Fan, jäkla skit! Hur kan man må så bra och samtidigt så dåligt av alkohol!? Jag älskar min alkohol och samtidigt hatar jag den! Jag har haft några av mina roligaste minnen när jag har varit påverkad, ni vet när man gör något man aldrig skulle gjort nykter, men man gjorde det med sina vänner och det var så kul!
Samtidigt har jag haft mina allra sämsta, ångestfyllda minnen när jag har varit påverkad. Sådana som sitter som en jäkla ångesttagg i ens själ...
Men när jag dricker så är det som varm och skön bomull runt hela mig. Tills det blir för mycket och jag mår illa eller jag ser mig själv utifrån och tänker att det var ju en dryg jävla kärring som sitter och inte kan hålla truten. Eller som värst, tror att jag är sexigast i världen och bara fullkomligt skämmer ut mig!
Vad hände med den sköna bomullen!!?
Till vardags tror jag att jag inte har några problem med att vara nykterist, men ibland vill man bara festa loss som om det inte fanns en morgondag. Släppa på alla måsten och spänningar och krav på att man ska vara den ultimata människan som bara äter grönkål, springer en mil varje dag och mediterar.
Jag är väl dum som vill ha båda världar, den fria själen som gör crazy saker och den ansvarsfulla som yogar och tränar allt från hjärna till tarmrörelser.
Jag vet. Det är patetiskt att tro att man kan ha kvar en del av sin fria tonårstid när man är 47 år gammal, men fan vad jag saknar en tillvaro där man var mer fri!

@Tossingavis Jag tror också att komma dithän att man inte VILL dricka. Så länge man känner att man egentligen vill men inte får, så funkar det inte. Har kommit dit och har inte heller något sug. Möjligen några minnen som kan dyka upp under några sekunder. Så det är inte ens svårt..😎

Dag 14
Idag ska jag flyga på semester en vecka och jag är nervös. Jag har ju inte så lång nykterhet bakom mig och detta är den värsta risksituationen för mig då precis allt på en semester har varit kopplat till alkohol. Jag är fortfarande glad att vara fri från alkohol, men jag blir orolig för att jag är orolig för semestern... Betyder det att jag inte är så övertygad som jag tror, eller betyder det ingenting utan är helt normalt? Jag lutar mot att det är helt normalt, men jag kommer att vara mycket uppmärksam på mina tankar och känslor samt öka på min meditation och fysisk aktivitet för att förebygga.
Det värsta är nog på flygplatsen. Pirret i magen, förväntan, ett glas vin på det. Semestern är officiellt igång. Idag ska jag koncentrera mig på fördelarna med att vara fri från alkohol på en flygplats:
# Jag har tid att strosa i affärerna och sitta och kolla på folk (och försöka gissa vart de ska åka) utan att vara stressad över om jag hinner dricka allt jag vill dricka.
# Jag slipper stressa över att jag vill ha ett (eller två) glas vin till, men undra om mitt sällskap tycker att jag dricker för fort.
# Jag slipper oroa mig för att jag kanske dricker så pass att hämningarna släpper så mycket att jag inte är så brydd över viktiga saker som hur lång tid det tar att gå till gaten, behöver jag kissa innan, har jag koll på mitt handbagage, hör jag utropen med mera.
# Jag sparar pengar för det är inte billigt på flygplatsen.
# Jag slipper suget på planet, för det jag dricker på flygplatsen bara gör att jag vill ha mer på planet, men det dröjer ju tills de kommer ut med dryckesvagnen och den spriten är ännu dyrare än på flygplatsen.
# Jag mår ju ganska dåligt när jag dricker på planet (antar att det har att göra med extra uttorkning) och ingenting smakar lika mycket som på marken.

