Amanda L

Profile picture for user Amanda L

Nå, ni måste prova min nu ännu godare drink:
Två tredjedelar Sweppes Indian tonic zero ( kör även sockerfritt).
En tredjedels röd grapefruktjuice, is OCH nu kommer nyheten: färska hallon som ska ligga en stund i glaset innan de fiskas upp. Just tagit en sådan härlighet under parasollen på balkongen..⛱️🌟😎

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Låter härligt gott! ☀️🍹
Den ska jag prova! 👍 Färska hallon på inköpslistan.
Idag firar jag solen med en iskall alkoholfri Carlsberg. Den gör inte bort sig den heller! 🎶

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Fint att du håller ställningarna! Här är livet också bara gött. Idag gällde att cykla och träna puttning och närspel vid sjön, vattna flera blommor och sedan cykla hem och sitta under parasollen med just den drinken.
Även lyssnat lite på en ljudbok.
Nu måste jag vila mig med ishockeymatch på TV efter en tuff pensionärsdag. ❤️😎

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Vi skippar hockeysnacket… 😂 Aj aj aj.

Puttning och närspel vid sjön låter dock superhärligt! Perfekt väder för golf nu. ⛳️

Profile picture for user Amanda L

Idag har jag varit nykter 91 dagar!
I did it. Alla dagar har inte gått lätt, men fördelarna överväger.
Jag är lugnare, mindre irriterad, sover som en stock, känner små lyckorus, har utvecklats som människa och känner mig själv bättre. (Det senaste har bara startat).
Ibland har jag känt en lite sorg över att jag inte klarar att dricka, men jag vet att det är ”alkoholdjävulen” som testar. Kan ju inte känna sorg över att slippa trötthet, ångest, minnesluckor?
Nu har jag i alla fall satt mitt nya mål: tre nya månader av nykterhet och förhoppningsvis utveckling och ännu mer välmående. Heja mig 🥳
Och tack alla ni som stöttat och hjälpt mig hit. Inte varit nykter så länge sedan jag var 14-15 år…

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Grattis till 91 dagar!🥳. Du jobbar på så himla bra! Härligt med så positiva effekter av nykterheten och att du kan handskas så bra med alkoholdjävulen. Ska bli intressant att få följa dig på ytterligare 3 månader på din resa.

Ha det gott!❤️

Profile picture for user Amanda L

@Varafrisk @VitaKatten @ Daemon @ vår2022 @ Jan.3.
Tack för fina grattishälsningar!
Blir både glad och peppad. ❤️
Nu har jag tre månader på mig att hitta på nya, roliga saker. Kanske lyckas lära mig vissla till och med!
🙏🏻🥳

Profile picture for user Amanda L

@Andrahalvlek @Halvlek @skillnaden
Tack igen för gratulationer. Fina ni!🙏🏻❤️
@ Daemon: Även att lära sig vissla är bra. Det gör listan på fördelar utan A en hel rad längre. 🎉

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Amanda L Stort grattis! Du är verkligen en förebild på forumet, tar till dig så mycket kunskap och förmedlar vidare. Drar på dig egna erfarenheter som du också delar med dig av! Så klok! Du har förstått saker som att när du tror dig vara sorgsen över att inte kunna dricka som ”vanligt folk” då vet du att det är alkoholdjävulen som försöker med alla medel överlista! Det är så fantastiskt härligt att läsa att du förstår vad du har att vänta ju längre du är nykter och du tvivlar inte på processen!

Jag har litat på processen hela tiden, i alla motgångar har jag tänkt att jag måste ha tålamod och tillit till processen och det har jag haft och belöningen kommer hela tiden, byggsten efter byggsten bygger vi upp oss själva! Jag har inte mått bättre sen jag vet inte när❤️

Kram

Profile picture for user Amanda L

@Himmelellerhelvette Tack för dina fina ord. Vet inte om jag känner mig så himla klok, men det värmer så klart att höra att jag bidrar med något bra. Det där med processen ska jag ta till mig och tänk på när jag tappar motivationen. För det finns ju såna dagar också. Faktuskt precis innan det gått tre månader. Kändes jobbigt att lova bort mig för tre månader till… Jag hade trott att jag skulle vara jätteglad, men så var det inte riktigt. Men jag flrstår att det var beroendet som sprattlade till igen.
Nu känns allt bra igen, tack och lov.
Ja, den här processen är märklig på många sätt och inte alltid förutsägbar. 🤔

Profile picture for user Crusade

@Amanda L
Du verkar vara så stark! Jag har stor respekt för dig. Det bara rullar på och detta är så skönt att läsa ...! Tack för ditt stöd gentemot mig. Uppskattar det så mycket.
Ha en underbar dag och du är nu väl inne i din 93e dag eller?
Kramis
xxx

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Amanda L När jag var där du är nu var jag inte helt säker på att jag aldrig ville dricka igen, det har kommit mer successivt och kanske vid 9 månader först kunde jag med hela mig tänka att jag aldrig mer vill dricka.

Varje gång jag är med folk som dricker tänker jag på hur det hade blivit om jag hängde på dom, jag skulle bli fullast och må sämst dagen efter. Jag kan helt enkelt inte dricka som dom gör och det har jag helt och fullt accepterat.
Även om jag kunde hålla mig under tiden vi umgicks skulle jag dricka extra antingen när jag kom hem eller dagen efter för att kompensera eftersom jag inte tyckte det hade blivit tillräckligt för att jag skulle vara nöjd.

