämtade dem, han tog även med en av barnens kompis hem så obehagligt att han blandar in andra barn i denna röra. Jag var på en AW med jobbet i fredags då drack han med barnen när de åt på restaurang. Han orkar inte laga mat längre, bara hämtmat eller restaurang blir det. Igår var jag med barnen hela dagen, han stack iväg på eftermiddagen och kom hem sent i natt. Legat i sängen hela dagen idag eller soffan, stinker gammal fyllegubbe. Skäms att man har det så här men längtar tills jag bor själv och slipper se detta men tycker synd om barnen som jag delvis kommer att behöva lämna hos honom. Nu är de lite större som tur är och kan ta hand om sig själva delvis.

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Samsung50 åh usch jag lider med dig. Du ska absolut inte skämmas, men jag vet ju av egen erfarenhet att man skuldbelägger sig själv och känner skam fast det inte är vårat fel. Låter som du har en riktig vuxenbebis till alkis där hemma. Hoppas verkligen han skriver på papprena för försäljning. Finns det något annat alternativ för dig ifall han skulle fortsätta vägra. Kan du kanske koppla in någon som kan hjälpa till med dessa papper om han vägrar. Känns tyvärr som han gör så här bara för att jävlas med dig. Uppdatera mig hur det går. Massa kramar till dig❤❤

Profile picture for user Samsung50

@CarolineG åh vad mysigt, har du flyttat in redan? Försök att ta lite paus i kontakten med mannen, både paus att ses och höras via telefon eller sms så du har möjlighet att landa i det nya. Kanske en ny hobbie eller intresse, något som du gillar, tex gå en kurs eller sjunga i kör. Jag tänker en aktivitet och ett forum där man även träffar folk. Jag funderar själv på att gå en golfkurs när jag flyttat eller en kurs i engelska.