@Tossingavis Läs gärna Dempans tråd i Alkoholfrihet. Kan ge pepp!!
Var i samma sits som du…
Självklart kan du ha en jättefin senester utan alkohol! Uppleva allt och minnas allt. Du kan ju också se hur goda alkoholfria drinkar som kan göras och som du kan prova.
Såklart det hade varit böttre om du varit stabilare, men tänk på hur bra du mår varje morgon. 🙏🏻❤️😎

Hemma igen från semestern. Allt gick jättebra! Men njuta kunde jag inte direkt. Precis allt kändes ovant och konstigt. Jag reste med min gamla mamma och hon är inte bäst på att förstå saker. Ganska fast i gamla tankesätt. Och en aningen självcentrerad... Jag ville inte säga för mycket till henne för att jag har ju gjort det förr och sen gått tillbaka till gamla ovanor, så jag höll det ganska lättsamt. Problemet då var ju att hon inte tog det så allvarligt så hon tyckte det var tråkigt att jag inte kunde ta ett glas vin nu på semestern med henne.
Men i det stora hela så gick det bra och jag är så jäkla stolt över mig själv! Jag hade, som sagt, inget sug efter alkohol, det bara kändes väldigt ovant och jag hade många tankar (som jag inte hade tid att fundera över eftersom jag inte var själv) och känslor. Åka till en stad söderut har alltid varit förknippad med långa eftermiddagar på någon uteservering med vin och snacks. Sen en middag ute med mer vin. Och så lite vin på balkongen så klart. Både före och efter middagen.
Nu hade jag problem med vad vi skulle hitta på istället. Det kändes meningslöst att gå från ställe till ställe och dricka vatten. Jag har slutat helt med socker också, vilket hjälper mig enormt med suget! Ibland undrar jag om jag inte är mer sockerberoende än alkoholberoende. Det känns svårare att motstå bröd, pasta och chips, än alkohol.
Jag hade velat promenera mer kanske, men mamma är gammal och det var inte så fint väder. Det blir verkligen så att man får förändra hela sitt liv kanske. Inte nödvändigtvis för att man måste utan för att de gamla "aktiviteterna" inte är roliga som nykter. Lite att klura på. Men jag ser fram emot det!
Imorgon är det middag med vänner som gäller. Lite nervös för de kommer att fråga och är inte de som direkt accepterar ett vagt svar. Men jag vill verkligen inte säga hur det är. Tänker att jag kör med halvsanningen att jag märker att jag inte mår så bra av vin längre, får huvudvärk, kanske är klimakteriet, det ger mig inget längre. Och sedan så fort som möjligt föra över samtalet på dem och kanske deras känslor kring alkohol. De är väldigt glada för att prata om sig själva...
Oavsett så ska jag inte dricka eller äta socker!

Dag 26
Egentligen inte eftersom jag föll på tjejmiddagen... Men jag tänker fan inte räkna det! Jag vägrar att börja om! Därför är jag på dag 26 istället för dag 27 som det skulle varit om jag klarat middagen.
Jag har tagit beslutet att säga upp bekantskapen med de tjejerna. Förra gången jag var nykter klarade jag runt 40 dagar innan jag föll... på en middag med samma tjejer. De gör något med mig som jag inte gillar. Jag känner mig oerhört obekväm i deras sällskap, jag är inte sedd, förstådd, omtyckt eller uppskattad. Det är bara för att vi har känt varandra sedan tonåren som jag fortfarande träffar dem emellanåt. Men jag mår ju helt klart inte bra av det och det slutar NU!
Jag har inte druckit något mer sedan den kvällen, men det har triggat igång alla missbrukscylindrar. Min hjärna går på högvarv, jag kan inte sluta vräka i mig socker, jag är stissig och känslosam, nere och apatisk. Det är inte ett fysisk beroende som så, men det påverkar min hjärna och mitt psykiska mående enormt.
Så nu kämpar jag med att komma på fötter, samla ihop mig och fortsätta min resa mot nykterhet i alla dess uttryck. Nykter ifrån alkohol, socker och . Ha! Jag trodde jag hade fler missbruk, men kan inte komma på fler! :D Alltid något positivt, haha. Jag får inte glömma att jag har blivit av med koffeinmissbruket och nikotinmissbruket för gott. Heja mig!
Jag tänker på mig själv nu. Inte på vad som förväntas av mig, om någon tar illa upp eller om de pratar bakom ryggen på mig. Jag vet att socker triggar sug efter alkohol, så jag tänker inte vara artig och äta socker bara för att någon bjuder! Min kropp, mina val!

