@Himmelellerhelvette
Grattis till (snart) 8 månader!!
Jag har tänkt på dig och vilket fint stöd du varit här för mig! Jag har sagt till hela min familj att jag inte mår bra av alkohol och det har tagits emot på ett fint sätt. Jag har också berättat i skolan och för mina närmsta vänner. Efter hand som tiden går så kan jag tacka nej utan att ens tänka på det. Jag har börjat i terapi och lägger bit för bit allt bakom mig. Tittar på skammen och dumheter jag gjorde för många, många år sedan på fyllan men även nykter. Saker jag skäms för än idag. Det finns en liten bit kvar att gå innan jag kan släppa en sak - jag vet inte varför den hänger kvar. Det är så märkligt. Jag hoppas och tror att du kommer att kunna lämna skammen bakom dig. Acceptera det som hänt, vara snäll mot dig själv och gå vidare.

Jag är så imponerad av din resa! Fortsätt dela med dig av dina viktiga tankar!

Kram

@annacananda Åh va himla kul att du skriver! Jag har missat att följa dig det senaste. Har haft så mycket med mig själv.

Jag har kommit ifrån skammen en hel del nu, har jobbat mig igenom känslorna i några dagar, lättat mitt hjärta på forumet och med min man och lagt mycket fokus på att ändra mina tankar till positiva och se allt bra jag gjort.

Måste in och läsa hos dig❤️Kram

Inatt drömde jag att jag bestämde mig för att testa att dricka igen för nu hade jag lärt mig vara måttlig!
Det var skönt att vakna och inse att det ska jag alls inte!

Drömmarna tror jag kommer av en anledning, ibland alla fall. Igår skrev jag till en på forumet att jag efter fem månader sagt till min man att jag kanske aldrig mer kommer dricka. När jag skrev det kände jag något men funderade inte mer över det. I dag har jag funderat. Nu har jag varit nykter i 8,5 månader och har sagt till min man åter igen att jag inte tror att jag någonsin kommer dricka igen.

Jag dividerar med mig själv om varför jag säger kanske? Betyder det att jag lämnar fönstret på glänt eller att jag är realist och hatar att lova något jag inte till 100% vet är sant? Ingen vet till 100% att de inte kommer dricka igen. Finns de som hållit upp i 10-15 år och sedan testat igen. De personerna har sagt att de aldrig kommer dricka igen men det gjorde dom.

Det jag kan säga och lova är att jag vill inte dricka som det ser ut nu och att jag hoppas att jag aldrig mer kommer vilja det.
Jag hoppas att den rädslan jag har för alkohol kommer hålla i sig.

@Himmelellerhelvette Känner igen mig lite i vad du skriver. Jag vet att jag varken vill el kan dricka alkohol någon mer gång i mitt liv. Vad jag inte vet är om jag någon gång i mitt liv kommer att ta ett återfall men jag ska göra allt i min makt för att förhindra det. Jag kan bara lova varje dag ”att bara för idag ska jag vara nykter”.

Kram🐬

@Himmelellerhelvette Jag tänker att det är litegrann som att gifta sig. Ingen står inför prästen och säger: ”Nja, just nu kan jag lova men jag vet ju inte vad som händer i framtiden”. Där och då känns det förstås som för evigt, och hur det sen går kan bara framtiden utvisa.

Jag tänker att du just nu stångas med att identifiera dig som en person som inte dricker alkohol. Jag känner själv efter drygt tre år att jag är klar med det stångandet, och det har jag varit länge. Jag dricker inte alkohol. Punkt. Jag är oerhört kritisk till alkoholindustrins cyniska utnyttjande av mänsklighetens sårbarhet.

Jag ifrågasätter att alkohol alltid är inblandat i varje firande och högtid/sammankomst. Jag är med glädje kärringen mot strömmen och ifrågasätter normer och strukturer på alkoholområdet likväl som jag ifrågasätter det vad det gäller jämställdhet. (Och klimat också.) Jag brukar kalla mig feministaktivist på gräsrotsnivå - och bannemej håller jag på att bli en anti-alkohol-aktivist också.

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette För mig är det ”jag kommer aldrig mer att dricka” ungefär precis som att jag kommer aldrig att lämna min man. Jag kan lova det för det är så det är i mina tankar. Precis som min man säger till mig, jag kommer aldrig att lämna dig. Det känns så skönt och så trygg att få höra det och för mig är det lika skönt och tryggt att tänka att jag aldrig mer kommer att dricka. Sen kan vad som helst hända, men det är inget som jag vill ta med in i mina beräkningar.

