Veckan har flytit på bra, ingen a. Men så sjukt trött. Det måste varit klockan eller mörkret. Vill bara sova och att det ska bli en ny dag. Igår var jag jättenere Men kände att om jag dricker kommet det bli värre!
Så fint när alla delar, när tankarna väller över hjälper det att läsa här och få kraft.
Kram

@luvan Hej dig! Att dricka gör det bara värre! Du tänker helt rätt! Tröttheten vittnar många om och jag är en av dem som var helt överväldigad av min trötthet och fortfarande är idag 43 dagar nykter. Skillnaden nu är att jag har accepterat tröttheten och att den får mig att läka framförallt min hjärna.

Om det är till någon hjälp så har den stora skillnaden för mig att bli nykter denna gången, har gjort många ”vita uppehåll”, så har jag lyckats identifiera att jag tar beslutet om att dricka långt innan jag faktiskt tar första glaset. Jag har hittat min ”trigger” och parerar den redan kl. 14 eller 15 på eftermiddagen så att jag inte längre har lust att dricka vid 17.tiden. Det kanske inte alls är så för dig men kanske ett sätt att ringa in ditt beteende och sätta stopp i tid. All välmening.
Kram 🧡

@luvan Den första nyktra tiden kan vara kämpig med trötthet, dålig sömn och känslor som går upp och ned. Men det går över ju längre tid du är nykter i ett streck. Din hjärna behöver återhämta sig och få balans igen och det märker man i form av trötthet och deppighet. Du är stark som inte dricker och som du säger blir det bara värre av det. För varje gång man återfaller mellan uppehållen gör det jobbigare att sluta igen. Motivationen och tron på sig själv får en törn. Så ge dig själv och din hjärna tid för återhämtning och ha tålamod. Det blir bättre! Du är stark!💪

Kämpa på och ha en fin fredag!❤️

@luvan denna tiden på året med mörkret som kommer och ändringen av klockan tror jag gör att man blir tröttare. I alla fall jag. Sen tar det energi att kämpa emot att dricka vin. Men ger energi när man lyckas hålla emot😊
Bra gjort att inte dricka när du känt dig ner, gör ju oftast att man mår ännu sämre.
Jag kan hitta energi i att gå ut i skogen eller vid havet när det är ljust.
Hoppas du mår bättre idag, önskar dig en fin helg
Kram🤗

@vår2022 hej, det går bra att svara @luvan i min tråd😊
Tack för att du frågar🤗 det går rätt bra för mig. Haft en vecka med mycket på jobbet och massa olika tankar som snurrat runt i huvudet. Tagit en liten folköl två kvällar i rad för att kunna slappna av. Första kvällen gick det bra men igår kväll funkade det inte.
Men jämfört med tidigare i livet så dricker jag betydligt mindre nu. Är mer medveten om mitt problem med a.
Hjälpt mig jättemycket att läsa här och förstå att jag inte är ensam om detta.
Hur har du det?
Önskar dig en fin helg🤗

Hur var er helg? Och hur går veckan? Själv har veckan varit bra, men idag sån ångest! Det värker i bröstet... det bara vällde över...
Jag var bortrest över helgen, fredagen blev lite bubbel men annars inget. Kände mig stolt att jag lyckats känna ett stopp och inte bara köra på för att man tagit ett glas.
Jag har slutat vardagsdricka och det känns mer naturligt nu att ta en varm kopp te istället för att hälla upp ett glas rött efter jobbet.
Men när ångesten kommer känns allt så svårt😭
Kram⚘

Hej luvan. Min vecka har också varit bättre än på länge. Första nyktra helgen på ett långt tag. Har haft ett fungerande måttligt helgdrickande länge men det senaste har en liten ökning smugit sig på. Det påverkar mig direkt, hela veckan. Ångest framförallt också.
Den är jäkligt att stå ut med. Den inre motorn som går upp på 3000 varv i minuten på tomgång som stör allt man försöker förmå.
Om du vill kan du testa en övning jag tycker är bra om du har möjlighet att få vara ostörd en stund. Det är som en slags väldigt basic meditation. Sitta ner och försöka stänga av tankemaskinen genom att, -det låter lite märkligt men, -försöka fokusera på ångesten istället för att fly den. Blunda, andas lugnt och djupt, känna efter ordentligt, var i kroppen sitter det som "gör ont"? Hur KÄNNS egentligen ångest, går den att ta på, går den att härleda till en punkt? Gör den punkten så ont att jag egentligen inte kan stå ut med den?
Många gånger när jag gör detta så har ångesten, det osynliga "monstret" i garderoben lättat när man liksom öppnar dörren och lyser på den med allt sitt fokus. Det finns ju inget monster, möjligen en liten svart katt som sitter och jamar.
Lite som att fine, den känns där i bröstet, trycker lite, känns lite när jag andas men jag behöver inte lyssna på den. Jag kan faktiskt göra vad jag vill ändå.
Det finns ett engelskt uttryck jag gillar mycket, What you resist persists. Det du gör allt för att trycka ifrån kommer hålla sig kvar med all kraft. Denna övningen praktiserar motsatsen kan man säga.