Kram

Profile picture for user Daemon

@Amanda L ”Kändes jobbigt att lova bort mig för tre månader till…” Det påminner mig om att jag inte har något liknande sådant tidsmål. Det löper liksom bara på, dag för dag. Tre månaders-strategin verkar fungera väldigt bra för dig. Jag har svårt att veta hur man ska tänka kring det. En tre månaders period innehåller ju ett slut. Tänker du endast till och med detta eller tillåter du dig att även se förbi det datumet?

Profile picture for user Torn

Halloj! Jag kikar in här för en liten kommentar om det är ok.😃Det här med att sätta tidsmål eller inte är intressant. Det har vi som har hängt på forumet ett tag vridit och vänt på många gånger. Det verkar som att det är väldigt individuellt. En del tycker det fungerar bäst med att sätta konkreta mål (tex 3 månader). En del säger ”aldrig mer” från dag 1, och andra kör väldigt distinkt på ”en dag i taget”. För egen del så så körde jag på målet ”aldrig mer”, men samtidigt på ”tillsvidare”.😅

Klura noga på vad som känns bäst för er egen del. Ni ska må bra av det, annars kan det bli lurigt.

Ha det bra!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Jag gjorde lite likadant som @Torn och tänkte ”tills vidare” rätt så snabbt. Efter varje nykter månad lovade jag mig själv att vara nykter en månad till, men i hjärtat tänkte jag snabbt ”inom överskådlig framtid”. Samtidigt tänkte jag rätt länge varje morgon ”idag är jag nykter”.

Det är lite som när man står inför prästen, då svarar man utan problem att man ska leva ihop ”tills döden skiljer oss åt.” För att just då känns det rätt och naturligt att lova. Vad som framtiden sen leder till står i stjärnorna. @Seklart tänkte i början att hon kunde börja dricka igen när hon fyllt 80 år, men jag tror att hon skippat den tanken också. Varför skulle man vilja förgifta sig bara för att man fyllt 80?

Dock ska man skippa ord som ”hoppas” och ”tror” eller liknande hängslen och livremmar. Ordens betydelse är viktiga. Man märker ofta här på forumet när folk börjar svaja och bädda på återfall genom att de använder den typen av ord. Tex ”Jag hoppas att jag lyckas hålla mig från att dricka på kalaset.” Big no no. Istället ska man tänka ”Jag ska dricka alkoholfritt på lördag”. Punkt.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

Jag tänker också att ord är jätteviktigt. Tveksamma ord som hoppas, önskar eller tror ger luft till alkoholdjävulen att få vara med i spelet och oftast vinner han i dessa kamper. Kanske är man rädd för att misslyckas och därför säger hoppas, men det finns en kraft i att vara bestämd och säga jag ”ska” inte dricka. Det påverkar den egna förmågan, tankarna och även känslorna, det ger kraft och energi. Alkoholdjävulen får inte luft och samma chans att påverka.

Så oavsett om man tänker en dag i taget, en månad i taget eller tre månader så är det viktigt att vara bestämd. Klart man kan tveka lite, men då är det viktigt att backa tillbaka bandet om minnas hur det var när man drack, påminna sig om hur ett beroende funkar och ställa sig frågan om man vill ha det som det var då. Sedan också påminna sig om att det tar tid innan hjärnan fått möjlighet till att skapa nya automatiska banor i hjärnan. Förändring tar tid. Inom implementeringsforskning pratar man om att det tar 2-4 år innan tex en ny rutin är implementerad och funkar. Det innefattar ju en hel organisation som ska vara med på tåget, men med kunskap om hur man ska gå tillväga och att det tar tid, så är chansen att lyckas stor.

Ha det gott!🌞❤️

Profile picture for user Torn

Jag håller med er fullständigt. Att vara bestämd är nog viktigast av allt enligt mig. Klassikern som man har sett hur många gånger som helst på forumet är ju typ: ” Jag hoppades att klara vara nykter i går, men plötsligt hade jag visst varit inne på systemet”. 😣 Många tänker inte på hur viktigt det är med att inte hoppas, tro eller önska, om man vill vara nykter. En del säger att beslutsamhet triggar dem till att dricka, men det köper inte jag. Det är bara alkoholdjävulen som lurar dem.

Ha det fint!

Profile picture for user Amanda L

Hej alla och tack för alla tänkvärda kommentarer. Jag lär mig alltid något nytt! 🙏🏻❤️
För mig blev nog klart ganska snabbt att jag aldrig kommer kunna dricka måttligt (prövat!) utan mitt mål var alkoholfrihet. Minns jag satte siffran sex på hur troligt jag tyckte det var att klara att vara utan i tre månader. Hade ju försökt så många gånger…
Men tänkte att tre månader ändå var ett bra första mål. Hanterbart.
(Jag tror att det tar flera år innan alkoholfrihet är så självklart att man då slutar att ha mål och räkna dagar.)
Trots att jag mått bara bättre och bättre och mitt mål är att aldrig mer dricka, så kom ändå en dipp, en sorg när det gått tre månader, fast jag borde haft partyhatten på.
Jag tror det visar att tre månader ändå är en kort tid. Alkoholhjärnan hovrar fortfarande i bakgrunden. Även om det är alltmer sällan.
Jag satte nu ett nytt mål på tre månader i Alkoholprogrammet . Och jag tänker att OM det skulle komma någon allvarligare dipp av nåt slag så är det ändå en krycka att hålla sig i. Ett mål är ett mål…
I boken Skål tamejfan så varnar han för att säga ”aldrig mer” för att just det kan trigga folk som alltid vill bryta mot regler och förbud.
Jag hade aldrig tänkt på det, men kanske ligger det nåt i det.
Hur som helst: mitt mål om tre månader kommer förmodligen att vara sex månader. Sen får jag väl sluta ha mål. :)
Jag har i alla fall bestämt mig. Jag varken hoppas, önskar eller vill sluta. Jag har bestämt mig för att aldrig mer dricka alkohol. Helt enkelt för att det gör mig lyckligare, friskare och fri från beroende.
Sen kan det såklart finnas molnigare dagar, annars hade vi ju bott på en annan planet.
Men det är min plan: jag kommer aldrig mer att dricka alkohol.

