Det är verkligen jättejobbigt och trist när nån har dåligt ölsinne. Hade en väninna som spårade ur rejält en gång, vi slutade på nåt sätt att umgås utan att prata om det.
Tycker att det finns några fina rader i julkalendern i dag om att ta hand om sig själv, läs och begrunda Det är ju viktigt att sätta gränser för andra men på ett bra sätt. Lycka till med minskningen av antal glas. Jag trivs bäst att vara utan vin numera.

@Majblomman Låter jobbigt att det blir så mycket mer alkohol än du tänkt dig. Det blir väl svårare med en vän som dricker rejält, men det är även hjärnan som blir triggad, vill ha mer och vill få kickar. Ett invant mönster hjärnan känner igen och går igång på. Vad gäller din vän, låter det nästan som ett medberoende. Din vän blir elak, blir gränslös och ändrar personlighet. Du står kvar och ser på, låter henne hålla på och du känner oro innan ni träffas att det ska hända. Det finns liksom en acceptans för att det får ske, att hon får bete sig som hon gör mot dig. Mitt enda råd är att du måste sätta en gräns. Hon har alkoholproblem och dricker gränslöst. Du har svårt att inte dras med i drickandet. Ni kanske bara ska umgås som nyktra? Men det kanske är alkoholen som förenar er, att det är så ni mest umgås?

Du skriver att ”Svårare att stå a emot när man reser med en person som inte heller har någon begränsning i sitt drickande”. Det talar för att även du har svårt med begränsning till alkohol. Fundera över hur du vill att det ska se ut med alkohol i ditt liv, hur du vill umgås med vänner och alkohol. Plan på hur du vill dricka måttligt och hur det ska se ut. Det är nog där du måste börja. Ha det gott❤️

Vilken intressant fråga egentligen - vilket är det rätta jaget, den nyktra eller den onyktra? För jag tänker nog att vi är mest sanna när vi är nyktra, men att det finns andra faktorer som också tar bort våra filter och spärrar ibland. Stress, depressioner, sömnbrist etc.

När man googlar på det här hittar man lite olika studier, bl.a en som delade in personlighetsförändringarna i 4.
Ernest Hemingway, The Nutty Professor - efter filmkaraktären “Den galna professorn”, Mr Hyde och Mary Poppins.

Själv var jag nog mest Hemingway - upplever mig inte så personlighetsförändrad och personlighetsförändringen är en av de långsiktiga effekter av alkoholmissbruk som jag har varit mest orolig för. Jag vet att jag vid något tillfälle blev ganska arg och då rätt elak, vilket jag vanligtvis försöker låta bli att vara. Det kändes inte alls ok, inte ens då i stunden. När jag drack i min ensamhet tittade ibland ”den ältande alkoholisten” fram, ingen som beskrevs i den där studien ovan. Det var en oerhört tråkig typ som ältar oförätter.
MaryPoppins har man ju träffat några gånger - solstrålen på festerna, MrHyde - otäck och när det är riktigt illa, rätt farlig,
Å så Galna professorn som blir överdrivet social och lite hämningslös efter ett tag.
Vad jag menar egentligen är att man kanske inte behöver tänka så mycket på om det är ”ens Sanna jag” som tittar fram. Jag tror inte det finns något ”sant jag”. Eller i så fall är det den man är med alla filter på. Den reflekterande människan.
Du kanske borde prata med din vän om hur du upplever hens personlighetsförändring. Det låter ju inte som om ni har så kul där i slutet på kvällen.
Vår2022 har skrivit så mycket klokt i inlägget ovan. Jag tänker också att du ska ta dig en funderare på vad som händer med dig i de här stunderna. Att du funderar på om det är såhär hen egentligen tycker och är, handlar kanske mer om en osäkerhet hos dig. Är det den osäkerheten du dricker på? Alkohol påverkar ju på så många sätt - och för mig förstärkte den helt klart min osäkerhet, i alla fall dagen efter. Det blev så svårt att se vad som var vad. Obehaget, ledsenheten, oro och ångest.
Lycka till med dina funderingar. För mig har nykterhetsarbetet inneburit många reflektioner och såna inlägg som det du just skrev bidrar till ytterligare reflektion om hur det var, vad man dricker på etc. Så tack för att du delar @majblomma.

@Milady @vår2022 och @Sisyfos tack för att ni svarar och för kloka ord och råd i min tråd❤️ Jag läser, reflekterar och tänker till.

