Vill lämna men ändå inte

Hej. Jag vill höra om någon mer är i samma sits som jag. Jag har varit tillsammans med min sambo i 14 år. Min sambo är alkoholist (fast han erkänner det inte själv). Han dricker 1 flaska vin per dag (oftast). Varje helg häver han nog i sig minst 4 flaskor vin, 6 st öl och ett par glas ute. Han har flertal gånger stannat hemma från jobbet måndagar och tisdagar pga abstinens (vilket han inte erkänner, han kör med feber). Vi har bråkat så många gånger om hans drickande men han bara fortsätter. Jag hatar när han blir så där jävla fjantig och simmig i ögonen när han blir full. Och så ska han sitta och tjuta och prata om djupa saker. Och ljudet när han sörplar i sig vinet som om det vore hallonsaft, då hatar jag honom och vill klippa till honom. På juldagen sårade han mig rejält. Det är nämligen så att han skulle hämta mig hos mina föräldrar på juldagen, vi hade bestämt det sedan länge. Jag har brutit benet och är opererad och går med kryckor just nu. Han valde istället att sitta hemma och dricka och sket i att hämta mig. Så mina föräldrar fick köra hem mig!! De bor en bit ifrån. Åh det är så mycket han gjort och skämt ut mig. Han kom till och med till sjukhuset onykter nu när jag låg inlagd för benet. Hela vårt liv kretsar kring hans drickande och jag har insett att jag är sjukt medberoende. Det gör så ont i hjärtat och jag är så olycklig. Känns som jag kastar bort mitt liv. Jag mår skit. Känner att jag orkar inte med det här mer MEN varför har jag så svårt att lämna? Jag älskar ju honom också vilket jag över huvud taget inte fattar hur jag kan göra?? Snälla är det någon mer som har samma problem med att bryta upp? Visst går man hela tiden och hoppas att det ska bli bättre? Men det händer ju inte. Jag är slutkörd mentalt. Tror jag blir galen snart.

/Caroline

Profile picture for user kakao

❤️❤️❤️ stor kram till dig, förstår att det är smärtsamt. Och kommer nog vara det ett tag, helt förståeligt. Men tänk vilken styrka du besitter, som vågat lämna och hittat ett nytt hem till dig och ditt barn. Var stolt över det och låt det ta tid att landa, och tårar och sorg behöver få plats innan man kan gå vidare.

Profile picture for user kakao

Bara ursäkter och varningstecken. Skulle säga att det tyder på att han kommer fortsätta som han har gjort även om han förstår att det blivit för mycket. Låter som att han inte har insikt om att det kanske aldrig blir lagom, ännu.

Profile picture for user Samsung50

@CarolineG på det du beskrev i tidigare inlägg så dricker han mer än bara lite lullig. Kanske ni kan bryta kontakten en tid så du kommer ifrån lite o kam tänka på annat. Ni har trots allt gjorts slut och flyttat ifrån varandra. Svårt att gå vidare om msn har kontakt hela tiden tänker jag.

Profile picture for user Självomhändertagande

@CarolineG
Grattis till ditt nya hem!
Han skriver "Jag har bara hamnat i en ond cirkel med dumma vanor. Vet inte varför jag köpt så mycket hela tiden. Jag känner inget sug men tycker det är skönt att bli lite lullig (lagom) ibland. Det tycker väl du också?"
Han vill inte släppa dig och prövar dra in dig, i hur du känner det och påstår att du också skulle uppskatta ruset. Jag tror personligen efter vad jag sett hos mitt ex, att han och andra som druckit mängder med alkohol har så varaktiga skador så de förstår helt enkelt inte vad ett nyktert liv handlar om.
Av den anledningen stängde jag dörren för den som inte är nykter.
Eller för den som skönmålar alkohol och narkotika.
För det är ju ett jäkla helvete.
Och inget liv.
I min värld.
Ta hand om dig!

Profile picture for user kakao

100 % igenkänning. Med dåligt samvete, kärleksförklaringar, påtryckningar från exet, och lovord om en mer hållbar tillvaro. Oavsett vem man bryter upp ifrån kommer saknad, tomhet, förvirring. Extra när man har traumaband/mkt dramatik i relationen. Det skapar ett väldigt starkt klister. Du är ute på ny is nu och din kropp och ditt huvud försöker nog säga dig att det är för läskigt, att du ska tillbaka till tryggheten. Men det är en falsk trygghet, vilket du vet. Jag bad mitt ex att sluta höra av sig, jag var väldigt tydlig med att jag behövde få vara ifred och att vi kunde ha kontakt och prata mer längre fram. Det var skönt men också jobbigt för då saknade jag ju såklart att han skrev, kände att han glömt mig, fick ångest över det. Har inget bättre tips än håll ut, ÄVEN om du vill gå tillbaka till honom behöver du andrum och en paus för att veta om det är det du faktiskt vill, eller längtar tillbaka till för att det är det lov du känner till. Det är läskigt att göra stora förändringar!

