Gott Nytt År!🥳🎉🥳
Önskar jag alla nya som gamla medlemmar på detta forum.

Jag ska fira min tredje nyår som nykter och ser fram emot god mat med några vänner som vi blivit bjudna till. Dessa vänner dricker måttligt och det blir alltid intressanta samtal som man kan hänga med i och vara delaktig i. Jag kommer att köra och det blir en sen kväll, men det ska bli trevligt.

Det slår mig vilket otrolig beroendeframkallande och farlig substans alkohol är, när man läser olika inlägg här på forumet. Vilken skadlig påverkan det har på livet och det psykiska måendet. Hur man lätt flyr in i alkoholen för att mildra och glömma. Att man flyr in i en ond spiral, från livet som många gånger gör ont, man flyr från stress, från krav och resultatet blir att man mår ännu sämre pga alkoholen. Att det sedan är så oerhört tufft att ta sig ur den onda spiralen som ofta gjort att man blivit alkoholberoende, man måste till varje pris få alkohol för att få en stunds lindring som sedan vänder till ett självdestruktivt helvete. Så var det för mig.

Och på andra sidan har vi alla som hamnat i medberoende, som också slåss för att göra sig fria från ett självdestruktivt helvete, inte pga av att de själva dricker alkohol utan för att de lever med en alkoholist som gör deras liv till ett helvete. Inte sällan med hot och olika former av våld. Att även medberoende är oerhört skadligt och farligt, fast man inte är alkoholberoende, men att det också är ett slags beroende som är så svårt att ta sig ur.

Det gemensamma vid alkoholberoende och medberoende är att det är bara du själv som kan hjälpa dig själv att ta dig ur skiten. Man kan ta hjälp av andra och samhället så klart, men till syvende och sist så är det du själv som måste ta beslutet att vilja ta dig ur. Det beslutet är avgörande, det som kan vända och rädda dig från ditt självdestruktiva helvetet. Det går att ta sig ur och slå sig fri från sin plågoande, alkoholdjävulen eller alkoholisten.

Allt handlar om dig själv och hur du vill leva ditt liv. Du bestämmer över ditt liv men det har tagits över av någon annan utan att du kanske tydligt sett det, men du kan ta tillbaka ditt liv. Det går. Det kan kännas svårt, ja omöjligt, men det går. Fråga dig själv, är det så här jag vill att mitt liv ska se ut? Hur vill jag att mitt liv ska se ut, utan att ta hänsyn till något? Vilken förändring behöver jag göra i mitt liv för att det ska se ut som jag önskar? Vad måste bort och vad behöver tas in? Vad har jag för värderingar i livet? Vill jag leva efter dessa värderingar och i så fall hur kan jag nå dessa?

Att ställa sig frågor och svara på dem kan göra det tydligare i vilken situation du befinner dig i och om du trivs i denna situation. Svaren visar vilken riktning du vill följa. Genom att tänka på dig själv hur du vill leva ditt liv, hjälper du oftast många andra runt om dig som också är påverkade av situationen. Barn, partner och familj. Genom att skapa dig själv ett bra liv, tar du ansvar för ditt liv. Var och en tar ansvar för sitt egna liv, det går inte att ta över ett ansvar för någon annans liv. Det är omöjligt. Även om vi kan tro det. Vi kan bäst hjälpa oss själva och andra om vi först står stadiga och fria från vårt beroende, genom att ta fullt ansvar för vårt egna liv. Då vet vi hur vi ska hantera olika situationer utan att skada oss själva på ett destruktivt sätt, det är det är det mest skadliga och förgörande.

Jag önskar alla ett gott, nytt år 2024 🥳🎉❤️och att rikta den viktigaste hjälpen till dig själv först. Precis som på flygplan vid ett haveri, ge dig själv andningsmasken i första hand, sedan kan du hjälpa andra på ett mycket bättre sätt. Tro på dig själv och din egna förmåga. Du kan ta dig ur!