Inte druckit på 5 dagar, mitt sug efter vin är faktiskt på minus! Låt det fortsätta vara så🙏

Fortsätter träffa min vän - som är mer än en vän vilket det gör det svårt att bara avsluta - vi har pratat om det.... igen... det som händer och hur det påverkar mig när hen druckit för mycket.
Har faktiskt lett till att hen dricker mer sällan men när hen väl dricker så blir det alldeles för mycket. Jag har satt en gräns, händer det igen så kommer jag inte träffas mer för jag fixar inte mer av det beteendet. Punkt!

Nu lite positivt, glad att sitta vid frukostbordet utan att vara trött och tung i huvudet efter för mycket vin. I love it😀
Ska ta tag i det jag behöver göra idag men har lovat mig själv att ta det lugnt också. Vila hjärnan, andas, frisk luft och god mat😀 och framför allt, inget vin.
Känns som att det blir en bra lördag.

Kram🤗

@Majblomman Vad bra att ni pratat och att du har satt en gräns. Det är svårt och knepigt med någon som är vän och mer än vän. Funderar själv i en annan situation kring en arbetskamrat och hur jag ska sätta gräns. Det är så lätt att dras in, iväg och svårt att hejda. Men det enda som kan göras är att sätta en gräns, tydligt och sedan göra det i verklig handling om situationen uppstår, inte bara prata om det. Det är då det ger verkan och då man tar eget kommando.

Ha en riktigt skön lördag💕❄️

@vår2022 ja, måste nog göra det för min egen skull. Och hålla på min gräns den här gången, tummade lite på den senast. På grund av känslor för hen, så ja det är lite knepigare när det är känslor inblandade.. fast å andra sidan så riskerar känslor att försvinna om detta fortsätter, så det blir att stå på mig.
Hoppas du lyckas med gränssättning med arbetskamrat. Det svåra är inte att sätta gränsen, utan det svåra är att hålla den. Så är det för mig iallafall.
Lycka till💕

Inte varit aktiv här på ett par veckor. Känner idag att det är dags igen. Behöver er i forumet, ni vet vad det handlar om. Och förstår.
Har fyllt i alkoholkalendern nu i efterhand. Känns viktigt för den ger mig lite koll, ska fylla i den dagligen.
Gått ganska bra för mig, men haft två kvällar denna veckan med alldeles för mycket vin. Senast igår kväll, druckit ”lagom” på kalas men fortsatt dricka när jag kom hem, själv. Vet ju att det inte är bra men ”glömmer” det i stunden. Kommit på vad som triggar mitt drickande, det är ett framsteg i sig.
Känner mig lite misslyckad och har skuldkänslor, men ingen mer än ni vet ju detta så vet inte varför. Lite ångest för att min vän ska märka att vinflaskan är borta, skyldig, fånigt eller hur🤷‍♀️
Hällt ut det sista vinet i vasken nu💪🏻👊🏻
Nya tag igen🤗

@Majblomman Vad bra att du tar nya tag igen. Drickandet blir lätt självdestruktivt. Skuldkänslorna du känner handlar om dig själv, att du gjort fel, kanske en känsla av att du inte duger. Du har inte gjort fel mot någon annan, utan främst mot dig själv. Det tycker jag var det absolut jobbigaste med att dricka, att jag alltid fick så mycket ångest med skuld och skamkänslor. Det blev en ond cirkel. Det försvann när jag slutade dricka.

Kämpa på nu med nya tag💪❤️

Hej
Skulle behöva tips på vart man vänder sig, eller hur man gör om man behöver hjälp och stöd med alkoholen. Känt att depression och utmattning är på väg igen. Haft det förr så känner igen signalerna.
Vet inte om alkoholen är orsaken, finns annat i livet som också skulle kunna orsaka detta. Men att dricka och framförallt dagen efter gör ju tyvärr inte att jag blir piggare och gladare.

Tack på förhand🤗

@Majblomman Hejsan! Tänker på det där med råd och tips; har du redan någon kontakt på din Hälsocentral? Annars kan det vara ett bra ställe att börja på. Önskar en fortsatt bra måndag, hos mig lyser solen idag.

@Majblomman Tänkte så också. Men de riktiga vännerna kan man skratta med & gå ut & käka utan att man har vin i glaset. De jag träffar på kinesen på torget är inga vänner, bara andra personer med samma beroende….

@Tröttmössan ja det kan man, problemet ligger nog mer hos mig där. En vana, eller ovana egentligen. Är nog bäst att låta bli att utsätta mig för situationer där jag brukar dricka alkohol, ett tag åtminstone tills jag vet att jag klarar av att låta bli vinet.