Profile picture for user Amanda L

Hemma från studentfest! Väldigt god mat och alkoholfritt bubbel som var jättegod. Oddbird hette den. Rekommenderas!
Det var min sambos barn och barnbarn. Plus vänner och bekanta. Jag kände mig lite osäker på hur det skulle bli då jag alltid förut druckit alkohol och ”svärsonen” kan vara den som kommenterar saker och ting och dessutom själv är glad i sprit.
Men tydligen hade han uppfattat att jag inte drack något senast. Frågade bara om jag ville ha med eller utan alkohol. Jag sa utan och så var den saken avklarad.
Jag blev nästan lite rörd över att han var så finkänslig.
Som vanligt var det ingen annan som brydde sig det minsta om vad jag drack eller inte drack.
Lika lite som jag undrade över vad dom drack. 🥰

Profile picture for user User35185

@Amanda L
Verkligen, här har man gått och funderat hit och dit vem som märker om man dricker vad osv och så är det ingen som bryr sig. Jag har varit den som funderat kring alkoholen, hur mkt som finns kvar, hur mkt alla har kvar i glasen

Profile picture for user Tussan65

@Amanda L Hej. Mitt drickande har gått i skov. Ibland har jag druckit väldigt mkt. Förra året tr jag en man och blev kär. Han dricker inte men han har andra saker som ger mig ångest. Det har gjort att jag har druckit för att döva.
Dessvärre kommer ångesten som ett brev på posten x 100.
Jag bestämde mig för att sluta dricka helt.
Nu har jag knappt någon ångest.
Börjar se på min sk partner med nyktra ögon .
Självklart vill jag dricka emellanåt.
Men jag avstår, vill inte börja om. Kanske skulle jag må ännu sämre.
Vill inte chansa.
Jag var tvungen att sluta helt och hållet. Har inte ångrat det.
Kämpa på Amanda 🤗😉

Profile picture for user Tussan65

@Amanda L Hej. Mitt drickande har gått i skov. Ibland har jag druckit väldigt mkt. Förra året tr jag en man och blev kär. Han dricker inte men han har andra saker som ger mig ångest. Det har gjort att jag har druckit för att döva.
Dessvärre kommer ångesten som ett brev på posten x 100.
Jag bestämde mig för att sluta dricka helt.
Nu har jag knappt någon ångest.
Börjar se på min sk partner med nyktra ögon .
Självklart vill jag dricka emellanåt.
Men jag avstår, vill inte börja om. Kanske skulle jag må ännu sämre.
Vill inte chansa.
Jag var tvungen att sluta helt och hållet. Har inte ångrat det.
Kämpa på Amanda 🤗😉

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Kul att studentfesten blev trevlig och inte minst skönt att det blev så odramatiskt att du inte drack!! 😍👍

Precis så vill man att det ska vara, utan att man hamnar i försvarsposition.

Trevlig lördag! ☀️

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Ja, det var skönt. Fast man blir nästan lite besviken efter all ruelse, och alla förberedelser i början, så är det knappt någon som bryr sig! 🙄
Hur går det för dig i den frågan, minns starten var lite jobbigare?

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Ja, lite snopet att oroa sig i onödan. Men kanske det ändå gör dig väl förberedd och att du utstrålar självklarhet kring ditt beslut? Kanske det stoppar fortsatt frågande?

Jag har varit ytterst tveksam till att åka på denna helg, in i det sista. Väldigt svårt beslut! Men jag åkte. Fick en del småjobbiga frågor i början av någon person under hitresan, men egentligen inte på något otrevligt vis. Det var mer att jag fick förklara varför inte bara något glas vin skulle vara ok för mig.

Väl här har det faktiskt gått över förväntan. Inga kommentarer alls utan en självklarhet att jag kör alkoholfritt. Faktum är att de andra verkar ha märkt hur pigg jag varit och hur mycket jag kan hänga med på allt ändå. Jag har ju haft kul, nykter! 😂 Så drickandet ikväll blev betydligt mindre än förväntat…! 😉👍

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Det är så himla viktigt att samla på sig den typen av nyktra erfarenheter. En i taget - bring it on! För varje gång man klarar av det - och har roligt - känns det lite lättare nästa gång. Jag har varit nykter på tråkiga tillställningar också, men då var det tråkigt. Det blev inte tråkigt för att jag var nykter. Enorm skillnad.