799 dagar, imorgon 800 dagar som nykter i mitt nya liv.

Semester veckan ut och julen samt nyår har passerat. Dessa sista dagar ska jag bara vara, träna, pyssla lite, promenera i skogen med mina hundar, laga god mat, läsa och bara vara. Skönt!

Reflekterar lite över allt möjligt och något som jag tänker på är eget ansvar. Hur man lätt vill ta ansvar eller på något sätt lägga sig, hjälpa andra som lätt istället kan bli att stjälpa sig själv eller göra andra oansvariga för sitt liv. Det är en fin egenskap att vilja hjälpa och stödja andra, medmänskligt och sympatiskt. Men det kan också finnas en baksida i detta. Man gör sig själv och andra en björntjänst som inte är av godo. Jag tänker att vår uppgift hör på jorden är att ta ansvar för sig själv och sitt handlande. Att ta ansvar för hur vi är och beter oss mot varandra men även mot oss själva. Att man som förälder inte låtit och lärt barn att ta ansvar för sig själva fullt ut. Eller att man låtit barn ta ansvar för sina föräldrar för att man inte kunnat ta sitt egna ansvar som förälder. Det blir då så fel, man vill vara tillags, göra allt för andra och förlorar sig själv och förmågan att känna de egna behoven. Man blir helt lost och förvirrad.

I min nykterhetsprocess som nu pågått i 799 dagar har jag lärt mig så oerhört mycket om mig själv, min berättelse om mig själv, hur jag fungerar och vem jag är innerst inne. Något av det viktigaste jag lärt mig om mig själv är vad som är mitt ansvar, andras ansvar och var gränsen går. Den var väldigt suddig och otydlig för mig. Gränsen var snårig, lite här och lite där. Nu har jag lyckats göra den mycket tydligare. Dragit om gränsen, på vissa stängsel är det el för att jag ska få en stöt och påminnas om att jag inte ska gå över den och hålla mig på min sida. På vissa gränser är det bara ett streck i marken så jag ändå ska se den, men jag kan gå över för att på ett empatiskt sätt kunna sätta mig in i hur det är på andra sidan, för att förstå bättre vad som pågår där, men lätt kunna gå tillbaka på min sidan och skapa strategier för att stanna kvar där. På den sidan där mitt ansvar ligger och agera utifrån det. Med mina tydliga gränser för var mitt ansvar är så har jag fått det mycket lättare att hantera mitt liv. Även mina nära, min omgivning har fått det lättare i sin kontakt, interaktioner med mig, då de tydligt ser min gräns och var jag dragit den. Det ger trygghet till mig men även andra. Då vet de även var deras gräns går och var de ska stanna upp och var deras ansvar ligger. Alkohol suddar ut gränser, den fräter sönder markeringen och den kan även rita om gränsen på ett galet sätt. Likt Putin som annekterade Krim och som nu försöker ta resten av Ukraina. Man blir självcentrerad och gränslös. Allt eget ansvar för sin handlingar blir som bortblåst och man skiter totalt i vilka konsekvenserna blir. Kanske lite väl överdrivet men ett sätt att visualisera det😁.

Nu dags för en promenad i en rätt kall vinterdag, men det blir stärkande!❤️

@Jan.3. Tack!❤️. Ha ha! Glömde att det var dag 800 när jag vaknade, men du påminde mig😁. Men morgonen har varit god, min andra kopp kaffe i sängen med mina varma hundar som helst vill ligga så nära mig som möjligt, helst på mig😂. Men det finns en gräns, jag behöver kunna ha händerna fria för att kunna läsa och skriva här, de får ligga nära vid sidan av kroppen och ändå ha kontakt. De sover i ett annat rum på nätterna, så det måste gosas en stund i vår säng innan dagen sparkar igång. En rutin för en bra dag😁.

Ha det så gott!❤️