@ISE Då har du alla möjligheter att applicera din kunskap på dig själv. Jag brukar säga att man ska behandla sig själv så som man skulle behandla sin bästa vän om hen halkat snett.

Alkoholen är bara ett symtom. Under alkoholen finns allt annat vi behöver ta itu med när vi har blivit nyktra. Ofta handlar det om stress och lika ofta dålig självkänsla. Som ofta kommer från barndomen eller andra inlärda och avgörande situationer.

Ta ditt egna lilla barn i handen och visa vägen! ”Kom, jag ska visa dig…”

Kram 🐘

@ISE du skriver så tröstande, fina och kloka ord till mig och så många fler. Du är så förlåtande och peppande, men när det gäller dig själv är du väldigt hård och orättvis. Jag är djupt imponerad av dig, och vilka framsteg du gjort. Du har haft fler och fler nyktra dagar, du är medveten och försöker.

Jag hatar också vara alkoholist, men vi ska ur det! Det måste nog få ta tid. Två steg framåt, ett tillbaka. Men vi kämpar.

Så mycket kärlek till dig - vi är många som uppskattar din omtanke som du visar oss varje dag.

Nu har jag ögnat igen din tråd och jag känner igen mig litegrann. Du är dock modig som skriver innan du slutar. Jag väntade tills jag varit nykter i 2 månader av rädsla för att misslyckas. Sen blev lag nykter men tog ett återfall efter 11 månader fick kämpa för att ta mig tillbaka. Har fått jobba mycket med den där bilden av att jag ska vara duktig och självständig och lyckas som jag tänker att du har också. Den är tung att bära och när den bilden inte längre går att visa upp, så är det inte alls lika farligt som man tror.
Men hur som helst, när jag läser det du skriver är det inte offerkofta jag tänker. Du har mycket runt dig och att du presterar. Som AndraHalvlek skriver så handlar beroende ofta om annat. Du skriver att du har höga krav på dig själv och gråter varje gång på yogan. Du använder alkoholen som medicin tror jag. Jag började medicinera med alkohol när jag hade dåliga järnvärden och inte kunde prestera på den nivå jag vanligtvis gjorde. Alkoholen gav energi och visst fokus så att jag överlevde kvällarna. Jag tänker när jag läser det du skriver att du har lite liknande problem. På gränsen till utmattning och måste köra på. För du kan inte se något annat. Å så dricker du, föraktar dig själv, känner dig radiostyrd, hatar alkohol, skäms. Men det är på sätt och vis din ventil.
Om du inte kan söka hjälp för beroendet, kan du gå och prata med någon? Vet inte om du skrev att nåt av barnen var svårt sjuk, men oavsett det så är det extremt mycket ansvar som vilar på en mamma med kontrollbehov och jag tänker att du är trött. När man är trött slår autopiloten till lättare. Lyssna på Närvaropodden kanske om du inte har möjlighet att söka hjälp eller radiopsykologen eller vad den heter idag. Men framförallt, försök se på dig själv utifrån som du ser på andra. Det är stort och modigt att skriva härinne. Om jag går till mig själv, så hade jag inga problem med att andra inte var perfekta. Jag har stor förståelse för mekanismer som styr både beroende och annat. Men att se det hos sig själv satt extremt långt inne på nåt sätt. Jag hade alltid förväntats prestera och alltid klarat mig själv. Och alltid presterat. Att erkänna att man inte kan hantera alkohol är svårt, och att erkänna att man inte orkar med livet som det ser ut är ännu svårare. Du har hittat en utväg i att ta hjälp av din man och ge honom kortet så att du inte kan köpa. Jag tror att du skulle behöva se över ditt liv i stort. Du är i början av processen att bli nykter. Se dina framgångar. Packa undan dina misslyckanden. Du kan ta fram och kika på dem när det går bra. Jag tror helt enkelt bara att du är mänsklig.

@ISE
Hej! Jag tycker du är stark som kämpar! Läste att du kommenterade mitt inlägg igår. Vi kanske kan hjälpas åt i detta svåra ? Vart bor du? Det är alltid lättare om man är två! Jag vet inte om man kan skicka PM här på alkoholhjälpen

@LauraE Lite synd ibland att man inte kan skicka PM men det har väl sina skäl också såklart.