Kram 🐘

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Så roligt att du har haft kul som nykter och att det inte heller blev konstigt eller svårt! 🥳🥳🥳
Jag tror att du nästa gång kommer att vara ännu mer avspänd inför en tillställning med alkohol. Det blir det nya normala :)
För mig är det i princip så. Väldigt lite oro eller inget alls innan.
Kan också ligga något i det du säger, eftersom alkohol inte är något alternativ för mig, så blir det varken velande eller tvekan. Och då finns inga öppningar för ifrågasättanden. Men de flesta verkar helt enkelt bara acceptera att jag inte dricker alkohol. Inget konstigt med det, liksom. ☺️

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Alltså hittills har bara en enda frågat, en ganska ny vän (3-4år). Då sa jag att jag upptäckt att jag inte mår bra av alkohol och därför slutat.
Mina gamla vänner har inte frågat något mer när jag sagt att jag vill ha/tar med/dricker alkoholfritt.
Har dock berättat mer utförligt för annan gammal vän. Hon stöttande mig. Vi har aldrig träffats för att dricka utan för att prata.
Den ruskiga sanningen kan ju vara att gamla vänner o bekanta verkligen vet och förstår varför. Nu som nykter ser jag ju hur liiite en del faktiskt dricker…
Jo, en kvinnlig vän till har faktiskt frågat. Hon är också glad i att dricka för mycket. Hon lät lite missnöjd med att det inte bara handlade om en vit månad. Men nu föreslår hon att vi ska träffas och fika istället.
Egentligen ska jag nog vid tillfälle berätta mer för några. För mig är ju detta så stort!
Det kan ju också vara så omgärdat av skam att inte ens gamla vänner vågar fråga…De borde vara mer intresserade?
Det goda i kråksången är iaf att det inte varit några större svårigheter alls. Igår exvis träffade vi ett par som tycker mycket om oss och som varit bortresta ända sen jag blev nykter. Vi lyssnade på musik ute och den skulle vi ta en öl.
Servitören var stressad och jag fick beställa alkoholfri öl tre gånger. Sen pratade vi lite om olika ölsorter Jag sa att jag gillade Mellerud alkoholfria pilsner.
Tror du att de frågade en enda gång varför jag drack alkoholfritt? Nejdå. De tog en öl (väldigt måttliga) så skildes vi åt.
Ursäkta långt och rörigt svar, men har svårt att greppa hur folk tänker kring detta.
Har inte fått träna på min förklaring…Både bra och lite tråkigt🙄🙄😌

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Min huvudanledning är också att jag mår mycket bättre och inte minst att jag blir piggare. 🙂

Jag har faktiskt fått frågan vid de flesta tillfällena och inte så sällan har ämnet dykt upp till diskussion/frågor flera gånger under en kväll. Lite småjobbigt kan det bli då de ger sig in i diskussion om att ”ibland kan man ju välja att bara dricka ett två glas”. I princip säger jag då att det funkar inte för mig och att det är all or nothing som gäller för mig här. Men då börjar man ju närma sig gränslandet för när frågorna blir knepigare och jag känner att jag börjar upprepa mig. Men hittills har jag överlevt! 😅 Var supernervös inför senaste helgens äventyr, det blev en del diskussioner och frågor, men jag måste säga att det gick över förväntan.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon Du är grymt duktig som fixar att outa så tidigt i din nykterhet! Jag hade varit nykter i tre månader innan jag berättade för min första person: Min äldsta dotter. Jag blev nykter precis i början av corona, så hela samhället var nedstängt. För mig var det tufft nog att hitta nya nyktra rutiner på hemmaplan, för det var platsen där jag drack själv 99 av 100 gånger. Men det gick - allt man övar på blir man bättre på!

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Daemon PS. De som stör sig allra mest på ens nykterhet är de som själva har problem med alkoholen men inte vill varken inse det eller erkänna det. Dem besvarar jag endast med ett milt leende 🙂

Profile picture for user Daemon

@Andrahalvlek Ja, det är intressant vilket intresse det kan generera när man beställer in alkoholfritt! Första månlandningen, kinesiska muren, sen kommer alkoholfri öl. 😁

Jag vill gärna förtydliga att jag har inte sagt till någon utomstående bokstavligen att jag har problem med att kontrollera mitt drickande. Utan att nykterheten ger olika positiva effekter. Men som sagt, å andra sidan brukar jag säga att ett glas funkar inte för mig, då kan jag lika gärna skippa helt. Om någon väljer att på riktigt ta på sig Analys-hatt advanced edition 2.0 och läser mellan raderna, så kan de eventuellt ana. Svårt att säga faktiskt. Fördelen med att vara ute med folk som dricker alkohol (samtidigt en klar nackdel…) är att efter ett antal glas blir även de skarpaste knivarna aningen avtrubbade… 😂

☀️

Profile picture for user Se klart

Glad nationaldag och grattis till alla dina dagar och alla insikter som kommer på rad! Så fint att ta del av det du skriver och tänker. Hejar massor på dig 💪🏻🎈☀️🌷

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Mystiskt att det är så olika. Idag satt vi på en uterestaurang med ett annat par. Mannen visste jag är nykter alkoholist. Efter ett tag kunde jag inte låta bli att säga nåt om att jag också har också börjat vandra den nyktra vägen. Visade min alkoholfria ölflaska.
De undrade varför och då provade jag med att jag mår bättre utan och dessutom upptäckt att ”jag var alldeles för bra på att dricka.” För att se hur det skulle tas emot.
De skrattade båda och sen kom annat på tapeten.
Senare bjöd vår granne in sig på ett glas vin. Jag sa att jag bara hade en god alkoholfri drink eftersom jag slutat dricka vin.
Jaha, sa hon. Och tittade lite extra på mig. Inga följdfrågor. Och sen drack hon också alkoholfritt.
Hon tyckte den var jättegod!
Alltså det verkar svårt att få frågor… nästan lite missnöjd som sagt. 😕
Fast känner nu att ev frågor inte oroar mig alls. Har inget att skämmas för liksom. 😇

Profile picture for user Woman52

@Amanda L

Min största ”skräck” vid starten av nykterheten var att beställa alkoholfri öl på kvarterskrogen, att inte dricka på AW och med kompisar osv osv. 😬

Jag har samma erfarenhet som du - typ ingen bryr sig ett dugg!