@luvan hej, min helg var rätt ok. Måste erkänna att jag drack alkohol både fredag och lördag kväll. Fast betydligt mindre mängder än vad jag tidigare brukade göra. Och det är ju bra tänker jag.
Jobbigt med ångest, att inte veta vart man ska ta vägen och att den river i bröstet. Det jag vet är att det inte hjälper att dricka, blir bara värre av det även om det kan kännas bra första glaset.
Hade en vecka med massa ångest förra veckan, men den är borta nu. Jätteskönt🙏🏻
Bra gjort av dig att kunna stoppa när du druckit lite bubbel! Och att inte vardagsdricka, jättestrongt. Jag tror på dig och du har gjort stora framsteg, eller hur. Fortsätt kämpa, hoppas ångesten släpper! Har du något stöd när den sätter in? Någon du kan prata med?
Just nu mår jag bra, känner mig lugn och har ingen oro eller ångest inom mig. Och inget sug efter vin alls. Jätteskönt och jag vilar i det.
Skickar en kram till dig🤗

Tack för era fina stöttande ord! Ska försöka ta till mig den övningen @pianisten. Jag vet precis var ångesten sitter, i hjärtat, det känns som det ska brista. Men varför vet jag inte alltid, men det kan man vända in och hitta säkert om jag ger det tid.
Vad härligt @majblomman att du känner dig starkare och inget sug! Grymt👊
Jag har verkligen känt resultat av min beteende förändring till a❣
Men igår var ett nederlag, jag tog ett glas rött även om jag inte ville. Ångesten släppte och jag kunde somna. När jag tittar på min alkoholkalender så ser jag att ett beteende jag känner ofta när jag vardags drack i början var att jag kände mig rastlös.
Ny dag, idag blir det inget vin!

Är det som hjärtklappning du känner eller mera hjärtesorg? 💔 När hjärtat rusar är riktigt läskigt, man kan känna sig övertygad att man ska dö och då är kanske inte min övning den rätta...
Du vet säkert detta redan men det du beskriver är den klassiska spiralen. Alkohol --> rastlös --> ångest --> mer alkohol--> mera rastlös --> mera ångest.
Att bryta den spiralen när man sitter upp i rastlösheten genom att bara försöka kriga med sina tankar är näst intill omöjligt.
Jag ger alla rådet att prova fysisk aktivitet. Det viktiga är att utgå helt efter sin egen nivå. Göra något som höjer pulsen omkring 30min eller mer innan man vet att dessa känslorna brukar komma. Det kan vara otroligt effektivt dessa hormoner som både motverkar stress, ångest och oro.
Hoppas du har haft en bättre dag idag.

@Pianisten hej. Tar till mig din övning jag med, tack. Precis som du skriver tror jag den kan funka bra när man har ”lagom” ångest.
Fysisk aktivitet funkar om jag har mer ångest och oro, bara jag lyckas ta mig ut.
Har i alla fall kommit fram till att alkoholen bara gör allt värre även om det kan kännas skönt vid första glaset.
Just nu har jag ingen ångest och den har hållit sig borta i flera dagar🙏
Ha en fin fredag🤗

Jag hade ingen tanke på att rastlösheten berodde på alkoholen. Men nu när du skriver det ser jag hur det hänger ihop🙏
Jag kunde varit nykter i helgen, hade inga planer. Men jag satt ensam hemma, och drack två glas avslaget vin som inte äns var gott varför går man och hämtar det där vinet i köket?
Jag kände inte att det skadade då, men nu ser jag att det skapar en ond cirkel. Fysisk aktivitet har aldrig varit något jag gjort regelbundet jag har yogat mycket och mjuk träning men kanske bra att höja pulsen ibland🤸‍♀️
Hur var helgen för er?

@luvan hej, inte varit så aktiv här denna vecka då jag varit bortrest några dagar.
Tycker det gick rätt så bra förra helgen. Blev en folköl på fredagen och några munnar på lördagen. Hällde ut resten av ölen för det var inte gott. Ett framsteg. Ett glas vin på söndagen i samband med restaurangbesök. Sen lite vin i samband med resan, tisdag och onsdag kväll.
Kände på onsdagen att jag kunde fortsatt dricka och tror det beror på att jag druckit tre glas. Men gjorde inte det då det inte var lämpligt. Och dyrt att köpa vin, vilket var bra.