@ISE Efter att ha lagt ihop din och LauraEs
bild av vården och hur det kan funka förstår jag hur du resonerar kring att söka hjälp. Hade det varit en lösning om du fått fatt på tex antabus på lite omvägar?

Förutsatt att levervärdena är ok (det var ju mina så varför inte dina 😉 ) så är det ju en suverän hjälp i början om bara viljan och motivationen finns för att leva nyktert. 1 piller och sedan har man blockat möjligheten men även hjärnan att kunna förhandla om alkohol för ett antal dagar framåt. Det är vilsamt 🤗

@Torparn_76 ja,det har jag verkligen önskat. Men allt ska tydligen journalföras. Vilket är ett stort skämt också, inom slutenvården kan man inte se sin patients journal från primärvården eller om de vårdats inom annan region. MEN det här är lätt att dela till alla inom vårdens olika instanser. Det gör ju tyvärr att vi som vet detta inte vågar söka hjälp. Det här är en äcklig sjukdom, går inte att jämföra med en kroppslig sjukdom.

@ISE Riktigt illa att det är så. Nu känns det som jag inte hade något val, det var detta eller att dö på sikt. Hade kanske löst det på egen hand men för min skull är nog detta det bästa av pest eller död.

Kram

@Torparn_76 självklart! Jag önskar ofta att jag inte visste så mycket om vården. Min flicka var allvarligt sjuk för några år sedan och jag gick på högvarv i månader för att försäkra mig om att hon fick den vård hon behövde. Efter det föll jag djupt ner i utmattning och depression. Men sedan hittade jag ett bedövningsmedel- vin!

@ICE jag ska försöka igen… läser det mesta du skriver och wow vilken människa du är att sprida hopp… känns som du är så långt före mig. En förebild. Du kommer inte att dö ❤️

ISE, ge inte upp nu. Det finns inga hopplösa fall och du skriver här. Du skriver att du inte vågar söka hjälp, så kände jag också, sen blev jag så trött på mig själv att jag gjorde det ändå. Men om du inte vill söka hjälp så finns ett on-lineprogram här som du kan gå. Du kanske också kan söka samtalsstöd av psykolog eller kurator och prata om livet i stort. När man är i skiten är det så lätt att slå på sig själv och bara se misslyckandena. När man kommit ur det ser man sambanden tydligare. Ett sjukt barn, högpresterande kvinna, tröttheten, medicineringen. Fortsätt kämpa, ta en dag i taget. Som du skrev 12 nyktra dagar i januari är bättre än 0. De där sjuka tankarna av självförakt behöver försvinna, för det är inte du. Och det finns ingen anledning till att just du inte skulle klara det. Det som är så konstigt med det är att det som kändes så omöjligt, svårt etc, plötsligt känns plättlätt bara man kommer över den där jäkla tröskeln, så ge inte upp. Jag har varit där, många härinne har varit där. Du klarar det också.

Hej, vill bara titta in o säga att du är toppen! Behöver hitta mig ett sett att bryta hela mitt livsmönster för att kunna sluta med detta. Faller gång på gång o märker hur jag blir mer o mer ensam i min familj, drar mej undan. Börjat gömma o smussla - inget jag gjort innan.. förskönar hela tiden för att kunna fortsätta. Ursäkterna står mig i halsen, orkar inte med o höra mig själv snart.. vill bara säga att du inte är ensam. Men vi är människor- inte felfria. Kanske skulle ringa det där numret @vårsol2022 la upp- från skyddat nummer varje dag en tid framöver.. man kan ju bara lägga på om man inte klickar med den som svara. Ska igenom dag 1 igen, missade en viktig sak för mig idag ( vågar inte ens skriva vad- ifall någon skulle kunna lista ut att jag är jag) .ORKAR inte skämmas mer- detta måste få ett slut. Kram

@ångest-nu Nej du är inte ensam. Mitt råd är att inte vänta. gör det du kan nu, gör en plan så att du kan bryta. ring Alkohollinjen. Risken är annars stor att det hela börjar om. Lycka till :)

Jag har inte blivit mer nykter precis. Har druckit fler dagar i mars än jag varit nykter. Allt känns tyngre, jobb, ensamheten. Min man har gett mig ett ultimatum, så nu är det väl bara att sluta dricka. Bara.. Tack gode gud för att jag har världens goaste o gladaste barn. Men fortsätter jag att dricka alkohol förstör jag väl det också.