Profile picture for user Åsa M

Hög igenkänning. Mitt ex skickade mig ångestmeddelanden och febriga kärleksförklaringar i nästan ett år efter att *han* gjort slut. Nota bene, han gjorde det bara när han var full och/eller hade panikångest. Jag sa till slut att det här orkar jag inte med, du har gjort ditt val och du behöver hjälp. Sen blockade jag, och pratade med hans chef.
Jag har avblockerat sedan några månader tillbaka men han har tack och lov slutat nu.
Om han inte respekterar dina gränser så måste du säga till. Hur hemskt det är låter så har du fattat ditt beslut efter många ÅR av misär. HANS misär. Det han gör nu är att han utnyttjar att du är medberoende till honom och det är inte okej nånstans. Som jag brukar säga: stå på dig, annars gör nån annan det...

Profile picture for user Snödroppen

@CarolineG
Grattis till ny bostad.
Så höll mitt X på i flera år. Jag klarade inte av att stå fast vid mitt beslut och förlorade tillslut mitt jobb, mina hem, ja absolut allt. Då, tillslut, förstod jag att han inte brydde sig alls om mig. Nu håller jag på att bygga upp mitt liv, fått hem och jobb.
Mitt bästa råd till dig är att klippa kontakten, det är då du kan gå vidare på riktigt. Det var det svåraste för mig att göra men en sån befrielse när jag stängde av alla kontaktvägar.
❤️🙏

Profile picture for user Samsung50

@CarolineG Det är väl ganska logiskt att man tänker på och saknar de fina stunder ni haft och sörjer det. Är en del av processen i ett avslut. Du vet ju att alkoholen finns där och att det också fanns stunder som inte var så trevliga för dig och din son. Du saknar det som du är van med och som känns tryggt även fast det var kaotiskt och destruktivt. Kan du prata med en terapeut om dina känslor?. Du behöver stöd och hjälp i detta. Allt det jobbiga i livet går över så håll bara ut!

Profile picture for user Självomhändertagande

@CarolineG
Det är normalt att känna som du gör. En stor förändring. Kampen att ordna med allt. Ett nytt boende. Och så är det klart. Och du sätter upp gardiner. Och allt är nytt.
Ditt.
Och sonens.
Det kan vara ett svårt arbete att landa i det nya. I det som är friskt och sunt.
Om du verkligen känner efter. Vill du ha det som du hade det?
Det är nu som det "riktiga" jobbet kommer.
Vem är du nu.
Utan att vara i misären medberoende.
Jag var medberoende även efter att mitt ex flyttade.
En stor del av mitt arbete att bli fri upplevde jag genom detta forum.
Hur kan du skapa ditt nya liv, din nya tillvaro?
Ta hjälp av någon.
En vän.
En kurator.
En psykolog.
En präst.
Eller dig själv.
Det tar tid.
Ge dig tiden, som du behöver.
Att landa.
I ditt nya.
Det tar olika tid för oss alla.
Jag hade aldrig klarat mig utan detta forum. Jag dansade med djävulen länge efter att han flyttat ut.
Och jag lät honom dränera mig på energi och ekonomi.
Hamnade på botten.
Och det blev min räddning.
Jag behövde förstå.
Min förlust.
Av allt jag hade.
Så jag klippte alla band.
Jag har även kastat allt som har med mitt ex att göra.
Och jag har rensat bort bilder från semestrar.
Vill inte ha med honom att göra igen.
Inte alls.
Aldrig någonsin
Nu har jag ett nytt och friskt liv.
Och jag är tacksam varje dag.
För mitt nya liv.
Ta hand om dig.
Och lyssna på vad du behöver.
Just nu.
Det går bra.
Det blir bra.
Men du behöver sätta mål och formulera vem du är nu.
Det är inte lätt, men det går.
Jag plockar fram en fiktiv karaktär som inspirerar mig, när jag behöver känna jävla anamma.
Kanske du har någon som ger dig kraft och energi.
Eller lugn.
Klippa alla band är nog bra att börja med, eller pausa banden, om det känns svårt.
Ett steg i taget.
En dag i taget.
Allting går.
❤️

Profile picture for user Åsa M

Det är fruktansvärt tufft när tvåsamheten upphör även om det varit jobbigt. Man identifierar sig ju som en del av ett par. Man har förhoppningar och drömmar om framtiden. Även om man är svårt medberoende så identifierar man sig med den sjuke och vill inget hellre än att de ska "bli friska" så man kan bli lycklig igen. Problemet är ju bara att den sjuke blir inte "frisk" som genom ett trollslag och man blir troligen inte lycklig av att gå in i misären igen heller. Det finns ju skäl till att du valde att lämna. Är man lycklig tillsammans så slutar det inte så. Ni behöver läka båda två, han från sitt beroende och du från ditt medberoende. Ni måste göra jobbet på var sitt håll. Du har börjat genom att välja att gå, men nu måste du börja jobba med dig själv också. Troligen har du inte fokuserat på dig själv så mycket i er relation? Det är min gissning.