Hur går det för dig?

Vet att jag skrivit att jag ska försöka bli alkoholfri, men i nuläget är jag nöjd med att jag lyckats dricka betydligt mindre än förut. Ser det tydligt i alkoholkalendern. En fundering: Får man fortsätta skriva här då eller ska jag byta till ”att dricka måttligt”?

Kram🤗

Hej Majblomman,
Jag skriver själv under dricka måttligt, en del menar att de vars beroende kan triggas av måttlighetstankar ska kunna undvika inlägg om måttlighetsdrickande. Själv tror jag det är en risk att dricka flera dagar i veckan om man en gång haft alkoholproblem. Då är det som att alkoholen fortfarande är viktig och inte kan väljas bort. För egen del bygger mitt hittills fungerande måttlighetsdrickande på att jag verkligen tänkt om och hittat nya sätt att njuta och sätta guldkant. Det blir ett glas någon gång ibland, men det går långt mellan tillfällena, ofta månader. Så fundera på hur ofta och varför du dricker är mitt råd.

@Kennie tack för input och råd🙏 inte tänkt på det på det viset. Vill ju verkligen inte trigga någons beroende.
Ska fundera vidare på mitt drickande. Vet inom mig flera anledningar till att jag dricker och det är så svårt att ställa om hjärnan. Men är en liten bit på väg.

Kände när jag skrev senaste inlägget att det blivit för många dagar med alkohol fast mängderna varit små. Reflekterat över det, är de här tillfällena när det bjuds vin som jag har svårt att stå emot. Fått många bra råd här hur man kan tänka och göra i liknande situationer men är precis som att jag ”glömmer” det.

Ingen a igår och känner hur skönt det är att vara klar i tanken. Vill bevara och minnas den känslan.
🤗

Flyttat tillbaka min tråd igen till Att dricka måttligt. Känns bäst så.
Mitt jobb mot att dricka för mycket alkohol fortsätter och målet är just nu att kunna ta ett till två glas vin emellanåt, men absolut inte varje helg. Går rätt så bra om jag jämför mot hur det var bara för ett halvår sedan. Har hittat lite olika strategier, mycket tack vare er på forumet och alkoholprogrammet🙏 Tack!
Har en del kvar att jobba med och det får ta sin tid. Ångest och oro som kommer i perioder men har kommit på en del saker som utlöser detta. Har ju mycket med ens (min) personlighet att göra och hur man reagerar på situationer, stress och hur människor beter sig mot mig. Är kanske lite känslig av mig och önskar ibland att jag var mer hårdhudad och slutade övertänka och analysera. Men som sagt, jobbar med det och känner tillförsikt inför framtiden🙂
Bestämt mig för att inte ta till vin vid såna tillfällen iallafall, alltid något. Finns så mycket annat bra i livet som är värt att kämpa för.
Nog om mig, känns skönt att kunna öppna sig här. IRL är jag en person som lyssnar mest och delar inte så mycket av mig själv. Bara ett par personer som känner till mitt sk förhållande till A och inte ens dom vet hur illa det varit.
Beundrar er alla som kämpar mot A och önskar lycka till!

Kram🤗

Dags för några rader igen.
Tre alkoholfria dagar efter en långhelg med mer a än vad jag tänkt mig. Var på weekendresa och blev att det ena glaset ledde till det andra…tredje, tionde…
Svårare att stå a emot när man reser med en person som inte heller har någon begränsning i sitt drickande. Fast jag skyller inte på någon annan än mig själv att jag druckit.
Vet inte riktigt hur jag ska hantera det just nu, vill ju inte sluta träffas. Så himla svårt, vill inte att vi ska dricka för mycket när vi träffas men ändå blir det så gång på gång.
Som nykter eller efter en-två öl, världens mysigaste och omtänksammaste. Över den gränsen blir vännen en annan personlighet, gränslös, distanslös och lite taskiga kommentarer.
Detta gör mig förvirrad och jag börjar fundera över vilket som är det rätta jaget🤷‍♀️ den nyktra eller den onyktra, hur vet man det?
Har till och med blivit så att jag känner mig orolig och spänd inför dagar/kvällar vi ska ses när jag på förhand känt på mig att personen kommer att dricka för mycket.
Behövde bara lufta detta och skriva ner mina tankar och känslor.

Kram från en fundersam och förvirrad majblomma