@ISE Jag hör hur tufft du har det och nu ett ultimatum. Det är så himla lätt att måla in sig i ett hörn och inte hitta några vägar ut, det känns omöjligt. Vad är det viktigaste i ditt liv? Jag tror jag vet svaret, dina barn och din man. Vad måste du göra för att få behålla din man som satt ett ultimatum? Att sluta dricka. Kan du fixa det själv? Verkar inte som det och du behöver ta hjälp. Du riskerar att förlora mycket om du inte slutar dricka, och det vet du så väl själv så det behövs inte sägas. Alkohdjävulen har tagit över ditt liv, precis som han tog över mitt, och då riskerar man allt i sitt liv, bara man får dricka. Man, familj, jobb allt! Man blir även blasé och slutar även lätt att känna känslor, för hjärnan är alkoholskadad. Skammen är så stor för att ta hjälp och man sätter hellre livet på spel än att ta hjälp. Alkoholdjävulen funkar så och tar till alla knep för att skada, förpesta och förgöra. Man kan inte se det klart när man är i djävulens klor och det är svårt för andra att nå fram. Det är svårt att nå fram till dig. Du är inmålad i ett hörn med skammen och alkoholdjävulen och du ser ingen utväg. Jag önskar att du kan se en liten strimma ljus och förstå att du måste ta hjälp för att inte riskera att livet går dig ur händerna. Börja med att anonymt ringa till alkohollinjen, du kan i fall ge det en chans, det förlorar du inget på. Det finns ett fint liv därute, men det är svårt att se det när alkoholdjävulen skymmer sikten. Kom igen nu! Det går att bli nykter och du kan göra det!💪

@ISE det ultimatumet hr min man gett mej säkert 2 gånger de senaste 3 åren, skilsmässopappren har varit beställda 4 gånger sen 8 år tillbaka pga mitt drickande. Men vi är gifta ännu . På något sätt har väl mina goda sidor övervägt, eller hans kärlek till mig- som jag inte varit förtjänt av.
Är på min 5 dag idag, förra veckan drack jag 9 liter vin + öl, i förrgår natt fick jag akut magkatarr, trodde på riktigt jag skulle smälla av! Kräktes 6 timmar- va min 3 nyktra dag. Men de hjälpte mej svinmycket- är NOLL sugen på alkohol, så rider på den så länge det går!!
Förstår männnen att de tröttnar, men de måste oxå förstå att de inte går att få någon att sluta genom hot, de måste komma inifrån en själv🙏. Hoppas du hittar de och hoppas ni lyckas hålla ett äktenskap o hoppas ett fina barn mår behåller sitt glada humör 💖! Ha en fin torsdag🙂.
Snöar här idag, vafasen - skulle behöva lite sol o värme i stället 😉

@ISE det ultimatumet hr min man gett mej säkert 2 gånger de senaste 3 åren, skilsmässopappren har varit beställda 4 gånger sen 8 år tillbaka pga mitt drickande. Men vi är gifta ännu . På något sätt har väl mina goda sidor övervägt, eller hans kärlek till mig- som jag inte varit förtjänt av.
Är på min 5 dag idag, förra veckan drack jag 9 liter vin + öl, i förrgår natt fick jag akut magkatarr, trodde på riktigt jag skulle smälla av! Kräktes 6 timmar- va min 3 nyktra dag. Men de hjälpte mej svinmycket- är NOLL sugen på alkohol, så rider på den så länge det går!!
Förstår männnen att de tröttnar, men de måste oxå förstå att de inte går att få någon att sluta genom hot, de måste komma inifrån en själv🙏. Hoppas du hittar de och hoppas ni lyckas hålla ett äktenskap o hoppas ett fina barn mår behåller sitt glada humör 💖! Ha en fin torsdag🙂.
Snöar här idag, vafasen - skulle behöva lite sol o värme i stället 😉