Profile picture for user Självomhändertagande

@CarolineG
Jag förstår dig. På flera sätt. Jag har varit sjuk i bipolär sjukdom. Har förstås kvar min diagnos, men jag har lärt känna alla mina triggers, så jag blir inte alls sjuk längre. Inte ens utan medicin. Men det var och är ännu ett arbete att leva långsamt och med alla mina verktyg. Mitt tillstånd kallas eutym, vilket innebär att jag har en normal sinnesstämning.
Men nu ska jag inte skriva om min historia, annat än att jag förstår dig mer än du tror. Jag hängde kvar med min alkoholist för han var den enda i min omgivning som accepterade mig som jag var, när jag hade en väldigt svår tid, med bipolära skov, i flera år.
Så jag var även kvar efter att jag tog mig ur min medicinering. Jag trodde att vi skulle bli föräldrar, men det var då jag fick syn på hans alkoholism. Och jag prövade få honom att flytta i flera år. Under den tiden kunde jag inte arbeta. Det kan jag idag.
Jag läser dina rader " Jag kan med all säkerhet säga att jag mår sämre nu än innan flytten" och då tänker jag att du behöver nog en akuttid. Har du en krisplan?
Ta den hjälp som du behöver! En bipolär sjukdom i ett skört tillstånd kan bli allvarligt och jag antar att du känner till det.
Jag förstår precis allt när det gäller din omgivning, att de inte förstår. De förstår inte. De vet inte hur det är att ha en bipolär sjukdom. De tvära kasten. Självmordstankar som kan komma. Det allvarliga förloppet. Jag har förlorat två vänner i suicid. Jag har förhindrat ett självmord. Och jag vet, att min egen erfarenhet, att de tvära kasten kan vara mellan liv och död.
Du måste tänka på dig nu. Om det är en inläggning, eller om någon kan bo hos dig en tid, eller justerad medicinering. Men gå inte tillbaka till misären.
Han är inte din snuttefilt i detta.
Hoppas att du har bra vårdkontakter. Träffa dem oftare, om möjligt.
Ta hand om dig på alla sätt.
Och om du inte har en krisplan.
Upprätta en med din vårdkontakt.
Informera din familj.
Få dem att förstå, din sårbarhet.
Så att de tar den på allvar.
Det kommer gå bra.
Ett steg i taget.
Det är nu som du har möjlighet, att få den hjälp som du verkligen behöver.
Det finns verkligen bra hjälp inom psykiatrin.
Hoppas att du känner att du får den!
Kram ❤️

Profile picture for user Rosette

Hej @CarolineG , kikar också in här, hoppas det är okej.

Du går igenom en stor förändring minst sagt och det har varit tufft en längre tid. Förändringarna väcker känslor och du får som nya utmaningar att tampas med. Bra att du skriver här, att du tar emot hjälp och även om det kan kännas som du vill ge upp så stegar du på framåt hur tufft det än känns. Du är stark mitt i det svåra och det du skriver väcker omsorg. Vi finns här på det sätt vi kan längs vägen och vill också tipsa om att du kan skriva till oss på admin: https://alkoholhjalpen.se/fraga och så finns Alkohollinjen (020-844448) dit du kan ringa om du vill prata med någon muntligen.

Hoppas du mår bättre idag än när du skrev, ibland går ju måendet upp och ned fort även under en och samma dag.

Ta hand om dig!

Varma hälsningar,
Rosette, Alkoholhjälpen

Profile picture for user Snödroppen

@CarolineG
Hej, har undrat hur det går för dig.
Kära du, jag känner så med dig och har gått igenom likande. Var intr så hård mot dig själv, det går inte så fort, ge dig själv tid och förståelse. Så fint att du har stöd av din familj.
Efter att jag flytt och lämnat precis allt jag ägde och hade så kände jag en tomhet och sorg i ett par månader. Jag var villig att ge upp, men så började en ilska väckas inom mig. Fick sms från mitt ex som försökte locka tillbaka och det blev bara så uppenbart hur han bara tänkte på sig själv. Jag skulle bara komma tillbaka och allt skulle lösa sig men när han jagade ut mig så hade jag varken jobb, bostad, lämnade kläder, möbler allt och bodde på kvinnojour, det tänkte han inte på hur jag klarat mig.
Den ilskan mot alla egoistiska människor jag haft under hela livet runt mig frigjorde mig också, jag kände i skuld eller skam längre för det var fan deras.
Det var då jag fick kraft att ordna upp i mitt liv, flytta, skaffa jobb ordna mig ett nytt hem och känslomässigt bara klippa av alla bandyill människor som krävde utan att ge.
Jag berättar för att det finns hopp även om det inte känns som det. Det är inte konstigt att du blir arg, det är ett friskhetstecken. Ilskan har man för att sätta gränser för folk som gör en illa.
Fortsätt gå framåt i din takt, acceptera och lyssna på alla känslor som kommer och framför allt;glöm inte att du är värdefull, det är DITT liv det handlar om.
Vi har alla fått en kort stund på jorden och det är inte meningen att vi ska leva lidande. Det finns hopp, ha modet att klippa alla band till det som gör dig illa även om det känns läskigt.
❤️

