Sluta dricka

Profile picture for user berlen

Idag har vi bestämt oss för att sluta dricka alkohol helt och hållet. Vi dricker på tok för mycket och för ofta funkar inte längre. Det blir flera dagar i sträck för oss. Om vi inte gör något åt det punkt nu är risken stor att vi förlorar kontakten med barn och barnbarn.

Profile picture for user Crusade

@berlen
Jätte klokt beslut. Och stort grattis med beslutet.
Absolut, jag håller med. Vi riskerar bara att förlora mycket genom att dricka. Jag är i samma sits. Fast inte med barn och barnbarn men med andra nära och kära.
Lycka till och stor kram.
xxx

Profile picture for user Amanda L

@berlen Väldigt bra beslut. Det är oftast lättare att sluta tillsammans och sluta helt och hållet, om beroendet gått för långt.
Ta hjälp av alkoholprogrammet här, som innehåller många tips och även Alkoholkalendern som ger pepp. Man skriver in varje dag hur det gått och känts. Det är roligt att se hur dagarna blir fler och fler...
Första veckan/veckorna kan det komma mer eller mindre kraftiga sug, men det går över. I början kan det vara bra att ta en promenad, träna, sticka eller baka en kaka när suget kommer. Detta för att distrahera tankarna. Suget brukar försvinna ganska snabbt ändå.
Ni kommer att märka att det skapas en massa tid (den tid ni annars brukar dricka), så det är bra att skapa nya, nyttiga vanor på en gång:)
Också viktigt att slänga all alkohol så att inget finns som lockar. Även dyr sprit :)
Alkoholen är verkligen inte värd att förlora barn och barnbarn för. Eller hälsan.
Lycka till!

Profile picture for user berlen

Vi sitter och funderar på vilka fördelar det är att dricka alkohol. Det är svårt att hitta några men nackdelar finns det gott om undrar vad som är så svårt med att låta bli att börja dricka.

Profile picture for user Amanda L

@berlen Alkohol skadar belöningssystemet i hjärnan. Ni har ett beroendet och det tar över den kloka, analytiska delen som ska bestämma. Beroendet vill bara en sak: ha mer alkohol. Därför kommer ni första tiden få tampas med en massa tankar som bara går ut på att ni ska dricka. ”Ett litet glas kan väl inte skada” ” Idag måste vi få trösta oss med ett glas vin” etc etc. Men det är inte era egna tankar, det är beroendet som talar.
Lyssna inte.
Det kommer att tystna med tiden. För många ganska fort. Ha bara lite tålamod.
En bra bok som kan ge en del insikter är Skål tamejfan. Finns att lyssna på.
Lycka till.

Profile picture for user Dempan

@berlen så bra beslut!! Har insett att man har mycket roligare nykter, finns många goda alkoholfria alternativ och man slipper vakna upp med minnesluckor, ångest med mera. Istället vaknar man upp som vilken dag som helst, fantastiskt! Heja dig!!🤗

Profile picture for user berlen

Idag dag 2 vilken djävla natt igen rent ut sagt. Det jag inte förstår är att vi vet att vi har problem och vet att varje gång vi bestämmer oss för att ta en öl så blir det samma sak i flera dagar. Kram

Profile picture for user Kennie

Hej, det finns ett bra avsnitt av programmet Hjärnan, som handlar om beroende och njutning (tror det ligger kvar på SVT play). Där förklarar han att när hjärnan inte får sin drog så minskar under en tid produktionen av dopamin som man behöver bland annat för att kontrollera impulser. Det är en av anledningarna till att det är svårt att stå emot när alkoholsuget sätter in, vår hjärna är helt enkelt lite försvagad. Men de goda nyheterna är att den naturliga produktionen av dopamin sätter igång vartefter, så det blir lättare. Man kan hjälpa sig själv genom att tex inte ha alkohol hemma, och undvika situationer där det dricks under den första tiden. Motion är också bra mot alkoholsug, promenera tex. Ta hand om er och kämpa på!