Jag sitter med mitt alkolfria, mår bra och är STOLT. 🥹🥰😎

Jag tror såhär: De enda som undrar/tänker (utan att säga något) är nog de som också har problem… och då vet de ju nu vem de kan prata med den dag de kommer till insikt! 😃

Profile picture for user Wilma52

Jag vill också börja en resa med att sluta dricka 🥤 känner så väl igen dig Amanda med minnesluckor och att skämmas dagen efter.
Mitt problem har varit att människor inte respekterar när jag inte vill utan tjatar och tycker jag är tråkig osv …
Men jag har funderat på att byta umgänge till människor som respekterar mitt beslut .
Efter 2 händelser inom loppet av 1 månad där jag inte minns någonting så känns det som det är dags . När jag ber att få återberättat och ber om ursäkt så vänder dom här människorna mig ryggen . Ibland önskar jag dom hade filmat mig så att jag får se vad jag gör .
På fredag är det min systers dotters student och jag får inte komma fast jag skulle köra dit och bara dricka alkoholfritt.
Jag blev för full på en 70 års fest i början av maj och ville inte gå och lägga mig efteråt utan fortsätta festa och därför är jag inte välkommen .
Så nu känner jag att det är dags att vara nykter för min egen skull inte för andras .
Dom kommer ändå säga ” men lite kan du väl dricka ” om dom inte vänt mig ryggen hade jag förklarat att det inte går .
Jag är precis som dig Amanda , kan vara utan i veckor men är det en tillställning så kan man inte få stopp på mig .

Profile picture for user Amanda L

@Wilma52 Det är bara du som bestämmer. Du behöver inte dividera om ifall du kan dricka ett eller två glas. Säg hellre att du inte dricker alkohol alls för att du mår bättre då. Punkt.
Om npgon tjatar ör det antingen för att de själva har stora problem och inte vill dricka ensamma.
Eller så är de okunniga och respektlösa, tycker jag. Var och en äter eller dricker väl vad den vill?
Tråkigt att du inte får komma på studentfesten men jag tror att de inte litar på dig. Och de vill väl vara säkra när det handlar om ungdomar. Jag tror du får inse att vi inte är så kul stupfulla utan att se film på det…
Men saker kan ju ändras om du är nykter en längre tid. Som sagt låt det vara ditt beslut.
Och ta hjälp om du behöver.
Här nämns AA och via arbete eller sjukvården.
Jag har nu varit nykter hundra dagar och mår toppen . Ska aldrig mer dricka, göra bort mig eller få ångest. Det är historia. 😄

Profile picture for user Amanda L

@Wilma52 Det är verkligen värt det och på ett sätt lättare för oss tror jag som inte dricker/druckit dagligen. Vi behöver ”bara” inte dricka det där första glaset…😌🙏🏻

Profile picture for user Amanda L

Dag 102. Ibland tycker jag att det är märkligt att jag nästan vet mer om människor här på AH än i verkliga livet. I det vanliga livet tar det lång tid innan ens vänner berättar om sina innersta tankar, misslyckanden och farhågor. Fast jag gissar att det finns ett stort behov. Kanske är det just anonymiteten som gör det möjligt. Men det är värt att tänka på, att de flesta kanske bär på alldeles för mycket ensamma. Eller pratar bara med partnern.
Det är synd.

Profile picture for user Varafrisk

@Amanda L Jag tror att anonymitet är en anledning men jag märker att på NA-möten är man också väldigt öppen. Berättar om saker som man säkerligen inte gör för ngn annan.
Likaså var det på behandlingen. Jag tänker att det beror på gemenskapen, att vad man själv har upplevt finns det alltid någon annan som har upplevt detsamma. Tänker på den sekretess som råder.

Fantastiskt Amanda L💕102 dagar, det är stort! Grattis 🎉💕

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Ja, det är intressant och lite märkligt. Ibland vill man nästan ställa dig upp och skrika ut till alla att man är nykter och inte dricker alkohol längre. Jag är också nyfiken på hur många i ens närhet som faktiskt i princip har samma/liknande problem med alkohol. Det dricks mycket på många håll…

Dag 102! 🎉🎈
Fantastiskt bra jobbat! Grattis! 😀

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Jag tänker att det handlar om att man måste känna sig trygg innan man vågar att riskera att prata om sina innersta känslor. Det tog lite tid för mig även här på forumet innan jag vågade öppna mig mer. Jag ville känna mig trygg först och känna av atmosfären här. Sen är det så klart också tryggare för att det är anonymt. Man riskerar mindre. I det verkliga livet behöver vi också skapa trygga rum för att man ska vilja öppna sig. Man måste också visa att man finns där, är intresserad av varandra, är kvar och att man kan lita på en. Det krävs tid och engagemang för att göra det. Tror också att så många lider i det tysta och på frågor om hur man mår svarar man ”bra, du då?”. Men det går, om vi uppmärksammar varandra, finns där och stannar kvar. Jag tycker att jag kan känna om det finns ett genuint intresse för att prata lite djupare. Sen har vi lärt oss lite olika sen barnsben, vad man pratar om och inte och har olika verktyg och förmåga med oss att prata om känslor. Men man kan alltid lära om och närma sig sina egna känslor och uttrycka dem. Jag tror att så många skulle må så mycket bättre om de kan nå sina känslor, uttrycka dem och sätta ord på dem. Kanske ett bra ämne i skolan, lär dig att uttrycka dina känslor😁