Profile picture for user Liljekonvaljen80

Han var full igår igen. Han förstod inte varför jag blev arg för det. Hans ursäkt var att han var skötsam och tyckte inte han var så full. Han tyckte att han kunde få dricka eftersom han var ensam vid påsk och jag var ju bjuden på påskmat hos mamma och pappa. Han menar att han ska bättra sig bara jag flyttar hem. Jag har sagt till honom att han måste söka professionell hjälp och att han inte kan sluta på egen hand. Jag inser ju att han inte har självinsikt. Och så länge det är så så kommer han aldrig ändra sitt beteende. Även om jag inte trivs i mitt nya hem får jag nog stå ut och tänka att där är jag trygg i alla fall och att det kommer kännas bättre. Jo just det enligt mitt ex så är det mitt fel att jag flyttat och att det är jag som ställt till med allt och att han tycker jag skulle gett fan i att dra in min familj.

Profile picture for user Åsa M

Vet du Caroline, dina reaktioner är helt rätt, även om du mår psykiskt dåligt. Så imponerad av din styrka. Skickar en massa kramar från Stockholm till dig, du klarar det här!

Profile picture for user Samsung50

@CarolineG Fint att höra ifrån dig. Jag blir imponerad av dig, du är så stark och gör allt rätt. Du är nära dina familj och vänner, talar med din bror i telefon. Har hjälp av samtal via vården. Du har många känslor men sätter ord på dem och tar dig igenom dessa istället för att trycka undan dem o låtsats som om allt är bra. När man lever med en person i missbruk så sätter man sina egna känslor och vad som är rätt och fel får man se förbi för man lever efter den som missbrukats regler. Jag känner mig också arg. Jag bor fortfarande med barnen pappa men vi är nu överens om separation och ska sälja lägenheten. Han vill att vi ska komma överens men varandra för barnens skull men så fort jag ser honom blir jag arg. Tror det är ilska av allt dumt han gjort genom åren och en frustration att jag låtit det ske.
Kan du försöka att bryta kontakten med ditt ex en period? Så länge han dricker kommer du inte få något ärligt och vettigt från honom iallafall. Vill han bli nykter för sin skull kan han ta tag i det själv.

Profile picture for user Självomhändertagande

@CarolineG
Så stor igenkänning med hur onykterheten påverkar livet. Tids nog så kommer du att landa i ditt egna hem. Om det inte blir i detta, kanske du byter till ett annat. Inget behöver vara för evigt.
Du kan skapa det som du vill. Och behöver. Just nu. Och du väljer vem du bjuder hem, till dig.
Jag hade stor hjälp av en psykiatri sjuksköterska, på många plan i livet. Det är en gåva, att ha vissa vårdgivare att ta stöd från, i svåra stunder.
Har du tänkt på hur du skulle kunna skapa trivsel i ditt hem. Är det möjligt?
Sänder en dos styrka och omtanke.
Och som jag säger till mig själv.
Allt kommer bli bra!

Profile picture for user Limelight

Jag känner igen det alltför väl. Ilskan. Den förbannade ilskan som tar över min person. Han undrar ”varför är du alltid arg”. Som du skriver… hur äcklad man är av beteenden kopplade till fyllan. Ögonlocken på halv stång. Vinglandet. Sluddrandet. Och framförallt ”jag är inte full!” Jag är så ofantligt less på det!
Sen tankarna som tar över, ta tag i ditt liv, skapa din egna lycka…. Fy f_n. Jag klarar det inte.
Jag hoppas du klarar det. Önskar dig all lycka.

”Anger is punishment we give ourselves for someone else’s mistakes”

Kram

Profile picture for user Snödroppen

@CarolineG
Jag blir så glad när jag läser ditt inlägg, vilken styrka 🙏
Så fint att stormen börjar lägga sig det tog tid för mig men det har lagt sig och jag ångrar inte en dag att jag valde mig själv och min rätt att ha ett gott liv.
🙏💕🌸

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Snödroppen ja jag känner en lycka inombords jag inte känt förut. För första gången på länge lever jag och njuter av livet. Är så glad och ångrar inte en sekund att jag tog klivet. Det bästa jag gjort i hela mitt liv.❤

