@Himmelellerhelvette Härligt inspirerande inlägg 🥰 Minns att du tänkte att du kanske till sommaren… Minns också att vi gamlingar då skrev ”vänta och se, ditt tänk förändras med tiden”.

När man har kommit så långt som du gjort nu börjar förändringar modell större att röra på sig. Byta jobb? Byta gubbe? Börja med en helt ny hobby? Bring it on!

Kram 🐘

@Andrahalvlek Precis! Jag trodde verkligen att jag skulle vilja dricka, sen. Men nu tror jag inte det längre och det är underbart! Jag trodde er inte precis som de som kommer efter mig säkert inte tror det men hjärnbanorna förändras! Därför är det så otroligt viktigt att berätta och hoppas att de som kommer efter bara tror på processen! Det är lång tid med 6 månader när man precis börjat men tiden går fort och det händer så mycket i hjärnan, tänket. Sedan är det viktigt att ta till sig böcker som ”Tänka klart” av Annie Grace t.ex. och att prata eller skriva om alla tankar och allt jobbigt på den långa vägen med folk som förstår. För mig räckte det med forumets alla fantastiska gamlingar som kunde hjälpa mig att bolla tankar och känslor!

Instämmer i allt- jag går ofta förbi barer/pubar i mina kvarter och jag mår på riktigt illa. En skön känsla, med tanke på allt som alkoholen ställer till med- eller iaf ångest som den skapar. Söndagskram till dig 🥰

@Himmelellerhelvette Härligt! 🤗 Det är häftigt att kunna konstatera gång på gång hur avgörande det är med en lång sammanhängande nykter tid (minimum 6 mån) för att det mesta ska falla på plats.😃 Och hur man märker att det är dem som lyssnar på ”di gamle” (som Adde brukar säga) som klarar av att nå dit. Jag tycker det är synd om dem som aldrig når dit. För dom får ju aldrig veta hur det kan kännas liksom. Men det är så det fungerar, alla är olika, och har olika psykiska förutsättningar. Inte mycket att göra åt, utan man får enbart tänka på sig själv, och vara glad och tacksam för att man tillhör den kategorin som klarade av det. 😍

Kram

@Se klart Kram tillbaka❤️

@Torn Absolut minimum 6 månader och då inte som ett mål att ”då får jag dricka” utan mer som att det är spännande att se hur mycket bättre man mår månad efter månad❤️
Jag tycker också det är oerhört tråkigt att inte alla kan vara med på resan in i ett lyckligare liv men jag förstår att de tror att det inte kan bli så, det trodde inte jag heller men jag mådde tillsist så dåligt utan mitt drickande att jag viste någonstans att jag måste undersöka om det går att bli lyckligare utan A och jag är så glad att det visade sig gå. Det krävs mycket jobb och ett enormt tålamod genom alla perioder av psykisk lidande när man lär känna alla känslor och sig själv på djupet utan att trolla bort känslan med alkohol.
En stor kram till dig ❤️

Om några dagar har jag varit nykter i 8 månader. Det är så fantastiskt! Det tog väldigt lång tid för mig att må såhär bra men det var det värt! Mådde mestadels riktigt dåligt fram tills för några veckor sedan. Men under hela tiden har jag haft tillit till processen. Alla dagar som varit bra mellan varven har varit triggern till att jag kommer få må bra bara jag får läka färdigt!

Det tar olika lång tid för oss att läka efter vi slutar dricka men har man tillit till processen, en helvettes massa tålamod och insikten av hur dåligt man mår av att dricka så går det att sluta🙏

@Himmelellerhelvette Tillit till processen. Så himla sant, och väldigt svårt. Det är då man ska luta sig på och lita på oss gamlingar - och nu tillhör du oss ❤️ Innerligt grattis till dina snart 8 månader! 🥳🥳🥳 Det är som vi brukar säga: 1 mån är inte tillräckligt, 3 mån är minimum för att märka förändring. Vid 6 mån händer det mycket med tänket och vid 9-12 månader ännu mer. Och år 2 är häftigt på riktigt! Så du har fortsatt bra saker att se fram emot. Det allra viktigaste vi tränar under den nyktra resan är vårt tålamod.

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette Grattis till nästan åtta månader 🥳! Inspirerande och jag följer efter och hoppas i mellantiden få uppleva en underbart nykter vår och sommar! Fortsätt skriva vill gärna fortsätta läsa om dina framgångar i nykterheten❤️! @Andrahalvlek Dina tankar om tiden i nykterhet ska bli spännande att få verifiera, jag vill verkligen nå dit❤️🥰!

@Himmelellerhelvette Grattis till snart 8 månader!🥳🎉🌺. Precis, tillit till processen är så viktigt, att ge det tid och ha tålamod. Du bevisar verkligen din tillit till processen och du gör det så bra! Belöningen kommer i små portioner och det är inte alltid man märker av dem på vägen. Processen ska skapa stabilitet, styrka, självkännedom, försoning, medkänsla och kärlek samt vara hållbar över tid och det är ingen Quick fix. Det är en livsprocess och en ny livsstil.