Ha en fin fredag och grattis till 103 dagar, grymt jobbat!💪🌞❤️

Profile picture for user Amanda L

@Varafrisk @Daemon
@vår2022
Tack för gratulationer och tankar.
Jag har funderat på om alkoholen kanske också är det ”berätta om hur det är” och sanningsserum som folk tycker sig behöva. Annars vågar en del kanske inte berätta alls… ?
När alkoholen går in släpper ju hämningarna.
Men det blir ju inte alltid på ett bra sätt.
Vet att en vän berättade om sin dotters sjukdom. Hon nämnde det dagen efter, sa nåt som ”så nu vet du varför xx inte mår så bra”…
Men jag, min idiot, mindes absolut ingenting pga minneslucka. Vågade aldrig tala om det. Bara nickade. Det var verkligen för skämmigt… 😱 När någon verkligen ville förklara något..
Hua. Det ska aldrig hända igen.
Och det förhindrar jag genom att aldrig ta det där första glaset.
Jag tror också att många har problem med alkoholen, större eller mindre, eller på glid nerför stupet. Det svåra är ju som vi vet att erkänna det, inse det, för sig själv. Därför också svårt att prata om det med andra. Ingen verkar ha lust att erkänna problem . Också eftersom man då kanske borde avstå. 🙄

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Jag förstod! 😊
I vissa fall dricker folk säkert för att släppa på hämningarna, för att våga. Jag tror att i mitt fall och för en hel del av de jag umgås med så är det själva ruset, känslan av att ”inga problem finns” och att man liksom flyter över allt annat, som man vill åt. Plus party-faktorn. Inser direkt att det känns ganska tramsigt att försöka beskriva känslan av att vara full för någon här på forumet…!! 😂🎉

Alkoholen har i princip blivit ett tema. När man/vi träffas så är aktiviteterna skapade och inte så sällan namngivna med någon form av alkoholdryck. Sprite Zero finns dock inte som tema riktigt än.

Jag hade en bild och förväntat beteende hos personerna förra helgen. Första gången nykter var det ganska intressant att se hur fel jag hade i ett antal fall. En person jag misstänkte skulle göra resan lite mer komplicerad för mig med frågor var hur cool som helst. En annan person som jag trodde skulle vara cool och dessutom kanske t.o.m. hålla nere alkoholkonsumtionen var den som pushade på mest för att dricka och hade svårast att rakt av köpa att jag inte dricker längre. Det var förvånande.

Ännu mer förvånande var att det faktiskt dracks mindre än vanligt… 🤔😊 Jag kan ha hört fel, men undrar om det inte till och med slank ut en ”det är en dag imorgon också”. 😂 Vet dock inte om de sneglade på mig då, den nyktra j-veln. 😁

Har du märkt att folk dricker mindre nu i ditt sällskap?

Profile picture for user Kennie

Hej, jag har märkt att folk dricker mindre i mina kretsar. Tror delvis att det beror på att jag var den som eldade på när det började bli sent - ställde fram nya flaskor och snacks och så vidare. Nu börjar jag istället gäspa vid tolv, och då blir det lättare för andra att runda av om de vill det, tror jag. Älskar känslan av att kunna njuta och ha roligt lagom länge. Fattar inte varför en middag ofta drog ut till framåt morgonen förut. Säger som Ted i How I met your mother: Nothing good ever happens after 2 am.

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Jag tycker folk dricker mycket mindre än jag trodde. Gissar att det till en beror på att jag inte eldar på som Kennie skriver. Men också för att jag nog trott att de dricker mer. I mitt rus har jag inte märkt att de sippat på glas tre i en evighet när jag hastat vidare på glas fyra och fem..
Intressant det där du skriver om hur olika människor tar nykterheten och överhuvudtaget så ser man vänner i ett nyktert ljus…
Nu kan jag ju både se , lyssna och minnas…😄
Det jag tappat är väl just den där känslan av flow och att jag klarar allt, precis allt. Mysigt tills bensinen tar slut och landningsbanan försvunnit…😵‍💫😱

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Fastnade för det du skrev om sanningsserum. Jag har tidigare tänkt att när man dricker säger man sanningen, så tänkte jag som drucken, ”nu ska jag minsann säga sanningen!”. Men nu när jag är nykter inser jag att jag inte alls sade sanningen. Jag trodde, att jag sade sanningen, men mina tankar och känslor var ofta förvridna och ångestdrivna av alkoholen. Tankarna och känslorna var inte ”loopade” utan kom ut rakt av för jag hade inte heller äkta kontakt med mina känslor. Där och då var det jättesanna, men dagen efter kunde jag oftast känna att det inte var helt rätt. Visst, något skavde men kom ut obearbetat och impulsivt och kunde såra, men det var inte hela sanningen. Just det, att säga saker onykter som jag inte sedan kan stå för var också så tärande och destruktivt. Allt förvrängdes och hade helt fel riktning. Det var noll problemlösning, tvärtom så förvärrades det och blev en enda röra.

Det är så skönt att som nykter komma framåt i saker, lösa problem och loopa tankarna några varv. Jag mår så mycket bättre av att fundera lite och landa mina känslor innan jag uttrycker dem, de brukar ändra lite karaktär när jag gör så och vara så mycket mer meningsfullare😁.

