...för resten av mitt liv.

Känner att jag kommer att sluta helt med alkohol. Åtminstone 90 dagar till att börja med.

Just nu är klockan lite över 1400 och jag funderar dock på hur jag ska hantera det vin som finns kvar i boxen (kanske 3 glas) och den whisky jag har kvar i flaskan (2 glas). Mest troligt dricker jag upp det i afton och slutar imorgon. Eller så kommer jag på bättre tankar och häller ut vinet och låter whiskyn vara kvar...

@Natalia Jag är 50+ och har druckit mer eller mindre varje dag i många år. Inledningsvis var det mycket jobb (representation etc) men med åren har det istället blivit en form av avslappning. Blivit expert på att hitta bra anledningar till varför jag ska dricka just idag...

Det har onekligen varit en process till att komma till beslutet om att åtminstone vara utan i 90 dagar. Men än har jag inte beslutat om hur jag ska hantera den alkohol jag råkar ha kvar....

Berätta lite om din bakgrund och vad som skapat dina tankar om att slå följe!

Varför börja imorgon, Häll ut skiten i slasken, och visa vem som bestämmer, är det värt må dåligt imorgon?
Har själv varit nykter i 7 månader, och ångrar inte en sekund. Brygger eget öl, som jag hade bortåt 80 liter av, när jag bestämde mig för att sluta. Spolade ner allt i toaletten!

@Ingesmart Det kanske hade varit rätt väg, men jag valde att istället dricka upp det. Vetskapen att det var det sista jag drack - åtminstone på 90 dgr - var faktiskt oerhört behaglig. Ett beslut som konstigt nog ökade njutningen för varje klunk och tänkte faktiskt på det du sa när jag drack. Fast tanken var mer: "- Himla tur att jag valde att dricka upp det istället...". Snacka om att lura sig själv!

@Natalia Whisky har jag alltid haft i en whiskytillbringare som stått på en silverbricka med två glas, liten (tom!) ishink och vattenkanna. Alltså den "vanliga" vardagswhiskyn. En tanke jag hade var att låta "vardagswhiskyn" stå kvar och påminna mig varje dag under mina 90 alkoholfria dagar - lite självtortyr - men jag valde till slut att dricka upp det för att sedan plocka undan silverbrickan helt. Känns bättre att det inte finns framme under dessa 90 dagar. Finwhisky finns kvar i några andra flaskor och där finns även annat som vodka, gin och likör, men de är inte lika uppenbara för mitt öga.

Nu är det morgon och jag har precis inlett dag nummer 1 i mitt 90 dagar långa alkoholfria liv. Ska strax dra till jobbet och just nu känns det faktiskt mycket bra! Det var såpass liten mängd som jag drack igår (5 enheter), så ingen baksmälla alls. Men bävar lite inför aftonen...Då kommer väl suget!

Inlett Dag 1.

@MrWiseGuy Välkommen hit och lycka till med dag 1. Att ha alkohol hemma kan bli en stor utmaning, även om den inte är lika synlig som din whiskeybricka. Alkoholdjävulen som triggar dig att dricka veta exakt var findrickat finns. Tips är att anmäla dig till alkoholprogrammet här på forumet. Det är en hjälp och stöd till att planera dina 90 dagar, hur du ska ta dig an dem och sätta mål. Tyckte det var ett bra stöd för mig att skriva ned strategier mm. Det viktigaste nu är att hämta all kraft för att stå emot att dricka och ev abstinensbesvär som kommer i början. Minnas varför du slutar dricka och inte ge upp!

Lycka till!💪🌷💕

@vår2022 Tack! Känns bra att jag inleder min nyktra tid på en fredag! En dag som självklart innehåller alkohol i alla dess varianter. Öl och vin innan matlagning, vin under maten, whisky efter maten, kanske någon öl till... Men inte idag.

Har anmält mig till programmet och börjat skriva in mål och angreppssätt när suget kring alkohol närmar sig. Kanske handlar det bara om att lura mig själv - det där med att findrickat finns kvar i hyllan - men jag lever i den naiva tron om att jag inte kommer att röra det. Återstår att se.

Dag 1 i mitt nyktra liv!