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Limelight Jo du klarar det. Det är skitjobbigt och skittufft och man tror man ska falla ihop i en enda hög med skärvor. Men det går, man måste bara hålla fast i något när det stormar som värst. Jag känner nu att min storm börjar ebba ut och jag börjar sakta men säkert med stapplande steg känna att det finns ett bra liv för mig där jag kan skapa min trygga zon. Du klarar det, du är värd att få leva ett liv där du får må bra och sätter dina behov först. Du vandrar här på jorden nu och du har rätt att få va lycklig och må bra. Ta stöd och hjälp av vänner, familj, av psykolog eller annan samtalshjälp och ta hjälp av Alkoholhjälpen också. Detta forum har hjälpt mig så otroligt mycket. Du klarar det, det kommer storma och vara orkanstyrka men håll i dig för det vänder och stormen lägga sig och då kommer du känna tacksamhet till dig själv att du vågade ta klivet. Ta det i din takt men ta hjälp. Jag tog kontakt med alkoholmottagningen på min hemort, de har samtalsstöd till anhöriga och det hjälpte mig också med dessa samtal. Det tog mig 14 år att lämna och det är det bästa jag gjort. Ta all hjälp du kan få. Och kom ihåg du är inte ensam❤. Ta hand om dig och ta det i din takt en liten bit i taget. Sänder styrka och kramar till dig🙏❤

Profile picture for user Tröttiz

@CarolineG

"It's a new dawn
It's a new day
It' s a new life for me ... " som Nina Simone sjunger. 😏

Glad att läsa dina inlägg nu, åt vilket håll det bär.
Dagarna är dina. En dag i taget framåt.
Sköt om dig. 🌹

Profile picture for user jabs

Jag är i exakt samma situation med min hustru, begärde skilsmässa häromdagen som hon gick med på fast vi älskar varandra så det värker i hjärtat. Hoppas det löser sig för dig/er.

Profile picture for user Samsung50

@CarolineG Hej på dig, fint att höra att du kommit över kullen och trivs med ditt nya liv och lägenhet.
Tack för att du frågar om hur det går för mig. Separationen går sakta framåt. Vi är nu över3ns om att sälja boendet och mäklare är inkopplad. Väntar bara in nu rätt tajming då marknaden är dålig pga räntehöjningen som nyss var. Jag var och tittade på en ny lägenhet till mig och barnen, så fin! Jag var redo att flytta in direkt men kan inte göra det innan nuvarande boende är sålt. Men fick en så härlig känsla om framtiden! Vardagen är jobbig då vi tvingas bo ihop och mannen dricker varje dag, de dagar jag hämtar barnen kommer han hem mitt i natten o ligger i sängen hela dagen efter. Luktar illa och är väldigt sliten. Han sover i ena barnets rum. Vi är överens om separationen så inga konstigheter med det. När han var nykter en dag tog jag upp drickande lite försiktigt. Nämnde att det påverkar både mig och barnen negativt och att det finns hjälp att få. Han vill ju aldrig prata om det men sa att han dricker lite för ofta och ibland för mycket men att det inte är något problem och att man kan bara dricka två öl också och därför är han inte som andra som har riktiga problem. Jag sa då att han borde ta en vit månad för att se hur det fungerar och att han inte är sig själv längre att jag inte känner igen honom. Förhoppningsvis gick något in för sedan ville han inte prata mer. Jag avslutade med att säga att jag inte vill att han dricker med barnen vilket han sa är självklart men samtidigt det som han nu gör ändå. På helgerna är vi på separat håll sedan några veckor tillbaka vilket är skönt och ger lugn o tomprat helgerna.

Profile picture for user TappadIgen

@Samsung50 skrev:"och därför är han inte som andra som har riktiga problem."

En klassiker. Noll insikt om sina egna problem är ett riktigt och stort problem. Men själv har man såklart inga problem. Det är bara det att "man dricker för mycket ibland" såklart. :(

Profile picture for user Samsung50

@TappadIgen man hoppas ju kunna så ett lite frö för honom själv att kunna fundera över men mer än så kan man väl inte göra. Tidigare var jag arg och ledsen. Nu när jag lämnat, dock bor vi under samma tak, så känner jag mer att jag inte kan göra mer än detta att påtala och bevaka barnens situation.

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Samsung50 jag håller verkligen tummarna att allt går bra och att du kan få börja ditt nya liv snart med barnen. Här kämpas det på. Fortfarande mycket lockelser om guld och gröna skogar från mitt ex. Jag vacklar ibland men kämpar på och tänker att jag aldrig någonsin kommer vilja ha det liv jag hade. Men jag inser också vilken skada jag tagit av alla dessa år av medberoende och hur skör jag är. Jag kommer behöva terapi för lång tid framöver men jag är så tacksam för mitt nya liv. Ibland sköljer saknad och sorg över mig (vi har mycket fina minnen ihop)över mitt gamla förhållande och när alla smöriga förlåt-sms kommer och att han älskar mig över allt annat då får jag kämpa lite extra för att stå emot och då påminner jag mig om varför jag flyttade. Och jag känner att jag blir starkare för varje dag. Tips till dig som låmnar fortsätt gå i samtal och sök stöd och hjälp från vänner och familj för även att du lämnat det dåliga så behöver du fortsatt stöd. Men det vänder och lyckan friheten och glädjen finns där.