Ha en fin lördag!❤️🌞

Profile picture for user Amanda L

@vår2022 Du har rätt i det. Men jag tror att många som är blyga eller svårt för att berätta om känsliga saker ändå använder alkoholen för att kunna göra det. Det kan vara bra att ha med sig vilken betydelse A kan ha för människor och en själv.
Att det sedan inte blir riktigt som de tänkt uppmärksammar de kanske inte. Till en början iaf.
Ha en fin lördag du med. 🥰

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Ja, håller med. Man öppnar upp sig när hämningarna släpper och många berättar om att man blir mer social och framåt med alkohol i kroppen, jag blev det. Kunde mingla på hej vilt😂. Tror dock att man lätt säger mer än man önskar och ångrar sig dagen efter då man behöver alkohol för att släppa spärrar. Som nykter och blyg kanske det känns ännu värre.

Profile picture for user Daemon

@Amanda L och @vår2022
Instämmer i att man verkligen tyckte att man sa sanningen när man drack, och man hade väldigt många ”bra” idéer… 🤪

När man tänker på det nu, med lite grand distans, hur korkat är det egentligen? Man häller i sig alkohol. Blir avtrubbad. Har inte helt koll på vad man säger och lovar. Dagen efter minns man inte heller riktigt allt som sagts under kvällen. Någon överenskommelse man borde ha kommit ihåg…? Bokade man något?

Är det detta som kallas lyckad kväll…? 😂

Profile picture for user Amanda L

@Daemon usch ja, alla dessa undringar. Vad sa jag, vad sa hon? Han? Vem var det? Har jag nyckeln/ pengarna/ kortet och väskan med mig hem? Hur kom jag hem? Vem är jag och framförallt varför ?
😵‍💫

Profile picture for user Amanda L

Idag träff med folk jag känt väldigt länge, fast vi träffas inte så ofta. Vi pratade och de var väldigt intresserade av varför jag slutat dricka alkohol! (Ovanligt!).
Kände lite fjärilar i magen, vet inte varför, men sa som det var att jag druckit alldeles för mycket vid alltför många tillfällen och att jag nu mår bättre på alla möjliga sätt.
Ser ni inte hur chill jag är ?, frågade jag och då skrattade dom.
De tyckte att det var en lysande idé av mig att sluta dricka. (Även om jag nog skött mig något så när i just deras sällskap) .
Och tyckte det var bra gjort att jag klarat av det.
Mer hann vi inte för de var tvungna att gå. Men kändes bra att ha sagt precis som det var.
Jag betar av de jag känner, en efter en.
Jag är inte orolig för att börja dricka igen, Så lika bra att alla vet.
(Och jag är faktiskt mer chill…😎)

Profile picture for user Amanda L

@Daemon För vissa funkar det nog bara att säga sanningen. Att mörka, ”hitta på” något, hade just de här nog genomskådat. Skulle känts pinsamt. Är nog för dålig på att ljuga. 😄
Till andra kanske jag inte förklarar något alls, bara att jag inte dricker alkohol.
Men känns bra att beta av folk, så är det klart vad som gäller.❤️

Profile picture for user Amanda L

Apropå det där med svårigheten att berätta för folk att man inte dricker, så hände en kul sak på gymmet. Hörde att någon bankade på dörren. Vi får ju inte släppa in nån, då det är obemmanat gym, men nu såg jag honom på håll så gick dit iaf.
-Släpp in mig, jag är medlem.
Utanför stod en riktig lirare.
Jag tvekade hur jag skulle göra. Han såg snarare ut som han tänkte komma in för att sova i nåt hörn, men tillslut släppte jag in honom i alla fall. Han hade tappat bort telefonen med appen, sa han. Hursom helst började vi prata och tränade även i samma rum. Han berättade att han varit alkoholist och även knarkat och bott på parkbänken.
Jag frågade hur han fått hjälp och det hade varit mycket AA och beroendemottagning. Botten var nådd när han inte orkade ta sig uppför rulltrappan en dag när den stod stilla.
-Då tog jag ta det.
Hade varit boxare och nu dammade han på säcken med full kraft. Och han kunde springa uppför rulltrappan som jag vet är jättelång.
Jag gratulerade honom verkligen till att han tagit tag i det hela.

Vi var eniga om att det var bättre att jobba för endorfinerna, än att hälla i sig dom.
Efteråt tänkte jag på hur svårt många på AH att ens antyda att de har problem. Den här killen verkade aldrig ens funderat på att det kunde vara ett problem att berätta för vem som helst (mig)…
Kändes bra och roligt på något sätt.

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Spännande och intressant möte! 😀 Tänk så mycket kul som faktiskt händer i vardagen! Och så gav du mig dåligt samvete.

Visst är det nog bäst och faktiskt smidigast att berätta som det är. Jag är normalt urusel på att ljuga.. Riktigt dålig! Tycker dock inte att jag ljuger riktigt i mina formuleringar i nuläget när jag förklarar varför jag inte dricker längre. Inget jag säger är falskt, jag undanhåller bara en del av informationen. Visserligen den avgörande informationen, men… 😀 Hälso- och sömnbitarna berättar jag om. Jag säger också att bara ett glas funkar inte för mig, det är all or nothing som gäller (här kan de ju som sagt själva leka Einstein och börja spåna på anledningen till det…)

Jag tror ganska säkert att när jag kört ovanstående under en period till folk jag känner, och ”dramatiken” lagt sig kring det, så kommer den senare delen övergå mer och mer till sanningen - dvs att det finns inget bra stopp för mig när jag dricker och att jag bara får problem om jag tar ett glas. Det där A-ordet kommer jag nog hoppa över, på inrådan av ”Skål tamejfan”. 🤪