Att jag tänker så här, har med min personliga utveckling att göra, längre tillbaka i tiden. Innan tog jag alltid in risker på vad som kan hända för jag vågade inte tro på tex att inte bli lämnad, vad som helst kan hända och att mitt värde kan inte vara så stort att jag inte kan bli lämnad. Jag vågade inte ha den tilliten till att inte bli lämnad. Med mig i bagaget har inte allt i mitt liv inte varit tryggt och förutsägbart, det har funnits en oro om att det kan komma att gå åt helvete. Så det har jag tagit med i mina beräkningar om livet. Idag har jag tillit till att det ska gå bra och en tilltro till att jag kan se till så att det går bra. Jag kan påverka så att mitt äktenskap är bra och att vi båda vill vara kvar och jag kan påverka så att jag aldrig mer kommer att dricka. Jag bestämmer över mitt liv och hur jag vill att det ska vara. Sen kan allt möjligt hända som jag inte kan påverka, men det är inget som jag tar med in i dessa frågor. Ett sådant tankesätt kan vara bra tex gällande att spara pengar i dessa kristider, men inte gällande min värderade riktning. Alltså gällande mina värderingar om hur jag vill att mitt liv ska se ut och innehålla, att vara nykter, det kan inga kriser eller oförutsedda händelser påverka.

Ha en fin torsdag❤️

@Himmelellerhelvette Jag vill bara förtydliga att jag identifierar mig som en person som aldrig mer kan dricka alkohol. Sorgen är till ca 97% bearbetad men jag jobbar i programmet och jag tänker att med den tiden kommer sorgen vara utplånad.

Kram🐬

Jag funderar inte det minsta på om jag ev kommer börja dricka alkohol i framtiden. Det är klart att jag ”kan” göra det om jag vill. Men varför skulle jag vilja det. 🤔 Jag ser ingen anledning överhuvudtaget, vad som än händer. Det är stor skillnad på ”kan” och ”vill”. Om jag såg en enda positiv sak med att dricka alkohol, så hade det varit en annan sak. Då skulle jag ev kunnat få för mig att dricka i framtiden. Men eftersom jag inte saknar alkohol för fem öre, inte gillar smaken mm, så varför skulle jag helt plötsligt tvärvända. 🤔 Nä, detta gift dricker jag inte frivilligt! Det är helt uteslutet.

En bra sak att testa sig själv är att tänka: ”Vill jag kunna dricka alkohol, om jag klarar av det utan problem?” I så fall så ser man fortfarande något positivt med alkohol.

Ha det bra!

För mig är alkohol en substans som förstärker känslor, rubbar och dövar vårt nervsystem, förgiftar våra organ, osv. Så jag undrar såklart, varför i hela friden skulle jag vilja få i mig något sådant? Jo för att min hjärna blev alkoholberoende, precis som min hjärna blev nikotinberoende. Skulle jag börja röka några cigaretter igen😩, då hade min hjärna hittat nikotinspåret, efter ett tag, och jag hade varit tvungen att få in giftet i min kropp. Exakt likadant med substansen alkohol. Jag hade tagit några glas, då och då, sakta eller snabbt, hade alkoholen hittat alkoholspåret i min hjärna igen, och jag hade hamnat på samma nivåer av konsumtion som jag hade när jag slutade dricka. Hur jag vet det? Jag har flera levande exempel omkring mig, jag har läst om massor av fall, jag har även jobbat inom psykiatrin, och sett detta. Så slutsats för mig, jag riskerar ingenting för min nykterhet. Det är det bästa och viktigaste jag har. 🍃🪷🪷🪷🪷🪷🪷🪷🍃

Tack för era tankar🥰 Jag gillar den här skarpt:

”En bra sak att testa sig själv är att tänka: ”Vill jag kunna dricka alkohol, om jag klarar av det utan problem?” I så fall så ser man fortfarande något positivt med alkohol.” @Torn

Väldigt bra sätt att ifrågasätta sig själv! Och nej! Jag ser inget positivt med att dricka A. Det skulle vara att ha samma i glaset som de andra men jag gillar inte tanken på att tappa klarheten i hjärnan! Så jag kommer inte ha samma i glasen som de andra😊

Kram och trevlig helg till er alla❤️

En reflektion som kom nu flera timmar efter när jag loggade in och läste lite nu på forumet:

Idag höll jag på att få panik, allt öste över mig, rädsla, oro, sorg, besvikelse, ilska, ånger och uppgivenhet! Har hänt en del på sistone!
Tillsist fick jag hjälp genom en självhjälpsbok som även innehåller meditationer och fick lugnat mig, hittade ut ur all tragik och kände mig stabil igen.

Nu när jag reflekterat kom jag på att jag inte tänkte på alkohol nångång under alla timmar som kaoset pågick inom mig!🙏

@Himmelellerhelvette Heja dig! Du har lärt dig andra förstahandsval! Reflekterade över något liknande när jag var så ledsen över negativt valpbesked i helgen - tanken att hälla alkohol på den ledsenheten kom aldrig.

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette Härligt! Tänker att det skapats nya tankebanor i din hjärna, att autopiloten med att dämpa med ett glas vin inte aktiveras längre direkt. Underbart! Det är precis det som händer när man tränar på nykterheten på olika sätt med sina tankar, i hur man ska tänka i olika situationer. Hjärnan är fantastiskt och har lätt för att lära sig nytt om man aktivt tränar på det. Precis som med annat när man tränar, man blir bättre på det till slut. Min bästa hjärnträning är ”ditt uppmärksamheten går sker tillväxt”😁. Det får jag göra varje gång jag hamnar i jobbiga situationer och tankar. Grattis!🥳

Ha en fin onsdag och kram❤️