@esterest Vilka strategier man kunde komma på 🫣Vin i maten så var flaskan redan öppnad. Exakt. Jag kunde också låtsas att jag hade vin i någon sås sådär så fanns det en förklaring till att ca två glas var borta. Men nu är en sådan tanke puts väck. Peppar, peppar ska en kanske tillägga. Skön måndagskänsla du fått med detta nya 😊🌻

@Fjärilen81 Igenkänningsfaktor på det 😢 Sen att spara en liten slatt till dagen därpå, och när det är uppdrucket till middagen, så kommer ju förslaget ”skall vi öppna en till och ta ett glas till” 😡 Blir givetvis minst två. Alkoholdjävulen är lurig.

@Eirene tack för att du kikar in! Ja hela tiden dess insikter. Igår streamade vi vår favoritserie och jag kom på mig själv med att tänka ”till den här serien brukar vi alltid ta ett glas”. Tankarna gled verkligen mot vinhyllan, för serien har alltid vart lite av en mysig grej . Maken tog ett par öl men jag hämtade en kopp te. Alla dessa (v)insikter.

DAG 53.

Läser om mina anteckningar från första veckan. Ser framgångar. Bortsett från att jag inte alls gått ner i vikt.

BRA SAKER

Sover bättre.

Är mer närvarande. Skäms lite över insikten.

Inga sköra morgnar. Inser mer på vilket sätt jag har varit ”bakis” utan att jag har sett det själv.

Tål kaffe redan vid sju på morgonen på grund av tåligare mage. Innan blev första koppen framåt nio. Inser hur kroppen ändå har mått dagen efter.

Huden känns bättre, behöver inte en massa concealer över en massa trötta röda områden.
Somnar inte heller med smink på.

Har börjat prata om alkohol. Det låter lite fånigt men det har varit en stor tröskel för mig att våga prata om den med vänner. Vi borde prata mer om det i familjen men jag skjuter på det.

Att jag flera gånger har gått förbi Systembolaget utan att handla. Det hade inte hänt för två månader sedan. Då hade jag ”passat på” för säkerhets skull. Att man hela tiden fyllt på skafferiet som en ekorre. Har en hylla med cider hemma som stått orörd i veckor.

MEN
Har två stora parallella konflikter med utmaningar just nu som drar all energi ur mig. Jag tänker vissa dagar att vin vore enda terapin att orka. Men så blir det ”noll” dokumenterat i kalendern.

Jag har städat mycket om kvällarna för att hålla mig långt borta från köket med vinhyllan. Skrubbat bakom tvättmaskinen och dammtorkat lister. Enbart för att inte landa i soffan och bli försedd med ett glas. Framåt nio känns det som den värsta vill-ha-vin-tiden är över och jag vågar mig upp in i köket igen.

@esterest Så fantastiskt kämpat 🤩. Strongt av dig att prata med vänner. För min del har det känts som en lättnad när jag berättat. Först för min make (han konfronterade mig ju och uttryckte oro) och mina vuxna barn som också uttryckt oro för min konsumtion. Jag fick så mycket stöd och kärlek. Sedan har jag berättat för andra familjemedlemmar och vänner när det liksom passat. Det kändes som om att skammen försvann och trollen 🧌 sprack så fort jag berättade.
Strongt också att du inte druckit på känslan av stora utmaningar. Att städa 🧹 är ett bra sätt att hålla rastlösheten och suget i schack.
🌻

DAG 60.

Vet inte riktigt vilka dagar jag räknar men det är 60 dagar sedan jag bestämde mig helt oplanerat att bryta cirkeln med dagligt drickande. Minns att jag tittade in i köket, såg maten som lagades och tänkte "jaha köttbullar, det får bli rött, kanske italienskt". Att det var måndag spelade ingen roll.

Men det hände någonting där. Vet inte egentligen varför "just då" men ett stort "varför" sprang över mig. Satte mig vid bordet och hällde istället upp vatten. Insåg att det var jobbigt och stressigt. Ville nästan slänga i mig maten för att komma därifrån. Senare samma kväll hittade jag hit. Läste inlägg och började svara på frågor i programmet.

Sedan dess skriver jag upp varje glas i kalendern. Jag har siktat in mig på måttlighet. Det tog två veckor att bli av med stressen över att inte dricka varje dag. Sedan dess har det gått ganska bra. Ett par enstaka gånger har det inte helt gått enligt plan men varje gång har jag lärt mig något om mig själv. Funderar ofta och mycket på vad som styr min önskan om ett glas eller två. Nu är det inte "jobbigt" att hålla sig under 12 glas i veckan. I början kändes det som en stor kompromiss.

Men det parallella spåret med att ha en relation som dricker är fortfarande samma utmaning som Dag 1. Jag har skrivit om det någonstans ovan att det är som att sitta på två stolar. Dels att ta tag i sig själv. Dels att ta tag i någon annans situation. Den här veckan har han druckit ganska mycket efter jobbet. Jag har lärt mig att inte ta ett glas för att "passa in". Istället sitter jag med kaffe eller te och känner mig nöjd. Märker på morgonen vem som har och inte har druckit.