Misströstar.
För varje gång jag försöker att sluta så hamnar jag längre ned i skiten. Som kvicksand. Jag drack mindre när jag inte tänkte att det var ett problem. Hur är det möjligt?
Jag är så rädd nu. Vill ju så gärna sluta samtidigt som jag är livrädd för att sluta. Vem kommer jag att bli? Tänk om jag försöker det allra bästa jag kan och ändå misslyckas. Jag är så trött på att försöka. Jag är så trött på att det finns så mycket hos mig som måste fixas. Varför kan jag inte bara få vara normal och problemfri som de flesta andra? Varför kan jag inte bara sluta!!! Hur jävla svårt är det att bara göra det man ska?!
Mår dåligt, men tänk om detta inte är min botten? Tänk om min botten är när jag förlorat min familj, min värdighet, min trovärdighet. Eller mitt liv som min pappa gjorde av sina alkoholskador. Det tar så mycket energi att ge sig på ett försök att sluta igen. Var får jag den energin ifrån?

User35185

@Tossingavis
Det låter som att du är väldigt hård mot dig själv. Har du provat att ta hjälp för att sluta? Till exempel AA, beroendemottagning?
Du kanske behöver stöd och energi från andra.
Varmt lycka till och glöm inte att du klarat att vara nykter många dagar i sträck

@Tossingavis "Varför kan jag inte bara få vara normal och problemfri som de flesta andra?"
De där problemfria typerna finns inte. Jag har lärt mig att om man skrapar det minsta på ytan så dyker det alltid upp sorger, problem och mörker hos alla. Jag vet inte mycket om hur det känns att vara beroende, men jag har sett det på väldigt nära håll och förstår att det är helvetet på jorden. Tror att tipset om att ta hjälp är ett gott tips. Ensam är nog aldrig stark. Hoppas det ordnar sig för dig.

@Tossingavis Varför är du rädd för att sluta? Jag tror det är bra om du blir klar över det. Tror man måste vilja sluta helhjärtat, kan vara svårt för dig ifall något bromsar…
Håller med ovanstående: de flesta har problem av olika slag. Vi är alla bra på att hålla masken, dölja problem.
Jag tycker också att du ska ta hjälp. Det är bra och helt ok att be om hjälp. Mejla även rådgivarna här, de kanske vet vart du kan vända dig. Lycka till!

@Tossingavis Mitt tips är att du gör The Alcohol Experiment med Annie Grace. Ett 30-dagarsprogram. Man behöver inte ha slutat dricka innan man påbörjar det. Tvärtom säger hon inledningsvis att man ska sluta att sluta dricka, just för att alla dessa försök utan framgång skadar vår självkänsla. Programmet är gratis och det är på engelska. Du får googla efter det för man får inte dela länkar här.

Min pappa dog också av sina alkoholskador. När jag märkte att min tolerans hade ökat enormt, plus att jag ofta fick minnesluckor, så satte jag ner foten. Hit men inte längre. Beroende är ärftligt och jag behövde inte nå botten för att förstå vartåt det barkade. Min pappa nådde botten för oss båda. Jag tänker att han finns med mig som en skyddsängel och att han är jättestolt över mina 1.223 nyktra dagar ❤️