Profile picture for user berlen

Dag 3 fortfarande sådär med sömnen det kryper i hela kroppen. Men inget sug efter alkohol vi kämpar på en dag i taget. Vi har tittat på det där programmet om hjärnan ett sevärt program.

Profile picture for user Kennie

Bra att ni kämpar på, och kul att ni också gillade programmet. Jag tyckte man fick ett gäng aha-upplevelser. Håll målet i sikte, det är lätt att glömma varför man slutat, men då får man påminna sig om vad det är man prioriterar. Hälsa och goda relationer är värt att kämpa för.

Profile picture for user berlen

Dag 4 fortfarande dåligt med sömn men det kommer väl. Så skönt att vara nykter och ta en kopp kaffe i solen på balkongen och slippa leta efter en öl. Kämpa på alla där ute en dag i taget.

Profile picture for user berlen

Dag 6 en kopp kaffe på morgonen smakar bra skönt att vara nykter. Sömnen blir bättre men är inte riktigt bra. Matintaget och godisintaget är enormt i stället men det går väl förhoppningsvis över. Vi kämpar på en dag i taget ha de bra alla ni som är i samma båt.

Profile picture for user berlen

Dag 13 Det blir bättre och bättre stort sug i Fredags men vi kämpade emot. Ser fram emot en ny vecka utan alkohol.
Sömnen blir också bättre. Vi kämpar på en dag i taget. Kram

Profile picture for user berlen

I torsdags den1/6 ställde vi upp husvagnen för säsongen. I fredags den 2/6 grillade vi med husvagnskompisar och drack öl det blev 4 st och tyvärr så blev det lika på lördan fast utan grillning. Söndagen ägnade vi åt att må jä--igt dåligt och fundera vems fel det var. Vi kom fram till att det var bara vårat fel. Vi börjar om igen en dag i taget det är i alla fall inte så illa som innan. Vi begränsade det till två dagar och i dag måndag känns det bättre igen. Vi hade kunna valt att inte skriva det här men vem lurar man då ärlighet varar längst. Det är bara att bita i det sura äpplet och gå vidare.

Profile picture for user Loppan

@berlen Tråkigt att höra att säsongens första husvagnskvällar inte gick som ni önskat! Jag gissar att era husvagnskvällar har brukat se ut såhär och att ni föll in i ert gamla mönster. Det är lätt hänt. Har ni testat programmet här på sidan? Där får man hjälp med att hitta sina risksituationer och tänka ut en plan för hur man ska göra istället. Jag har hittat min risk att dricka en vardag efter en stressig arbetsdag. Min planering är att inte ha alkohol hemma, dricka en annan dryck som jag nu ser till att alltid ha hemma, äta lite, ta en dusch… ja ni fattar. Om jag gissar rätt är husvagnskvällar en av era risker, kanske särskilt med era husvagnskompisar? Så hur ska ni i så fall göra nästa gång? Vilken dryck ska ni ha med, vad ska ni säga till kompisarna, behöver ni någon annan aktivitet än att sitta och grilla… Det vet ni bäst själva! Ge inte upp nu utan försök lära er så mycket som möjligt av detta och titta framåt! Om man kört i diket så ligger man ju inte kvar där. Upp på vägen igen och fortsätt framåt. Ni har ju trots allt kommit en bit på väg!

Profile picture for user Amanda L

@berlen Håller med Loppan. Det är svårt att bryta gamla dåliga vanor, men det går. Och ett bra sätt är att träna in nya och bra vanor. Med tiden blir det det nya normala sättet att vara. Så gör upp en plan flr nästa risktillfälle, lämna inget pt slumpen eller plötsliga infall.😌

Profile picture for user berlen

Dag 3 igen det svåra är att tala om att man har problem fast det vet nog dom flesta om. Det gäller att erkänna för sig själv att man har problem. Vi lägger det här bakom oss och jobbar på en dag i taget. Vi har laddat med loka i dag det smakar också bra.