Det är fortfarande ganska nytt och ovant att välja bort alkohol i sociala sammanhang. Läser av så mycket mer vad som händer på middagar och utekvällar. Hur andra förhåller sig till alkohol. Ser så mycket som jag inte tänkt på förut. Anar helt plötsligt vilka som kämpar med att hålla tillbaka sin konsumtion. Ser vilka som trugar andra för att berättiga sitt nästa glas. Funderar mycket mer nu på vilka som "tar bilen".¨

Nu ska jag planera helgens glas. Tror det blir 2 ikväll. Inget imorgon. Sedan vin till middagen på söndag. Kommer bli 6-7 glas totalt denna vecka.

@esterest
Vad strongt! Du är där jag vill vara. Med en plan och måttlighet. Jag längtar till den dagen jag ska fundera på om jag ska ta 2 glas eller inte imorgon..
men jag är i början och ska först ha 3 månader utan vin. Är på typ dag 10.
Lycka till och kämpa på.

DAG 60 - DEL 2

Plus en reflektion till efter 2 månader. Jag har blivit jäkligt bra på att "riva av plåster" på sistone. Saker som tidigare gett mig ångest att göra. Skriva jobbiga mail eller ringa jobbiga samtal. Nu gör jag det med mycket mindre ansats. Visst kan det ta lite tid ibland men jag stressade upp mig mycket mer, gick i cirklar och fick ångest för mycket mer grejer förut. Vet att jag läste i någons tråd, minns inte vem, om oron att sluta dricka kunde försvåra hanteringen av GAD. Jag inser att det har blivit precis tvärtom. Den typen av oro har minskat massor. Herregud vad alkohol kan göra livet jobbigare.

Skriver under på det där med att oron försvinner när man slutar med alkohol. Jag hade mycket oro och katastroftankar, trodde det var så jag var. Men så slutade jag dricka och upptäckte att en stor del av oron försvann. Och det som är kvar kan jag hantera på ett annat sätt, det tar liksom inte över mig längre.

@esterest Så strongt och insiktsfullt 😊. Visst är det intressant att observera alkoholintag i olika sammanhang. Alkohol är både en sådan central och normaliserad och överdriven roll av vårt sociala liv och samtidigt så skambelagt. Känner starkt igen mig i det där med att saker som tidigare nu bara är att göra-liksom. För mig har det att göra med en nystärkt självkänsla. Behöver liksom inte be om ursäkt för något längre. På min kant var det tillåtet med 3 glas idag och det blev det. Ha en fortsatt fin helg 🌻

@Kennie det är verkligen en skillnad. Jag har tills nu börjat undra vem jag håller på att bli med allt mer underliggande oro för ”stort som smått” och periodvis katastroftankar. Om det är en ”åldersgrej”. Nu inser jag att det är en ”alkoholgrej”.

@Eirene ja jag har så mycket fortfarande att jobba på när det gäller normaliserandet med alkohol hela tiden. Igår tittade vänner förbi efter middagen lite spontant och det första jag frågade var ”vem är det som kör” för att veta vem som ville ha alkoholfritt/kaffe. Det slog mig först idag att jag hade kunna föreslå alkoholfritt till båda. Varför sa jag inte ”jag har ett gott te”?

Bra jobbat @esterest!
Man blir mycket bättre på ”bara gör det” när man inte dricker. Handlingskraftig och ganska tydlig med sig själv och med andra.
Jag kan dra på grejer fortfarande- men det är i första hand pga tidsbrist, inte ångest eller dåligt samvete.
Det där blir bara bättre med tiden, lättare steg helt enkelt! 🤗

DAG 68.

Har fyllt i utvärderingsfrågorna i programmet. Det kändes lite "jaha". Äsch jag fattar att det här är en hemsnickrat internetverktyg. Hade väl inte förväntat mig fyrverkerier heller.

Men jag funderar på att pausa från den här sidan. Vet inte om den alls tar mig framåt. Vidare. Laddade ner appen REFRAME igår. Den känns lite mer bearbetad och djupare på ämnet. Gillar att läsa något dagligen som hjälper förändringsarbetet långsiktigt och får kanske inte ut så mycket här.

Det har även varit en tung vecka känslomässig. Många tunga livsinsikter. Hade det vart på film så hade det varit en scen där någon räckt över en whiskey on the rocks. Istället mötte jag insikten med en kall cola zero. Halvsant dock. Några timmar senare drack jag vin och stirrade i taket. Om inte nu så aldrig tänkte jag. Kämpade fram till klockan åtta med att inte gå in i skafferiet. Landade på 4 glas. Egentligen inte det värsta. Men lite av en sorg någonstans att vinet är vännen när ingen annan finns. Totalt 8 glas denna vecka. Inget ikväll. Anar 2 imorgon.

Som sagt. Pausar lite här. Tänker på er.