Ha en riktigt fin söndag🌞❤️

@Andrahalvlek Tålamodet är nog den värsta utmaningen skulle jag säga.
Kram❤️

@Ny dag Tack❤️Jag ska fortsätta skriva. Blir inte att jag är inne och läser så ofta längre då tiden är fullspäckad med annat men jag är inne varje vecka. Kram

@vår2022 Verkligen ingen Quick fix därför så viktigt att tro på processen. I lördags kom en granne över med en flaska vin som tack för en sak. Den stod sedan där på bordet en stund och jag fick en snabb bild och rädsla över att svepa flaskan! ”Där har jag beviset på att jag aldrig kan bli måttlig!” Tänkte jag!
För jag såg inte framför mig hur jag skulle njuta och smutta utan verkligen svepa för att få domna bort!
Ställde undan den så jag slapp se den!
Reagerade också när jag slängde soppor på hur det var när jag slängde plast och papp förut där det var fullt med tomma bag in box i mina sopor! Fy!
Kram❤️

@Himmelellerhelvette Det är ett otyg att ge bort alkohol som present 🤬 Jag ger aldrig bort alkohol numer, jag är inte ens en del i sådan present. Av princip. Jag ger inte bort alkohol i present. Punkt.

Jag tar helst inte emot alkohol heller, men i fallet med din granne hade det nog blivit onödigt obekvämt om du hade sagt ”tack för att du visar tacksamhet, men flaskan kan du behålla för jag dricker inte alkohol”.

Så har jag däremot sagt till min chef faktiskt när hon skulle ge mig en julgåva. Efter det slutade hon ge bort alkohol i jul- och sommargåva till oss mellanchefer. Hon förstod piken. Min chef har dessutom en vuxen dotter som är alkis, så hon borde tänka på hur hon beter sig.

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette Stort grattis till 8 månader i frihet! 🤗 Du får säga till grannarna att du inte dricker, så dom kan ge dig något annat än gift. Jag ville att så många som möjligt visste om att jag inte drack ganska tidigt. Detta för att minimera risken för att bli trugad, eller få alkohol i present. Sedan länge är ju inte detta med att jag skulle ta det första glaset, eller få sug något problem. Men trevligt att alla vet om vad som gäller. Så dom kan bjuda/ge mig saker som inte innehåller alkohol som en självklarhet. Man är ju enbart stolt för att man slipper dricka.🤩

Kram

@Andrahalvlek och @Torn Klart roligare om jag fått något jag hade velat ha.

Jag tyckte mest det var intressant att förstå hur jag fungerar, inget njutande i sikte utan ett halsande för att få domna bort. Den insikten är bra tycker jag.

Kram

I morgon är det 8 månader sedan jag slutade dricka.

8 månader av att lära känna mig själv och det känns som om jag har ofantligt mycket mer att lära känna. Det känns sorgligt att inte känna mig själv. Det känns sorgligt när alla minnen är så klara kring vansinnigt många fyllor. Jag vill inte att det ska vara jag som druckit så men nu försöker jag förlåta mig själv.

@Himmelellerhelvette Grattis till 8 nyktra månader! 🥳🥳🥳

Det är sorgligt, men vi kan inte göra gjort ogjort. Vi kan bara påverka nuet och hoppas på framtiden. Du har gjort allt du kan göra - var stolt och glad ❤️

Kram 🐘

@Himmelellerhelvette Grattis till 8 månader av självkännedom och nykterhet🥳. Det är sorgligt att alkoholen får oss att bete oss på ett sätt som man inte önskar. Vi gör alla fel ibland som vi behöver rätta till och det som räknas och är det viktigaste är att vi rättar till det, precis som du gör. Att vi inte fortsätter att fela. Finns nog knappt någon som är felfri och som inte ångrar sig. Det ingår i livet och man lär sig av misstag. Det fina är också att man kan be om ursäkt om man gjort fel mot någon, om man behöver det, det ger lättnad. Även inför sig själv, att man förlåter och känner medkänsla med sig själv. Många gånger tror jag att det sitter hårdast där, att man kan förlåta sig själv. Man är själv den strängaste domaren av alla. Det är ett stort steg att bli fri från denna självdestruktivitet, men man kan nå försoning och om man kan be om ursäkt. Jag har lyssnat på en meditation som handlar om att känna medkänsla, med sig själv och med andra, flera gånger. Tror det var Natthiko. Det kändes skönt och förlösande, att känna medkänsla med sig själv och även med andra.

Jag känner medkänsla med dig och jag hoppas att du inte ska vara alltför sträng mot dig själv. Alkoholen gjorde att du betedde dig som du inte önskat göra, men nu har du rättat till det och förstått att alkohol förstör för dig. Du dricker inte mer och tar ansvar för dina handlingar. Det är verkligen fint. Du har gått vidare och det är okej. Du gör bra saker nu❤️

@Himmelellerhelvette Stort grattis till 8 månader i frihet från giftet! 🤩 Du ska vara väldigt stolt för att du tillhör dem som slipper dricka skiten. Ny forskning visar ju att alkohol är skadligt även i små mängder. Man ser ju många under förändradelen av forumet som har ”måttligt” som mål. Dom får kämpa resten av livet med att försöka dricka så lite gift som möjligt.😳 När det självklart bästa är att inte dricka en droppe. Som sagt, du tillhör de lyckliga som slipper att få i dig ett onödigt beroendeframkallande lösningsmedel.😃 Att du drack i ditt tidigare liv tillhör historien, det är över nu.🤗

@Himmelellerhelvette Grattis till dina nyktra åtta månader👏🏻❤️ Det är stort!
I behandlingen som jag går i pratar man om sjukdomsbegreppet. Jag lär mig att förstå det mer och mer. Jag tänker som så att jag är en bra människa men alkoholen gör att jag tappar kontrollen och gör/säger saker som jag aldrig skulle gjort nykter. I min tråd skrev jag om samtalet m min dotter. Hon får möjlighet att berätta hur hon upplevde det när jag drack och vi kan läka tillsammans. Jag tror att det är jätteviktigt att barn, make/maka/sambo mfl får berätta om sin känsla, sin upplevelse.

Önskar dig en fin Påskafton🐣

Kram🥰