@MrWiseGuy

Hur har det gått ikväll?
Min resa är brokig. Har inte kommit till ett klart beslut. Men att ha avledade strategier när sk sug kommer, kan vara behjälpligt. Tycker själv att suget är svårt att atångas mot och jag misslyckas ofta.

Har du funderat ut några strategier som du snabbt kan använda?

Dag 2 inledd.

Känner mig euforisk, beslutsam och glad. Började dagen med att gå en tidig morgonpromenad med frun och det har troligen inte hänt - åtminstone en lördagsmorgon! - på MYCKET länge, kanske flera decennier. Dessutom vaknade jag utan baksmälla. En lördag.. ;)

Jag har massor av barn - med samma fru - varav tre tjejer fortfarande är hemmavarande (yngsta börjar gymnasium) och det allra roligaste igår var faktiskt att tjejerna, alla 3, ville ut och "cruisa" med bilen! Hög musik, mörkt ute, livat på stan och tjejerna njöt till fullo. Det här var en sysselsättning som de tidigare gjort med en hemmaboende storebror, men efter att han flyttade hemifrån har det aldrig hänt. Inte en fredag. En av dem sa efteråt: "Pappa, vi har nog aldrig gjort det här med dig en fredag!" och jag blev nästan gråtfärdig i allt kramande efteråt...

Kände onekligen sug flera ggr, men viljans bestämdhet var övertygande stor första dagen, vilket förenklade. Åtminstone idag. En stor hjälp av såväl fru som barn som är mycket medvetna om min process.

@Natalia En procedur för att kväsa suget (som jag använde redan igår) var faktiskt att sätta mig med mobilen när suget kändes stort och spela ett parti schack. Online. Blixtschack. Dvs med klocka och max 5 minuter med någon sekunds tillägg per drag. Schack har alltid varit ett stort intresse för min del med spelande i klubb och tävlande i Elitserien och kändes därför som en bra tanke att använda mig av det när suget blir alltför stort. Så kanske ska du försöka skärskåda dig själv kring intressen eller liknande för att hitta något som är tillräckligt krävande för hjärnan så att du tänker på andra saker än sug på alkohol. Tanken är att spelandet kan användas snabbt och direkt sug uppstår. Men att använda detta som råd till andra, när jag själv klarat ett dygn utan alkohol, känns alltför ömkligt...

Många tankar under gårdagen. En tanke var ju att jag kommer att fortsätta dricka som vanligt EFTER mina 90 dagar alkoholfri, vilket underlättar. Att klara sig utan alkohol borde ju vara en baggis om jag VET att jag kan dricka efter dessa dagar. Men samtidigt kom tanken som jag sett bland många andra här på forumet - kanske jag inte VILL fortsätta alls efter 90 dagar. Nåväl. Tiden får visa. 90 dagar. 89 inklusive innevarande kvar...

Dag 2 inledd.

Fin början!
En viktig grej för mig under mina första tre nyktra månader var att jobba med min syn på alkohol. Att sluta se alkohol som en belöning och istället se de verkliga belöningar som fanns runtom mig- trygga och glada barn som jag orkar vara pigg och närvarande med, till exempel, precis som du beskriver dina döttrars glädje. Och en kropp och hjärna i balans, mer energi, mindre oro. Det hjälpte mig att sluta se fram emot dag 91 som något som skulle firas med alkohol. Istället har jag hittat nya sätt att njuta, som inte förstör min kropp och hindrar mig att leva fullt ut. Jag är så glad för den förändringen och önskar dig detsamma!

@MrWiseGuy Låter som en bra start för dig, crusiha, schack, nykter lördagsmorgon och promenad med frun. Jag har precis som @Kennie jobbat med min syn på alkohol och funderat på varför jag druckit som jag gjort. Drack också varje dag de senaste åren. Jag har insett att jag är beroende och att det har skett en förändring i mitt belöningssystem. Jag har druckit för att pausa och bedöva känslor. Att fokusera för mycket och räkna ned dagarna tills man får dricka igen kan ”skymma sikten” kring orsaker till drickandet. Jag är en av det som inte ville fortsätta dricka efter dag 90, mitt liv har förändrats till så mycket bättre utan alkohol.