Profile picture for user Snödroppen

@CarolineG
Så klok du är och stark. Fint att höra att det går framåt ❤️
Jag gick inte i terapi efteråt och märker konsekvenserna av det nu, tack för att du delar med dig 🙏 du inspirerar verkligen.

Har du funderat på att blockera honom?
Det tog mig tid att göra det men när jag väl gjorde det så kände jag mig väldigt lättad.
Trevlig helg

Profile picture for user Åsa M

Blockering är det som skapade sinnesro för mig! När han lugnade ner sig med fyllan och panikångesten vet jag inte, han var blockerad åtminstone ett år. Nu är han avblockerad och inte ett ljud än så länge. Jag råder dig till att skapa distans på alla sätt som du kan. Man kan inte börja läka utan det.

Profile picture for user Snödroppen

@CarolineG
Jag tror inte det är någon som dömer dig, jag gissar att många här (iallafall jag) gjort samma sak. Man går emot allt förnuft och logik, det är väl det man kallat djävulsdansen när man pratar medberoende. Framkallar ångest, bygger traumaband och är väldigt nedbrytande.
Däremot känner jag med dig, det är smärtsamt och förvirrande att vara där.
Var inte hård mot dig själv.
Jag vill ändå ärligt säga att jag tror inte du kan börja må bra igen utan att klippa banden helt och blockera honom och det bestämmer du helt och hållet själv när.
Men som Åsa säger så kan du börja läka när du sätter stopp.

Profile picture for user Samsung50

@CarolineG sist du skrev här så mådde du så bra i sitt nya hem. Det är verkligen en bergochdalbana att ta sig ur medberoende. Går du fortfarande i samtal? Att vända sig till honom när du mår dåligt tror jag inte får dig att må bättre. Han dricker väl fortfarande? Tror du ska söka stöd hos familj och vänner som bryr sig om dig på riktigt, en person fast i beroende kan inte stötta någon annan på riktigt. Läs igenom din tråd se hur starkt du är och vilken resa du gjort! Fortsätt skriv här, vi stöttar dig, ❤️

Profile picture for user Åsa M

@CarolineG du klarar det. Jag blockerade i timmar eller dagar först, för att få lugn och ro. När det blev gradvis värre blockerade jag en längre tid. Tänk på DIG först!

Profile picture for user Snödroppen

@CarolineG
❤️❤️🙏🙏 så bra att det hjälper.
Du är inte ensam, även om man kan känna så.
Tack själv för att du delar med dig om din resa, jag är övertygad om att du hjälper andra med det modet du visar att faktiskt välja dig själv.❤️

Profile picture for user Liljekonvaljen80

Glad midsommar på er allihopa. Jag hoppas att ni får en midsommar allihopa och att ni slipper uppleva massa drickande och fylla🙏jag hoppas ni får en lugn och fin midsommar som ni är värda❤❤🙏🙏

Profile picture for user Snödroppen

@Liljekonvaljen80
Jag mår bättre och bättre, det är en process att ta sig igenom och bearbeta när man väl landat.
Har du någon att prata med?
För mig är det en stor hjälp.
Det tar tid, låt det ta tid.
Kram

Profile picture for user Kevlarsjäl62

@Liljekonvaljen80 Jag är i ungefär samma situation som du, jag har p g a alkoholen lämnat min livskamrat sedan snart 40 (!) år för drygt en månad sen. Vi träffades unga och har två barn och ett helt liv tillsammans. Jag är alltså i sextioårsåldern och bor för första gången helt själv! Det är mycket känslor och vissa dagar har jag dåligt samvete för att jag lämnat honom åt sitt öde, men jag vet också att det var det enda jag kunde göra om jag skulle ha åtminstone en liten chans till ett liv och när man nått min ålder så är det ju inte oändligt med tid kvar precis. Jag vill finnas här för mina barn och barnbarn, mina nära släktingar som är gamla på riktigt nu, mina vänner och först och främst vill jag finnas till för min egen skull. Jag tror vi får omfamna det faktum att vi tagit ett stort och smärtsamt steg och att det måste få göra ont. Du har halva livet framför dig och många nya dörrar kommer öppnas. Men just nu får vi nog vara snälla mot oss själva och ta en dag i taget. Ta hand om dig 🧡