Kram 🐘

Bokat tid till vårdcentralen för att få Antabus. Så läskigt! Rädd för att jag inte ska få det. Så ambivalent, å ena sidan känns det som att allt hänger på att jag får den här chansen att ta alkohol ur ekvationen och koncentrera mig på känslor, hantera situationer med mera. Å andra sidan är jag orolig att vårdcentralen ska "se igenom mig" och anklaga mig för att försöka få droger... Som om jag är drogberoende och vill få läkaren att skriva ut morfin, eller något😬
Halva hjärnan inser att jag är på väg utför och att jag behöver hjälp innan jag når botten, och andra halvan tycker att jag överdriver för att jag ska vara speciell och få uppmärksamhet.
En del av mig är rädd att om jag får Antabus, erkänner att jag har så pass mycket problem, så får jag inte träffa mitt barnbarn längre. Jag tror att risken är större om jag fortsätter att dricka, men jag vill ändå lufta rädslan...
Vad tror ni? Vad är er erfarenhet av Antabus och möjligheten att få det? Just nu känns det som en anställningsintervju. Fast värre. Hur ska jag vara för att ha störst chans att få det? Ska jag dra till lite extra? Eller kommer de att lägga in mig så?

Bokat tid till vårdcentralen för att få Antabus. Så läskigt! Rädd för att jag inte ska få det. Så ambivalent, å ena sidan känns det som att allt hänger på att jag får den här chansen att ta alkohol ur ekvationen och koncentrera mig på känslor, hantera situationer med mera. Å andra sidan är jag orolig att vårdcentralen ska "se igenom mig" och anklaga mig för att försöka få droger... Som om jag är drogberoende och vill få läkaren att skriva ut morfin, eller något😬
Halva hjärnan inser att jag är på väg utför och att jag behöver hjälp innan jag når botten, och andra halvan tycker att jag överdriver för att jag ska vara speciell och få uppmärksamhet.
En del av mig är rädd att om jag får Antabus, erkänner att jag har så pass mycket problem, så får jag inte träffa mitt barnbarn längre. Jag tror att risken är större om jag fortsätter att dricka, men jag vill ändå lufta rädslan...
Vad tror ni? Vad är er erfarenhet av Antabus och möjligheten att få det? Just nu känns det som en anställningsintervju. Fast värre. Hur ska jag vara för att ha störst chans att få det? Ska jag dra till lite extra? Eller kommer de att lägga in mig så?

@Tossingavis Antabus är ju ingen drog så vitt jag vet. Alltså så att man mår bättre eller annorlunda mot annars. Bara dåligt ihop med alkohol. Använde det ngn period för trettio år sen typ.
Var inget problem att få, vad jag minns. Förstår inte problemet riktigt?
Om du säger att du behöver hjälp att sluta. Ingen behöver heller veta om det.
Lycka till!

@Amanda L Jag förstår att du inte förstår problemet. Jag förstår inte det heller nu när jag läser vad jag skrivit... Mörka, luddiga tankar mitt i natten ska nog helst inte skrivas ned...
Jag tror att det bottnar i att jag aldrig har tagit några piller för någonting eller varit hos läkaren för någon sjukdom, mer än blindtarmen. Mina föräldrar (med sina egna problem och ångest) pratade alltid nedlåtande om människor som tog piller för psykiska och fysiska åkommor. Lös alla dina problem själv i det tysta och besvära inte andra! (Så många värderingar som jag inte håller med om, men fortfarande på något sätt är präglad av).
Har också en dålig erfarenhet av ett telefonsamtal till en vårdenhet där jag har panik och ångest och vill att de sjukskriver mig för dagen så att jag kan gå och prata med någon, men fick svaret att det bästa var att gå till jobb och få något annat att tänka på...
Jaja, jag ska inte måla fan på väggen utan se vad som händer och ta det därifrån

@Tossingavis Nej, det behöver du inte. Antabus kan nog vara bra som en start, som en hjälp ifall man har mycket sug. Men det är lika viktigt att jobba med sig själv och VILJA sluta. Annars är risken att du börjar dricka igen . Så se det som en hjälp bara. 🙏🏻❤️👍