Ha en riktig fin lördag och dag 2!🌷💕

Dag 3
Idag är det faktiskt inledning på Dag 4, men eftersom jag inte skrev något igår så ville jag uppdatera lite om Dag 3. Även Dag 3 fungerade utan vedermödor. Egentligen helt utan. Kl 0700 var jag och frun ute och promenerade på stan - bland massor av inga andra. Inte för att jag kände att jag måste kliva upp och prestera för någon, utan enbart för att vi vaknat tidigt, druckit morgonkaffet och solen sken.

Vi hade fullt hus under dagen, med långväga lunchgäster och nyfödda barn - tillfällen då vi ALLTID tidigare bjudit på alkohol i någon form - men inte nu. Jag sa helt enkelt "- Har en vit period, så idag bjuder vi endast på alkoholfritt", och det accepterades utan att någon drog på smil- eller snålbanden.

Dag 4
Idag är det arbete som vanligt och Dag 4 är inledd.

I min fantasi hade jag förväntat mig någon form av fysisk reaktion, dvs abstinens, men det känns onekligen som att det här var avsevärt enklare än vad jag förväntade mig. Ingen oro i sinnet, ingen darrighet, svettning , illamående eller sömnsvårigheter. Trots att jag trott att jag druckit alldeles för mycket enligt mig själv, kanske detta tyder på att jag egentligen hade kunnat dricka mer? Kanske ska fira framgången med ett glas whisky till kommande helg? Skämt åsido - det känns faktiskt mycket skönt att jag inte känner av någon form av abstinens. Efter att ha läst många andra trådar här med personer som kämpar, känner jag mig därför lite säregen och omaka för detta forum. Med det kanske förändras så att abstinens kommer mer tydligt framledes eller så gör det inte det. Jag snusar dessutom Ettan lössnus och har gjort det dagligen (ja, många nätter också...) i snart 40 år. Kanske ska passa på att sluta även med det när det här går så lätt med alkoholen?? (Lätt att vara kaxig när det gått drygt 3 dagar...) Det kommer ju en påsk inom kort och då kommer vi att ha stor påskmiddag hemma hos oss med många gäster. Att fira påsk utan alkohol har nog aldrig hänt...

@Kennie Tanken med att nyttja alkohol som belöning har varit den enda tanken för min del. "Om 3 månader kan jag dricka igen", så din kommentar skapade febril tankeverksamhet för mig. Klart att det borde finnas andra sätt att fira och förhoppningsvis kommer jag dit. Jag har ju LÅÅÅÅNG tid att fundera igenom detta på, men är inte där ännu, är ju bara på Dag 4...

@vår2022 Precis som @Kennie har även du tankar kring det inre belöningssystemet och det känns onekligen som att detta är en tanke som jag kan bära med mig och vrida kring under mina 90 dagar. Redan innan jag satte igång, fanns ju faktiskt en tanke på att sluta helt och hållet för resten av mitt liv. I min inledning av tråden skrev jag ju "Snart har jag fått i mig tillräckligt..." och det kanske slutar med att jag inser att jag fått i mig tillräckligt för hela livet.

Oavsett - önskar alla en behaglig och skön arbetsmåndag eller bara måndag!

@MrWiseGuy Vi är ju olika och hur vårt alkoholstopp påverkar oss är väldigt individuellt. Jag var mest orolig för hur jag skulle klara det och sov dåligt på nätterna i början pga av oro. En viss huvudvärk ett tag men vid dag 4 släppte även oron. Redan dag 4 hade jag tagit beslutet att sluta för gott och jag kände mig hög på nykterheten en tid. Även hur vi mår under resans gång är väldigt individuellt. När jag varit nykter en tid började jag ta tag i mina problem som skavt och som bedövats med alkohol. Även det är en process många går igenom och även detta är väldigt individuellt hur det påverkar oss och hur man kan handskas med det. Sammantaget har min resa hittills gått väldigt bra och jag har inga större problem med att motivera mig till att fortsätta, men jag är ödmjuk inför att saker kan hända och jag har strategier att ta till, om det skulle bli svårt. Jag önskar dig en bra resa i nykterheten😁

Ha det gott!🌷💕