Profile picture for user berlen

Dag 14 fortfarande lika varmt är i husvagnen och jagar skuggan om dagarna. Det är skönt att vara nykter i alla fall. Dricker loka och gör ingenting det är för varmt. Vi kämpar på en dag i taget.

Profile picture for user berlen

Dag 18 ingen alkohol varmt som tusan. Nu kommer midsommar men vi skall umgås med barn och barnbarn så det blir ingen alkohol. Det känns bra vi kämpar på en dag i taget. Ha en trevlig och skön Midsommar.

Profile picture for user vår2022

@berlen Ni jobbar på så bra! Verkligen strongt av er💪. Ha en fin midsommar med barn och barnbarn, ni kommer att ha så mycket mer glädje av varandra som nyktra och även vara tillgängliga för varandra🌞❤️

Profile picture for user berlen

Tack för pep vår2022 och loppan det känns riktigt bra att välja barnen framför alkoholen för det finns ingen nytta med den. Om man skriver ner alla dåliga saker med alkohol så kan man slå den lilla djävulen i skallen som sitter på axeln och säger ta en öl och var som folk. Vi kan inte ta en öl för då är cirkusen i gång igen. Vi kämpar på en dag i taget.

Profile picture for user vår2022

@berlen Härligt! Ni kämpar på så otroligt bra! Och det bli bara bättre och bättre, jag har varit nykter 1 år och 8 månader och mår riktigt, riktig bra. Det känns som ett nytt och så mycket bättre liv😁.

Ha det gott!❤️

Profile picture for user berlen

Vi var duktiga och var nyktra under midsommar. Men i torsdags då ballade det ur ordentligt det blev öl tors,fre, lör, söndag. Det känns för jä___gt vi skäms som hundar. Är så besviken på oss själva det gick inte att motstå suget. Tillbaka på ruta ett igen vi får spotta i nävarna och börja om igen. Det måste gå det positiva den här gången är att vi talade med våra barn i går. Om det nu finns något positivt i det här skiten det som är tråkigt är att vi inte är själva om det här. Vi börjar om i dag en dag i taget det måste gå vi får hjälp och stöd av våra barn sköt om er alla som kämpar med det här.

Profile picture for user Amanda L

@berlen Vägen mot frihet är inte bara rak. Som ni ser i trådarna här.
Men det kommer att gå, ge bara inte upp.
Ni ser ju nu också vad som händer, hur fort ni är tillbaka i gamla hjulspår …. Ta aldrig första glaset….
Ta hjälp av er själva, barnen och kanske behandling via vårdcentral ?
Så bra att ni skriver här också!
Om ni kämpar på så kommer ni att lyckas. ❤️❤️❤️🤗

Profile picture for user vår2022

@berlen Vad bra att ni inte ger upp och börjar om igen och att ni har stöd från era barn💪. Ni får peppa varandra och hitta styrkan i att vara två, att ni båda sätter emot om suget kommer. Påminner varandra om hur det blir när ni dricker, att ni ska vara starka och stötta varandra att motstå suget. Ni kommer att fixa detta tillsammans! Ge nykterheten tid, det behövs för att hjärnan ska få återhämta sig och komma i balans igen, det kommer att ge er ännu mer styrka. Tänk på det positiva med att vara nykter, det ger positiva känslor och motivation.

Heja er!💪💕

Profile picture for user berlen

Dag 5 sömnen börjar rätta till sig har varit fullt upp i veckan med barnen. Det känns bra att vara nykter och att börja dagen med en kopp kaffe vi kämpar på en dag i taget. Ha en bra och nykter helg.

Profile picture for user berlen

Dag 10 det blir bättre men helgen var besvärlig med sug efter alkohol. Vi tog en promenad i stället och sedan åkte vi hem till ett av våra barn och drack kaffe det dämpade suget. Vi kämpar på en dag i taget

Profile picture for user vår2022

@berlen Härligt och bra jobbat! Fortsätt så för det blir bara bättre och bättre ju längre tid som man är nykter. Släpp inte in alkoholen igen så ni måste börja om från början igen. Det är verkligen inte värt det!💪❤️