Profile picture for user Liljekonvaljen80

Just nu kom jag på en sak där det slog mig hur galet det kan bli när man är medberoende. En gång skjutsade jag mitt ex till sitt jobb för att hans alkomätare gav utslag. Jag tog alltså flexledigt för att skjutsa honom till sitt jobb!! Har ni hört?? Idag låter det galet i mina öron men då var det en handling jag inte reflekterade över. Jag har ju inte klarat av att klippa helt vilket jag tror inte är bra. Jag måste bryta helt. Han har druckit vid flera tillfällen under tiden sedan jag flyttade. Han lovordar att allt kommer bli bra men det kan jag inte tro på. Han lovar och svär och såklart är det synd om honom inte mig. Att det är mitt fel att jag flyttade och att jag borde sagt till på skarpen istället för att flytta (jag har gjort många försök att prata med honom och säga till på skarpen). I 14 år var jag sambo och medberoende. Nu är jag plötsligt själv och inser att jag tappat mig själv nånstans på vägen. Jag har vänner och familj men känner mig så ensam. När min son är iväg med sina kompisar är ensamheten ännu värre. Men jag säger inget vill ju att han ska få vara med sina kompisar. Han är 20 och som tur är har vi en bra relation trots att jag låtit honom växa upp i ett hem med en alkoholist och tack och lov kan vi prata om det öppet. Som jag klandrar mig själv att jag låtit honom växa upp i detta. Jag inser att jag måste släppa det och vara tacksam att min son och jag har en fin relation. Han säger att han inte är arg och att jag gjorde så gott jag kunde. Älskade barn så klok och förståndig ung man❤. Tack för att ni finns här.

Profile picture for user Kevlarsjäl62

@Liljekonvaljen80 Så fint att relationen till din son inte tagit skada. Han låter verkligen som en klok ung man. Mina barn är tiotalet år äldre och jag tycker att vår relation överlevt mitt absurt långa velande ganska bra också. Men det har varit jobbigt för dem, det vet jag.
Ja, tänk att man gör så helt vansinniga saker som medberoende! Nu när man ser tillbaka så inser man ju att man inte varit riktigt frisk.

Profile picture for user Liljekonvaljen80

Behöver lite pepp från er. Hur klarar man att vänja sig vid att helt plötsligt bo själv efter 14 år ihop. När går smärtan över? Hur länge ska man behöva må så här och ha separationsångest och hur ska man stå emot frestelsen att falla tillbaka, hur står man emot smickret, fjäsket och alla kärleksförklaringar och lovord om att det kommer vara nyktert. Jag kämpar för att hålla huvudet ovanför vattenytan och kämpar för att stå emot. Påminner mig hela tiden om allt dåligt och drickandet och vad jag faktiskt lämnade. Jag mår skit. Hjälp någon mer i samma sits??

Profile picture for user Snödroppen

@Liljekonvaljen80
Det enda jag kom ihåg efter att ha lämnat var och är vilka lögner, terror och totalt utnyttjande han utsatt mig för.
Ju längre tiden går desto klarare blev det för mig att kärlek handlar om något helt annat.
Sen har jag behövt och gör fortfarande bearbeta och lägga ansvaret där det hör hemma, det får jag hjälp med.
Ta fram sms eller tänk på vad det var som gjorde att du tillslut lämnade.
Tillåt dig att känna på detta, det är inget farligt och helt normalt.
Du är så stark som går igenom detta även om man känner sig som allt annat än stark.
Stå på dig och gör det du vet innerst inne är bra för dig, att inte ha kontakt alls.

Profile picture for user Samsung50

@Liljekonvaljen80 kanske skriva en lista på allt han utsatt dig och din son för, lögner svek osv och läsa den när du vacklar? Du borde nog blocka honom så han inte kan nå dig med sina utsagor om förbättringar osv, har det blivit bättre tidigare? Snarare har väl utvecklingen gått åt fel håll…
Vet inte om detta är ett bra råd eller inte men kanske dejta någon ny kille så du får lite boost. Då menar jag inte gå in i en relation eller så utan mer få lite uppmärksamhet från något annat håll och då ska det vara en snäll kille utan alkohol eller andra problem ☺️

Profile picture for user Åsa M

Jag som skriver dagbok kunde alltid gå tillbaka och läsa om allt konstigt han sa och gjorde, vilka bisarra situationer han hamnade i som aldrig var hans fel... det hjälpte mig enormt. Plus att anförtro mig till några utvalda vänner som fick veta allt. De stöttade mig till 100%. Det är lättare om man slipper bära det själv.

Profile picture for user Samsung50

@Liljekonvaljen80 Hej, hur går det för dig och hur mår du och sonen?
Du har inte skrivit på ett tag och kanske har du landat inget nya och allt flyter på.
Tänker på dig och hoppas ni har det bra! 🌹

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Samsung50 hej på dig. Jag har haft en tuff period men mår ganska bra. Det svänger dock en del. Men har kommit så pass långt nu att jag har börjat släppa saknaden och jag känner att jag aldrig vill gå tillbaka. Har dock svårt att vara ärlig med mitt ex kring det. På något konstigt sätt vill jag inte såra eller göra honom ledsen. Men vi mår bra jag och min son på det hela taget. Hur går det för dig❤?