Inspirerande att höra hur du hanterar det. Vi vill nog alla innerst inne skrika ut sanningen till alla vi känner! 😍

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Å, vad skönt att det bara handlade om träningen. Jag trodde det handlade om att du inte säger hela sanningen, utan bara undanhåller delar av den.😆
Men jag tycker faktisk att man ska göra precis det man känner för och som är bekvämt …
Det var bara kul att träffa någon som verkligen hamnat fel, men ändå tyckte att det var helt ok att säga som det var. Lite befriande. 😀

Profile picture for user Daemon

@Amanda L Har suttit inlåst i möten hela veckan, så min hjärna är mer överhettad än vanligt. Den tänker en sak, men verkar missa att skriva allt. 🤪 Jag hoppas jag sa rätt saker under mina presentationer… 😂

Håller helt med att det självklart är upp till var och en att bestämma vad man säger om sin alkoholfrihet. Lite skruvat som sagt att det krävs en förklaring, men samhället är ju sådant.

Det viktigaste är ju familjen och att man finns där, som en nykter och positiv person, för dem. Sen är det ju inte viktigt vad vänner och liknande tänker om alkoholfriheten, egentligen.

Men förstår att det måste ha känts befriande att snacka med den där killen. På ett vis blev det ju lite av AH live. 😀👍 Jag hade faktiskt velat hamna i liknade situation. Riktigt coolt!

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Absolut rätt ang alkoholen. Det viktigaste är hur man själv mår och de närmaste. Resten får ta att man inte vill förstöra sitt liv för att vara med i gänget…
Ja tror dina föreläsningar var lysande. Det måste iaf vara lättare på nykter kaluv och utsövd?
Jag har fått lättare att komma ihåg namn, vilket jag alltid varit usel på. Väldigt otippat, kanske har med mindre stress att göra…?
I vilket fall: ha en finfin helg!☺️

Profile picture for user Daemon

@Amanda L ”Jag har fått lättare att komma ihåg namn, vilket jag alltid varit usel på.”
Tveksamt om du kan vara sämre än jag… 😂 Jag är så dålig att jag nästan borde räkna det som en förmåga, ”bra på att glömma namn”.

Men om man ska vara lite seriös så märker jag redan en förbättring gällande minnet. Verkar som att du känner samma sak? Förutom namn har jag tidigare haft väldigt bra minne, selektivt, men bra - inte minst på jobb. Men det har försämrats radikalt de senaste åren. Visst man är äldre, men det har blivit sämre snabbt. Nu efter några veckors alkoholfritt känner jag mig skarpare igen, minnet förbättras successivt. Hoppas trenden håller i sig! 🤪😁

Ha en fin lördag, Lisa! 😂

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Amanda anropar.
Även jag har haft ett bra jobbminne. Och många bollar i luften. Gissar att hjärnan orkade med precis det och fimpade mer oviktiga saker som namn och ansikten. Men nu börjar de fastna igen. Otippat att det händer efter pensionen ….🙏🏻😎
Du aaanar inte vilka misstag jag gjort tidigare…

Profile picture for user Amanda L

@Daemon Nu handlade det inte precis om fötterna eller bollar, utan problemet gäller namn och ansikten.
Det värsta var nog en sak som hände på gymmet (igen). Det här var företagets eget och det var ofta en trevlig kille där som jag brukade prata med. Flera år typ.
En dag råkade jag dumt nog fråga honom om vilken avdelning han jobbade på.
Det visade sig att han var samma person som jag träffade varje morgon när han kom och hämtade en leverans som jag gjorde i ordning. Vi brukade då bara säga hej, men i alla fall.
Problemet (för mig) var att i det ena fallet hade han overall på sig och i det andra hade han träningskläder på sig.
Alltså hade min hjärna slagit fast att det var två personer.
Tyvärr fanns ingen fallucka i golvet på gymmet som jag kunde försvinna i. Hade gärna gjort det.

Profile picture for user Daemon

@Amanda L 😂
Aj aj aj… ja där vill man nog bara försvinna…! 😁 Hur tar man sig ut ur det där? Märkligt hur hjärnan hänger upp saker och ting på sammanhang. Gymmet verkar vara stället för dig och intressanta händelser!

Profile picture for user Torn

@Amanda L Glad midsommar på dig! Efter midsommar kommer det med största sannolikhet bli stor aktivitet här på forumet. Dels nykomlingar som skriver för första gången, men tyvärr även en del som inte ”pallade trycket”. Du har jobbat på utmärkt bra med det här att må bra och ha kul trots att andra runtomkring dig dricker. Släppt skammen! 👍Enligt mig är det nog den viktigaste saken för att hålla sig borta från återfall. Och att du är mycket aktiv på forumet är även det ett vinnande koncept.😃

Kram

Profile picture for user vår2022

@Amanda L Glad midsommar!🌺🌞🇸🇪. Ser fram emot ett nyktert firande i ett sällskap som dricker måttligt. Det är det bästa som finns att vara närvarande när vi ska plocka blommor, göra midsommarstång, laga mat tillsammans, leka lekar och samtala. För att inte tala om att vakna nykter på midsommardagen, pigg, fräsch och utan ångest. Dricka sitt kaffe och ta en härlig hundpromenad i skogen och känna alla härliga dofter. Du är en fin inspiratör på detta forum och visar på en fin väg att gå på som nykter❤️