Kramar

Profile picture for user Samsung50

@Liljekonvaljen80 skönt att höra att ni mår bra och att du inte gått tillbaka. Har du fortfarande mycket kontakt med exet?
Jag kämpar på, om några veckor flyttar jag till en ny lägenhet men barnen. Lägenheten är så fin och hemtrevlig, renoverat kök och badrum och stor balkong med morgonsol. Jag bara längtar. så skönt nu när det mesta praktiska börjar landa. Vi kommer ha varannan vecka med barnen så finns en oro för hur han ska sköta sig när han har barnen men just nu är det fokus på flytt och bodelning. Barnen älskar sin pappa så hoppas att han rycker upp sig för deras skull. Sedan separationen och att vi fortsatt bor ihop så dricker han i princip varje kväll. När jag har barnen kommer han hem sent och försöker verka nykter och stupar i säng. Ska bli så skönt att slippa se och leva med detta. Jag och barnen kommer att leva ett nyktert liv!

Profile picture for user Liljekonvaljen80

@Samsung50 hej det var länge sedan nu. Hur har det gått för dig? Har du flyttat nu? Hoppas du mår bra. Här rullar det på. Jag omger mig med vänner och familj. Mitt ex finns där i bakhuvudet, han gör sig påmind ibland men jag svarar inte när han ringer. Livet flyter på mig jag har fortfarande jobbiga dagar. Jag saknar också tvåsamheten på något vis men det är så välbehövligt och skönt att vara själv just nu. Har aldrig bott själv så detta är ett nytt kapitel i livet. Någon gång när jag känner mig redo hoppas jag få träffa någon som ger mig den uppmärksamhet jag förtjänar❤❤

Profile picture for user Samsung50

@Liljekonvaljen80 Hej vad roligt att höra ifrån dig! Vad fint det låter att du njuter av att bo själv och omger dig av vänner och familj. Precis så som det ska vara!
Jag mår bra. Bor i min egen lägenhet sedan en månad och trivs så bra. Jag njuter av lugnet och hittar tillbaka till rutiner i vardagen som att laga mat och träna. Barnen bor här varannan vecka. Det känns bra när de är här, att ha de nära samtidigt som de bråkar en hel del och utmanar mitt tålamod. Känns som om de reagerar på separerationen, men om jag frågar säger de allt allt är bra.
Den veckan de inte är här är det först skönt att få pusta ut och bara behöva tänka på sig själv. Efter någon dag känns det tomt. Jag saknar livet som familj och tvåsamhet som du också nämnde. Speciellt fredagen eller helgen när alla kollegor ska hem och ha familjemys och jag åker hem till en tom lägenhet. Men jag försöker tänka på att jag inte hade något val. Jag hade ingen man som väntade på mig, om vi åt fredagsmiddag så hällde han i sig en flaska vin och satt sedan med telefonen i soffan resten av kvällen och i princip ignorerade mig. Nu när vi separerat och fokuserar på vårt eget mående och blir starka i oss själv. När vi mår bra kommer vi attrahera en bra man som ser oss och uppskattar oss för den vi är.
Just nu känner jag mig inte redo att börja dejta på tex tinder men om man träffar någon på annat sätt så skulle jag kunna tänka mig att gå på dejt. Jag saknar närhet, något jag inte fick från mitt ex.
Ibland tänker jag på exet att om han bara slutar dricka osv så kan vi vara tillsammans, men vi passar inte ihop han har aldrig kunnat eller velat möta mina behov i en relation. Han sa att jag var kontrollerande och fick mig att känna mig fel. Sjukt att det tagit så lång tid att inse detta när man levt så länge ihop. Det viktigaste för mig är att inte hamna i en liknande relation. Antingen i en sund och kärleksfull nykter relation eller leva själv. Jag vill ha lugn och ro i mitt liv.
Heja oss för att vi tog steget till det livet vi förtjänar ❤️❤️

Profile picture for user Självomhändertagande

@Liljekonvaljen80
"Jag saknar också tvåsamheten på något vis men det är så välbehövligt och skönt att vara själv just nu. Har aldrig bott själv så detta är ett nytt kapitel i livet. Någon gång när jag känner mig redo hoppas jag få träffa någon som ger mig den uppmärksamhet jag förtjänar❤❤"
@Samsung50
"Det viktigaste för mig är att inte hamna i en liknande relation. Antingen i en sund och kärleksfull nykter relation eller leva själv. Jag vill ha lugn och ro i mitt liv.
Heja oss för att vi tog steget till det livet vi förtjänar ❤️❤️"
Jag är så glad för er skull att ni får möjlighet att bygga upp er själva i egna hem. Ta hand om er på alla sätt. När ni är redo att möta kärleken så finner ni den.
Det är bra att formulera vad ni behöver. Och det verkar som ni redan börjar göra det.
Allt gott!